Nygammal klassiker om frihetslängtan och uppbrott


(Pressbild - Göteborgs stadsteater Frun från havet)

För ett par år sedan läste jag för första gången pjäsen Frun från havet av Henrik Ibsen (1828-1906), norrmannen som kanske är mest känd för Ett dockhem från 1879. Temat uppbrott och komplicerade livsval är lika aktuella nu som när den skrevs för 125 år sedan och det var inte svårt att fastna och fascineras. Min glädje var därför inte att ta miste på när nyheten nådde mig att den ska sättas upp på en scen nära mig, nämligen Göteborgs stadsteater! Premiären går av stapeln den 18 oktober.  För regin står islänningen Egill Pálsson och för musiken landsmaninnan Hildur Gudnadottir, medlem i bandet múm. I rollerna ses bl.a. Annika Hallin, Stefan Gödicke och Adam Lundgren. 

IbsenBerättelsen kretsar kring fyrvaktardottern Ellida som gift sig med läkaren Wangel och bosatt sig med honom vid ett fjordinlopp på Norges västkust. Ellida vantrivs, längtar ständigt ut till havs och badar så ofta hon kommer åt. Ortsbefolkningen tycker att hon är märklig och kallar henne nedlåtande för ”Frun från havet”. Hon känner ingen samhörighet varken med sin man eller med hans döttrar från ett tidigare äktenskap. Istället går hon sina promenader, blickar ut över havet och drömmer om Den främmande, en sjöman hon förlovade sig med som ung.

Precis som Nora i Ett dockhem slits Ellida mellan sin längtan efter frihet och självförverkligande å ena sidan och sin plikt mot omgivningen och samhället å den andra. Ibsen var mycket skicklig på att dramatisera och ge liv åt den ambivalens vi människor känner när vi ställs inför svåra val där vi inte kan överblicka konsekvenserna. De båda pjäserna skiljer sig ändå åt på så sätt att realismen och det politiska från Ett dockhem här har bytts ut mot en suggestiv, mystisk känsla med psykologiska förtecken.

Låna och läs Ett dockhem, Frun från havet eller annat av Ibsen

Kolla in uppsättningen av Frun från havet på Göteborgs stadsteater


/ Sara Malm, bibliotekarie
 

2013 års nobelpris i litteratur tilldelas Alice Munro

"Den samtida novellkonstens mästare" (Svenska akademins korta motivering)

"Alice Munro föddes den 10 juli 1931 i Wingham, en liten stad i sydvästra Ontario i Kanada. När hon var tolv år bestämde hon sig för att bli författare efter att ha skrivit en historia om sin mor när hon drabbades av Parkinsons. Som artonåring fick hon möjlighet att läsa på universitet som stipendiat. Först 1968 debuterade hon med novellsamlingen "Dance of the Happy Shades". Den blev mycket uppmärksammad och fick genomgående positiv kritik. År 1972 skilde hon sig från James Munro och flyttade tillbaka till Ontario, där hon 1976 gifte sig med poeten och geografen Gerald Fremlin (1924-2013). Paret var omväxlande bosatta i Clinton, Ontario, inte långt från hennes födelsestad, och i Comox, British Columbia."
(Källa: Alex författarlexikon)

"Alice Munro har jämförts med de stora novellförfattarna som Anton Tjechov. Hennes stil kännetecknas av en klar stil och psykologisk realism. Många av berättelserna har självbiografiska inslag och utspelar sig ofta i småstadsmiljöer som Huron County, Ontario där människors kamp för en anständig tillvaro ofta resulterar i relationssvårigheter och moraliska konflikter. Ofta behandlar hon generationsskillnader eller kolliderande livsambitioner i sina verk. Novellerna skildrar bland annat flickor som blivit vuxna och deras förhållande till familjeliv och småstaden som de växt upp i. I senare verk som "Kärlek, vänskap, hat" är fokus på medelålders och åldrande kvinnor. Typiskt för Munros stil är att huvudpersonerna ofta upplever en slags uppenbarelse som kastar ljus över en viss händelses betydelse."
(Källa Wikipedia)

 

SVT:s bevakning av tillkännagivandet av pristagaren

Reservera bibliotekets böcker av Alice Munro

 

Lättlästa böcker

Du vet väl att vi på biblioteket har en hylla full med lättlästa böcker? För att göra det enklare för dig som vill låna har vi delat i hyllan i olika avdelningar. Det finns en avdelning för kärlek, deckare och klassiker. Självklart finns det även många böcker om andra saker, som till exempel matlagning, resor och historia.
Kom in och titta, vi hjälper dig gärna!

Några boktips från mig:
Gillar du schlagers? Då finns det en rolig bok som heter Schlagerhjältar, den är skriven av Bengt Fredriksson. Där kan man läsa om allt från Abba till Loreen. Det är massor med fina bilder på artisterna och spännande historier om dem. Jag kan lova dig att du kommer att vara något av en expert efter att ha lånat den här boken.

 


Gillar du lite spännande böcker? Då ska du läsa Av samma blod som är skriven är Carina Svensson.
Den handlar om Oscar som ska skriva en uppgift i skolan för att höja sina betyg. Familjen kommer från början från Italien, och vem vet mest om det om inte hans gamla släkting Lucia.
Han åker och hälsar på henne för att få höra hur det egentligen var i Italien, och varför de kom hit, men Lucia vill inte berätta för honom. Hon säger att vissa saker ska man låta vara ifred. Oscar blir så klart väldigt nyfiken och vill veta mer om det där som är hemligt… Jag kan avslöja en liten hemlighet, det handlar om maffian!


Gillar du klassisker, men tycker de kan vara lite dammiga och mossiga? En omarbetad klassisker som är riktigt bra gjord är Stolthet och fördom av Jane Austen. Trots att det är tvåhundra år sen boken gavs ut, så håller berättelsen ännu. Den handlar om kärlek så klart, det är Elizabeth Bennet och Mr Darcy som blir kära i varandra. Men så klart finns det vissa hinder längs vägen… Det finns många som inte vill att det ska bli ett par. Kommer de ändå att få varandra till slut? En charmig berättelse som många kan ta till sig.

 

Mitt sista tips blir Djävulens bröllop av Gudrun Wessnert . Den handlar om Beatrice, hon är dotter till prästen i den lilla byn. Där händer nästan ingeting, men en dag dyker det upp en stilig främling. Han heter Asmodeus och han blir snart allas favorit. Han hjälper till att bygga upp allt som är trasigt i byn, han betalar för att laga kyrkans tak. Men allt är inte lika bra som det verkar, vem är han egentligen? Det finns många fina bilder i boken som sätter igång fantasin.


Som sagt, kom gärna in på biblioteket så kan vi tipsa om många fler bra böcker!

/ Åsa Hellkvist, bibliotekarie

Skrämmande och fascinerande ungdomsthriller

The Name of the Star av Maureen Johnson är en typ av bok som är ovanlig nu för tiden - en ungdomsbok med övernaturliga element där fokus inte ligger på romantik utan istället på huvudpersonens personliga utveckling. Att huvudpersonen dessutom är en amerikansk tjej, Rory, som flyttar till England för att gå på internatskola höjer kvaliteten ännu mer, och pricken över i är författarens fantastiska sätt att skriva. Allt som allt blir The Name of the Star en bok som är ärlig, läskig och fruktansvärt spännande.

Boken är på engelska, men det är inte något vidare krångligt språk och vissa saker förklaras lite extra tydligt eftersom berättaren - Rory - är från USA och alltså har åsikter om de mer engelska sakerna hon stöter på.

I NOS (som författaren själv gärna kallar boken) möter vi Aurora Deveaux, som aldrig kallas för något annat än Rory, som just har flyttat från New Orleans i södra USA till London, England. Där börjar hon på en internatskola som lätt för tankarna till Harry Potters Hogwarts, med skillnaden att Rorys skola Wexford verkar i högsta grad omagisk. Samma dag som Rory anländer till London har det dessutom hänt något skrämmande - någon verkar ha imiterat historiens mest kända seriemördare, Jack the Ripper, och dödat en kvinna. Detta har ingenting med Rory att göra, förstås... tror hon åtminstone, tills hon börjar se människor ingen annan kan se och den nya Jack the Ripper dödar fler människor i läskiga kopior av originalmorden.

Maureen JohnsonDet här är inte en bok för lättskrämda, det tänker jag säga direkt. Jag anser inte mig själv vara särskilt feg men när jag läste NOS klockan halv ett på natten var det allt lite läskigt att släcka lampan efteråt. Ett tips är att läsa i dagsljus.
Det är vanligt att man i sådana här boktips ger åldersgränser, vilket jag tycker är lite dumt eftersom folk är så olika. Istället tänker jag säga så här: Läs på egen risk, det är okej att be om en kram om det känns läskigt, och om du är rädd för spöken är det här nog inte boken för dig. Dessutom bör du kunna engelska åtminstone okej-bra (men inte perfekt - ordlistor är din vän!) eftersom NOS inte ännu finns översatt till svenska.

NOS är en av de bästa böcker jag läst. Allt av Maureen Johnson är fantastiskt, från hennes böcker (på engelska finns Devilish, 13 Little Blue Envelopes, och Suite Scarlett; på svenska finns Systrar av Guld) till hennes konto på Twitter och hennes blogg. Även om NOS fick mig att se mig om över axeln lite extra var den bra nog för att få mig att beställa uppföljaren från USA - och det säger väl ganska mycket, eller hur?

Av 5 spöken får The Name of the Star 4,5.
Det som drar ner boken är faktiskt bara att man inte kan läsa den i mörker, vilket jag gillar att göra. Alltså är det här en näst intill perfekt bok för alla som känner att de 1) förstår engelskan och 2) klarar av att banka spökena i huvudet om de skulle
dyka upp.

/ Sara Christenson, låntagare

 

The Great Gatsby - Någonstans mellan saga och verklighet

Nu är äntligen hösten här! Vackra färger, soliga dagar, mörkt och kallt. Den årstiden då man gärna kryper ner under en filt i soffan och läser en bok eller ser på film.

Jag vill passa på att tipsa om en färgsprakande, storslagen och snygg film som överraskade mig postivit; The Great Gatsby (som baseras på romanen med samma namn av F. Scott Fitzgerald fr. 1925). Filmen handlar om Nick Carraway som precis har flyttat till Long Island och lär känna sin nya granne; Jay Gatsby som lever ett liv i överdådig lyx. Nick kommer in i Gatsbys glamorösa umgängeskrets men så småningom uppdagas hemligheter och tragedier som visar att deras liv inte är så perfekta som de ger sken av.

Om du gillar Moulin Rouge så kommer du att tycka om den här filmen, även fast den inte kommer upp i samma nivå (och är ingen musikal). Det är dock samma regissör; Baz Luhrmann och det märks. Jag vet inte om jag älskar eller hatar den moderna musiken som fyller filmen. Historien utspelar sig ju på 20-talet, men det är hur som helst bra musik. DiCaprio gör en strålande roll och filmen bärs upp av honom. Filmen är stundtals seg, speciellt i mitten, men den återhämtar sig i slutet.Jag tycker om sådana här sagoberättande filmer som är någonstans mellan sagan och verkligheten och är nyfiken på boken då det ligger en intressant berättelse bakom ”The Great Gatsby”.

På Partille bibliotek kan du låna filmen, boken, ljudboken, e-boken eller e-ljudboken
Klicka för att reservera!

/ Chatarina Fridh, Ekonom -  Kultur och fritidsförvaltningen

Människans sökande efter det okända

"Människans sökande efter det okända". Det var titeln på mitt specialarbete sista året på gymnasiet. Det handlade om Andrées polarexpedition. I juli 1897 ger sig S. A. Andrée, Knut Fraenkel och Nils Strindberg iväg i en vätgasballong mot Nordpolen. Redan efter 3 dygn tvingas de nödlanda. Sen börjar en oerhört slitsam och tröstlös vandring på isen. Den 5 oktober når de fast mark på Vitön där de tänker övervintra. Då upphör också alla dagboksanteckningar. 33 år senare hittas resterna av deras kroppar, dagböcker, foton och utrustning av en ren slump. Kropparna förs hem till Sverige där de får en statsbegravning som följs av 1000-tals sörjande människor.

Många med mig har fascinerats av denna djärva men dödsdömda expedition. P O Sundman har skrivit romanen : Ingenjör Andrées luftfärd. Jan Troell har gjort en film med Max von Sydow som Andrée.

Nu har författaren och läkaren Bea Uusma skrivit en bok som heter Expeditionen : Min kärlekshistoria. Hon har varit mer eller mindre besatt av Andrée-expeditionen i nära 20 års tid. Till slut tror hon sig ha svaret på gåtan hur de dog och av vilka orsaker. Det är en både spännande och mycket vacker bok.

Om ni kommer till Gränna missa inte ett besök på Grenna Museum där man kan se alla de föremål som hittades på Vitön.

Ett urval av böcker om expeditionen på Partille bibliotek:

Med Örnen mot Polen - Andrée, Salomon August

Andrée´s polarexpedition 1896 - Landström, Torstein

Andrés´s polarexpedition : ett ödesdrama i text och bild - Lundström, Sven

Ingen fruktan, intet hopp - Sundman, Per Olof

Ingenjör Andrées luftfärd - Sundman, Per Olof


/ Anders Granefelt, bibliotekarie

 

Öppen scen 10/10

Öppen scen hösten 2013!

Torsdag 5 december kl 18.30 - Partille bibliotek, Vinterträdgården
Ring 031 792 10 33 för att föranmäla dig.

2012 drog Partille bibliotek igång "Öppen scen". Arrangemanget är ett samarbete mellan biblioteket, hälsodisken och ABF. Evenmanget har hittills genomförst fyra gånger och konceptet visade sig var mycket lyckat och Partille Tidning skrev "Succé för Öppen scen". Tusen tack till alla deltagare och till publiken som varit med förra hösten och våren! Under hösten 2013 så kör vi vidare och erbjuder två kvällar, 10 oktober samt 5 december. Platsen är Vinterträdgården i biblioteket. Alla typer av scenuttryck och alla åldrar är välkomna. Jonglera, sjung, dansa, berätta eller vad du vill. Bara fantasin sätter gränserna. Det hela är tänkt att vara småskaligt och avslappnat. Evenemanget skall utgöra en mötesplats och en trevlig fikastund där vi tar del av det oväntade och delar med oss av det vi kan och det vi brinner för. Vi hoppas på en spännande blandning och en givande upplevelse för både medverkande och publik.
 

Så om du skriver dikter eller egna låtar eller bara har något intressant att berätta är du varmt välkommen var med under hösten. Om du vill föranmäla ditt framträdande så kan du ringa 031 792 10 33 eller skicka ett mail till jonas.asp@partille.se. Skriv då dina kontaktuppgifter och vad du planerar att göra på scenen.

Partille stories - Stor skrivartävling för alla barn och unga!

Nu är det återigen dags för skrivartävlingen ”Partille stories” där alla barn och unga kan var med och tävla. Partillelärarna som driver projektet hoppas att många kommer att plocka fram sin författarpenna och delta under hösten. Uppgiften denna gång är att skriva en deckar-berättelse och en regel är att alla inskickade berättelse skall ha någon koppling till Partille kommun (Det kan tex. vara att en person i berättelsen är uppväxt i Björndammen, att brottet utförs i Sävedalen eller att offret jobbar i Jonsered.)

Instruktioner för deltagare och info om tävlingen på Partille stories hemsida

Betala dina avgifter online!

Från och med september kan du nu betala alla dina biblioteksavgifter (övertidsavgifter, filmhyra etc) online. Det enda som behövs är lånekort/personnummer och din pinkod, en hos biblioteket registreras epost adress samt ett bankkort.

Du loggar i med dina uppgifter i inloggningrutan som ligger i kolumnen till höger på startsidan, klickar på "mina avgifter". Där kan du sedan bocka för den avgift du vill betala och sedan betalar du med ditt bankkort. Om du vill veta mer kan du gärna fråga personal så visar vi dig hur det går till.

 

 

Novellen – det perfekta formatet för pendlare och annat upptaget folk

Är du en rastlös själ som har svårt att sitta ner tillräckligt långa stunder för att orka sluka en hel roman? Pendlar du till jobb eller plugg och vill hinna läsa annat än dagens Metro? Eller uppskattar du helt enkelt en mer koncentrerad text utan långa utvikningar? Oavsett vilket så är du inte ensam, och kanske är det just därför som novellen får allt större uppmärksamhet. Aktuella författare som förknippas med det kortare formatet är t.ex. kanadensiskan Alice Munro, skådisen och dramatikern Jonas Karlsson, skräckmästaren Johan Theorin och tv-profilen Fredrik Lindström. Novellformatet är dessutom synonymt med några av världslitteraturens mest namnkunniga, som Anton Tjechov, Victoria Benedictsson och Hjalmar Söderberg.
    
Novellen har beskrivits som det perfekta textformatet i vår digitala värld, utmärkt att läsa i smarta telefoner och diverse plattor. Tillhör du dem som föredrar boken i dess fysiska form kan jag verkligen rekommendera det lilla och hyfsat nystartade förlaget Novellix. Här satsas det på noveller i fickformat med riktigt snygga omslag, litteratur som de själva beskriver som något så tilltalande som ”Pixiböcker för vuxna”! I utgivningen samsas nyskrivna alster av författare som Bengt Ohlsson och Cilla Nauman med klassiker signerade F. Scott Fitzgerald och Katherine Mansfield. Vi har köpt in massor av godbitar till biblioteket och hälsar alla upptagna men lässugna människor välkomna in att låna!

     

Alla noveller som Novellix har givit ut finns tillgängliga som e-böcker via Partille bibliotek. Perfekt att läsa i den smarta telefonen när du pendlar! Klicka HÄR

/Sara Malm, bibliotekarie

  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10
Öppettider Öppettider

Öppettider:

Mån - fre: 8 - 20

Lör och sön: 11 - 16

Tel: 031-792 10 10

Följ oss på Facebook!