Författartips: Marilynne Robinson

Vissa böcker man läser kommer alltid att stanna kvar i minnet, under hela maj har jag suttit i min solstol och inte riktigt velat ta tag i allt det andra runt omkring. Men samtidigt så är detta en romansvit som man inte kan läsa fort, det går inte. Texten och handlingen styr takten. Det är vackert och eftertänksamt.

Romanerna är Gilead, Lila och Hemma av Marilynne Robinson, varje del i sviten tilldelas en egen huvudkaraktär.
Gilead är den lilla sömniga staden där det mesta av handlingen är förlagd, där bor den gamle prästen John Ames, änkling sen många år tillbaka, hans tid och liv ägnas åt hans församling. Han och hans gode vän pastor Boughton fördriver dagarna med otaliga partier dam och livliga diskussioner. En dag mitt under en predikan öppnas dörren och in kliver Lila, hon har varit ute på vägarna och försökt överleva på småjobb sedan hon var en liten flicka. Det som
utspelar sig är en fantastisk kärlekssaga, två udda existenser på sitt eget sätt, vågar tro att livet kan vara mer än vad de hittills vågat tro.

Lila handlar om henne, som liten blev hon uppsvept av Doll, en kvinna som såg det lilla barnets lidande och bestämde sig en natt för att helt sonika ta med sig henne. De rör sig längs med vägarna, alltid på flykt, hon hade inte ett helt fläckfritt förflutet innan hon bar med sig Lila heller. Livet är både härligt och tungt, depressionen sveper in över landet och nöden är svår för många. Doll lyckas stanna tillräckligt länge på ett ställe så att Lila hinner gå i skolan, men sedan måste de ändå vidare. Efter många år skiljs de åt och livet tar en helt annan vändning för Lila.

Hemma är den tredje delen av romansviten, här får vi följa med vad som sker i Boughtons hus, även han är skröplig och sjuk, hans yngsta dotter Grace får komma hem och ta hand om honom, snart nog dyker även den förlorade sonen upp. John Ames namne och gudson, Jack upp. Han har levt ett hårt liv, och kommer tillbaka till föräldrahemmet för han har ingen annanstans att ta vägen. Tiden har stått stilla, huset är slitet och trädgården är förfallen, syskonen ägnar dagarna åt att återställa hemmet och att sköta om sin pappa.

Det går inte att göra dessa böcker rättvisa, så jag avslutar här, men jag måste säga att jag avundas dig som fortfarande har dessa böcker framför dig. Vilken härlig sommarläsning du har att se fram emot!
 

/Åsa Hellkvist

Sommarboken

Du missar väl inte sommarens stora bokfest? Torsdag den 15 juni, dagen efter skolavslutningen, går startskottet för sommarboken. Kom och fika, hör författaren Kerstin Lundberg Hahn prata om sina böcker och få en fin bokpåse att fylla med sommarlånen!

Cirkeln

Denna veckan praktiserar Klara hos oss. Hon tipsar om boken Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Alla böckerna i serien och filmen som gjorts efter boken finns förstås att låna här på biblioteket.
 
 
Boken handlar om att sex tonårstjejer, utan något gemensamt en natt då månen färgats röd, på ett mystiskt sätt förs till den nerlagda folkparken.
 
De vet inte varför de är där eller vad de är menade att göra. Tjejerna heter Minoo, Vanessa, Ida, Anna-Karin, Linnea och Rebecca. De bor i en liten risig stad som heter Engelsfors. Det finns en ondska som jagar dem. Om de inte lär sig att samarbeta kommer dem inte att överleva.
 
Boken handlar mycket om magi, men också om verkligheten och man känner ofta igen sig i huvudpersonernas karaktärer.
 
Jag tycker boken är väldigt bra. Den beskriver vardagliga problem, men har samtidigt med magi och fantasy.
 
Efter Cirkeln har det även kommit två efterföljare som heter Eld och Nyckeln.  
 
/Klara

Öppettider Kristi Himmelsfärd

Nu i Kristi Himmelsfärdshelgen har vi lite förändrade öppettider på biblioteket:

Onsdag 24 maj: 8-18

Kristi Himmelsfärdsdag: stängt.

Övriga dagar har vi öppet som vanligt. Vi önskar alla våra besökare en riktigt trevlig helg!

Bookface friday

 

 

 

 

 

 

 

 

Ni som följer oss på Facebook kanske har sett dem: bilderna där ett bokomslag fotas i anslutning till en riktig människa, så att personen på boken blandas samman med den verkliga personen. Det här sättet att blanda konst och verklighet är ett fenomen som kallas "bookface", och något som många bibliotek och andra bokälskande personer/rörelser roar sig med. De som första gången använde hashtaggen #bookfacefriday var New York Public Library i augusti 2014. De har sedan dess lyft upp extra bra bookfaces på sitt Instagramkonto.

Vi tycker att det är ett kul sätt att lyfta fram böcker, och hoppas att ni också gör det. Vill ni se våra bookface, och andra tips och nyheter - följ oss på Facebook! Har ni själva fotat ett bra bookface som ni vill att vi ska lägga upp bibliotekets facebookkonto - maila oss på bibliotek@partille.se! Dit kan du också maila boktips, förslag och frågor.

Stopp! Min kropp!

Många förskolor och skolor arbetar nu med den handbok som getts ut av Rädda barnen, Stopp! Min kropp!. Tanken med boken är att underlätta för föräldrar och andra vuxna och komma med tips på hur man kan prata med barn i olika åldrar om kroppen, dess privata områden och vad man får och inte får göra med andras kroppar. Handboken finns att ladda ner här.

Vi på biblioteket får ibland önskemål om att leta fram böcker på detta tema och här kommer några tips. Om man själv vet någon bok som är bra och tar upp detta ämne så är man välkommen att höra av sig till oss med ett inköpsförslag. En del tar specifikt upp problematiken kring sin egen och andras kroppar medan andra berättar generellt om barns rättigheter samt självkänsla och styrka att säga ifrån.

Boktips:

 

Läs vidare:

 

 

Dystopier

Jag är väldigt förtjust i att läsa dystopier och postapokalyptiska böcker - de är ofta spännande, fantasifulla och tankeväckande, och de kan ge känslan av vår tid inte är SÅ hemsk trots allt. Det finns otaliga böcker att välja mellan; klassiker som 1984, Fahrenheit 451 och Kallocain och lite nyare som Hungerspelen, Metro 2033 och Vägen. Jag tänkte tipsa om några som jag tycker är extra bra: 


Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood utspelar sig i ett framtida USA, där en religiös sekt har tagit över makten och utropat staten Gilead. I Gilead har kvinnorna inga rättigheter, de får inte äga något, gå ut oövervakade eller ens läsa. Samtidigt sjunker fertiliteten i samhället, och vissa kvinnor blir Tjänarinnor vars enda funktion är att föda barn åt högt uppsatta par. Offred är en av dessa Tjänarinnor, och det är hon som är berättaren i boken. Tjänarinnans berättelse skrevs 1985, men är snart aktuell igen som TV-serie. 


Flickan från ingenstans av Justin Cronin är en riktig tegelsten, och den jämförs ofta med Stephen Kings Pestens tid. Efter ett misslyckat militärexperiment släpps en slags odödliga supervarelser ut i världen, som lämnar bara en spillra av mänskligheten kvar. Handlingen hoppar i tid och vi får följa flera karaktärer, men den viktigaste är Amy, en flicka som ska visa sig har en avgörande roll i försöken att rädda världen. Det här är en bok att bli helt uppslukad av, och tycker du om den kan jag glädja dig med att det är första delen i en trilogi.   

Station eleven av Emily St. John Mandel utspelar sig 20 år efter en pandemi som har dödat mer än 99 % av jordens befolkning. Kvar finns utspridda grupper av människor som försöker bygga upp sitt liv igen efter att civilisationen fullständigt kollapsat. Kirsten, som var åtta år gammal när katastrofen inträffade, är nu medlem av ett teatersällskap som reser runt i en bil dragen av hästar och sätter upp Shakespeares pjäser i de nya samhällen som har bildats. Berättelsen växlar mellan livet före och efter pandemin, och handlar inte så mycket om själva katastrofen utan om minnen och saknad av allt som varit och alla som försvunnit. En drömsk och otroligt vacker berättelse, som än så länge bara finns på engelska. 

/Ragnhild

Bilderböcker om att få syskon

Vi har precis fått in tre nya bilderböcker om att få syskon. En gammal klassiker som fyller 40 år i år, Lilla spöket Laban får en lillasyster, samt två helt nya titlar; Puck får ett syskon samt Jag är storasyskon nu.

I Puck får ett syskon får vi följa med Puck som ska blir storebror för första gången. Mammas mage är stor och därinne bor Pucks syskon. Puck väntar och väntar, och när bebisen äntligen kommer ut så blir det nästan som Puck trodde, fast inte riktigt. Bebisen kan inte leka med Puck riktigt än. En bilderbok med humor och fina bilder om hur det kan vara att få ett syskon.

Jag är storasyskon nu är en bilderbok på rim, om en liten flicka som får en lillebror. Om att först vara minst, men att sen ha blivit stor. Ibland vill hon också vara liten men tycker samtidigt att det är roligt att vara stor för hon kan så mycket som inte lillebror kan.

 

"Lillebror har somnat nu,

han sussar jättegott.

Han ligger i min spjälsäng

och kramar nallen som han fått.

 

Snart ska jag också sova,

men pappa läser för mig först.

Jag får vara uppe länge nu,

det är bra att vara störst!"

 

Kontantfritt i Kulturum

Från och med 1 maj upphör kontanthanteringen i Kulturum. Detta gäller alla ärenden i bibliotek och kundcenter, så som biljettköp och betalning av hyrfilmer och övertidsavgifter. Självklart går det bra att betala med kort. När du hyr film läggs avgiften på ditt bibliotekskonto när du lånar i våra automater. Vänta gärna med att betala tills dina avgifter nått upp till 100 kr.

Anledningen till beslutet är att administrationen vid kontanthantering är dyr och tidskrävande, samt att det alltid är en säkerhetsrisk med en kontantkassa. 

Kafé Kulturum innefattas inte i beslutet. 

 

Betala online

Du vet väl att du kan betala dina biblioteksavgifter online när du är inloggad på ditt bibliotekskonto? Det går att betala med Mastercard eller VISA. Logga in med lånekortsnummer och pinkod. Gå in på "Mina avgifter", markera avgiften, tryck på "Betala" och följ sedan instruktionerna. Har du en e-postadress kopplad till ditt konto skickas ett kvitto dit när betalningen är genomförd.  

Invigning av nya Kulturum!

Lördag blir en dag av festligheter när nya Kulturum invigs, och vi firar att de allra flesta verksamheter nu har flyttat in. Idag finns allt från förskola och flyktingmottagning till ABF och Hembygdsföreningen i huset. 

Under dagen blir det uppträdanden och möjlighet att prova på allt från att programmera robotar och dansa jazzdans till barnvagnsgympa och yoga. Kulturskolans elever och lärare kommer att uppträda under dagen och de allra flesta lokaler kommer att stå öppna för nyfikna att kika in i. Hela programmet för dagen hittar du här.

Biblioteket har förstås öppet som vanligt, och bjuder dagen till ära dessutom på ett program för hela familjen. Ta med barnen på sagostund med Thomas - såklart kan du också få tips på bra bilderböcker att låna med hem. För dig som är nyfiken på att börja läsa eller lyssna på böcker på din surfplatta eller mobil är Josefin på plats för att ge en introduktion till hur du kommer igång med e-böcker. Ta gärna med din surfplatta för att få hjälp att komma igång. Utöver detta håller Kulturskolan i sångstund och babyrytmik i sagorummet. 

Så här ser dagens program ut: 

11.30: Sagostund med personal från biblioteket.

12.00–15.00: Josefin från biblioteket presenterar E-böcker.

12.15: Musik- och sångstund med Kulturskolans lärare i bibliotekets barnrum.

14.00: Babyrytmik med Kulturskolans lärare i bibliotekets barnrum.

Biblioteket håller som vanligt öppet 11-16. Välkomna!

  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10
Öppettider Öppettider

Sommarens öppettider 5 juni - 20 augusti: 

Mån - fre:
kl. 10 - 18

Lör och sön:
stängt

Läs mer om sommarens öppettider och sommarlån här. 

Tel: 031-792 10 10

Följ oss på Facebook!