ÄTA SOVA DÖ utsedd till Sveriges Oscarbidrag

Vid sidan av Malik Bendjellouls ”Searching for Sugar man” är Gabriela Pilchlers ”Äta sova dö” en av de svenska filmer som väckt mest internationell uppmärksamhet den senaste tiden. Filmad med handkamera och främst amatörskådespelare gestaltar den vilken central roll arbete har i vår samtid.

Dottern Raša förlorar jobbet på grönsaksfabriken, hamnar i arbetscoaching samt ett energiskt testande av nya möjliga sysselsättningar. Pappan åker till Norge trots att han är sjuk, för man måste ju ha pengar, som han förklarar för läkaren. Det som sist finns kvar är relationen mellan dottern och pappan och vännerna på den lokala pizzerian. Ifrågasättandet av om det just är arbete som ska värdera oss människor ger filmen en styrka. Den blir befriande rak. Raša behöver inte vara tjejig utan ger ett långt mer levande porträtt av en ung kvinna än vad man är van vid, hennes pappa kan plötsligt uttala sig rasistiskt samtidigt som han själv är föremål för liknande främlingsfientlighet, arbetsförmedlingens krav på att flytta för jobb ställs mot en lokal tillhörighet.

 

Den 16 januari får vi veta om filmen, utifrån ett sjuttiotal bidrag, blir en av fem i Oscars-kategorin icke-engelskspråkiga.

Reservera filmen HÄR

/ Erik Boström, Bibliotekschef

Några böcker om stickning

Eleanor van Zandt, Stickhandboken
Detta är en suverän grundhandbok med tydliga teckningar som visar hur man håller garn och stickor. Den ger också tips om hur man gör om man är vänsterhänt. Här finns även noggranna anvisningar hur man stickar knapphål, fickor, fållar, hur man gör snoddar, tofsar och fransar, hur man broderar på stickat eller stickar med pärlor och paljetter.

Boken innehåller också flera typer av strukturmönster som galler, flätor, genombrutna, upphöjda mönster; hur man stickar med flera färger. På det hela taget med mycket användbar bok. Däremot finns här inga anvisningar hur man skapar en egen modell.

 

Det återfinns däremot i denna:

Bonniers stora bok om stickning
Den här boken är också en grundhandbok med tydliga anvisningar. Den innehåller goda beskrivningar hur man konstruerar egna modeller: hur stickar man en ärm – med ärmkulle, utan ärmkulle, raglanmodell – hur man stickar en krage, räknar ut halshål, ärmhål o.dyl. Alla typer av beräkningar med utgångspunkt från de egna måtten.

Den har också ett rutblad specialgjort för stickmönster. En maska är ju inte kvadratisk; här finns ett rutark där man kan rita sitt mönster och det blir rätt form när det stickas.

 

/ Barboro Ilvemo, Låntagare

Värsta boken i Partille 6 - 7 september 2013

Gratis bok till dig som är mellan 13 - 25 år!
  

 Årets bokutdelning är nu avklarad med stor framgång. Över 300 böcker hittade nya ägare när vi delade ut i kulturum på fredagen 6/9 och på Allum 7/9. Tack till alla vi fick chans att träffa vid utdelningsbordet. Hoppas ni får en fin läsupplevelse!

När du fått tag på värsta boken:

  • Läs boken
  • Skriv en kommentar om vad du tyckte om den. Det gör du HÄR. (Men bara om du vill)
  • Lämna boken vidare till en kompis eller lägg den på en buss/ bänk/ kafé och låt någon annan hitta den!

Datakurser på biblioteket

Är du novis på datorer och Internet men vill lära dig mer? Välkommen att gå bibliotekets datakurser för nybörjare. De är öppna för alla och helt kostnadsfria! Vid det första kurstillfället bekantar vi oss med dator, mus och tangentbord. Vid de två följande kurstillfällena går vi igenom hur du söker på Internet. Inga förkunskaper krävs.

Kursen pågår tre tisdagar i rad. Samma kurs ges fem gånger under hösten. Ingen avgift men begränsat antal platser. Anmälan krävs, ring 031-792 10 10
eller anmäl dig i informationen på biblioteket.

Kurs 1   27 augusti, 3 september, 10 september

Kurs 2   17 september, 24 september, 1 oktober

Kurs 3   8 oktober, 15 oktober, 22 oktober

Kurs 4   29 oktober, 5 november, 12 november

Kurs 5    19 november, 26 november, 3 december
 

Tisdagar kl. 16.00 - 18.00 i datasalen på andra våningen i Kulturum

Släpp böckerna fria - fem nya hyllor på plats

För ungefär ett år sedan sjösatte biblioteket projektet Släpp böckerna fria. Med syfte att väcka läslust och litteraturintresse samt att uppmärksamma kommuninvånarna på bibliotekets resurser så har vi placerat ut ett antal bokhyllor på utvalda platser runt om i kommunen. I dessa hyllor finns ett litet urval av allt det som biblioteket kan erbjuda. Romaner, biografier, ungdomsböcker, bilderböcker m.m. Böckerna i hyllorna lånas utan lånekort och låntagarna ansvarar för att böckerna lämnas tillbaks i hyllan efter en rimlig tid. Sen tidigare finns en hylla på Björndammens fritidsgård och under våren har ytterligare fyra hyllor placerats ut i kommunens olika verksamheter.En av hyllorna finns på Jonseredshemmet.  Böckerna byts två gånger om året. Ansvarig för hyllan och kontaktperson är Åsa Hellkvist.

Furulunds äldreboende har en hylla placerad i korridoren strax utanför matsalen. Böckernas bestånd byts två gånger per år. Ansvarig för hyllan och kontaktperson är Marli Pettersson.

I Björndammen finns trygghetsboendet Mosaiken där en hylla är placerad. Även här byts hyllans bestånd ut två gånger per år. Ansvarig för hyllan och kontaktperson är Marli Pettersson.

I väntrummet hos BVC på Kyrktorget står en hylla. Hyllans innehåll byts ut en gång i kvartalet. Ansvarig för hyllan och kontaktperson är Monica Vahlen.

Urvalet av böcker och andra media till hyllorna har diskuterats med kontaktpersoner från varje verksamhet. Innehållet i hyllorna vänder sig till gäster, anhöriga, personal samt besökare. Mer info HÄR. 

I senaste numret av tidskriften Framsidan hittar ni en artikel om projektet.

För att läsa artikeln, klicka HÄR

 

Film om bonsaiutställningen på Partille bibliotek

För några veckor sedan hade svenska Bonsaisällskapet en mycket uppskattad utställning här på Partille bibliotek. Här kan du se en film som gjordes om utställningen, den är gjord av Adrian Juganaru en mycket duktig filmare och tidigare medarbetare här på biblioteket. Titta och njut av de magiska träden och den vackra musiken.

Böcker om bonsaier och bonsaiodling på biblioteket - Klicka HÄR

/ Anders Granefelt, bibliotekarie  

Fri kärlek av Julia Thorell

En varm rekommendation: Julia Thorells grafiska roman ”Fri Kärlek” som nyligen släpptes på Kartago förlag. Även hennes debut som kom förra året gjorde mig ohejdat förtjust och den nya är till och med snäppet bättre. Som många andra svenska serieskapare så använder Julia Thorell det självupplevda i sina serier och hennes två romaner utgör en samling nedslag i författarens liv, i en blandning av uppväxtskildring och nutid. Som barn växer romanernas huvudperson Juni upp i ett hippiekollektiv i skogen för att sedan, som ung kvinna, försöka hantera den vuxna urbana tillvaron med varierande framgång. Det handlar om relationen till familj och vänner, om karriär men framför allt om kärlek och sexualitet. Juni träffar olika sorters män och sökandet efter tillfredställelse och kärlek skildras med humor och ärlighet. Det är hejdlöst engagerande och fruktansvärt roligt.
 
Det som jag ytterst fastnar för hos Julia Thorell och som tydligt särskiljer henne från genrekollegor som Åsa Grennvall och Mats Johnsson är hennes skicklighet i att utnyttja teckningarna för att förstärka känslor hos karaktärerna och förmedla berättelsens olika stämningar. Ungefär på samma sätt som mangatecknarna förstärker karaktärernas sinnesuttryck genom att överdriva illustrationerna och exempelvis förse figurerna med gigantiska munnar eller orimligt uppspärrade ögon så vet Julia att utnyttja tecknandets gränslösa möjligheter för att höja en ordinär självbiografisk skildring till något mycket mer uttrycksfullt, vilt och hejdlöst. En ganska strikt tecknad vardagsskildring kan när som helst, i takt med huvudkaraktärens skiftande sinnestämning, övergå i absurd expressionism. Både karaktärernas utseende och omgivningen förvrids och överdrivs med klockren timing och ofta överrumplande humoristisk effekt.
 
I senaste boken är jag särskilt förtjust i en episod där Juni och hennes kille försöker flytta hela sitt bohag på en liten vagn tvärs över stan. Möbelberget tyck växa okontrollerat och allt spårar ur, det blir bråk och kaos och det hela slutar med att alla grejer går sönder varpå historien tar en surrealistisk vändning när Juni istället bygger ett skepp av alla dom trasiga möblerna som hon sedan seglar iväg på. Bort från flytt, pojkvän, och kvävande tvåsamhet. I hennes förra roman, kort och gott betitlad Juni, var det särskilt hennes dystra men mycket roliga skildring av livet på Konstfack som dröjer sig kvar i minnet. När Juni börjar på konsthögskolan uppstår en kraftig kulturkrock som snabbt genererar ångest, ilska och otillräcklighetskänslor hos vår hjältinna. Det skildras bland annat i utdraget nedan där Julia fångar våndan i att ta sig till skolan på morgonen.

/ Jonas Asp, bibliotekarie

Emil i Lönneberga fyller jämnt

I maj månad fyllde den påhittige 5-åringen Emil i Lönneberga 50 år. Emil är, tillsammans med Pippi, en av Astrid Lindgrens mest folkkära figurer och är trots sina 50 år på nacken fortfarande omåttligt populär. Att som barn hitta på egna hyss samt att läsa om när andra barn hittar på dito kommer alltid att vara en rolig och lockande sysselsättning. Detta gör innehållet i Emil-böckerna tidslöst, spännande och lite kittlande för barnen när de får höra om Emils tokerier. Något som inte är lika tidlöst är miljön som Emil och Ida lever i, vilket ger en liten inblick i hur man levde förr i tiden i Sverige. De spektakulära hyssen i sig samt den historiska miljön ger upphov till många roliga samtal med barnen.

På SR kan man höra Astrid Lindgrens dotter, Karin Nyman, berätta om upprinnelsen till historierna om Emil.

Lyssna: Emil blir 50 år

 

Emil på Partille bibliotek - Klicka HÄR

/ Rebecca Willoughby, barnbibliotekarie

Rallydrottning Greta Molander

För några år sedan gjorde jag och några vänner en sommarutflykt till Sunne för att se den fantastiska uppsättningen av ”En midsommarnattsdröm” på Västanå Teater. När vi kom tillbaka till hotellet var hela parkeringen full av de mest underbara små veteranbilar. Välskötta sportbilar, amerikanska vrålåk och en och annan WW-bubbla. I foajén vimlade det av glada norska damer i matchande munderingar. Det visade sig vara den norska veteranbilklubben ”Greta Molanders aerelöp” som var på utflykt. En klubb öppen endast för damer.

När jag kom hem igen läste jag på. Greta Molander är en legend inom motorsporten. Vann bland annat SM, EM och deltog i Monte Carlo-rallyt. Sedan hon slutat att tävla flyttade hon till Sandefjord i Norge där hon drev hälsohem, skrev böcker och kåserier om sina äventyr ute i världen.  När hon dog, 2002, uppmärksammades hon med en dödsruna i Aftonbladet.
Så mycket hon måste ha glatt sina medmänniskor under sin livstid att man fortfarande många år efter hennes död gör utflykter i henne namn. I vårt bokmagasin som innehåller många gamla pärlor finns hennes bok ”På luffen i Mexiko med Greta Molander” där hon åker lastbåt till Mexiko och ger sig ut på den Mexikanska landsbygden med sin Saab.

/ Monica Vahlén, bibliotekarie

Glaciärer av Per Holmlund

Vi tackar låntagare Carl G. Engström för följande bokrecension som skickats till biblioteket.

-   -   -   -   -   -   -   -   -

  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10
Öppettider Öppettider

Sommarens öppettider 5 juni - 20 augusti: 

Mån - fre:
kl. 10 - 18

Lör och sön:
stängt

Läs mer om sommarens öppettider och sommarlån här. 

Tel: 031-792 10 10

Följ oss på Facebook!