Kricket av Per Johansson

I ett hetsigt kärleksmöte med sin handledare känner Kerstin sig plötsligen trängd, drar till honom och springer blödande därifrån. Hennes egen man är kvävande snäll, relationen till barnet stumnar till något alltmer självupptaget, och snart glider Kerstins radhustillvaro i Kungälv samman med hennes skrivande om Karl XII:s fall. Krackeleringen i tillvaron tematiseras i ett antal hus eller rum, som antar Bruno K Öijerska eller arketypiska dimensioner. Parallellt följer Kerstins spridda anteckningar om Karl XIIs flykt undan förlusten, mot Turkiet. På ett sätt irrelevant, på ett annat trovärdigt, som något en instabil person känslig för intryck är upptagen av. Väl framme i den främmande orienten sker en intressant vändning.

/ Erik Boström, bibliotekschef

 

 

Änglastaden av Erika Fatland

Precis slagit igen Erika Fatlands bok om gisslandramat i Beslan. Skakande läsning, rakt igenom. Den bästa bok jag läst på mycket länge. Erika Fatland, norsk författare och forskare, träffar överlevande och anhöriga, och försöker reda ut vad som egentligen hände. Det är bitvis rent hjärtskärande läsning om människor som bedövats av sorg och försöker leva en dag i sänder. Och sanningen är kanske inte så svartvit som många tror. Vem kastade egentligen den första stenen - terroristerna eller regeringssoldaterna?

Änglastaden är namnet på den nya kyrkogård som fick anläggas i staden Beslan efter terrorattentatet mot skola nummer 1. Den gamla var för liten.
Erika Fatlands bok är också en berättelse om misstro och avund - mot dem som överlevde och fick ersättning och bästa möjliga vård samt rekreationsresor, och mot de anhöriga till dem som dog och inte fick lika mycket.

/Michael Nystås, låntagare

 

 

Ponyo på klippan vid havet av Hayao Miyazaki

  

Jag har egentligen aldrig varit speciellt förtjust i varken anime eller tecknad film, men så sa en kollega till mig att jag verkligen borde se Ponyo på klippan vid havet. Så med min skeptiska inställning till animerad film var jag inte direkt överdrivet entusiastisk när jag tog med filmen hem och slog mig ner framför tv:n med mina barn. Jag blev dock redan från första scen indragen i handlingen och satt som trollbunden under hela filmen.
 
Filmen handlar om en liten vattenvarelse som heter Brunhilde som lever i havet tillsammans med sin pappa och otaliga småsyskon. Hennes pappa, Fujimoto, hade en gång varit en människa som bott uppe på land, men för att fly alla dåliga minnen i människovärlden valde han att skapa ett nytt liv under havsytan. En dag, när Brunhilde är på utflykt med sin pappa och alla sina småsyskon, blir hon uppfiskad av en jämngammal liten pojken som heter Sosuke. Mötet blir början på en fin vänskap mellan de båda barnen och pojken döper henne till Ponyo. Efter att Ponyo har försvunnit letar Fujimoto som en besatt efter sin dotter och använder sina trollkarlskrafter för att få fatt i henne. För varje dag som går blir Ponyo mer och mer lik ett litet människobarn och i filmen får vi följa Ponyos envisa önskan om att bli förmänskligad igen för att på så sätt kunna stanna kvar i Soskes värld.  Ponyos kamp är både smärtsam och sorglig och pappan gör allt i sin makt för att hålla Ponyo ifrån människovärlden. Ponyo framställs som en härligt stark liten ”människofiskflicka” med mycket vilja, stort hjärta och ett hett temprament.


Jag har gått från ganska skeptisk till helt såld på den här filmen och vill därför varmt rekommendera den till alla. Ponyo på klippan vid havet är magisk, dramatisk och helt fantastisk på alla sätt för både små och stora.

/Rebecca Willoughby, barnbibliotekarie


På biblioteket finns bland annat Min granne Totoro, Spirited away, Kikis expressbud av samma regissör.

  

Les Misérables

Kanske har du varit på bio och sett musikalfilmen Les Misérables. Kanske blev du, liksom jag, fångad av historien om Jean Valjean, Cosette, Marius och alla de andra. Men visste du att filmen bygger på en bok? Les Misérables, eller Samhällets olycksbarn som den heter på svenska, skrevs 1862 av Victor Hugo. Han har även skrivit, bland annat, Ringaren i Notre Dame. Musikalen skrevs 1980 av Claude-Michel Schönberg och Alan Boublil. Det är den musikal som spelats längst av alla i London.

 

På biblioteket i Partille kan du hitta musiken till musikalen och så klart även boken av Victor Hugo. Här finns även en filmversion av boken, med bland andra Gerard Depardieu i en av rollerna. Vem vet, kanske hittar du en egen favoritversion av berättelsen? Blir det boken, musikalen eller kanske filmen?

 

/ Ida Rönnblad, Partille bibliotek

 

 

 

Persisk sagostund

 

آي بچه هايي كه قصه دوست دارين... به گوش باشين 

قصه گويي به زبان فارسي براي بچه هاي 3 تا 10 سال ِ فارسي زبان  به زودي در پارتيله

مكان : كتابخانه پارتيله - اتاق قصه گويي

زمان : 12 آپريل و 24 ماي  ساعت 14

قصه گو : پانته آ مهديزاده

 

Sagostund på persiska. Pantea Mahdyzade läser sagor för barn ca. 3-10 år i bibliotekets sagorum.

 

Fredag 12 april kl. 14.00

Fredag 24 maj kl.14.00


Välkomna!
 

ALMA 2013

Årets vinnare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) går till barnbokskreatören Isol.

Isol är född 1972 och är bilderbokskonstnär, serietecknare, grafiker, författare, sångerska och kompositör. Hon bor och verkar i Argentina och har givit ut ett tiotal titlar där hon själv står för både text och bild och illustrerat ungefär lika många texter av andra författare. Debuten kom 1997.

Juryns motivering:

"
Isol skapar bilderböcker i barnets ögonhöjd. Hennes bilder vibrerar av energi och explosiva känslor. Med en återhållen palett och ständigt nya bildlösningar tänjer hon på invanda perspektiv och flyttar bilderboksmediets gränser. Hon utgår från barns klara blick på världen och ger deras frågor drastiska uttryck och öppna svar. Med befriande humor och lätthet behandlar hon även tillvarons mörkare sidor."

Isols böcker är ännu inte översatta till svenska men tillkännagivandet av priset kommer antagligen sätta fart på de svenska förlagen. Biblioteket har enstaka böcker på Spanska och engelska men fler är under inköp. Klicka HÄR för att reservera.

Mer info om pristagaren och ALMApriset HÄR

Boksnack 17:e april

Kom och prata böcker med oss!

Jonas och Rebecca, bibliotekets ungdomsbibliotekarier bjuder in alla som är mellan 14 – 18 år till fika och boksnack. Vi träffas i bibliotekets vinterträdgård, tipsar om några ungdomsböcker och hoppas på lite prat om böcker. Ta gärna med dig egna boktips om du vill!

 Två tillfällen under våren:

Onsdag 6/3 kl. 16
Onsdag 17/4 kl. 16

I vinterträdgården, Partille bibliotek. Gratis och ingen föranmälan. Vi bjuder på fika!

 

Vid nästa träff den 17/4 har vi läst succéromanen Förr eller senare exploderar jag av John Green. Läs den gärna du med så pratar vi om den (Inget måste) Reservera den HÄR (Biblioteket har boken både på svenska och på engelska)

Sandor slash Ida

Sandor slash Ida                                          

Sandor slash Ida är en ungdomsbok i genrerna vänskap och kärlek. Boken är skriven av journalisten och författaren Sara Kadefors.  Hon har även skrivit böcker som Borta bäst och Kast med liten kniv.   

Boken handlar om två femtonåringar som hittar kontakten på nätet, då de märker att de har något gemensamt. Både Sandor och Ida behöver prata med någon som förstår deras situation. Sandor har det nämligen jobbigt i skolan för han har inte mycket till kompisar och det händer att han blir kallad för bög, bara för att han går i balett. Idas bästa kompisar har svikit henne flera gånger om och hennes deprimerade mamma är inte mycket till tröst. De bor tyvärr långt ifrån varnadra, han i en förort till Göteborg och hon i Stockholm. När de väl träffas blir det bråk sinns dem emellan och ibland hoppas dem att de inte träffats, bara hållit kontakten via internetet. 

Sandor slash Ida passar både flickor och pojkar och är en jättebra bok att läsa och reflektera i grupp. Från mig får Sandor slash Ida en 4:a utav fem möjliga.

 

Josefin Persson – praktikant

 

 

Sista chansen innan sommaren - Öppen scen #4

 

 

Skriver du dikter eller egna låtar, gillar du att lira solo på din klarinett eller har du bara har något intressant att berätta? Ta då chansen att uppträda inför publik på Partille biblioteks öppna scen. Om du vill föranmäla ditt framträdande så kan du ringa 031 - 792 10 33 eller skicka ett mail till jonas.asp@partille.se. Skriv då dina kontaktuppgifter och vad du planerar att göra på scenen.

 

Torsdag 11 april kl. 18:30
Partille bibliotek, vinterträdgården

 

Artikel om förra årets Öppen scen i Partille tidning

Jag är inte bara bibliotekarie...

...jag är mamma också. Därför är jag numera en flitig användare av vår föräldrahylla. Där finns ett urval böcker för dig som väntar barn eller har barn. Här finns böcker om mat, sömn, uppfostran och tips inför kalaset.  Men också böcker hur vi kan bejaka och hantera våra barn under deras utveckling. För igenkänning och för nya sätt att tänka. Det finns så många bra böcker för alla föräldraskapets utmaningar. Dessutom har vi ett stort utbud av föräldratidningar och har står det näst senaste numret och bakåt.

Just nu läser jag Ingegerd Gavelins bok "Att möta sitt barn och sig själv - en bok om föräldraskap" som är mycket tankväckande och givande. Speciellt när barnet börjar bli större och få en egen vilja och konflikterna ökar då är det bra att stanna upp och tänka efter. Efter det så kommer jag nog att läsa "Ge ditt barn hundra möjligheter istället för två" som handlar om genus och uppfostran. Jag är också nyfiken på "Fem gånger mer kärlek".

När sonen var bebis hade jag stor glädje av "Att växa och upptäcka världen" som handlar om de sju utvecklingssprång ditt barn grå igenom under sitt första år.

Här finns tips några böcker om barns utveckling och föräldraskap:

Jag kan också varmt rekommendera radioprgrammer "Knattetimmen" med Malin Alfven och Louise Hallin. Det sänds på måndagsmorgnarna kl 9.30. Men det  går också att lyssna på det i efterhand via SRs hemsida eller som jag gör; prenumerera på deras podsändning

Länk till Knattetimmen

Erika Sundberg - bibliotekarie

 

 

 

  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10
Öppettider Öppettider

Öppettider:

Mån - fre: 8 - 20

Lör och sön: 11 - 16

Tel: 031-792 10 10

Följ oss på Facebook!