Frossa i julböcker

Nu har vi ställt fram böcker, filmer och musik som hör julen till på bibliotekets barnavdelning. Trots att det nästan är en månad kvar till stora dopparedagen så infann sig ändå en känsla av julstämning när vi plockade fram allt.

Nedan vill jag passa på att tipsa om några nya julböcker som har kommit i år, bland annat Lotta Olssons Tro på tomten. Det är en fantasyinspirerad kapitelbok om tomten som minsann inte tänker bjuda på någon julstämning eftersom barnen har slutat att tro på honom, men misströsta inte det löser sig till slut! Missa inte heller Astrid Lindgrens bilderbok Tomten är vaken med illustrationer av ALMA-pristagaren Kitty Crowther. Den kom visserligen förra året, men som med de flesta av Astrids böcker så förtjänar den att lyftas fram. Tomten är vaken är en omarbetning av Viktor Rydbergs klassiska dikt Tomten och skildrar en magisk vinternatt där tomten tar hand om alla gårdens djur lite extra.

 

Det kan ju tyckas något tidigt att önska God Jul, men jag kan istället önska er en god lyssning till en fantastisk Christmas Carol (julsång) som jag förknippar med min barndoms jular:

/ Rebecca Willoughby, barnbibliotekarie

 

 

Augustpriset 2013 - Vinnarna!

25/11 tillkännagavs årets vinnare av Augustpriset. Segrare blev böckerna nedan. (Klicka på omslagen för att reservera.)

         

Allt om priset och vinnarana HÄR

Boksnack 18 december

Kom och prata böcker med oss!

Jonas och Rebecca, bibliotekets ungdomsbibliotekarier bjuder in alla som är mellan 14 – 20 år till fika och boksnack. Vi träffas i bibliotekets vinterträdgården och vid nästa tillfället 18/12 diskuterar vi boken Kaninhjärta av Christin Ljungqvist.

Onsdag 18 december kl.16

I vinterträdgården, Partille bibliotek. Gratis och ingen föranmälan. Vi bjuder på fika!

Boken finns som e-bok. Gratis att låna till paddan eller telefonen! Eller som vanlig bok. Reservera HÄR

Julefrid

Två boktips från en låntagare


Förintelsen av Charles Reznikoff

Ohygglig och fasansfull läsning när Nürnberg- och Eichmann-processerna förvandlats till registrerande poesi. Nazisternas oerhörda grymheter kläs av i all sin oförfalskade ondska och brutalitet. Reznikoffs banbrytande diktsamling utkom redan 1976 och finns nu i förnämlig svensk översättning av min favoritpoet Ukon. Omistlig läsning, faktiskt, eftersom vi aldrig får sluta berätta om detta.

 


En underjordisk stjärnhimmel av Sven Lindqvist

Tack, Sven Lindqvist, för en bok som berikar hjärnan på så många sätt. En litterär dagbok som fick mig att dammsuga biblioteket och antikvariaten i min jakt på alla de böcker du tipsar om. Jag levde med En underjordisk stjärnhimmel som sällskap hela sommaren, och noterade de böcker du skriver om i en lista som tenderade att bli allt längre. Du vidgar perspektiven och ger nya infallsvinklar på Freud, Sartre, Picasso, Tjechov, Bengt Lidner, Victoria Benedictsson, Marika Stiernstedt... en helt ny värld öppnade sig inom mig. Och jag fick göra många nya bekantskaper på ett synnerligen beläst och angenämt sätt med dig som ciceron. Tack, Sven Lindqvist!


/ Michael Nystås, låntagare

Rapport från höstlovspysslet!

På höstlovet var det full aktivitet på biblioteket för alla höstlediga barn som anmält sig till workshopen ”Bygg din egen värld”. Konstpedagogen Ingela Jonasson anlände till Vinterträdgården med sin gigantiska materialvagn och snart så var rummet fullt av barn och hjälpsamma föräldrar ”som skapade nya världar” på de pizzakartonger som Ingela hade med sig. På Ingelas blogg kan man läsa följande rapport från workshopen:

"Äntligen hinner jag skriva om de senaste pysseluppdragen, och visa lite bilder. Här från pysseldjungeln i Partille. För i torsdags flyttade jag in i bland träden i bibliotekets vinterträdgård, med min största pysselpackning. Tillsammans med mig kunde två fulltecknade grupper med höstlovslediga barn bygga sin egen värld – på pizzakartonger –och ta för sig av materialbuffén jag hade packat upp.
 
Personalen var så välkomnade, det är alltid skönt när jag är på ett (för mig) nytt ställe. Jag brukar i och för sig alltid träffa väldigt trevlig och engagerad personal när jag är ute på uppdrag. Men i Partille hade de också ett särskilt fint och välkomnande mottagande, inte bara gentemot mig – utan också mot barnen. Respekt.

Har du pysslat bland träd någon gång, inomhus? Det var första gången för mig. Roligt att det plötsligt föll ned löv över oss, och att vi ibland klev runt och över trädstammar*– samtidigt som några av oss byggde just träd med löv, grenar och stammar. Det blev också vulkaner, fotbollsmål, halloweenland, städer och en bondgård. Och en hel del till, spana in några världar på bilderna.

Ja vilka spännande, fiffiga och fina världar ni byggde! Tack för jag fick pyssla tillsammans med er."

Så tusen tack till Ingela och till alla medverkande barn och föräldrar. Håll utkik efter nästa workshop till våren. Varje sportlov och höstlov så har biblioteket som mål att kunna erbjuda någon form av skapande aktivitet. Varje gång så blir evenemangen fullbokade så det gäller att anmäla sig i tid. Vi ses!

 

 
Det fanns en spännande  igloo att krypa in i Agatons värld. Sebastian har två traktorer i sin bondgårdsvärld. Och en ko. En vulkan står och mullrar i bakgrunden

 

Rösta på bidrag i Partille Stories!

Som vi uppmärksammat tidigare är årets omgång av Partille Stories igång. Denna höst handlar det om deckare och även i år letas det efter "grymt bra berättelser av elever i Partille som på något sätt handlar om just Partille". Av alla inskickade bidrag kommer man att välja ut ett par finalister som (helt anonymt) sedan publiceras på partillestories.se. Nu i slutet av november drar omröstningen igång och hela världen kan vara med och rösta på sin favorit. Du har fram till den 13:e december på dig att rösta och i januari är det helt klart vilka de lyckliga vinnarna är. Vinnarna kommer att presenteras här, på partillestories.se och på många andra ställen.

Här kan du läsa om hur det går till

Om uppdraget 2013: deckare

Om ni vinner!

Viktig information

Intrång hos Adobe!

Adobe har haft intrång på sina servrar. Inloggningsuppgifter kan ha kommit i orätta händer. Om du fått mail från Adobe, som uppmanar dig att byta lösenord, gör det.

Om du har samma inloggningsuppgifter på fler ställen, så byt lösenord även där

Ändra lösenord

Läs mer på Adobes webbplats

Har du en läsplatta från Sony?

Om du har en läsplatta från Sony, kan du ha fått mail från Reader Store, om att de återställt ditt lösenord. Även detta är på grund av intrånget hos Adobe. Har du fått mailet måste du gå in och ändra lösenord för att det ska fungera.

 

 

Howard Phillips Lovecraft

I mina plågade öron ljuder ständigt ett mardrömslikt prasslande och flaxande och svagt, avlägset skällande som från en väldig hund. Det är inte en dröm – jag fruktar att det inte ens är vansinne - , alltför mycket har redan hänt för att jag skulle kunna hysa dessa barmhärtiga tvivel. St. John är ett massakrerat lik; jag ensam vet varför, och min kunskap är sådan att jag skall skjuta mig av fruktan för att jag kommer att bli massakrerad på samma sätt. Genom obelysta och gränslösa korridorer av kusliga illusioner störtar den svarta, formlösa nemesis som driver mig till självförintelse.

Så börjar novellen ”Hunden”, skriven oktober 1922 av den amerikanske författaren Howard Phillips Lovecraft. Som ni märker så är reglagen uppskruvade till 11 redan från första ordet. Många skulle nog bedöma det som ett berättartekniskt tabu och ett dramaturgiskt snedsteg. De flesta andra skräckförfattare väljer ju att ta avstamp i en nedtonad vardag för att sedan låta fasan krypa sig på, bryta igenom fasaden, för att slutligen blomma ut. Men Lovecraft väljer alltså en helt annan väg. Hos honom finns ingen sådan vardag. Inte heller några kärleksfulla mellanmänskliga relationer, inga pengar och ingen erotik. Lovecraft var uttalat likgiltig inför livet och dess banala ingredienser. Hans karaktärer är ofta forskare, utredare eller andra belevade män, bildade men i princip begåvade med blott två känslolägen: fascination och fasa. De drivs av en jakt efter kunskap och förståelse för de sällsamma ting som tycks vara i rörelse och får i slutändan mer än de bett om; en skymt av den eviga, universella ondskan, vilket får dem att slutligen gå under. I novell efter novell får vi följa hur Lovecraft samvetslöst och på ett nästan ritualistiskt vis avlivar sina platta karaktärer som blott utnyttjas för att i ett kort ögonblick belysa den uråldriga ondskan. Mänskligheten är en minimal och primitiv parantes i det stora perspektivet. Franske författaren Michel Houellebecq skriver följande i den långa essän H.P Lovecraft – Emot världen, emot livet:

Givetvis har livet inte någon mening. Men det har inte döden heller. Och det är en av de saker som får blodet att isas när man upptäcker Lovecrafts universum. Hans hjältars död har ingen mening. Den ger ingen frid. Den innebär inte alls slutet på historien. HPL dödar obevekligt sina figurer som om de bara vore dockor som slets itu. Likgiltig för dessa futtiga incidenter fortsätter den kosmiska fasan att växa. Den sprider sig och materialiseras. Den store Cthulhu vaknar ur sin sömn.

Lovecraft själv var en hämmad ensling som levde ett ytterst händelsefattigt liv i New England i USA. Trots att han skrev om storslagna och uråldriga platser och grävde i mänsklighetens episka historia efter rekvisita till sina skräckbyggen så lämnade han knappt sin uppväxtstad Providence. Han fick aldrig möjlighet att resa till Europa. En kort period bodde han i New York men återvände snart till sin hemstad svårt chockad av upplevelsen. Han var livrädd för det främmande och i New York möte han en degenererad värld som i hans ögon var bortom räddning. I den stora staden såg Lovecraft folk från alla delar av världen och som avvek från det anglosaxiska ursprung som han själv tillhörde. Detta skrämde honom men rädslan muterades snabbt till ett hejdlöst förakt. Breven som han skrev under sin New York-vistelse liknar hans novellkonst i sina uppskruvade kaskader av avsky. I följande stycke beskriver han Lower East Side i ett brev till en vän:

De organiska skapelserna som höll till i denna fruktansvärda kloak skulle inte kallas människor om man ansträngde sin fantasi. De var monstruösa och diffusa embryon till Pithecanhropus och amöba, bildade i en seg och stinkande gyttja som var ett resultat av jordens förstörelse; de krälade och dröp på de smutsiga gatorna, gick in och ut genom fönster och dörrar på ett sätt som påminde om invaderande maskar, eller om obehagliga skapelser härstammande från havsdjupen.

Han var den traditionstyngda gentlemannen som mot slutet av sitt liv förvreds till en fobisk och reaktionär rasist. En på många sätt tragisk gestalt.

Men hans novellkonst fortsätter att utöva en märklig dragningskraft på mig och hundratusentals andra läsare världen över. Ytligt sett är det dock bedrövlig litteratur. Men det är just det så uppenbart överdrivna och forcerade flödet av superlativ som gör att man fängslas. Som läsare sitter man nämligen och längtar efter det obligatoriska momentet i varje novell då berättelsen exploderar i det patenterade virrvarret av adjektiv och adverb. Också hans barnsliga konsekvens i att vägra skildra livet och istället samvetslöst gång på gång medvetet gå för långt, överträda gränsen för god smak, måttfullhet och sans. Alltid för att försöka skänka läsaren, och sig själv, den renaste formen av fasa.

Självklart är det också den världsberömda mytologin som Lovecraft, i likhet med exempelvis Tolkien, skisserade som utgör en tidlös lockelse. Hans beskrivningar av bortglömda och degenererade folkslag, begravna monstruösa städer, gudar som slumrar under havsbottnen och de svindlande kosmiska perspektiven där vår tidsuppfattning blir meningslös. Saker bortom människans ynkliga fattningsförmåga. Hos Lovecraft är emellertid ondskan 100% materiell. Människan krossas konsekvent av det fysiska monstret, gång efter gång. Det är samma del av mig som gillar gammal vansinnig Black Metal som gillar Lovecraft. Jag får liksom aldrig nog av att bli pryglad. Houellebecqs träffande ord får avsluta:

Det är inte svårt att förstå varför Lovecraft utgör en paradoxal tröst för dem som är trötta på livet. Man kan faktiskt rekommendera honom till alla som av en eller annan orsak börjar känna verklig avsky för livet i alla dess former. Chocken som den första läsningen framkallar är i vissa fall stor. Man ler för sig själv, man börjar nynna på operetter. Kort sagt förändras ens syn på livet.

Lovecraft-relaterade tips:

1. Hans noveller, såklart! För ett par år sedan gav Vertigo ut en maffig samlingsvolym innehållande 37 av HPL:s noveller samt ett förord av Carl-Michael Edenborg.

2. Just nu spelar Unga Dramaten i Stockholm en skräckmusikal med titeln Necronomicon som baseras på Lovecrafts mytologiska skräckvärld. Mer info HÄR. Föreställningen har blivit hyllad i pressen.

3. Ganska nyligen så gav SelfMadeHero ut en antologi med serieadaptioner av Lovecrafts noveller. Antologin är uppdelad i två delar och båda finns att låna på biblioteket. Serierna i antologin är skapade av en rad etablerade serietecknare och de flesta är väldigt ambitiösa och lyckade tolkningar. Gemensamt för alla är att de är trogna originalnovellerna.

  

4. 1987 skedde en svensk inläsning av novellsamlingen Skräckens labyrinter. Och inläsare var ingen mindre än Ernst-Hugo Järegård! Lovecraft och Järegård: en svindlande kombo! Och resultatet är magiskt. Ernst-Hugo lyckas med hjälp av sin särpräglade gestaltning lyfta novellerna till oanade höjder. Inläsningen finns att låna som ljudbok på biblioteket. Provlyssna på en av novellerna här:

5. H.P Lovecraft - Emot världen, emot livet. Den kontroversielle och hyllade franske författaren Michel Houellebecq skrev denna essä i slutet på 80-talet och lyckas sätta fingret på vad som är HPL:s särart och storhet. Mycket givande läsning för alla som har minsta intresse för Lovecraft. Finns att låna på biblioteket.

6. Lovercraft archive är den ultimata hemsidan för den som är intresserad av att upptäcka Lovecraft eller för det hängivna fanet som vill gräva djupare. På hemsidan finns bland annat all fiktion som Lovecraft skrev i fulltext. Klicka HÄR.

/ Jonas Asp, bibliotekarie

 

Den gröna cykeln

Jag vill gärna tipsa om något, för oss, så ovanligt som en film från Saudiarabien regisserad av en kvinna, Haifaa al-Mansour.

Redan i inledningsscenen förstår vi att ägaren till fötterna som bär svarta sneekers, skiljer sig från den övriga mängden. Under flickornas fotsida skoluniform tittar i övrigt prydliga svarta skor fram. Wadja med svarta sneekers är 10 år och önskar sig mest av allt en cykel. Men i Saudiarabien är det inte tillåtet för flickor cykla omkring på gatorna. Det är heller inte tillåtet för kvinnor att köra bil. Wadjas mamma behöver en chaufför som kör henne till och från arbetet. Ute i samhället bär kvinnorna fotsida dräkter som täcker kropp och hår. Inom hemmets väggar ser vi att Wadjas mamma är en modern kvinna i klädstil och vanor. Men traditionella regler och levnadssätt kolliderar med det moderna livet. Wadjas pappa planerar ett nytt giftermål eftersom mamman inte lyckats skänka honom en son.

Wadja gör vad hon kan för att spara ihop pengar till den gröna cykeln hon sett hos cykelhandlare. Hon lär sig cykla med hjälp av sin kompis, grannpojken, i smyg uppe på hustaket. I skolan är Wadja ständigt i bråk med lärarna då hon ständigt faller ur ramen för hur en flicka förväntas vara. När en tävling i Koranrecitation utlyses där priset är en summa pengar, anmäler sig Wadja, till lärarnas stora förvåning.

Den gröna cykeln är en varm, härlig film med en otroligt charmig huvudrollsinnehavare. Vad som gör den intressant är att vi som tittare får en inblick i vardagslivet hos en familj som lever i ett slutet samhälle. Framförallt får vi en uppfattning om hur det är att vara flicka, kvinna, och hela tiden stöta på begränsningar i det dagliga livet.

Filmen finns att hyra i biblioteket och rekommenderas varmt! Reservera den HÄR.

/ Marli Pettersson, bibliotekarie

 

Lysande pedagogiskt arbete med barnsligt yttre

Bokrecension signerad låntagare Carl Engström:

          

  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10
Öppettider Öppettider

Öppettider:

Mån - fre: 8 - 20

Lör och sön: 11 - 16

Tel: 031-792 10 10

Följ oss på Facebook!