Liv, död och hjärnkirurgi

Liv, död och hjärnkirurgi : en neurokirurgs memoarer av Henry Marsh
 
Varje kirurg bär en kyrkogård inom sig skriver Henry Marsh i boken. Han har räddat många hjärnor men i boken lägger han lika mycket v
ikt vid misslyckanden och svåra beslut som vid hjältedåd.

Jag måste ofta skära i hjärnan och det är något jag avskyr , lyder den första meningen. Varken boken eller dokumentärfilmen är något för den som inte tål att se blod och operationer. En speciell sak med Henry Marsh är att han ofta opererar utan narkos, det blir bättre resultat om patienten är vaken och kan kommunicera, därför blir särskilt filmscenerna oerhört starka.

- Många föreställer sig hjärnkirurgi som ”hightech” och att det kräver mycket hög precision, men opererandet är faktiskt enkelt svårigheten ligger i beslutsfattandet och att förhandla med patienterna om vad som är bäst att göra, säger han i en intervju.
 
Den amerikanska tidskriften The New Yorker utnämnde Henry Marsh till ”Kirurgins Knausgård” eftersom han i sin bok så ytterst detaljerat beskriver hjärnkirurgens arbete.
 
Den norske författaren Karl Ove Knausgård följde Henry Marsh när han opererade i Albanien och skildrar detta i ett

långt reportage i New York Times.

Här finns också en dokumentär om Henry Marsh:

/ Anders Granefelt, Bibliotekarie Skönlitteratur

Världsbokdag och familjedag

Den 23 april firas Världsbokdagen traditionsenligt runt om i världen. I år infaller den på en lördag och dessutom på Kulturums familjedag! Vi på biblioteket deltar genom att ordna sagostund för de små i Sagorummet kl. 11.45 samt 13.45 och bokcafé för de vuxna i Vinterträdgården kl. 13. Då bjuds det presentation av nya böcker och fika.

Världsbokdagen har firats sedan 1995 då UNESCO beslutade att uppmärksamma ”böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor”.

Familjedagen i Partille har blivit en årlig tradition även den och på kommunens hemsida hittar du hela programmet, med alltifrån magisk barnteater, spännande cirkuskonster, ponnyridning, dans och massor av musik. Välkomna att fira med oss!

Lördagen den 23 april, Partille Kulturum

Bokpoddar

Som bibliotekarie är det sällan svårt att komma på någon bok att läsa, snarare är det nästan en arbetsrisk att den mentala läslistan växer i rasande fart. Ibland kan det ändå behövas lite inspiration för att hitta något nytt, kanske i en genre man inte brukar läsa. Och ibland vill man bara höra någon prata bra och engagerat om böcker. Då är bokpodcasts en väldigt bra grej - att kunna lyssna på väg till jobbet, när man diskar eller är ute och promenerar. (Om det är någon som inte vet vad en podcast är så är det som ett radioprogram du kan lyssna på när du vill, tex i din mobil.)

Har du inte upptäckt bokpodden än så kommer här några tips.

 

Mellan raderna

Karin Jihde och Peppe Öhman pratar intressant om böcker de läst. Allt ifrån Kitty Crowthers bilderböcker till Julie Otsukas Vi kom över havet behandlas. Inbjudande och roligt, ofta med ett feministiskt perspektiv. 

 

 

 

Slate's Audio Book Club
Jag har nyligen upptäckt den amerikanska tidningen Slate Magazines bokpodd. Här går man i varje avsnitt in på en bok som man dissekerar, utan hänsyn till spoilers. I början av varje program utfärdas en varning: du bör ha läst boken innan du lyssnar. Som en bokcirkel alltså. Smarta och superintressanta diskussioner. Både nya böcker och klassiker avhandlas - exempel på böcker som tagits upp är Donna Tartts The Goldfinch, Jane Austens Pride and Prejudice och Knausgårds Min kamp del 1 (på engelska My struggle).

 

 

Lundströms bokradio

Bokprogrammet i P1 finns även som podcast. Här kan du lyssna på programmet när du vill, med boktips, reportage, författarintervjuer och bokcirkel.

 

 

Ett eget rum

Tuva och Marcus pratar personligt och avslappnat om böcker, blandat med populärkultur och personliga reflektioner. 

 

 

 

Allt vi säger är sant

I den numera insomnade ungdomsbokspodden Allt vi säger är sant pratade författarna Lisa Bjärbo och Per Bengtsson om böcker för ungdomar och unga vuxna. Massor av bra boktips, rekommenderas både för unga och vuxna. Håll framöver utkik efter barn- och ungdomsbokspodden Bladen brinner, Lisa Bjärbos nya projekt. 

 

Bokslukarsällskapet

Bokslukarsällskapet är en barnbokspodd som ges ut av Barnens bibliotek. I varje avsnitt träffas programledaren och några barn i formen av ett hemligt sällskap där de pratar om nya barnböcker de läst. Mycket bra och spännande!

Invigning av bibliotekets regnbågshylla

Imorgon den 12 april kl 18 inviger vi vår nya Regnbågshylla!

Förutom en festlig inramning med bubbel och ballonger blir det också besök av Mian Lodalen, författare och hbtq-aktivist. Hon kommer att blanda personligt och politiskt i ett öppenhjärtigt samtal om förbjuden kärlek,  lesbiska handböcker och vikten av regnbågshyllor. Varmt välkomna!

Arrangemanget är gratis, men hämta gärna biljetter i förväg så vi vet ungefär hur många som kommer. Det går också bra att ringa och lägga undan biljetter, om man inte brukar ha vägarna förbi.

När: Tisdag 12/4 kl. 18
Var: Partille bibliotek

 

 

Get Online Week 14-20 mars

Den 14-20 mars är det dags för den europeiska kampanjveckan Get Online Week. I Sverige arrangeras den av Digidelnätverket. Syftet är att uppmärksamma de digitala klyftorna i samhället och aktivt jobba för ökad delaktighet.

Årets internationella tema är två, nämligen ”Trust and confidence and Digital jobs”. Här betonas vikten av att stärka användarnas förtroende för den digitala infrastrukturen och sin egen förmåga, för att på så vis öka möjligheten till digitala jobb.
 
På Partille bibliotek har vi som vanligt drop-in för teknikhjälp på tisdag kl. 17-19 samt möjlighet att boka personlig rådgivning. Dessutom bjuds det regelbundet in till surfplattecafé i Vinterträdgården. Nästa tillfälle är torsdagen den 7 april. Här hittar du mer information och kontaktuppgifter


Vill du veta mer och följa vad som händer i hela landet under just Get Online Week? Läs mer på Digidelnätverkets hemsida, följ dem på Facebook eller få internationell koll via den europeiska sidan. Du kan också hålla dig uppdaterad genom nätverkets karta över events som arrangeras i Sverige.                                                                                                           

Boksnack

Välkommen till vårens andra Boksnack!

Boksnack är en bokcirkel för dig mellan 14 och 18 år. Bibliotekets ungdomsbibliotekarier Rebecca och Josefin bjuder på fika och så pratar vi tillsammans om boken vi läst. Ingen föranmälan krävs.

Till vårens andra Boksnack har vi valt ut Skärvor av minnen av Laurie Halse Anderson.

Tid: Tisdag 22 mars kl. 17:00

Plats: Partille bibliotek

Vid frågor eller andra funderingar, maila gärna:

rebecca.willoughby@partille.se

josefin.thorn@partille.se

Bodil Malmsten 1944 - 2016

  Foto från bodilmalmsten.se

Bodil Malmsten satt alltid på främsta raden vid invigningen av Bok & Biblioteksmässan. Vi har suttit många gånger några bänkrader längre ner och studerat hennes vackra röda, senare vita hår under högtidstalen och underhållningen. Här följer ett urval ur hennes stora produktion som gestaltar olika skeenden i hennes liv samt ett utdrag ur en av de sista intervjuerna som Niklas Elmér gjorde för Di Weekend sön 7 feb 2016: [läs utdrag ur intervju]

I Mitt första liv, om åren till tjugo, under rubriken Tack för tipset, jag nästan dog jämför eller snarare ondgör sig en ung Malmsten över de ideal och beskäftigheter hon kom över i en bok; Vi tonåringar (1955): [läs mer]

I en vacker dikt om livets uppbrott, Nefertiti i Berlin (1990), frågar Malmsten vem en moder är när barnet blivit stort, och hon gestaltar en mors skuld och frihet i dubbla tider; i nuet strax före murens fall och i det forntida Egypten: [läs mer]

Apropå idioter skrev Malmsten i Nåd och onåd – Idioternas bok: [läs mer]

Tänk på döden skärper Malmstens skrivande – den monumentala melankolin i mellersta Norrlands inland, där det enda hon hade att se fram emot var tio mils granskog, ensam mot allting, allting emot sig, blåskarpa vårar skar sinnet och drömmen i strimlor – likaledes gjorde denna hållning henne livsbejakande, med hög trohet och utan sentimentalitet askade hon på graven; Ett bloss för moster Lillie [läs mer]

/Erik Boström, Josefin Thorn & Monica Vahlén

Lär dig filma på sportlovet

Det har varit mycket film den senaste tiden! Knappt har Göteborg Film Festival hunnit avslutas innan vi på biblioteket glatt följer upp, genom att under sportlovet ordna en filmskola för alla barn från 9 år. Det är en workshop där alla får testa att göra en egen film i grupp om 3-5 personer. Mer film åt folket säger vi!

Barnfilmskola

Under workshopen kommer vi att använda kameran som verktyg i skapandet. Det här är ett roligt sätt att i grupp om 3-5 barn jobba med rörlig bild som i slutet på dagen kommer att bli en färdig film. Workshopen avslutas med att vi visar filmerna för varandra. Målet med Barnfilmskolan är att genom processen och det praktiska utövandet av den rörliga bilden kunna ge barn och unga möjligheten att visa oss sin värld och uttrycka hur den ser ut ur deras perspektiv. Har du en iPad med appen iMovie så ta gärna med den, det kommer även finnas att låna under workshopen. Från 9 år.

Kort lunchrast sker på egen hand. Gratis och begränsat antal platser. För anmälan ring Partille bibliotek 031-792 10 10.

När: Tisdag 16 februari kl. 10–14.30
Var: Partille bibliotek

Orvar Säfströms föreläsning idag onsdag inställd

Vi är oerhört ledsna att behöva berätta att Orvar Säfströms föreläsning idag onsdag 10/2 är inställd p g a olycka. Vi känner med Orvar och hoppas på snabbt tillfrisknande!

Tyvärr kommer vi inte att kunna ordna en ersättare med så kort varsel, utan vi hoppas att få möjlighet att bjuda in Orvar vid ett senare tillfälle.

Livet online – en vecka med fokus på nätet, demokrati och delaktighet

             

8-12 februari har vi en temavecka om spelkultur, sociala medier, makerspace, säkerhet på internet och mycket mer! Veckan är en del av den nationella MIK-veckan (MIK = medie- och informationskunnighet) som stiftats av Statens medieråd och ett samarbete mellan biblioteken i Lerum, Kungälv, Mölndal, Härryda och Partille.

Se hela programmet för samtliga bibliotek här

Mer info kommer att läggas ut löpande här på hemsidan och på vår facebooksida. Fri entré till allt. Välkomna!

Program

Måndag 8/2 kl. 17.30–19.30


Digitalverkstan - dataslöjd i makerspace! Testa att programmera och skapa med digitala verktyg. För åldrarna 7-15 samt en vuxen i sällskap. Vi bjuder på fika.

Föranmälan görs via formulär som du hittar här. OBS! Sista anmälningsdag är fredag 5/2 kl. 12. Vi har ett fåtal platser kvar! Uppge gärna barnets namn och ålder i kommentarsfältet. Medarr: Digitalverksstan

Studiehallen vån 2, Partille Kulturum

Tisdag 9/2 kl. 17-19 (Safer Internet Day)

Teknik-drop in med chans att ställa frågor allt som rör datorer, Internet, mailkonton m.m. Stort som smått! Patric Ekroth från Partille IT inleder med att prata om säkerhet på nätet. Här hittar du Patrics presentation.

Studiehallen vån 2, Partille Kulturum

Onsdag 10/2 kl. 18.30 INSTÄLLT!

SPELA ROLL. Om ungas spelande, från tidigt 80-tal fram till idag. Orvar Säfström pratar tillgänglighet, kulturell acceptans, inlevelse, upplevelse och vuxenvärldens eviga problem att förstå. Föreläsningen är gratis men du hämtar din biljett i förväg på biblioteket fr o m 25/1.

Vinterträdgården, Partille bibliotek

Torsdag 11/2 kl. 10-12

Surfplattecafé. Få hjälp att komma igång med din surfplatta eller smartphone. Passa på att ställa frågor om hur du laddar ner appar, lånar e-böcker eller precis vad du vill! Medarr: Seniorträffarna och Hälsodisken.

Vinterträdgården, Partille bibliotek

         

  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10
Öppettider Öppettider

Sommarens öppettider 5 juni - 20 augusti: 

Mån - fre:
kl. 10 - 18

Lör och sön:
stängt

Läs mer om sommarens öppettider och sommarlån här. 

Tel: 031-792 10 10

Följ oss på Facebook!