Workshop om rymden på sportlovet

Galaxy Nebula

"En biljett till stjärnorna"

Ons 12 februari var det wokrshop om rymden för kommunens sportlovslediga barn. Författaren Peter Ekberg besökte bibliotekets vinterträdgård och inspirerade barnen att skriva och teckna om rymden. Peter bjöd också på en hel del intressanta fakta om rymden och visade upp sina robotar. Håll utkik efter bibliotekets wokshops framöver! Varje sportlov och höstlov. 

Tack till alla barn och föräldrar som medverkade!

Från artikel i Partille tidning (text och bild Björn Dinau):

 

 Aliens! Fakta om UFO och liv i rymden Uppdrag Stjärnväktarna En biljett till stjärnorna

Alla Peters Ekbergs böcker hittar du HÄR

Mängder av aktiviteter på biblioteket under våren

 Ett urval våra återkommande favoriter:

 

 • KORSORDSTRÄFFAR Korsordslösning i grupp med fika.
  Kl 15–16 varje torsdag. Arr: Kultur&fritid.
  - - -

 • LÄXHJÄLP för dig i grundskolan 1–9, eller SFI-elever. Mer info HÄR
  Kl 15–17 varje måndag. Arr: Kultur&fritid, Röda Korset.
  - - -

 • SAGOSTUNDER För barn från 3 år, i Sagorummet.
  varje tisdag Kl 9.30 och varje fredag kl. 13. Arr: Kultur&fritid.
  - - -

 • SPRÅKCAFÈ Öva din svenska och lär känna nya människor
  Datum och tider HÄR
  Vinterträdgården, Partille bibliotek Arr: Kultur&fritid, SV
  - - -

 • ÖPPEN SCEN Uppträd eller kom och titta. Mer info HÄR
  27/2 och 10/4. kl. 18.30 Vinterträdgården, Partille bibliotek
  Arr: Kultur&fritid, ABF

  - - -

 • BOKSAMTAL över en kopp kaffe. Alla är välkommna.
  5/2, 5/3 och 2/4, 14/5. Kl. 18.30 i Vinterträdgården, Partille bibliotek.
  Arr: Kultur&fritid
  - - -

 • DATAKURS för nybörjare. Mer info HÄR. Tisdagar kl 16 –18, tre tillfällen.
  Anmälan, tel 031-792 10 10. Arr: Kultur&fritid.

Sagorummet fullt med nya prylar

Nu har vi fyllt på i bibliotekets sago- och lekrum med mängder av nya roliga prylar. Halsband, sjalar, hattar och alla möjliga utstyrslar för lek i borgen. Ta en tur på någon av de nya hästarna! Varje tisdag (9.30) och varje fredag (13.00) är det dessutom sagostund. Ni hittar sagorummet i Kulturums foajé med ingång under trappan. Välkommen!

Var det inte just det vi ville?

 

En lördagsförmiddag utan åtaganden. Jag dricker kaffe och läser tidningen, länge. Recensionen av en bok, "Pojken i resväskan" får mig att bli nyfiken. Det var längesen jag läste en deckare, säkert år sedan, men varför inte?

Hämtar surfplattan, kollar bibliotekets hemsida, den är utlånad förstås. Men vänta, finns den som e-bok också? Javisst. Hämtar bibliotekskortet och klickar på länken. Följer instruktionerna och en halv minut senare har jag boken framför mig, bara att börja läsa. Jag lägger tidningen åt sidan och försvinner ner i parkeringsgaraget på Köpenhamns central …

              

Jag tror inte att pappersboken kommer att försvinna, den har alldeles för många fördelar för att det ska hända. Men allt fler upptäcker, precis som jag nyss, hur snabbt och bekvämt det kan vara att låna en elektronisk bok.

Tyvärr finns det en del orosmoln på himlen när det gäller bibliotekens utlån av just e-böcker; fler och fler bibliotek har börjat strypa tillgången för sina användare. Orsaken är pengar: det kostar tjugo kronor varje gång en e-bok laddas ned, en kostnad som tas från mediabudgeten och kan innebära färre köpta pappersböcker. Men vad är egentligen problemet med detta?

Om e-bokslånen rakar i höjden betyder det ju att människor läser och var det inte just det vi ville?  

/ Anette Ek, bibliotekarie

       

Dags för (rysk) filmfest!

Den 24 januari drar årets upplaga av Göteborg International Film Festival igång, den 37:e i ordningen. På biblioteket finns hela det digra programmet att hämta i fysisk form. Föredrar du den digitala versionen finns den här: http://filmweb01.filmfestival.org/filmfestival/info/sv/festivalprogram/filmer

I år har man valt att fokusera på den ryska filmkonsten, på dess regissörer och skådespelare och på det ryska samhället i stort. Den stora nationen i öst har under året som gått uppmärksammats internationellt för processen mot den feministiska aktivistgruppen Pussy Riot, den nya lagstiftningen mot ”propaganda för icke-traditionella sexuella relationer” och de kommande olympiska spelen i Sotji. Bland annat. För att ytterligare lyfta denna trend bjuder festivalen på ett 20-tal spel- och dokumentärfilmer och ett stort antal seminarier med inbjudna filmskapare och andra gäster. Dessutom ligger Pussy Riot bakom årets snygga festivalaffisch med graffititouch. 

För den som vill förbereda sig inför filmfesten eller får blodad tand och vill veta mer när festyran väl har lagt sig har vi på biblioteket mängder av böcker om Ryssland, allt från fängslande romaner och biografier till samtidskildringar om politik och maktkamp. Gör en sökning i vår katalog! http://bibliotek.partille.se/web/arena/search

P.S. Kan du inte vänta? Eller tillhör du eller nån familjemedlem ålderskategorin 3-15 år? Missa då inte Göteborgs Lilla Filmfestival som startar redan helgen innan den stora festivalen, 16-19 januari. Provspela för en film, bli sminkad eller lär dig allt om anime och manga!  http://giff.se/goteborgs-lilla-filmfestival  

/Sara Malm, bibliotekarie

 

Nyårskrönika den 18 mars 2013

Tidigare Partillebon Bo "Röskägg" Levin har tidigare förgyllt denna blogg med sina kåserande texter om livet och tillvaron. I formen av en nyårskrönika fördjupar han sig nu i de omvälvande händelser som inträffade måndagen den 18 mars.

Tusen tack Bo, för ditt tänkvärda och underhållande brev. Vi tror och hoppas att bloggens läsare har stor behållning av att läsa din krönika. Och sen är vi såklart extra förtjusta i texter som börjar: "Till er på landets i särklass bästa bibliotek! Bokslukare och personal". Gott nytt 2014!

Klicka HÄR för att läsa texten (PDF)

Julhälsning från Stig Claesson

Ett jultips från bibliotekarie Anders Granefelt:

Novellen Julefrid av Stig Claesson. Klicka HÄR och ladda ner PDF.
(För att få texten år rätt håll välj "Visa" i menyn högst upp och sedan "Rotera vy" och sedan "Motsols")

Dessutom, Stig Claesson läser  julevangeliet enligt Lukas, andra kapitlet verserna 1-21 av 1917 års bibelöversättning. En inspelning från 1986:

Lyssna: Julevangelium 20091224 1303 1800

Partille Stories - Vinnarna!

Nu är skrivtävlingen för barn och unga i Partille avgjord! Tävlingen arrangeras av ett antal pedagoger som jobbar på skolorna runt om i kommunen. (Mer info HÄR) I år har vi slagit rekord på flera sätt; Ungefär 1400 elever från skolorna i Partille har deltagit med sina berättelser, 53 av dem blev finalbidrag, drygt 3000 röstningar har lagts på de olika finalbidragen.

Vinnarnanovellerna i årets Partille Stories är:

Brottet om Fantan

De kidnappade barnen

Jonseredsmorden

Ulven, vargen och bibliotekarien

Vinnarna är välkomna att hämta en prisbok här hos oss på Partille bibliotek.

Aktuell svensk deckarklassiker

I dessa dagar, när vi åter möter berättelser om Nelson Mandela, kan man passa på att läsa om Henning Mankells Wallander-roman Den vita lejoninnan. Det är givetvis en gastkramande thriller, men också en mycket informativ beskrivning av det Sydafrika Nelson Mandela mötte vid sin frigivning 1990.

Intrigen i boken rör ett planerat attentat att mörda Nelson Mandela vid ett av hans framträdanden tillsammans med president De Klerk. Men det känns som om Mankell använder sig av storyn som förevändning för att beskriva något annat. Med en kirurgs precision lägger han snitt i den sydafrikanska samhällskroppen på vitt skilda ställen och blottlägger de skiftande ideologier, tankar, idéer och rörelser som ligger och skälver under ytan. Som läsare blir man plågsamt varse vilket jättelikt problem Mandela och de Klerk stod inför om de skulle lyckas hålla samman nationen och få till stånd en gemensam rörelseriktning mot ett fredligt och demokratiskt samhälle.

Mankells kännedom om Afrika, afrikanska traditioner och tänkesätt gör bokens olika gestalter trovärdiga och – inte minst viktigt – begripliga.

Reservera boken HÄR

/ Barbro Ilvemo, låntagare

 

Germanerna: myten, historien, språken av Tore Janson

Det är alltid lika underhållande att ta del av Tore Jansons omfattande kunskaper.  Så även denna gång när han tar sig an germanerna med utgångspunkt i upptäckten på 1400-taletav Tacitus skrift Germania.

Först reder han ut begreppen kring  framför allt 1800- och 1900talens förvrängning och kidnappning av begreppet. Han inte bara beskriver hur det gått till utan också varför, med vilka bevekelsegrunder man tagit fasta på skilda delar av Tacitus text, underblåst vissa och bortsett från andra delar.

Sedan försöker han beskriva antikens Germanien, ett ord romarna använde om ett visst geografiskt område, men som aldrig använts av invånarna själva. Han redovisar vad man vet och också var man inte vet och interfolierar sin text med torroliga kommentarer i likhet med den om varför romarnas administrativa centra i Germanien aldrig blev några betydelsefulla centra: ”Men kanske hittade de inga att administrera”. Med sin förmåga till överblick baserad på sin breda kunskapsbas beskriver han vad som ändå kan uppfattas som gemensamma drag hos de olika germanska folkgrupperna.

Sedan tar han sig an språken och beskriver på ett begripligt sätt hur de olika språken vuxit fram och förändrats samt fått sina namn.

Detta är en bok som är intressant för alla dem som är roade av språk-, kultur- och samhällshistoria.

Reserver boken HÄR

/ Barbro Ilvemo, låntagare

 • Partille bibliotek
 • 433 28 Partille
 • Gamla Kronvägen 56
 • +46 (0)31-792 10 10
Öppettider Öppettider

Öppettider:

Mån - fre: 8 - 20

Lör och sön: 11 - 16

Tel: 031-792 10 10

Följ oss på Facebook!