Pressreader

 

Dagstidningar och tidskrifter direkt i surfplattan eller mobilen!

PressReader, LibraryPressDisplays motsvarighet i appvärlden, ger dig möjlighet att läsa dagstidningar och tidskrifter i fulltext direkt i surfplattor, smarta telefoner och läsplattor. Pressreader är kompatibel med iOS (iPhone/iPad), Android, Blackberry och Windows.

För att få tillgång till 2300 dagstidningar:

1. Ladda ner PressReader till din surfplatta/telefon/läsplatta.

2. Koppla upp dig mot vårt trådlösa nätverk. (Inloggninguppgifter kan fås i Kulturums Information).

3. Starta PressReader

4. Välj dagstidning och läs!

 

Håkan Hellström och Spung

Den 15 juli är det stor världspremiär för Känn ingen sorg på Bergakungen i Göteborg. Filmen baseras på Håkan Hellströms texter och musik och biografens samtliga 14 salonger visar filmen denna kväll. För regin står Måns Mårlind och Björn Stein och manuset är skrivet av Cilla Jackert. För de flesta så säger kanske inte dessa tre namn så mycket men jag kan tänka mig att återföringen av denna trio kan få en del entusiaster att jubla. Förra gången som Cilla, Måns och Björn sammarbetade var nämligen då de tillsammans skapade svensk tv-historia med den kultförklarade ungdomsserien Spung i SVT. I början av 2000-talet sändes serien i två säsonger som kom att ses av en liten men hängiven publik. I serien får vi möta ett gäng ungdomar i Stockholm som står på tröskeln till vuxenlivet och produktionen har hyllats för sin originella regi och sitt bildspråk, det övertygande realistiska tilltalet och den okonventionella dramaturgin. 2010, sju år efter att seriens lades ner så utsågs den av SR-programmet Kinos publik till tidernas bästa svenska TV-serie. Detta skvallrar om den enorma kultstatus som programmet förvärvat med tiden. Detta kan nog förklaras dels genom att det var en (för sin tid) mycket bra och framåtblickande tv-produktion men också för att den sedan sista avsnittet sändes 2003 varit sällsynt svårtillgänglig. Den har aldrig sänts i repris och det var omöjligt för SVT att släppa den på DVD eftersom man saknade rättigheterna till all den bra musik som serien är fullproppad med. För ett par år sedan spreds ryktet att någon hade lagt ut Spung på Piratebay vilket såklart var en stor händelse för alla fans. Och nu har serien tillslut fått en ordentlig revival till följd av att SVT gjort den tillgänglig i sin helhet i deras Öppna arkiv. Väldigt många surfade in i arkivet och tittade på Spung när den lades ut och ganska snart så pryddes  omslaget till DNs kulturdel av en gammal bild på seriens huvudkaraktärer under rubriken ” Det våras för Spung!” (”För tio år sedan visades ”Spung” i SVT med usla tittarsiffror. Nu gör den succé i Öppet arkiv.”)


Jag sökte själv upp Spung i arkivet och tittade och kunde konstatera att den kanske inte var riktigt lika briljant som jag mindes den men att den ändå fortfarande var klart sevärd. Den är ojämn och pendlar mellan att i vissa stunder vara plågsamt fånig och klyschig medan den ibland glimmar till och blir mycket egensinnig, originell och rolig. Och visst är det underbart att återse den energiske och drygcharmige karaktären Kim som görs extremt bra av (bortglömde?) skådisen Daniel Larsson. Men under den tid som förflutit sedan serien sändes och idag så har ju tv-serien som kulturellt fenomen kommit att inta en helt ny roll. Förväntningarna på en bra tv-serie har ju höjts fruktansvärt mycket och i skenet av detta kan nog hypen kring Spung framstå som smått obegriplig för en del yngre tv-tittare. 

Men nu har alltså gänget bakom Spung tagit sig an Håkan Hellströms samlade rockpoem och det ska bli mycket intressant att se resultatet. Vi ses på Bergakungen den 15 juli!


Så länge:

Lyssna på Håkan Hellströms senaste skiva (Reservera HÄR)

Titta på Spung i Öppna arkivet 

 

/ Jonas Asp, bibliotekarie

 

Boksnack - Sista tillfället innan sommaruppehåll

Kom och prata böcker med oss!

Jonas och Rebecca, bibliotekets ungdomsbibliotekarier bjuder in alla som är mellan 14 – 20 år till fika och boksnack. Vi träffas i bibliotekets vinterträdgården och diskuterar boken Hitta Violet Park av Jenny Valentine. Det blir tredje gången denna vår och tidigare träffar har varit väldigt lyckade med intressanta diskussioner och trevligt umgänge. Välkommen och var med!

Torsdag 13 juni kl. 16

I vinterträdgården, Partille bibliotek. Gratis och ingen föranmälan. Vi bjuder på fika!

 

New York, New York

När jag var i New York senast låg hotellet vi bodde på i Lower East Side.  I samma område, på 97 Orchard street, ligger Tenement museum.  Huset byggdes 1863 och dess lägenheter har varit hem för nästan 7000 immigranter genom åren.  Människor kom från olika delar av Europa för att skapa sig ett bättre liv än det man lämnat bakom sig.  Museet erbjuder olika guidade turer och som besökare kan man välja vilken familj man vill stifta närmare bekantskap med. Vi besöker en lägenhet som en irländsk familj flyttade in i och guiden  levandegör  deras liv, hur många barns som föddes, hur många som överlevde, kampen för brödfödan etc.  I huset har olika nationaliteter strömmat igenom och efterhand som man kommit sig upp en bit på samhällsstegen har man flyttat vidare till bättre förhållanden.  Jag kan varmt rekommendera ett besök på Tenement museum om ni besöker New York någon gång.

 
Läs mer om museet på
www.tenement.org

Man skapar sig en bild av hur New York har vuxit fram med sina olika stadsdelar och vilket myller av olika nationaliteter som slagits för en plats i staden. Den acceptens och vidsynthet för olika människor och nationaliteter som präglar New York förstår man bättre. Man har helt enkelt varit tvungna att enas och komma överens. Att det tidvis har gått vilt till kan man också ana. Immigranter strömmade in till staden med drömmar och förhoppningar om ett bättre liv. Stor oenighet rådde mellan olika grupper och lägst i rangordning var irländarna. Irland drabbades av hungersnöd 1845 som resulterade i att många irländare immigrerade till Amerika.

Lyndsay Faye skildrar i den skönlitterära boken New Yorks gudar hur den första poliskåren bildas i New York 1845.

Vi får följa den unge irländaren Timothy Wilde. Han drömmer om att tjäna ihop tillräckligt med pengar för att kunna gifta sig. En brand ödelägger stora delar av nedre Manhattan och förändrar Timothys liv. Han tackar ja till sin äldre brors erbjudande att jobba i poliskåren. Han tjänstgöring är i det ökända sjätte distriktet, Five points.  Han dras ganska snart in i en mordhistoria där det visar sig att ett stort antal barn har rövats bort och mördats.
 
Boken, som naturligtvis finns att låna i biblioteket, utgör första delen i en planerad serie.

Det som gör att jag tycker att denna bok utgör spännande läsning är inte så mycket mordhistorien som miljöerna och föreställningen av hur New York stad kan ha varit under denna tid. Det kittlar min fantasi att tänka på hur gatorna jag gått på tedde sig på den tiden; folkmyllret, ljuden och dofterna. Hur bebyggelsen förändrats från hus av trä till dagens skyskrapor. Trafiken som då utgjordes av häst och vagn till dagens bilar, bussar och tunnelbanetåg.

För att få ytterligare en föreställning hur New York kan ha sett ut var vid denna tidpunkt har SVT inlett en dramaserie som heter Copper.  Även här skildras New Yorks nybildade poliskår och det bjuds på tidstypiska miljöer. 

Går på fredagkvällar i kanal 2.
http://www.svt.se/copper/

/ Marli Pettersson, bibliotekarie

 

Dags att pyssla lite i trädgården!

Nu så har det äntligen blivit dags att planera lite grönt till vår och sommar.

Kanske är det största projekten redan försent, men om man som jag, nöjer sig med lite fint i krukan eller balkonglådan så finns det mycket som hinns med. Titta i Cityodling av Lena Israelsson om du vill veta mer om plantering på små ytor. Så fort nattfrosten släpper taget så brukar jag plantera pelargoner, helst Mårbacka, den är så vacker, och väldigt lätt att sköta om. Det är något visst med den, så det har blivit ett stående inslag.

Några luktärtor, kanske en tomatplanta, en tomatplanta gav inte skörd förrän i oktober ett år, men det är sådant som man som glad amatör får ta. Jag köper gärna halvstora plantor, det känns som mina chanser att lyckas i trädgården ökar betydligt då. Eller varför inte odla lite kryddor, det kan inte vara så svårt, läs mer i Kryddväxter i kruka Av Engelbert Kötter. Tänk vad gott att ha lite egenodlad persilja hemma att bara ta av.

 

Är du helt grön(!) på området så rekommenderar jag Första trädgårdshjälpen av Susanna Hultin och Gunnel Carlsson.

Kom in och låna så börjar vi plantera!

/ Åsa Hellkvist, bibliotekarie

Familjedagen blev en fullträff

Det blev en mycket lyckad familjedag (lördag 27/5) med mängder av roliga aktiviteter och mycket folk. Vi är hemskt glada att äntligen ha invigt det nya fina sagorumet under pompa och ståt. Därinne var det full aktivitet hela dagen med sagoläsning, lek och sångstund. Läs artikeln om familjedagen i Partille tidning HÄR.

 Inne i biblioteket var det poängpromenad. Tack till alla som deltog! Superkul att så många var med. 7 vinnare har lottats fram och kommer att kontaktas inom kort. Alla de rätta svaren hittar ni HÄR

Vi vill även tacka Magnus Svenningsson som visade upp ett litet urval av sina bonsaiträd inne i biblioteket. En större utställning samt föredrag kommer längre fram i maj.

En studie i mänsklighet

  Över gränsen         

Över gränsen: nio noveller av Oline Stig

Kan noveller vara spännande? Svaret är ja. Och det går att skapa berättelser på tjugo, trettio sidor som stannar kvar i minnet, där gestalterna biter sig kvar även efter avslutad läsning.

"Vad är det för skillnad mellan slump och öde?", frågar sig Henny, huvudperson i en av Oline Stigs noveller. Hon som en gång varit på väg att byta liv, bli upptagen i kulturelitens värld, men som nu är på dekis, hemlös och med ett rörigt liv i bagaget.

Den katastrofala vändpunkten kom på en poesiuppläsning, hennes första, hon ville illustrera sin dikt ("befriande äkta, med en rakt-ur-hjärtat-kvalitet") med att klä av sig naken, det kunde blivit en happening men det blev bara pinsamt. Fallet blev hårt och förföljer henne fortfarande många år senare.

Hon är fast i det förgångna och både attraheras och vämjs av de personer som representerar den andra "finare" världen. En oväntad lotterivinst ger henne åter passersedel till den kulturtrendiga världen, och än en gång faller hon, degraderad till patetisk fyllkärring.

Var går gränsen för vad man får och inte får göra i det sociala spelet människor emellan? Henny har aldrig kunnat frigöra sig från sin önskan om att höra till, som barn ville hon byta bort sin egen familj mot sommarkompisens finare och mer speciella. Men saker är inte som de ser ut att vara, även idyller krackelerar och när novellen är slut känns det som om Henny hittat hem, på riktigt. 

Visst är det skruvade gestalter i många av Stigs noveller, men känslan man får är ändå: det kunde varit jag. Inlevelse kallas det visst, och är en av förtjänsterna med att läsa skönlitteratur. Här finns åtskilligt annat också: det är bitvis väldigt roligt, ofta överraskande, ibland obehagligt. Man hinner komma personerna nära, det hinner byggas upp en spänning och en förväntan på den avslutande twisten - och man blir inte besviken.

 
   Oline Stig, född 1966
 

Oline Stig, som debuterade 1999, har hittills skrivit fyra novellsamlingar och en roman. Låna dem på biblioteket!

 

         Över gränsen  Ett familjeliv och nio andra    Den andra himlen    Jupiters öga   Ryggen fri

/Anette Ek, bibliotekarie Partille bibliotek

Bokpresentation med Monica Vahlén

"Det är bara gudarna som är nya"

... är titeln på Johannes Anyurus debutbok. Han är Göteborgare och andra generationens invandrare. Det finns många som han, som skrivit om sina erfarenheter. Denna kväll kommer Monica Vahlén, bibliotekarie på Partille bibliotek, att prata om böcker på temat mångfald, invandring och nya svenskar.

Torsdag 2 maj kl 18.30 - Vinterträdgården, Partille bibliotek

Mer-öppetstationen i Vallhamra skjuten på framtiden

Vallhamra bibliotek byggs om och håller för närvarande stängt. Det var tänkt att biblioteket skulle öppna igen i en ny form under 2013. Men det ekonomiska läget i Partille kommun samt att området kring Mer-öppetstationen kommer vara en byggarbetsplats ett par år gör att öppnande är skjutet på framtiden. Till dess fortsätter satsningen med "Släpp böckerna fria"-bokhyllor samt möjlighet att låna böcker på Fritidsgården. Vi kommer att försöka hitta en central plats för en hylla till för utlån av böcker. 

Vi hänvisar våra trogna låntagare i Vallhamra till huvudbiblioteket i Partille centrum samt att ta del av den tillfälliga servicen vi erbjder (Mer info HÄR). Vi hoppas att ni även i fortsättning kan komma att ta del av vår biblioteksservice och beklagar att öppnandet i Vallhamra har flyttats framåt i tiden.

För frågor om ombyggnationen, kontakta bibliotekschef Erik Boström på telefon 031 – 792 10 01 eller via mail erik.bostrom@partille.se

Just nu - vapenamnesti i hela landet

Fram till och med 31 maj så råder vapenamnesti i Sverige. Det innebär att du helt anonymt kan lämna in dina illegala vapen hos polisen. Mer info HÄR. På vägen hem från stationen är du välkommen att ta en sväng förbi biblioteket och låna en bok istället. Kanske en blodisande deckare? Det är ju bättre att läsa om brott än att begå dem!

Nyinköpta deckare på Partille bibliotek

  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10
Öppettider Öppettider

Sommarens öppettider 5 juni - 20 augusti: 

Mån - fre:
kl. 10 - 18

Lör och sön:
stängt

Läs mer om sommarens öppettider och sommarlån här. 

Tel: 031-792 10 10

Följ oss på Facebook!