Personalens årsbästalista: de bästa böckerna 2016

Vill du ha tips på läsning inför julledigheten? Då behöver du inte leta längre - bibliotekets personal har sammanställt en årsbästalista med de bästa, mest omtalade, nyskapande eller intressanta böckerna från året som gått. Klicka på bilden för att läsa alla tips!

God Jul önskar vi på biblioteket!

Palimpsest

Seriealbum är bra om man inte har så mycket tid men ändå vill läsa något. Ett album som jag hade missat tidigare är Lisa Wool-Rim Sjöbloms Palimpsest som kom ut tidigare i år. Det är en personlig berättelse om hennes egen adoption, men även en strukturell adoptionskritik. Ordet ’palimpsest’ kommer från grekiskans palin som betyder ’på nytt’, ’igen’ och psaein som betyder ’gnugga’, ’skrapa’. Långt tillbaka i tiden var det en handskrift som vanligen skrevs på pergament vars text skrapats och tvättats bort och ersatts med en ny.

– Poängen med att jag kallar den för Palimpsest är att det handlar om att berätta sin egen berättelse och att använda sin egen röst utan att bli avbruten, omtolkad eller ifrågasatt och få höra att det man upplever är fel.

Det är en bok som berör och tar upp ett viktigt ämne. Jag blev intresserad av fler utgivna berättelser från just den adopterades synvinkel (för jag antar att de är lika många som antalet adopterade) och fann i alla fall två stycken som vi har här på biblioteket:

Astrid Trotzigs debut från 1996 Blod är tjockare än vatten. En berättelse om det kluvna i att vara adopterad, och senare även en resa tillbaka till ”hemlandet” Sydkorea. Boken nominerades till Augustpriset. Hon var även redaktör för antologin Hitta hem : vuxna adopterade från Korea berättar.

Maja Lee Langvads Hon är arg : ett vittnesmål om transnationell adoption (2016). Precis som de andra två, är det en personlig berättelse om upplevelsen av att vara adopterad, men likt Palimpsest innehåller texten även en kritik av adoptionsindustrin.

Ett svårt ämne stundtals. Trots kritiken så generaliserar ingen av författarna utifrån sina enskilda livsöden men vill ändå lyfta fram en kritisk hållning gentemot adoption. På ett strukturellt plan.

/Josefin 

 

Lusseläsning

December fortskrider i ett rasande tempo, precis som vanligt.

På tisdag är det Lucia och vi har såklart många både mysiga och rysliga böcker att låna och läsa, tillsammans eller ensam uppkrupen i soffan med lussebulle och glögg.

Kolla här för fler tips!      

Författarbesök: Udo Sponberg

På onsdag kommer Udo Sponberg till biblioteket för att prata om sin bok Harkrankens sista resa. Boken utspelar sig 1972, i efterdyningarna av sommarolympiaden i München. Överallt talas det om dådet, men Bruno vill berätta en annan historia - den om längtan, rivalitet och svartsjuka på vägen till Marrakech. 

Udo Sponberg är sedan många år bosatt i Partille. I över trettio år var han skribent på Göteborgs-Posten, bland annat som signaturen Spån på Världens Gång-sidorna. 

När: onsdag 7 december kl 18.30

Plats: Vinterträdgården i Partille bibliotek

Ingen föranmälan, fri entré. Välkomna!

Boktips från en av våra besökare

IGÅR SJÖNG NÄKTERGALEN av Eivor Martinus


Jag har sällan läst en bok som berört mig så djupt. Eivor Martinus skildrar med stor närhet och värme  livet efter att hennes make, Derek, fått en Alzheimer-diagnos. Hon beskriver den gradvisa nedbrytningen och förlusten av den person hon en gång gifte sig med och bildade familj. Tillsammans bjuder de motstånd och försöker bromsa den oundvikliga nedbrytningen. Hon återger såväl dråpligheter och kärleksfullhet som ångestfyllda stunder.

Länge försökte de att föra ett så normalt liv som möjligt, och även efter att Derek inte längre visste vem hon var, försökte hon behålla honom i hemmet med hjälp av vänner och assistenter så länge som möjligt. När hon själv, vid ett tillfälle, blev sjuk och sängliggande, satt han vid hennes sängkant och frågade ”Har du ingen fru?” När svaret blev nekande, tyckte han synd om henne för ”fruar tar hand om en” – vilket vackert betyg.

Alla som mött Alzheimer och demens på nära håll kommer att känna igen mycket. Trots det obevekliga slutet finns hela tiden en kärlek och en värme som genomsyrar hela boken – en mycket läsvärd bok.

/Barbro Ilvemo

 

Eija Hetekivi Olsson

På torsdag kommer författaren Eija Hetekivi Olsson till biblioteket för att berätta om sin nya roman Miira, uppföljaren till den uppmärksammade och hyllade Ingenbarnsland från 2011.

Med sitt intensiva och kraftfulla språk skildrar hon uppväxt, segregation och järnvilja i 80-talets Gårdsten och Bergsjön. Missa inte!

Låna och reservera Eijas böcker här

Tid & plats: Torsdag 24 november kl. 18.30, Vinterträdgården i Partille bibliotek. Fri entré.

 

 

 

Hundens år?

Jag vill bidra med en egen liten spaning som jag blivit varse när jag iordningställer våra nyinköpta böcker. Det handlar ovanligt mycket om hundar i år. Förutom den mängd med facklitteratur som handlar om hundars träning, mat och annat så förekommer hunden en hel del inom skönlitteraturen i år.

Tidigt i höst kom Håkan Nesser med en liten volym som heter Nortons filosofiska memoarer. Norton hette Nessers älskade hund, som numera bebor de sälla jaktmarkerna. Vi får ta del av Nortons tankar och funderingar om livet i allmänhet och husse i synnerhet.
 

 

I Bengt Ohlssons senaste roman Drick värmen ur min hand spelar hunden Rulle en stor roll. Martin, en 40-årig socialarbetare, får överta Rulle efter en klients bortgång. Martins äktenskap har gått i stå och han har förälskat sig i en yngre kollega. Umgänget med och omsorgen av Rulle förändrar Martins syn på de relationer han har och det liv han lever.

 
Annelie Jordahl berättar i Som hundarna i Lafayette Park 
om Jeanette. Hon är en kvinna runt 60 som har förlorat sin man i en arbetsplatsolycka. För att bearbeta sin sorg skapar hon en dödsbok där hon, nästan maniskt, samlar material om arbetare som förolyckats på sina arbeten. Hennes dotter, som gjort en klassresa och är akademiker, tycker hon är pinsam och ger henne en hund som tröst och förströelse.
 

Ingen har väl undgått berättelsen om gathunden Arthur som följde med ett svenskt gäng multisportare i Ecuadors djungel efter att ha blivit bjuden på en köttbulle. En av svenskarna, Mikael Lindnord, beslöt sig för att ta med Arthur till Sverige. I boken Arthur: gathunden som lämnade djungeln och hittade hem kan man läsa om hela äventyret

Jag avslutar min hundspaning med en film. Heart of a dog är gjord av Laurie Anderson. Den handlar om livet, döden och allt däremellan. Utifrån 

den älskade terriern Lolabelles perspektiv får vi i fragment ta del av hennes sista tid på jorden. Laurie Anderson är musiker, konstnär, filmare bl.a. ja, hon är en multikonstnär. Hon var gift med Lou Reed som gick bort 2013. Han förekommer i en enda kort filmsekvens på en strand med Lolabelle. Funderingar kring livet och saknaden av älskade nära genomsyrar Anderssons verk. En film att se om igen och igen och igen…

Böckerna finns att låna och filmen finns för uthyrning i Partille bibliotek förstås!

/Marli Pettersson, bibliotekarie

Beröm från en besökare

Vi fick det här fina mailet med en talande bild från en av våra trogna låntagare. Tack så mycket för de fina orden, och vi hoppas att det blir lika många lånekvitton framöver!

 

"Vi hade storstädning i helgen och slängde då bland annat våra lånekvitton från biblioteket. Det blev en kasse med kvitton. :-)

Det mesta har våra barn lånat.  Ett bevis på vilket bra bibliotek som vi har i Partille tycker jag. "

Att praktisera på Partille bibliotek

Suzi som går i tvåan på Jensens gymnasium i Göteborg gjorde nyligen två veckors praktik här hos oss. Här berättar hon om hur det har varit:

Man har en bild i sitt huvud på hur det kan vara i ett bibliotek. Att böckerna bara står på hyllan och människor kan låna och ta hem de för att läsa. Men det är mer än så och när man praktiserat i ett bibliotek i två veckor så lär man sig hur det faktiskt går till och hur det fungerar i ett bibliotek.

Varje dag kommer det nya dagstidningar och tidskrifter som ska stämplas och skrivas in i ett register så att alla som jobbar har koll på vilka de har och inte har. Detta skrev jag ner och sedan klistrade jag ett färgat klistermärke beroende på vilket kategori tidskrifterna skulle vara på. När man väl gjorde det skulle man byta ut de gamla tidskrifterna och tidningarna mot de nya eftersom att det kom nya varje dag. De gamla skulle sorteras och om de var för gamla så skulle de slängas. Så detta är helt enkelt en rutin som Partille bibliotek går igenom. 

Böcker som hade hamnat på fel ställe fick man ställa tillbaka men även böcker som blivit återlämnade.
Innan man kunde låna böcker som blivit återlämnade så skulle man ankomstregistrera de på datorn med ett speciellt program som kallas för Book-it. Man gjorde alltså så att man skannade böckerna och den accepterade att de är tillbaka.

Så detta är lite vad jag fick göra under två veckors period. Det har vart kul och intressant att se hur det är i arbetslivet och man har även fått lite erfarenhet inför framtiden när man själv ska börja jobba.

/Suzi Rezaie

Varje dag är en vårdskandal

"Jag var på ett antikvariat nyligen, där en avdelning kallades 'Våld i samhället'. Bland böcker om huliganism stod också en bok om äldreomsorg. Det är den mest meningsfulla placering av en bok jag någonsin har sett."

Författaren Sebastian Lönnlöv utkom tidigare i år med en mycket omtalad bok om sin tid som vårdbiträde, Varje dag är en vårdskandal. Nu kommer han till Partille bibliotek och föreläser om sina erfarenheter. 

 

Tid & plats: Tisdag 8 november kl. 18.30, Vinterträdgården i Partille bibliotek. Fri entré.

Arr: Hälsodisken och Kultur&Fritid

  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10
Öppettider Öppettider

Öppettider:

Mån - fre: 8 - 20

Lör och sön: 11 - 16

Tel: 031-792 10 10

Följ oss på Facebook!