Problem med vårt trådlösa nätverk

Vi har för närvarande problem med vårt trådlösa nätverk. Nätverket på våra stationära datorer fungerar dock.

Välkommen in!

Hej Ragnhild!

Som ni kanske har märkt har vi många nya i personalen just nu. Roligt tycker vi! Det senaste tillskottet heter Ragnhild. Hon vikarierar här under våren och kommer bland annat att arbeta med skolbibliotek och gymnasiet. 

- Hej Ranghild! Nu har du varit här i några veckor. Hur trivs du än så länge?

- Jättebra, jag känner mig välkommen. 

- Vad har du jobbat med tidigare?

- Jag har jobbat i bokhandel i många år, på Pocketshop. 

- Vad tar du med dig från det? Vad finns det för skillnader mellan bokhandel och bibliotek?

- Jag tar med mig bemötandet, hur viktigt det är att man visar upp sitt utbud. I bokhandeln pratar man faktiskt mer om böcker, det är fokus på böcker och kunder. Här är det så mycket mer runt omkring. Här på biblioteket är också utbudet bredare - det finns mer fackböcker, lättläst och äldre litteratur. I bokhandeln är det mer fokus på att läsa för underhållning. Men jag tar med mig läsglädjen, och så tycker jag det är kul när det händer mycket, när det är full fart. 

- Vad har du för förväntningar på det nya jobbet?

- Det ska bli jättekul att lära sig nytt och få se en annan sida av bokvärlden.

 

Alla älskar boktips!

Ni vet väl om att det är fler än bibliotekarier som tycker om att tipsa om böcker? Detta härliga boktips fick jag av en entusiastisk kvinna nere i deckarhyllan. Mitt bland alla engelska och amerikanska deckarförfattare fanns denna franska pärla. Jag kände igen författarnamnet och har nog tänkt att läsa den någon gång, men det finns ju mängder med böcker, hur ska man hinna med dem alla? :-)


Cirkeltecknaren utspelar sig i Paris, kommissarien heter Adamsberg och är som sig bör, en skarp iakttagare av den mänskliga naturen. Någon ritar blå cirklar på gatorna i staden, inuti ringarna läggs det ut olika föremål nattetid. Även om det är sig inte är olagligt får han en känsla av att det kommer att sluta illa. En morgon hittas den första kroppen.
 

Jag tycker sättet hon skriver på är intressant, hon har hittat en ton och ett sätt att skriva som känns helt eget. Karaktärerna kan jag inte heller anmärka på det, det är sällan man som läsare träffar på så många säregna individer. De är beskriva med stor värme och känns trovärdiga, det är i sig är för övrigt en konst eller hur?

Har jag lyckat intressera dig för denna författares böcker så finns det fler titlar att välja mellan: Spökryttarna från Ordebec, I de eviga skogarna och Istider.

/Åsa

Boktips från en av våra låntagare: "Vi faller"

"Vi faller" är Anna Platts debutroman. Jag lägger den ifrån mig med känslan av att det är en av de bättre svenska romanerna jag läst på senare år; flyhänt skriven med karaktärer som man kommer inpå livet och bryr sig om. Det skulle inte förvåna mig om "Vi faller" nomineras till en August i slutet av året, kanske rentav tar hem priset. 

Det märks att Anna Platt har en bakgrund som manusförfattare för film och tv. Språket är lätt och ledigt. Boken är uppbyggd kring en ramberättelse om Jas-piloten Kåre, som drömmer om ett annat liv och söker upp flickan han älskat i alla år för att om möjligt återskapa den relation de en gång hade. När det misslyckas bestämmer han sig för att ta sitt liv genom att störta med det Jas-plan han flyger. Anna Platt beskriver mycket initierat och kärleksfullt stridspilotens intima förhållande till sitt plan. 

"Vi faller" utspelar sig i Linköping 1992, en stad och en tid författaren är väl förtrogen med. Förutom testpiloten Kåre får vi följa fyra andra karaktärer - Marie-Louise, Monica, Elis, och Ida - i lika många separata berättelser. De längtar alla till någonting annat och de bär alla sympatiska drag, är ömkansvärda och lätta att ta till sig och tycka om. Det handlar om relationer, brustna och verkliga, såriga och trasiga, de som inte blev och de som blev, om så bara i fantasin. Elis bor på servicehemmet, vägg i vägg med sin halvbror och dennes exfru, som Elis aldrig vågat förklara sin kärlek. Marie-Louise sörjer ett kraschat förhållande genom att ansluta sig till en aktivistgrupp. Monica får ett dödligt cancerbesked och bestämmer sig för att söka upp sin dotter som hon inte träffat på tio år. Samtidigt får vi en inblick i hennes destruktiva äktenskap med en våldsam make. Ida simmar på elitnivå, hennes mamma är död och hennes pappa förblindad av sorg. Det är ofta hjärtskärande och hudnära läsning. 

Det finns vaga beröringspunkter mellan de olika berättelserna. De fogas samman i tid och rum, men är egentligen fem fristående historier. Romanen har jämförts med Raymond Carvers novellkonst, och det är en jämförelse med relevans. Anna Platt är ett namn att lägga på minnet. "Vi faller" är i all sin vardagsdramatik en riktig bladvändare. Den har något viktigt att säga oss om ensamhet och längtan. Jag slukade boken från första till sista sidan, och kan varmt rekommendera den. 

Michael Nystås 
Partille

Virka stort! OBS! INSTÄLLT

OBS! INSTÄLLT PGA SJUKDOM

 

Det finns fortfarande platser kvar till vår workshop "Virka stort!" imorgon!

 Vi virkar i storformat av återbrukad textil, tex remsor av gamla t-shirts med riktigt STORA virknålar. Det växer fort och om vi vill kan vi sätta ihop hela gruppens virkningar till en stor gemensam matta eller väggtextil.

Har man gamla trikåplagg hemma som man inte längre använder, så får man gärna ta med dem. 

Från ca 9 års ålder. Anmälan görs till biblioteket: 031-792 10 10.

När: Tisdag 14 feb, kl. 10-13

Var: Partille Makerspace (vån. 2 i Kulturum)

Den sista resan

”Tja, jag antar att jag kommer att skriva en cancerdagbok”

Så skriver den brittiska författaren Jenny Diski (1947-2016) i sin sista bok Den sista resan när hon just har fått beskedet att hon har obotlig lungcancer. Men den här boken är så mycket mer. Dels är det en rak och osentimental skildring av hennes liv efter beskedet, om smärtsamma behandlingar och hur hon obönhörligen blir allt sämre och svagare.

Men det är också en berättelse om hennes ungdomsår. Rebellen Jenny från en dysfunktionell familj som hoppade av skolan och hamnade på mentalsjukhus när nobelpristagaren Doris Lessing trädde in som ”fostermor”. Diski berättar hur hon minns tiden i Lessings hem.

Det är en allt annat än insmickrande bild hon ger när hon följer Lessing i spåren ända fram till hennes och den vingbrutne sonens nästan samtidiga död. Doris blev 94 år och hennes son Peter 66 och de levde tillsammans hela livet,  ända till slutet.

Det är en ynnest att få läsa Jenny Diski som på sitt klara, krispiga, bitska vis lyckas skriva med en humoristisk ton mitt i eländet.

Jenny Diski : Den sista resan som naturligtvis finns att låna på Partille bibliotek.


/Anders

Vad är trans, och finns det böcker för barn om det?

I det förra blogginlägget tipsades det om bibliotekets regnbågshylla, och jag vill fortsätta på samma tema. När det gäller hbtq-böcker finns det numera ganska många skildringar av samkönad kärlek, medan det inte funnits så mycket att läsa ur ett transperspektiv. Där håller det glädjande nog på att hända en hel del, inte minst när det gäller barn- och ungdomsböcker. 
 

Skarven av Sara Lövestam är en sådan berättelse där barnets upplevelse står i centrum. Boken är en spännande sommardeckare men för huvudpersonen Johanna är det mer som står på spel. Hon är döpt till Johan men har alltid vetat att hon egentligen är flicka. Det gäller att hitta rätt tillfälle att berätta, och nu har hon bestämt sig för att äntligen anförtro sig åt sin bästa kompis Ludde. Ytterligare en flicka dyker upp på ön där berättelsen utspelar sig, och tillsammans löser de en mordgåta – men framför allt, lär känna varandra på djupet.

En av de saker som jag tycker om med boken är att allting inte kretsar kring Johanna, utan att även hennes vänner är komplext skildrade. De har alla egna funderingar om vilka de är och vill vara, och hur man ska hantera föräldrar som inte alltid förstår och stöttar sina barn. Sammantaget en riktigt bra bok för barn och ungdomar i bokslukaråldern och uppåt!


Alex Gino fick mycket uppmärksamhet på Bokmässan i höstas för sin bok George. Även den handlar om en flicka i en pojkes kropp, och hur omgivningen reagerar på det. Jämfört med Skarven så är den här boken mer tillrättalagd och väldigt amerikansk. Skolan är stockkonservativ och föräldrarna (till en början) helt oförstående, men kompisen Kelly får väga upp det negativa med sin lojalitet och uppfinningsrikedom.

Den här boken vänder sig till lite yngre läsare än Skarven, flickorna är i tioårsåldern.


 

I boken Brorsan är kung av Jenny Jägerfeld får vi möta Måns, som är med sin mamma i Malmö på sommarlovet. Mamman är cool med att Måns är transkille, alltså kille på riktigt men tjej i passet. Pappan däremot, som är kvar hemma, sörjer sin dotter och har svårare för att acceptera Måns som den han är. Viktig i berättelsen blir den jämnårige killen Mikkel, som han lär känna när de skejtar tillsammans. De blir bröder, blodsbröder men allt ändras när Mikkel får syn på hans pass och inte fattar någonting. Boken är både rolig och sorglig, och en riktigt stark läsupplevelse.

 


Och till sist, vad är egentligen trans? Känner du dig osäker på de olika begreppen (transkille, transtjej, cisperson, ickebinär etc) och vill förstå mer av vad det innebär att vara transperson? Förra året kom en riktigt efterlängtad bok av Moa-Lina Olbers Croall: I mitt namn – en bok om att vara trans. Boken bygger till stor del på intervjuer, men innehåller även råd och tips och en utförlig ordlista. Den vänder sig både till den som är transperson eller funderar över sin könsidentitet, och den som är vän, anhörig eller bara vill lära sig mer om något som det fortfarande finns en stor okunskap om i samhället. Läs den du också!
 

/Anette Ek, bibliotekarie

Hej Karolina!

Nu är det dags att presentera en till ny kollega! Karolina Thyne är ny barn- och ungdomsbibliotekarie här på biblioteket. Hon kommer att jobba mot barn och unga i alla åldrar, men med ett särskilt fokus på ungdomar då hon är den som köper in all ungdomslitteratur. 

- Hej Karolina! Hur tycker du att den första tiden på nya jobbet har varit?

- Det har varit roligt och omtumlande. Det är mycket nytt att sätta sig in i men också spännande att lära känna ett nytt bibliotek. 

- Vad är dina intryck av Partille bibliotek?

- Framförallt att det är en så härlig miljö och lokal - rymligt och högt i tak, en inspirerande miljö. 

- Till sist: har du något tips på en riktigt bra ungdomsbok?

- "Du, bara" av Anna Ahlund. Det är en rörande kärleksskildring mellan två killar, Frank och John.

Boken kan du hitta på ungdomsavdelningen och på regnbågshyllan, där man kan hitta såväl barn- och ungdomsböcker som vuxenromaner och faktaböcker. Väl värt ett besök om du inte upptäckt den än!

Hej Paula!

Det händer mycket på biblioteket just nu: vi har fått en ny bibliotekschef och två bibliotekarier. Paula Jonsson är ny barn- och ungdomsbibliotekarie och hon kommer bland annat att jobba med att åka ut till Öppna förskolor och ta emot BVC-grupper på biblioteket. 

Hej Paula! Nu har du jobbat hos oss i några dagar - hur känns det tycker du?

- Det känns väldigt kul och väldigt spännande att sätta sig in i alla arbetsuppgifter.

Paula, som tidigare har arbetat på skolbibliotek, tycker att det ska bli kul att få ägna ännu mer tid åt att arbeta med barn och unga:

  - Det är ett intresse som vuxit fram med tiden ju mer jag jobbat på skolbibliotek, jag ser jättemycket fram emot att grotta ner mig i det. 

 

 

Boktips från en av våra besökare

Vår flitiga låntagare Barbro tipsar här om Karin Bojs Augustprisbelönade bok Min Europeiska familj. Missa inte heller Svenskarna och deras fäder - de senaste 11 000 åren som Bojs skrivit tillsammans med Peter Sjölund, författare till boken Släktforska med DNA. 

Karin Bojs – Min europeiska familj. De senaste 54 000 åren
Tänk att ett så ”torrt” vetenskapligt ämne som genetisk DNA-analys kan bli så fascinerande! Karin Bojs har lyckats skriva en bok som blir så fängslande, att man nästan inte kan lägga ifrån sig boken.

Med utgångspunkt från sig själv, sin mor och sin mormor spårar hon sig bakåt 54 000 år till de första människorna som satte sin fot i det vi idag kallar Europa. Hon intervjuar arkeologer och genetiker och beskriver sin mormors släktgrens vandringar uppåt mot vår del av världen. Hon följer också sin farmors släktgren tillbaka till jordbrukets uppkomst i Syrien och redovisar de senaste forskningsresultaten med en smittande nyfikenhet. Med på resan finns också husdjur och även här beskriver hon hundars, katters och tamboskaps DNA-analyser.

Hon redovisar också tydligt de olika uppfattningar som rått och som råder beträffande våra rötter bland invandrande jägare, jordbrukare och hästtämjare. På köpet finns även det indoeuropeiska språkets invandring. Även släktforskande amatörer har bidragit till kartläggningen och kan fortsätta bidra genom sina egna DNA-analyser som numera finns att tillgå även för privatpersoner. Hon avslutar boken med en ordentlig genomgång av vilka DNA-tester som finns, vad de innebär, hur man går tillväga. Dessutom ett kapitel med lästips och resmål, allt trevligt kommenterat.

/Barbro Ilvemo

  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10
Öppettider Öppettider

Sommarens öppettider 5 juni - 20 augusti: 

Mån - fre:
kl. 10 - 18

Lör och sön:
stängt

Läs mer om sommarens öppettider och sommarlån här. 

Tel: 031-792 10 10

Följ oss på Facebook!