"Mycket hände efter min död" av Ricardo Adolfo

En liten familj har övergett sitt hemland och försöker nu påbörja ett nytt liv i en Nordeuropeisk storstad. Mamman, pappan och den treårige sonen har lyckat skaffa sig ett litet rum i en korridor och de hankar sig fram på existensminimum. Mamman har ett skumt städjobb medan pappan tillbringar dagarna med sonen samtidigt som han försöker lista ut hur han ska få tag på en sysselsättning. En söndag när familjen är på väg hem så går tunnelbanan sönder och alla passagerare är tvungna att utrymma stationen. Detta leder till att familjen hamnar vilse i den stora okända staden. De känner ingen som bor där, de kan inte språket och all kommunikation med omgivningen begränsas till gester och charader. Boken skildrar den dråpliga men också djupt oroande resa som familjen tvingas genomgå under det dygn som följer på att de gått vilse och då de på alla sätt försöker hitta tillbaka till sin lägenhet. Skeendet skildras ur mannens perspektiv som är en mycket irrationell person med många svagheter och nojor men som också uppenbart älskar sin lilla familj och vill göra det bästa för att lösa den knepiga situationen.

Boken förmedlar en effektiv insikt om vad det kan innebär att vara papperslös migrant och befinna sig i ett ologiskt och främmande land. Det är en säregen roman som tar avstamp i det banala och vardagsnära men som lyckas säga något storartat om vårt samhälle och de mekanismer som utestänger och segregerar. Dessutom lyckas boken vara både originell och rolig. En studie i mänsklighet likväl som en studie i samhällelig skymning. En varm rekommendation!

Reservera boken HÄR

Håll utkik efter fler böcker från Astor som är ett intressant litet förlag som ger ut nyskapande och samhällskommenterande skönlitteratur.

/ Jonas Asp, bibliotekarie

 /Jonas

Den sista kejsarinnan av Kina av Jung Chang

Mitt första litterära möte med denna märkliga kvinna var när jag på 50-talet läste Pearl Bucks roman ”Kejserlig kvinna”. Att hon inte var en fiktiv romanfigur gjorde det spännande och jag har sedan dess varit fascinerad av Cixi (Tzu Hsi enligt tidigare transskribering). Det var därför med förväntansfull spänning jag läste Jung Changs redogörelse för ett kvinnoöde.

Liksom i Jung Changs tidigare böcker har hon en omfattande litteratur- och källförteckning och en diger notapparat för att belägga allt hon kommit fram till. Därtill har boken ett intressant bildmaterial. Här redovisas ett kejserligt liv där en kvinnas göranden aldrig får redovisas eller ta plats. Därför har historien ofta förminskat och förvanskat Cixis roll i det omvälvande skedet i Kinas historia på båda sidor om sekelskiftet 1900. Det kan givetvis hända att Jung Chang varit benägen till överdriven positiv tolkning av oklara beslutsgångar, men på det hela taget växer det fram en bild av en beslutsam, stark kvinna vars drivkraft var Kinas överlevnad i en turbulent tid. Alla beslut var inte de bästa, men motiven var odiskutabla – kejsardömets fortbestånd gärna i modern tappning.

Jung Chang redovisar också de olika rykten som florerat runt Cixi, hur de uppkommit och vad som kan ha dolt sig bakom. Hon ryggar heller inte för att noga berätta vilka missgrepp Cixi gjorde och vilka konsekvenser de fick, liksom hur hovceremonielet styrt och tvingat Cixi till overksamhet och att vanmäktigt åse hur påbörjade moderniseringsprojekt rann ut i sanden. En mycket intressant läsning!

Reservera boken HÄR

/Låntagare Barbro Ilvemo

Sommarlovsboken 2014

Alla barn! Dags för sommarläsning! Hämta ditt läskort på biblioteket från och med 12 juni. När du lånat och läst 5 böcker från biblioteket fyller du i ditt läskort. Är du småbarnsförälder kan du låna och läsa 10 bilderböcker tillsammans med ditt barn. Berätta vilken bok du tyckte bäst om och varför.

I slutet av sommaren lämnar du in ditt läskort och då har du chans att vinna något då ditt kort kommer att vara med i en utlottning.

Sommarlovsboken pågår 12 juni - 20 augusti

Trevlig sommarläsning önskar vi på barn – och ungdomsavdelningen Partille bibliotek.

Biblioteksstation i Vallhamra

Låna böcker i Vallhamra fritidsgård!

Den 22 maj öppnade Partille bibliotek en så kallad biblioteksstation i Vallhamra fritidsgård med friare låneregler och ett hela tiden föränderligt utbud böcker och tidningar för alla åldrar. Här släpper vi böckerna fria och ändrar boksamlingen efter dina önskemål!

I biblioteksstationen i Vallhamra fritidsgård kommer du som besökare hitta ett stort urval böcker för alla åldrar – från pekböcker och bilderböcker, via barn- och ungdomsböcker till vuxenlitteratur. Boksamlingen kommer att uppdateras regelbundet utifrån dina önskemål om vad du vill läsa. Därtill kommer det att finnas tidningar och tidskrifter för läsning. Dessutom så kan du få de böcker du reserverar på huvudbiblioteket levererade till biblioteksstationen i Valhamra. För att få hjälp att komma igång med detta så kontaktar du Anders Granefelt på telefon 031 - 792 10 26. (När du reserverar böcker på bibliotekets hemsida så går det nu att direkt ställa in så att boken skickas till Vallhamra - Hämtställe: VALLHAMRA) 

Släpp böckerna fria
Biblioteksstationen i Vallhamra fritidsgård är en del av Partille kommuns satsning ”Släpp böckerna fria.” Det innebär friare låneregler. Du lånar böcker utan att registrera dig och lämnar tillbaka dem inom rimlig tid. Du kan välja att lämna tillbaka böckerna i Vallhamra fritidsgård, i Partille bibliotek eller i någon av kommunens andra ”Släpp böckerna fria-bokhyllor” som finns på olika platser.

”Släpp böckerna fria-bokhyllorna” finns på:

•Björndammens fritidsgård
•Jonseredshemmet
•Furulunds äldreboende
•Trygghetsboendet Mosaiken
•Barnavårdscentralen på Kyrktorget
Samma öppettider som fritidsgården
Det går att låna böcker under samma tider som Vallhamra fritidsgård är öppen och du kan få svar på enklare frågor om bokutbudet och om biblioteket av de fritidspedagoger som jobbar där.

Öppettider
•Måndagar till torsdagar, klockan 12-21
•Fredagar, klockan 12-22
•Lördagar klockan 16-22
Bibliotekarie på plats
På torsdagseftermiddagarna finns en bibliotekarie på plats i Vallhamra fritidsgård som du kan rådfråga och få hjälp av att beställa låneböcker från andra bibliotek.

Mer information
Om du har frågor om biblioteksstationen i Vallhamra fritidsgård kontaktar du bibliotekarie Anders Granefelt (telefon 031 - 792 10 26) eller fritidsgården. Vill du veta mer om satsningen "Släpp böckerna fria" kan du kontakta bibliotekschef Erik Boström (telefon 031 - 792 10 01).

Microeconomics and behavior - Frank & Cartwright

Skrivmaskins-skriven bokrecension signerad låntagare Carl Engström:

   

Fredagen den 9 maj = EU-dagen

Kom och träffa Maria Åsenius, chef för EU-kommissionär Cecilia Malmströms kabinett i Bryssel. Med anledning av det kommande valet och att själva EU-dagen infaller den 9/5 bjuds det på lunchföredrag där Maria Åsenius berättar om några av de viktiga frågor som Malmströms kabinett arbetar med.
Det kommer bl a att handla om migration, gränskontroll, brottsbekämpning och polisiärt samarbete. Ta chansen att komma förbi, lyssna och ställa frågor! Fri entré.


Fredag 9 maj kl. 12
Caféscenen, Partille Kulturum

Mumintävlingen avslutad

Mumintävlingen på Partille bibliotek är nu avslutad. Men du kan fortfarande titta på några av muminfigurernas  saker i en monter på barnavdelningen. Vi har dragit lott bland alla deltagare och fått femton lyckliga vinnare som får en bok eller biocheck. Är du en vinnarna så har du fått ett brev med post - kom och hämta ditt pris isåfall!

Vi vill tacka alla barn och ungdomar som var med och tävlade!

En kortfattad historik över nästan allting i ditt hem - Bill Bryson

En kortfattad historik över nästan allting i ditt hemDetta är en tegelsten på drygt 500 sidor, men oerhört underhållande, informativ och humoristisk bok. Är man road av ting och vanor, deras historia och ställer sig frågor om hur och varför, är detta en skattkista. Här får man veta massor av saker man inte visste att man var intresserad av.
 
Med utgångspunkt från den gamla engelska prästgård författaren bor i, går han igenom huset rum för rum och djupdyker i historien. Han börjar i Hallen och slutar på Vinden och har då inkluderat såväl Källare och Trädgård. I Köket djuplodar han våra matvanors och matvarors historia, i Diskrummet handlar det om tjänstefolkets vardag, i Matsalen kryddornas historia och väg till vårt matbord. Han börjar verkligen från början, så i det rum som på ritningen kallas Påklädningsrummet och givetvis handlar om kläder och mode, börjar han med den äldsta vardagsdräkt som hittats, nämligen Ismannens (Ötzi) kläder och utrustning. Han avverkar också Proppskåpet (elektricitetens historia) och Telefonnischen.

En roande läsning med mängder av onyttiga upplysningar, full av referenser till språkbruk (framför allt brittiska) och sedvänjor, allt förmedlat med en glimt i ögat.

/ Barbro Ilvemo, Låntagare

Bokcirkel för ungdomar 7 maj

Jonas och Rebecca, bibliotekets ungdomsbibliotekarier bjuder in alla som är mellan 14 – 20 år till fika och bokcirkel. Vi träffas i bibliotekets vinterträdgården och vid nästa tillfället 7/5 diskuterar vi boken "Eleanore & Park" av Rainbow Rowell.

Onsdag 7 maj kl.16

I vinterträdgården, Partille bibliotek. Gratis och ingen föranmälan. Vi bjuder på fika!

Reservera boken HÄR

Eleanor & Park

Fantastiskt marionetteater kommer till Kulturum

Jag vill tipsa om att teater Sesam kommer till Kulturum Lördagen den 26 april. Teater Sesam håller till i Majorna i Göteborg och har sedan 1987 producerat ambitiösa marionetteatrar  för barn och vuxna. 26/4 har ni alltså chans att se deras marionetteater ”Vägen till Bolero” som är en riktig pärla. Den handlar om en liten orkester på en liten teater som ska framföra ett stort stycke klassisk musik, nämligen Bolero av Maurice Ravel.

Orkestern består av en brokig skara medlemmar som spelar olika instrument och som tillsammans ska försöka framföra Bolero. Dirigenten måste öva med var och en av musikanterna vilket visar sig vara lättare sagt än gjort. Tvärflöjten har tappat en klaff, en hund har rymt från logen, fagottspelaren är sugen på kaffe osv. Kommer dom hinna bli färdiga i tid? Över 10 fantastsikt välgjorda marionettdockor agerar på scenen. I slutet av föreställningen är alla på scen samtidigt för att spela den stora konserten. Missa inte detta!

"Vägen till Bolero"
Lördagen den 26 april kl. 11.30 samt 13.00
Blackboxen i Kulturum


Boka biljetter (Pris 50 kr) i Kulturums information eller ring 031-792 96 00

/Jonas Asp, bibliotekarie

  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10
Öppettider Öppettider

Öppettider:

Mån - fre: 8 - 20

Lör och sön: 11 - 16

Tel: 031-792 10 10

Följ oss på Facebook!