Språkcafé bland blommor och blad

Nästa språkcafé kommer att flytta ut i det gröna!

Det blir samling som vanligt i Vinterträdgården onsdag 20 sept kl. 15, sen åker alla tillsammans i bil och buss till Jonsereds trädgårdar där det blir guidad visning.

Varmt välkomna!

 

 

 

 

Hur jag dog

- Du måste läsa den, den är ovanligt bra!. Det är tid kvar på min lånetid, säger kollegan Anders och räcker över Niklas Ekdals Hur jag dog. Och ja, det går knappt att lägga ifrån sig boken. 

Dispositionen blandar självbiografi i ett längre perspektiv och depressionsförloppet med en debattbok mot samtidens förakt för svaghet. Resultatet är ovanligt klart. Ekdals ärende är att vi behöver mer öppenhet och mindre maskhållande. Inslag från barnens dagböcker, sambons brev till läkaren och journalanteckningar ger en självutlämnande dokumentär prägel.

Samtidigt vrider och vänder Ekdal på litterära skildringar, forskningsläget kring suicid och lyfter både sina egna och andras fördomar. Han ställer sitt tidigare händelserika liv mot den totala oförmågan när han vill men inte kan träffa människor, läsa, skriva. Det ger vägen tillbaka en öppen följdriktighet.

Efter en hjärnskakning hamnar Ekdal i depression som fördjupas och efter ett självmordsförsök står en villrådig vård inför att så här brukar det inte bli. Ekdal kommunicerar då knappt, men hans sambo skriver och varnar läkaren för hans förställningsförmåga, han är bra på att låtsas normal, och hon föreslår ETC, elchocker. Det här kan vara den första positiva skildringen av denna behandling i en svensk bok. Ekdal framhåller själv sina egna fördomar och de populärkulturella föreställningarna, som ger metoden dåligt rykte, men i hans fall blev den till en livräddande vändning. 

/Erik Boström, bibliotekschef 

Vi fick ett boktips

Barbro Ilvemo, en av våra besökare, tipsar om klassikern Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov: "en lockande läsning för vana läsare där nya perspektiv öppnas på eviga frågor". 

En rolig bok – underhållande och lustfylld läsning – samtidigt som den speglar existentiella och filosofiska frågor. Man kan utan vidare avstå från alla lärda analyser om vad bokens egentliga innehåll är, för att istället njuta av en läsupplevelse som inbjuder till skratt och glädje.

Mästaren är en författare, Margarita är en kvinna som älskar honom. Andra aktörer i boken är författarens romanfigurer samt Djävulen med anhang. Bulgakov leker med mänskliga svagheter, avslöjar våra karaktärsfel samtidigt som han exponerar sovjetsystemets (och andra samhällssystems) brister och tillkortakommanden.

En suverän introduktion för unga läsare, kanske med vana vid Fantasy-genre, att bekanta sig med en rysk klassiker. Men också en lockande läsning för vana läsare där nya perspektiv öppnas på eviga frågor. /Barbro Ilvemo

Har du också ett boktips? Maila gärna det till oss på bibliotek@partille.se 

 

Händer i höst på biblioteket

Hösten är här, och med den drar våra aktiviteter igång igen. Allt är gratis, men en del aktiviteter kräver anmälan. Så boka in dina favoriter redan nu så du inte missar något!

Babyrytmik

Vår populära babyrytmik är tillbaka sju måndagar i höst. Kom med din bebis och sjung, dansa och rör er till musik med ledare Karin Krantz Durrafourd. Helt gratis men anmäl dig till biblioteket, gärna till alla tillfällen. 

Tid: måndagar 10.00-10.30

Datum: 29/8, 12/9, 26/9, 10/10, 24/10, 14/11, 28/11, 5/12.

OBS! Inställt 10/10, istället extra datum 5/12.

Plats: Bibliotekets sagorum

Anmälan: 031-792 10 10

Drop-in i mån av plats. 

Sångstunder

Du med större barn är välkommen till sångstund. Sju måndagar i höst håller Karin Krantz Durrafourd sångstunder för föräldrar och barn 1-5 år. Anmäl dig till biblioteket, gärna till alla tillfällen. 

Tid: måndagar 11.00-11.30

Datum: 29/8, 12/9, 26/9, 10/10, 24/10, 14/11, 28/11, 5/12. 

OBS! Inställt 10/10, istället extra datum 5/12. 

Plats: Bibliotekets sagorum

Anmälan: 031-792 10 10

Drop-in i mån av plats.

 

Boksamtal

Anders pratar om aktuella böcker över en kopp kaffe. Kom och få boktips och fika - alla är välkomna!

Onsdagar 18.30 i Vinterträdgården.

Datum: 21/9, 26/10, 23/11, 14/12.

 

 

Datahjälp

Vill du ha hjälp med datorn? Thomas från biblioteket hjälper dig att komma igång med internet, mailkonton, ordbehandling, och allt annat som rör datorer. Boka tid på 031-792 12 71. OBS! De tidigare drop in-kvällarna har upphört och ersätts nu av tidsbokning!

 

 

 

Surfplatte- och mobilcafé

Här får du möjlighet att få svar på frågor och allmänna tips för användning av surfplattor och smarta telefoner. Ta gärna med egen platta eller smart telefon om du har det. Träffarna hålls under två perioder.

September: 1/9, 8/9 och 15/9.

November: 3/11, 10/11 och 17/11.

För anmälan och övrig information: kontakta Seniorträffarnas samordnare Susanne Carlund Johansson: 031-792 16 21.

Plats: Vinterträdgården i biblioteket.

 

Språkcafé

Kom till språkcafét för att öva på din svenska, fika och lära känna nya människor. Vi ses i Vinterträdgården på biblioteket åtta onsdagar i höst med start 7 september.

Tid: 15-16.30

Datum: 7 sept, 21 sept, 5 okt, 19 okt, 2 nov, 16 nov, 30 nov, 14 dec.

Alla är välkomna, ingen föranmälan krävs. Läs mer om språkcafét här.

 

 

Läxhjälp

Varje måndag anordnar Röda Korset läxhjälp i biblioteket. Alla elever i grundskola och SFI är välkomna. Ingen anmälan krävs. Läxhjälpen startar igen måndag 5 sept. Läs mer om läxhjälpen här.

 

Öppen scen

Till öppen scen kan du komma och framföra något för en publik. Alla scenuttryck är välkomna, så kom och sjung, jonglera, läs en dikt, eller gör din grej. Föranmälan till olof.mellgren@partille.se eller 031-792 12 76.

Datum: tors 13 okt, tors 17 nov

Tid: 18.30

Läs mer om Öppen scen här.

 

Korsordsträffar

Varje torsdag samlas korsordsentusiaster i Vinterträdgården för att fika och lösa korsord ihop.

Tid: torsdagar 15-16.30

 

 

Recension av Vikingarnas värld

Det kom en ny recension från en av våra låntagare, C G Engström. Boken som C G lånat här på biblioteket heter Vikingarnas värld : Vikingarnas historia i kartor, text och bilder och är en nyutgiven bok skriven av den norska historikern Kim Hjardar. Den innehåller över 55 kartor och är tänkt att kunna fungera som en historisk atlas över vikingatiden. Författaren har tidigare gett ut Vikingar i krig (2012).

Vill du göra som C G och låna boken? Här hittar du mer information om Kim Hjardars böcker.

   

Barnfilmskolan är tillbaka!

Sommaren på biblioteket inleddes med att vi hade Barnfilmskolan på besök med en tvådagars workshop. Vi hade många glada deltagare så därför avrundar vi sommarlovet med ytterligare en dag av filmande!

Under denna endagarsworkshop kommer vi ännu en gång att använda kameran som verktyg i skapandet. Det är ett roligt sätt att i grupp om 3-5 barn jobba med rörlig bild som i slutet kommer att bli en färdig film. Vi kommer att få lära oss bygga upp en historia, spela in, redigera och klippa i iMovie. Arbetet kommer att ske på iPads. Workshopen avslutas med att vi visar filmerna för varandra. Har du en iPad med appen iMovie så får du gärna ta med den, men det kommer att finnas att låna under workshopen. Från 9 år.

Kort lunchrast sker på egen hand. Gratis och begränsat antal platser. Anmälan görs i biblioteket eller på tel. 031-792 10 10.

När: Onsdag 17/8 kl. 10-15
Var: Vinterträdgården, Partille bibliotek

På väg till skolan

Ibland hör, läser eller ser man något som stannar kvar hos en länge och så var fallet med dokumentärfilmen På väg till skolan. Ordet dokumentärfilm kan kanske för många låta lite trist, men jag kan lova att det inte finns en tråkig sekund i den totalt 77 minuter långa filmen. Det är lågmäld, intensiv dramatik från allra första början när vi får möta de fyra helt fantastiska barnen som tror och hoppas att skolan är nyckeln till ett bättre liv.

Vi får följa de här barnen på fyra olika platser i världen. På väg till skolan handlar om exakt det titeln berättar. Filmen skildrar hur barnen tar sig till skolan över savannen som vimlar av farliga djur, går längs Atlasbergens branta slingriga stigar i Marocko, rida långa sträckor över Patagoniens ödsliga slätter eller med hjälp av sina bröder kämpa sig fram i en skranglig rullstol i den indiska hettan.

De här barnen gör vad som krävs för att få sin utbildning. Det är liksom aldrig en fråga om att bli skjutsad eller huruvida de orkar gå den där dryga milen över savannen eller inte. De bara gör det. De gör det för att de vet hur viktigt det är att gå i skolan och skaffa sig en utbildning om de ska klara sig i livet. Att få gå i skolan är ingen självklarhet för dem och den envishet och kämpaglöd de här barnen visar upp är fantastisk och beundransvärd. Det är en otroligt varm och rolig film helt befriad från pekpinnar. 

Den gjorde ett starkt intryck på både mig och mina barn 6 och 9 år gamla. När eftertexterna rullar frågar min 9-åring: Mamma, hur långt tillbaka i tiden var det här? 100 år sedan? 

Det säger ändå en del om hur olika det kan se ut i världens alla hörn samt hur viktigt det är att lyssna på, läsa om eller se in i någon annans vardag. Man lär sig lite om sig själv och mycket om andra samt ger en lite perspektiv på den egna vardagen. Nej, filmen utspelar sig inte för hundra år sedan, det skiljer sig bara otroligt mycket åt hur vi lever på olika håll i världen. 

Regissören Pascal Plisson är känd för sina dokumentärfilmer och 2014 fick han pris i Frankrike På väg till skolan. Missa inte denna pärla till film, passa på nu när vädret ändå är så dåligt.

/Rebecca

 

Hämnden är ljuv

Det började med att jag såg om Quentin Tarantinos Django Unchained och började fundera på hämnd. Filmen i sig tipsar jag gärna om, där slaven Django hämnas sina förövare i den amerikanska södern åren innan inbördeskriget bryter ut. Trots att jag, och de flesta med mig, förkastar hämnd som idé, så dras jag gärna med i sådana historier. Det är väl det som är det fina med konsten, att allt kan rymmas där. Alla känslor är tillåtna, de fula också. 

Hämnd är för övrigt ett urgammalt tema inom konsten och litteraturen. Från Euripides Medea via Shakespeares Hamlet till Tarantionos filmer (Kill Bill 1 och 2, Inglorius Basterds) går detta tema likt en röd tråd. Listan kan göras oerhört lång här, vilket formatet inte riktigt tillåter. 

En av mina favoritböcker på hämndtemat är Alexandre Dumas Greven av Monte Cristo. En man fängslas på felaktiga grunder och under den tiden han sitter inlåst hinner han planera en noga uttänkt hämnd. En riktigt bra äventyrsroman som självklart står sig än idag!

 

Andra boktips på temat hämnd för alla åldrar:

Abbott, Megan – Om du vågar 

Ahlström, Kristoffer – Bara någon att straffa

Black, Holly – Den vita katten

Brontë, Emily – Svindlande höjder

Cox, Michael – Mörkrets väg

Gardell, Jonas – Fru Björks öden och äventyr

Scarrow, Simon – Marcus hämnd

Weldon, Fay – En hon-djävuls liv och lustar

Wirsén, Carin – Vem lurar vem?

Zahavi, Helen – En jävla helg

Spännande va? Missförstå mig rätt, jag är som sagt ingen som förespråkar hämnd. Däremot förespråkar jag läsning. Kanske serveras hämnden bäst i bokform? 

/Josefin, ungdomsbibliotekarie

En sommar i Oxford

   

Ingenting går upp mot att leva en tid i en helt annan miljö än man är van vid. I familjen bestämde vi oss för att göra sonen sällskap på hans språkresor om somrarna. De blev fyra språkresor under fyra år och det har varit de absolut roligaste semestrarna i mitt liv.

Eftersom vi inte ville träffa andra svenskar så valde vi internationella språkskolor. I skolorna kunde jag dela klassrum med elever från Turkiet, Sydkorea, Vitryssland, Saudi-Arabien, Kazakstan, Chile, Venezuela…

   

Oxford andas kultur och vetenskap. Einsteins griffeltavla finns att beskåda på naturhistoriska museet. J.R.R. Tolkien var professor på Merton College. C. S. Lewis undervisade vid Magdalen College. Tillsammans med flera andra skrivande kollegor i Oxford bildade de diskussionsklubben The Inklings, som träffades regelbundet på puben The Eagle and Child för att diskutera litteratur och läsa högt för varandra ur sina manuskript.
 
Duncan, min lärare, brukade ta oss ut på promenader i stadskärnan på förmiddagarna när gatorna var stilla och öde. Ibland till något av de vackra universiteten med sina månghundraåriga anor, ibland till historiska platser.

På en gata i närheten av skolan finns en vacker trädörr. På båda sidor om dörren har någon en gång gjort en utsmyckning med förgyllda snidade fauner. Kanske fann C S Lewis, på någon av sina promenader i staden, inspiration av dessa sniderier till figuren Herr Tumnus i Häxan och lejonet. Vem vet?

/Monica Vahlén, bibliotekarie Partille bibliotek

 

Högläsningstips

Samtidigt som läsförståelsen hos svenska barn och ungdomar minskar läser vi allt mer sällan för våra barn. Vår barnbibliotekarie Lisa tipsar om varför högläsning är så viktigt och ger tips på bra böcker du kan läsa med dina barn i sommar.  

För tio år sen läste 70 procent av svenska föräldrar för sina barn varje dag. Idag är siffran nere på drygt 30 procent (undersökning av Läsrörelsen och Junibacken).  Undersökningen PIRLS 2011 visar en försämrad läsförstålse för svenska skolbarn, och ny forskning visar att en sjuttonåring som läser och blivit läst för mycket som liten har ett ordförråd på 50 000-70 000 ord, medan en sjuttonåring som inte läser har ett ordförråd på 15 000-17 000 ord. 

Det här är självklart en jättetråkig utveckling, särskilt eftersom lösningen är så enkel. Ta en stund varje dag och läs med ditt barn -på köpet får ni en mysig stund tillsammans! 

 

Högläsningstips för lite större barn

Ofta kan det vara svårare att hitta böcker att läsa med sitt barn när det blivit lite större och kanske vill läsa något annat än bilderböcker. Här kommer några tips på böcker du kan läsa med ditt barn som kanske är 5 år och uppåt (självklart passar böckerna även för att läsa själv för barn som lärt sig läsa). Klicka på bilderna för att hitta böckerna på biblioteket!

Åsa Lind: Sandvargen

Zackarina är ensambarn och fördriver dagarna i sommarstugan ensam medan föräldrarna arbetar. En dag träffar hon Sandvargen, en varg av sand som glittrar i solen och som har svar på alla Zackarinas frågor. Till exempel berättar han att blåmärken är modighetsmedaljer, som man får när man gjort något riktigt modigt.    

Det här är en riktig högläsningsklassiker. Åsa Lind har ett underbart poetiskt språk och boken tar upp barns funderingar om livet och döden. Läs ett kapitel om dagen och diskutera med ditt barn - garanterat kommer en massa spännande funderingar dyka upp! Läs också de andra böckerna om Zackarina och Sandvargen: Mera Sandvargen och Sandvargen och hela härligheten

 

Lotta Olsson och Maria Nilsson Thore: Konstiga djur 

Jättemyrsloken har alltid fått höra att han ser så konstig ut. Han frågar sin vän Hasselmusen vad hon tycker. Hon betraktar honom noga och konstaterar att ja, han ser ganska konstig ut, särskilt den där långa näsan. Men kanske finns det andra djur som ser konstiga ut? Jättemyrsloken bestämmer sig för att ordna en tävling för att hitta det konstigaste djuret.   

Det här är en väldigt fin bok med underfundigt språk och fantastiska illustrationer. Lite som en modern Nalle Puh. Det finns två till kapitelböcker om Jättemyrsloken och Hasselmusen: Meningen med livet och En annan resa. Förra året kom också bilderboken Lämnad ensam

 

Martin Olczak - Trolldom i Gamla stan

Jack är uppvuxen på barnhem. Hans föräldrar dog när han var liten, och den enda släktingen han har är hans moster Betty. Men allt förändras när han får reda på att hans föräldrar inte är döda utan bortrövade av magiska varelser. TIllsammans med Betty och dvärgen Rurik ger sig Jack ut för att leta upp hans föräldrar. På vägen möter de massor av faror och magiska äventyr. 

Det här är första boken om Jack, som vi kan följa i serierna Jakten på Jack och Spådomen om Jack. Till hösten kommer Jack tillbaka igen i nya serien Jacks förbannelse. Böckerna om Jack är spännande, lättläsa men ändå med ett bra språk, och lagom läskiga. Roligt är att man får lite inblick i Stockholm, då böckerna utspelar sig på kända platser i huvudstaden så som slottet, Vasaskeppet, Storkyrkan och Slussen.  

 

Frida Nilsson - Ishavspirater

Den här boken är för lite större barn, eller små barn som inte är så rädda av sig. För det här är spännande och lite läskigt. Den onde piraten Vithuvud kidnappar barn och enligt ryktet tvingar han dem att arbeta i sin diamantgruva. De barn som försvinner får man aldrig se igen, och ingen vågar försöka rädda barnen. När Siris lillasyster Miki blir tagen av Vithuvud gör hon det som ingen annan vågar, hon ger sig av för att rädda Miki. 

Det här är är en riktigt spännande och fin äventyrsberättelse, i samma anda som Bröderna Lejonhjärta och Mio min Mio. Du som vuxen kommer ha svårt att sluta läsa!

 

  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10
Öppettider Öppettider

Sommarens öppettider 5 juni - 20 augusti: 

Mån - fre:
kl. 10 - 18

Lör och sön:
stängt

Läs mer om sommarens öppettider och sommarlån här. 

Tel: 031-792 10 10

Följ oss på Facebook!