Öppen scen på biblioteket

Dags för öppen scen igen!
20 November kl. 18.30
Vinterträdgården i Partille bibliotek

Skriver du dikter eller egna låtar, gillar att lira solo på din klarinett eller bara har något intressant att berätta? Välkommen att uppträda! Om du vill föranmäla ditt framträdande så kan du ringa 031 792 10 33 eller skicka ett mail till jonas.asp@partille.se. Skriv då dina kontaktuppgifter och vad du planerar att göra på scenen.

 

Några av höstens aktiviteter på Partille bibliotek

 

 • KORSORDSTRÄFFAR Korsordslösning i grupp med fika.
  Kl 15–16 varje torsdag. Arr: Kultur&fritid.
  - - -

 • LÄXHJÄLP för dig i grundskolan 1–9, eller SFI-elever. Mer info HÄR
  Kl 15–17 varje måndag. Arr: Kultur&fritid, Röda Korset.
  - - -

 • SAGOSTUNDER För barn från 3 år, i Sagorummet.
  Varje fredag kl. 13. Arr: Kultur&fritid.
  - - -

 • SPRÅKCAFÈ Öva din svenska och lär känna nya människor
  Datum och tider HÄR
  Vinterträdgården, Partille bibliotek Arr: Kultur&fritid, Studieförbundet Vuxenskolan
  - - -

 • ÖPPEN SCEN Uppträd eller kom och titta. Mer info HÄR
  9/10 och 20/11. kl. 18.30 Vinterträdgården, Partille bibliotek
  Arr: Kultur&fritid, ABF

  - - -

 • BOKSAMTAL över en kopp kaffe. Alla är välkommna.
  10/9, 8/10, 5/11 och 10/12. Kl. 18.30 i Vinterträdgården, Partille bibliotek.
  Arr: Kultur&fritid
  - - -

 • BOKSNACK. Bokcirkel för ungdomar. 16/10, 27/11. Kl. 16.30 i Vinterträdgården. Mer info HÄR Arr: Kultur&fritid.
  - - -

 • BOKSNACKIS. Bokcirkel för Barn. 30/10, 11/12 Mer info HÄR. Kl. 16.30 i Vinterträdgården. Arr: Kultur&fritid.
  - - -

 • DATAKURS för nybörjare. Mer info HÄR. Tisdagar kl 16 –18, tre tillfällen.
  Anmälan, tel 031-792 10 10. Arr: Kultur&fritid.

Bibliotekets samtliga aktiviteter finner du i Partilles kulturkalender. (Barnteater, wokshop på höstlovet osv.)

Värsta boken 2014 avklarad!

Gratis bok till dig mellan 13 - 25!

Årets utdelning avklarad! 300 nya böcker delades ut lördagen 20/9 I Allum. Tack till alla trevliga ungdomar som vi träffade under dagen! 

(Redan vid ankomst till Allum så hade det bildats en lång kö med väntande ungdomar. Vi bibliotekarier hade fullt upp men denna suddiga bild hann vi med att ta. Den förställer hur ungdomarna flockas kring utdelningsbordet)

Gå in och gilla Värsta boken på Facebook! Där finns info om utdelningarna runt om i väst sverige (tider datum m.m.) och massa boktips. Värsta boken finns också på instagram @varstaboken #värstaboken2014

Värsta boken är ett samarbete mellan en rad bibliotek i västsverige, Kultur i väst samt ett antal bokförlag: En bok för alla, Pocketförlaget, Gilla böcker, Natur och Kultur, Kabusa, Berghs, Alfabeta, Bonnier, Opal, Rabén & Sjögren. Tanken är att locka fler unga att läsa.

Om att läsa böcker

At The Campus 1Jag möter ibland människor som säger att de aldrig kan läsa om en bok. Ett sådant påstående är helt obegripligt för mig. Att läsa en roman – för det är skönlitterära romaner jag talar om – är att bli inbjuden till en annan värld än min egen. Den behöver varken vara exotisk eller magisk, varken i förfluten tid eller i nutid, men den är inte min och därmed obekant för mig.

Det är mycket spännande att möta en ny verklighet med nya gestalter att bekanta sig med, nya miljöer att utforska. Det bildas bilder i mitt huvud och figurerna börjar leva ett eget liv där. När jag lägger ifrån mig boken efter några kapitel, fortsätter gestalterna sina samtal, kanske upprepar de ord jag just läst, eller alternativ till scener som utspelat sig i boken. Det är med spänning jag återupptar läsningen med nya kapitel. När boken är slut är det ibland med en känsla av sorg och saknad jag lämnar deras värld. Ibland är det med en känsla av lättnad att ha sluppit undan med livet i behåll.

Vissa av dessa gestalter och miljöer vill jag gärna besöka igen. Det finns böcker jag återkommer till flera gånger med igenkännandets glädje, och ser med förväntan fram emot att möta de scener eller gestalter jag vet kommer att finnas där.

Även deckare kan jag med behållning läsa om, uppleva ovissheten, spänningen, se ledtrådarna jag inte såg första gången, beundra författarens list och klurighet, även om jag vet vem mördaren är.

Men det finns böcker jag absolut inte vill läsa igen, med gestalter jag inte vill umgås med. För det är precis vad det handlar om: umgänge i fiktionens värld.

Exempel på böcker jag läst MÅNGA gånger:

Vilhelm Mobergs Utvandrarsvit (Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna, Sista brevet hem)
James Clavell: Shogun
Marianne Fredriksson: Paradisets barn (Evas bok, Kains bok, Noreas saga)
Pearl Buck: Kejserlig kvinna
Pearl Buck: Brevet från Peking
Tolkien: Ringen-sviten (Sagan om ringen, Sagan om de två tornen, Sagan om konungens återkoms.

 

Utvandrarna Shogun  

 

/ Barbro Ilvemo, låntagare

 

 

Pilgrimsfalk i centrala Göteborg

Gissa om jag blev förvånad, ja nästan chockad, när jag kom hem från jobbet och upptäckte en ung pilgrimsfalk  på balkongräcket. Den satt blickstilla och jag stod och tittade på den en lång stund. Går jag och hämtar telefonen för att ta en bild är den säkert borta när jag kommer tillbaka, tänkte jag. Men det var den inte utan satt lugnt kvar så jag kunde ta ett kort. Sedan vände den på huvudet, tittade på mig med sin falkblick och flög iväg med lugna och stolta vingslag. Jag kunde följa flykten hela vägen runt huset och se hur den satte kurs mot Gasklockan där pilgrimsfalkarna häckar. En storslagen naturupplevelse som sitter etsad på näthinnan.
 

 

Vill du läsa om fåglar på biblioteket så hittar du böckerna under avdelning Ugg. Ett tips är Jan Pedersens Fågelsång : 150 svenska fåglar och deras läten med ljudeffekter. Ett annat tips är författaren och översättaren Joar Tiberg som skriver väldigt annorlunda men helt bedårande fågelböcker. Den senaste heter Fåglar i fält: östra Svealand, Nordvärmland, Centraleuropa, södra Indien. Heidruns förlag.

 

En förteckning över bibliotekets fågelböcker hittar du om du klickar HÄR

 

/ Anders Granefelt, bibliotekarie

 

Språkcafé på biblioteket - hösten 2014

Öva din svenska och lär känna nya människor

Hösten 2014. Partille bibliotek – Vinterträdgården.

Följande onsdagar kl. 15:

17/9 Pratstund och fika
8/10 Ordlek
29/10 Tema: Hälsa
19/11 Poängpromenad
10/12 Julavslutning

Alla är välkomna. Ingen föranmälan krävs.

För mer info, ring 031 - 26 55 70 eller 031 - 792 10 33

Arrangörer: Kultur & fritid och Studieförbundet Vuxenskolan

Varmt välkommen!

-------

Dessutom söker vi nya språkvärdar! Vill du hjälpa till med språkcafé?

Vi söker dig som har goda kunskaper i svenska och vill göra något meningsfullt. Som volontär hjälper du andra och bidrar till andra människors glädje och lärdom, men också till personlig utveckling. Som Språkvärd agerar du som en typ av samtalsledare för en grupp människor som håller på att lära sig svenska.

Intresserad? Kontakta Sanela Omanovic, 031-26 55 70, sanela.omanovic@sv.se

Drift med säljande rubriksättning på nätet

I juni lanserade den amerikanska satirtidskriften The Onion sajten Clickhole (länk: http://www.clickhole.com/). När vi kan känna igen vad som delas via Facebook eller rankas högt på delningstjänster som Buzzfeed och Upworthy, då kan bakom en tidstypisk viral rubrik som ”What This Adorable Little Girl Says Will Melt Your Heart” (länk: http://www.clickhole.com/video/what-adorable-little-girl-says-will-melt-your-hear-286) dölja sig en pedagogisk 8-åring som förklarar hur man tjänar pengar genom att manipulera delningar.

Ett annat sätt att förhålla sig till virala rubriksättningar är att lägga till Downworthy (länk: http://downworthy.snipe.net/) i sin webbläsare, vilken helt enkelt översätter en bombastisk rubrik till en mer jordnära beskrivning; t ex "Incredible" => "Painfully Ordinary".

/ Erik Boström - Bibliotekschef

 

Värsta boken 2014

Gratis bok till dig mellan 13 - 25!

Stor utdelning i Allum lördagen den 20 september. 300 nya böcker kommer att delas ut.

Allum 20/9
Vid rulltrapporna intill Allums information.
Från kl. 12

(Exempel på böcker som kommer att delas ut. Hundratals andra titlar kommer också att finnas)

Gå in och gilla Värsta boken på Facebook! Där finns info om utdelningarna runt om i väst sverige (tider datum m.m.) och massa boktips. Värsta boken finns också på instagram @varstaboken #värstaboken2014

Värsta boken är ett samarbete mellan en rad bibliotek i västsverige, Kultur i väst samt ett antal bokförlag: En bok för alla, Pocketförlaget, Gilla böcker, Natur och Kultur, Kabusa, Berghs, Alfabeta, Bonnier, Opal, Rabén & Sjögren.
Tanken är att locka fler unga att läsa.

Boktips från låntagare - Spejarens lärling del 1

"Will är liten till växten, men snabb och kvicktänkt. Så länge han kan minnas har han velat bli riddare som sin far, en far han aldrig fått lära känna. När han nekas inträde till Redmonts krigarskola grusas alla hans förhoppningar. Istället blir han lärling hos Halt, en spejare med en övernaturlig förmåga..."
/ Från baksidestexten till Gorlans runier

Låntagare Jessica Börjesson skriver:

I våran familj har vi alltid flytt in i böckernas magiska värld. Harry Potter, rövardotter, bullerbyar och rödluvor har varvats med alfer, pippi och klassiker med både hav och öken. Jag hade dock inga förväntningar på John Flanagans fantasyserie. Men det krävdes inte många sidor innan vi båda var fast. Så ta chansen och ha en mysig lässtund med ditt barn i denna fantastiska värld.

Jag vet ärligt inte vem som berördes mest åt denna vackra spännande och ändå lite magiska bok. Boken är skriven med hyfsat lätt och modernt språk men tar ändå fram nyfikenheten för 12 åringen att googla ord som tex hillebarder. Några få svordomar på helt rätt ställen stör inte, utan lyfter faktiskt boken till höga höjder.

Barnen hittar alla en karaktär att känna igen sig i, från den lilla tysta till den store starka. Karaktärerna lyckas ändå alltid ta fram det bra i varje människa. Det enda jag reagerar över är att killarna blir riddare och spejare medan flickorna tränas i att laga mat. Hur det kommer utspela sig vågar jag dock inte spekulera i. Hursomhelst är detta en helt fantastisk bok. Nu när sista sidan är läst ligger vi båda med tårar i ögonen över den epilog som "took our breath away". Detta är boken som stannar i mitt hjärta för många månader framåt. Imorgon är det vi som reser till Araluen igen, vidare i del 2.

/ Jessica Börjesson - Låntagare

Reservera Gorlans ruiner genom att klicka HÄR

 

Intervjuserien Värvet – ett alternativ till Sommar i P1


      

Vad har dessa personer gemensamt? Alla har de blivit intervjuade i podcasten Värvet där Christoffer Triumf gör timmeslånga djupintervjuer med intressanta personer från den svenska kultur- och nöjesvärlden. Hans intervjuserie har blivit mycket hyllad, bland annat för att formatet tillåter intervjupersonerna att prata till punkt utan avbrott. Podradion som medieform har ju den fördelen att den är befriad från den traditionella tablåradions begränsningar. En podsändning pågår tills samtalet är färdigt oavsett om det råkar klocka in på 1,5 timme eller mer. I takt med att Värvets anseende och ryktbarhet spridit sig så verkar många tillfrågade intervjupersoner våga tacka ja till att medverka, vilket har lett till att Christoffer Triumf skrapat ihop en minst sagt imponerande samling intervjupersoner i sitt arkiv. Författare, komiker, politiker och hyllade artister tackar ja till att prata ut om uppväxt, karriär och droger och bekräftelsebehov.

Den ställning som Värvet har intagit hos målgruppen ”unga vuxna” påminner nästan om den position Sommar i P1 har för de som är lite äldre. Med tanke på den breda populariet som Värvet lyckats skapa så tycks programmet, i likhet med Sommar, blivit en institution och självklar snackis. På samma sätt som man ibland hör folk refererar till den-och-den personens sommarprat så kan man nuförtiden höra personer referera till exempelvis Jenny Wilsons Värvet-intervju. Så för alla som inte får nog av de livsöden och snyfthistorer som sommarpratarna levererar fram till september så är Värvet det bästa tipset!

Lyssna på Värvet HÄR - Eller leta upp det i din Podcast-app.

/ Jonas asp, bibliotekarie

Bibliotekarie Anders Granefelt passar också på att tipsa om ”Allvarligt talat”, P1 programmet där P-O Enqvist svara på lyssnarnas frågor om livet.
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=3143

Trevlig radio-sommar!

 

 • Partille bibliotek
 • 433 28 Partille
 • Gamla Kronvägen 56
 • +46 (0)31-792 10 10
Öppettider Öppettider

Sommarens öppettider 5 juni - 20 augusti: 

Mån - fre:
kl. 10 - 18

Lör och sön:
stängt

Läs mer om sommarens öppettider och sommarlån här. 

Tel: 031-792 10 10

Följ oss på Facebook!