Barnfilmskola på sommarlovet!

Under februarilovet tidigare i år hade vi till mångas glädje Barnfilmskolan på besök i biblioteket. Nu följer vi upp succén med en tvådagars workshop under sommarlovet!

Under workshopen kommer vi att använda kameran som verktyg i skapandet. Det här är ett roligt sätt att i grupp om 3-5 barn jobba med rörlig bild som i slutet kommer att bli en färdig film. Vi kommer att få lära oss bygga upp en historia, spela in, redigera och klippa i iMovie. Arbetet kommer att ske på iPads. Har du en iPad med appen iMovie så får du gärna ta med den, men det kommer att finnas att låna under workshopen. Workshopen avslutas med att vi visar filmerna för varandra. Från 9 år.

Kort lunchrast sker på egen hand. Gratis och begränsat antal platser. Anmälan görs i biblioteket eller på tel. 031-792 10 10.

När: Måndag samt tisdag 20-21/6 kl. 10-15
Var: Vinterträdgården, Partille bibliotek

Sommarboken

Är du mellan 8 och 12 år? Gillar du att träffa kompisar och fika? På sommarlovets två första dagar så delar vi ut fina bokpåsar. Låna böcker från biblioteket och fyll påsen med läsning som räcker hela sommarlovet!

Vi bjuder på fika, tipsar om böcker och ni kan vara med och pyssla och gå tipspromenad. Ni kan även rösta på bästa bokomslag och få en bok. Alla får vara med. Det spelar ingen roll hur lite eller mycket du läser/lyssnar på.

När:  Månd 13 juni kl 13-15

           Tisd 14 juni kl. 13-15

Var:  Partille bibliotek

Läs mer om Sommarboken på Barnens bibliotek. 

Avvikande öppettider v. 22

Under vecka 22 har vi förutom sommartider även avvikande öppettider på måndag och onsdag. 

Dessa tider är det som gäller: 

Måndag 6/6 stängt      (Nationaldagen)  
Tisdag 7/6 kl. 10-18  
Onsdag 8/6 kl. 10-16    
Torsdag 9/6 kl. 10-18  
Fredag 10/6 kl. 10-18  
Lördag 11/6 stängt  
Söndag 12/6 stängt  

Sommaröppet och långlån från 1 juni

Sommartider betyder ändrade öppettider på biblioteket men också långlån så att du hinner med semesterläsningen. Allt du lånar den 1 juni och framåt får du behålla till den 24 augusti, men alltid minst 28 dagar (med undantag för reserverade böcker, filmer och s.k. 7-dagarsslån). 

Från och med onsdag 1 juni och fram till 21 augusti är det öppet kl 10-18 på vardagarna och stängt på helgerna. Välkomna in!

Bokrecension från C G Engström

Det kom ett brev från en av bibliotekets låntagare, Carl Gustav Engström.

Han har läst Bengt Wallerfelts bok om Sverige och kalla kriget, Den hemliga svenska krigsplanen (2016), och delar med sig av sina tankar.

Läs mer om boken

Låna eller reservera Wallerfelts bok

 

 

 

Ny bekantskap

För några helger sedan när jag som vanligt läste kultursidorna i Svenska Dagbladet försjönk jag i en intervju med den amerikanska författaren Elizabeth Hand. Interiörerna från hennes hem som skymtade i reportaget tilltalade mig, ja, även, författaren väckte min nyfikenhet. Hon har ett utseende som vittnar om att hon har levt. Inga ansiktslyft här inte!

 
Elizabeth Hand är bosatt i ett litet samhälle i Maine. Intervjun utfördes i vintertid och det lär vara hutlöst kallt där då. Strax före intervjun hade hon hjälpt en granne att tina upp ett förfruset rör med hjälp av en hårtork!

Den generella bilden av Maine är att det är otroligt vacker natur, stora tjusiga trävillor och klara höstdagar som inbjuder till utomhusaktiviteter.

Men det finns en annan, mörkare sida av Maine. Många av de små samhällena är präglade av utflyttning och arbetslöshet. Här finns hög statistik när det gäller heroinmissbruk och självmord bland unga.

Elizabeth Hand har skrivit fyra böcker om antihjältinnan Cass Neary. Den första, Generation loss, har nu översatts till svenska av Linda Skugge och utspelar sig i Maine. De övriga delarna hoppas jag inte dröjer alltför länge innan de kan läsas på svenska.

Cass Neary var ung på 70-talet i New York. Hon var en del av punkscenen där och gjorde sig ett namn som fotograf som skildrade musikerna, fansen, de som levde vilt och slocknade fort. Hennes fotografier skildrade det trasiga och de döda.

Nu trettio år senare är hennes namn glömt och hon är på väg utför, fast i för mycket alkohol och droger. En dag hör en gammal bekant av sig om ett jobb. I ständigt behov av pengar så tackar hon ja. Hon reser till Maine för att intervjua en skygg, kultförklarad fotograf. Hon bor på en ö som en gång i tiden var hemvist för ett hippiekollektiv. Numera är det ett fåtal som bor kvar och både personerna och bostäderna är nedgångna och slitna. På plats upptäcker Cass att under årens lopp har många gåtfulla försvinnanden aldrig fått sin upplösning. När en ung flicka försvinner gör Cass vad hon kan för att finna en lösning.

Bokens titel Generation loss syftar på den kvalitetsförsämring som sker när man kopierar bilder från ett fotografis ursprungliga negativ.

Det här är en komplex, spännande och mycket läsvärd roman. Huvudpersonen är inte alldeles lätt att tycka om men hon låter oss ana flera lager under hennes asociala och tjuriga yta. Jag längtar redan efter nästa bok om Cass Neary.

Läs artikeln om Elizabeth Hand

Låna eller reservera Generation loss

/Marli Pettersson, bibliotekarie

Sara Stridsberg till Svenska Akademien

Idag fick vi veta att författaren och dramatikern Sara Stridsberg valts in som ny ledamot i Svenska Akademien. Hon ersätter författaren och översättaren Gunnel Vallquist på stol nummer 13 och blir med sina 43 år akademiens yngsta ledamot. Grattis säger vi!

Förutom att ha gett ut hyllade romaner som Drömfakulteten, Darling River, Happy Sally och Beckomberga : ode till min familj har Sara Stridsberg också satt upp pjäser som Valerie Solanas ska bli president i Amerika och Medealand på Dramaten.

Här kan du söka och reservera Sara Stridsbergs böcker

Sara Stridsberg kommenterar inträdet i Svenska Akademien i DN

Ibland tar jag en mental paus...

...mellan allt det praktiska som alltid ska göras och slår mig ner i tv-soffan. Allra helst dokumentärer, för det är något väldigt vilsamt med att bara kika in i någons annan värld för ett par timmar.

Ingen riktig finne handlar om Kai och hans pappas resa tillbaka till en förort i Göteborg där de bodde ett tiotal år på 70-talet. Som många andra finländare återvände de till Finland och resan de gör tillsammans handlar om känslan av att inte höra hemma någonstans. Under färden stannar de till och pratar med andra finländare om deras liv i Sverige och allt blandas med underbara sånginsatser av bland annat Anna Järvinen. En mycket vacker film där skratt och tårar blandas friskt!

Foto: svt.se

Jag vill även passa på att rekommendera en annan riktigt intressant film, den är gjord av dokumentärfilmaren Magnus Gertten och den handlar om när krigets offer anlände till Malmö hamn 28 april 1945. Den heter Varje ansikte har ett namn. Han har sökt upp några av dem som kom den dagen för att se hur deras liv blev efter befrielsen. Detta varvar han skickligt med inslag från dagens flyktingkatastrof på Medelhavet, en båt kommer in till hamnen och under däck ligger ett 40-tal döda kroppar. Fantastiskt skickligt och en film som verkligen berör.

Foto: svt.se

/Åsa Hellkvist, bibliotekarie

Föreläsning om säkerhet på nätet

Välkommen till en föreläsning med Patric Ekroth från Partille IT som engagerat och kunnigt berättar om säkerhet på nätet.

Ta chansen att snabbt få svar på dina frågor om internet och dess historia, hur du skyddar dig mot virus och spam, väljer säkra lösenord och mycket mer.

Fri entré. Varmt välkomna!

Här hittar du Patrics föreläsning

När? Torsdag 19/5 kl. 10-12
Var? Ungdomens hus, Partille Kulturum

Open Stage med elever från Partille

Ta chansen att se barn och ungdomar från Partille underhålla varandra med uppträdanden och poetiska texter när de framför sina bidrag i Partille Talks 2016! Fredag den 13 maj kl. 18 är det som gäller. Det hela sker under ledning av estradpoeten Olivia Bergdahl och är öppet för allmänheten. Välkomna!

Var? Stora scenen, Partille Kulturum
När? Fredag 13/5 kl. 18.00

Foto från Poetry Slam i Ungdomens Hus 2015

  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10
Öppettider Öppettider

Öppettider:

Mån - fre: 8 - 20

Lör och sön: 11 - 16

Tel: 031-792 10 10

Följ oss på Facebook!