Ändrade öppettider i helgen

Nu under Allhelgonahelgen har vi ändrade öppettider:

Fre 4/11 kl. 8 - 18
Lör 5/11 stängt
Sön 6/11 kl. 11 - 16

En riktigt skön och mysig helg önskar vi på biblioteket!

 

 

 

Invigning av Partille Makerspace

Nu inviger vi Partille Makerspace tillsammans!

Det blir aktiviteter varje dag 1-3 november och själva invigningsceremonin är på tisdag 1 november kl. 18. Då bjuds det bubbel och ballonger, tal och prova-på.

Varmt välkomna!

Hela programmet hittar du här!

Mer information om Partille Makerspace hittar du i menyn längst upp på sidan eller på facebook.

 

Filmtips från vår praktikant Suzi

Mamma Mia

Mamma Mia är en musikal där de sjunger låtar från ABBA. Den utspelar sig i Grekland. Det handlar om en tjej som heter Sofie. Hon ska gifta sig och ha ett bröllop snart. Något som hon alltid har undrat är vem hennes är pappa eftersom att hon hela hennes liv bara levt med sin mamma. En dag hittar hon sin mammas dagbok som mamman skrivit i när hon var väldigt ung. i denna dagbok hade mamman skrivit om tre olika killar som varit hennes pojkvänner. Dottern som ska gifta sig bestämmer sig att bjuda alla dessa tre till sitt bröllop utan att hennes mamma vet att de kommer. Sofie hade trott att hon skulle känna igen den rätta pappan när hon träffar alla tre men så lätt var det inte för hon hade ingen aning om vem som var hennes pappa. När mamman plötsligt ser alla killar i sitt hem samtidigt blir hon chockad och får alla minnen från sina unga dagar tillbaka.

 

 

Monte Carlo

Monte Carlo är en väldigt spännande film som spelas utav den berömda skådespelaren Selena Gomez. Filmen handlar om tre tjejer som ska åka till Paris. När de väl kommer till Paris och kommer fram till hotellet så är det inte vad de förväntat sig eftersom hotellet som de hade reserverat hade lyxigare bilder på nätet. Dessa tjejer går på en bussresa som tar de till olika ställen för turister. När de besöker Eiffeltornet och är högst uppe och kollar på den fina utsikten så ser de plötsligt att deras buss ska åka iväg och de börjar så snabbt som det bara går springa ner för alla trappor för att hinna komma ner innan bussen åker. Men de hann inte och fick istället ta sig till ett annat hotell i närheten. Då händer det något märkligt. På detta lyxiga hotell som de kommit fram till hade det nämligen reserverats ett rum av en mycket rik person som råkar vara en kopia utseendemässigt av Selena Gomez.  Vad som händer är att hotellägarna missuppfattar och tror att det är dessa tre tjejer som reserverat lyxrummet och resan till Monte Carlo. De tre vännerna tar risken och accepterar att åka iväg till Monte Carlo som egentligen den rika tjejen som liknade Selena Gomez bor.  När de kommer fram dit så är hon tvungen att prata och vara som henne så att ingen märker något. Det blir svåra utmaningar då de får frågor som de inte kan svara på. 

 

Sune i Grekland

Sune i Grekland är en mycket rolig film som handlar om familjen Andersson. Varje sommar har familjen Andersson spenderat lovet på samma ställe men denna sommar så fick Pappa Rudolf ett erbjudande från jobbet att åka till Grekland med sin familj. Efter att han har berättat detta för familjen och de blivit glada så ringer chefen och säger att han ska åka dit själv. Och eftersom att han redan lovat familjen att åka blir han tvungen att betala för resan själv. När de kommer fram till Grekland får de reda på att de har bokat en all inclusive resa vilket innebär att allting ingår och kostar inget. Så pappa Rudolf bestämmer sig att alla i filmen ska äta så mycket som det bara går och göra alla aktiviteter för att utnyttja allt som ingår i resan så att han inte ska ha förlorat så mycket utan istället vunnit på det.


 

/Suzi Rezaie

Barnteater: Armen och tarmen

Tänk vad kroppen kan! Sjunga, dansa, rapa. Vad finns därinne? Vad är det till för? Det sjungs, berättas och skrattas om den kött-och benansamling vi kallar kroppen.

Nästa lördag blir det barnteater här på biblioteket. Armen och tarmen med Teater Big Wind är en föreställning för barn 3-6 år. 

OBS! Två föreställningar, kl. 12 och kl 14. 

Tid: lördag 22 oktober

Kl. 12.00 och 14.00 

Plats: Vinterträdgården i biblioteket

Fribiljetter hämtas på biblioteket.
 

Författarbesök med Kristina Eriksson

Kristina Eriksson är kokboksförfattare och matskribent, hemmahörande i Sävedalen. Kristina har gjort 17 kokböcker och 3 caféguider. Hon kommer att berätta om hur hon hamnade i kokboksbranschen och hur det går till att göra en kokbok.

Kristina bjuder dessutom på kakor och bullar ur sin bok "Baka i långpanna". Så glöm höstrusket utanför, kom in i värmen och tillbringa kvällen i trevligt sällskap med lite gofika! Fri entré.

Torsdag 20 oktober kl. 18.30

Vinterträdgården, Partille bibliotek

 

 

 

Kulturtidskrifter på turné

Just nu uppmärksammar vi kulturtidskrifter med en utställning i bibliotekets entré och ett samtal om film och TV som kulturarv på torsdag kl 18.30 i Hörsalen. 

Om utställningen

Kulturtidskrifter har funnits i Sverige sedan Ord & Bild började ges ut 1892. Idag finns ett brett utbud med allt från konst, litteratur och politik till countrymusik och tecknade serier.

 

 

 

 

 

 

 

 

På grund av bristande resurser har man svårt att nå ut till allmänheten. Vandringsutställningen Kulturtidskrifter på turné är ett initiativ för att uppmärksamma kulturtidskrifterna, och är ett samarbete mellan Föreningen Sveriges Kulturtidskrifter, Kulturchock, Partille bibliotek och Tidskriftsverkstan i Väst.

Utställningen görs med stöd från Kulturrådet och lyfter fram 16 tidskrifter. Utställningen finns att se i bibliotekets entré och pågår fram till 23 okt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Öppet samtal med filmvisning om TV och film som kulturarv

Ord&Bild nr 3–4 2016 har temat Kulturarv. Bland annat undersöks TV och film som kulturarv. I ett samtal om detta möter redaktören Marit Kapla skribenten Erik Persson, som forskar om film om svenska städer – särskilt om Göteborg. Hur speglas 1900-talets stora omvandlingar av svenska städer i den mängd filmer som producerades för att dokumentera och propagera för förändringarna?

Samtalet är gratis och öppet för alla, ingen anmälan krävs. 

Tid: torsd 13 okt 18.30

Plats: Hörsalen i Kulturum

Per Johansson

Vissa författare/ författarskap får inte den uppmärksamhet de förtjänar, tycker jag. En sådan författare är Per Johansson, född 1972 utanför Borås.

Nyligen kom Kungsträdgårdens svarta hål. Han debuterade 2006 med Göteborg i päls, en arbetarroman, eller en roman om ett arbete, där Johansson skildrar slitgörat som diskare i ett restaurangkök i Göteborg. Cancersurfare kom 2010 och Kricket 2013. Romanerna har det gemensamt att huvudpersonen börjar tappa greppet om tillvaron vilket så småningom leder till något sorts sammanbrott. Kricket handlar om Kerstin, en kvinnlig medelålders akademiker vars avhandlingsarbete om Karl den tolftes reträtt vid Poltava går fullständigt överstyr.

Per Johansson förekommer som sig själv i böckerna, i den senaste Kungsträdgårdens svarta hål träffar han Drottning Silvia, en gång på Svenska mässan i Göteborg och en gång i Kungsträdgården.

/Anders Granefelt

Bibliotekarie Skönlitteratur

Europeiska dyslexiveckan 3-9 okt

Första veckan i oktober uppmärksammar vi Dyslexiveckan här på biblioteket. Då händer detta:

Tisdag 4 oktober kl. 13-14 i Vinterträdgården, Partille bibliotek
Teknikträff med visning av Legimus samt visning av nya LL-böcker.
Med bibliotekarierna Åsa Hellkvist och Rebecca Willoughby.

Onsdag 5 oktober kl. 15-16 i Vinterträdgården, Partille bibliotek
Talpedagog Lisbeth Sevholt och logoped Hilda Ellborg berättar om små barns språkutveckling och om hur vi kan stimulera den. 

Fri entré och ingen föranmälan. Välkomna!

Läs mer om Europeiska dyslexiveckan här

Partille Makerspace invigs i november!

Är du också en maker? Vad kul! Lagom till skolornas höstlov i början av november öppnar nämligen ett makerspace upp i Kulturums lokaler. Men vad är då ett makerspace, kanske någon undrar? Jo det är en mötesplats för kreativt skapande, ofta med digitala inslag och där lokal och utrustning delas av användarna. Stort fokus läggs vid återbruk av material men också på digitalt kunnande som t ex programmering. En skaparverkstad helt enkelt. Partille Makerspace är till för alla som är intresserade av makerkultur, återbruk och kreativt skapande! 

I ett makerspace ska vem som helst kunna komma och arbeta på sina eller andras projekt, dela erfarenheter och kunskap, samarbeta eller bara bolla idéer med varandra. Både lokalen och verksamheten är dynamisk och formas och förändras efter de personer som deltar och efter de behov som finns och uppstår – så var med och skapa Partille Makerspace tillsammans med oss!

 

Det här är Partille Makerspace hösten 2016:

• kreativitet och skapande
• nyfikenhet i fokus
• öppenhet och delandekultur
• gemensamma lokaler och verktyg
• idéer som sprids och delas fritt
• både digital och traditionell slöjd
• återbruk och miljötänk

Vad vill du att Partille Makerspace ska vara?

Mer info kommer inom kort så håll ögonen öppna här på vår webb och facebookDu är också välkommen att titta förbi och säga hej - lokalen ligger på vån 2 intill biblioteket i Kulturum. 

 

INVIGNING 1-3 NOVEMBER! Boka redan nu in 1-3 november i kalendern - då blir det invigning med programmering i Scratch, läskigt måleri i Halloweentider, musikskapande med Makey Makeys, kurs i decoupage och en hel del annat! Info och fullständigt program släpps i slutet på september.

Biblioteket stängt torsdag 22/9

Torsdagen den 22/9 har biblioteket stängt p.g.a. Bok- och biblioteksmässan i Göteborg.

Övriga dagar öppet som vanligt!

 

 

 

 

 

  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10
Öppettider Öppettider

Sommarens öppettider 5 juni - 20 augusti: 

Mån - fre:
kl. 10 - 18

Lör och sön:
stängt

Läs mer om sommarens öppettider och sommarlån här. 

Tel: 031-792 10 10

Följ oss på Facebook!