En udda fågel i seriealbumens värld

Lena Junoff : primadonnan från Hisingen Liv Strömquist, Nina Hemmingsson och Sara Olaussons senaste alster i alla ära. Seriealbumet Lena Junoff – Primadonnan från Hisingen sticker ut i årets serieskörd.

Fiktion och verklighet flyter samman när berättelsen om den Göteborgsbaserade sångerskan Lena Junoff vecklas ut. Egenkomponerade matrecept varvas med fotografier och illustrerade episoder ur Lenas brokiga liv i showbiz. Berättelsen tar sin början i sextiotalets framväxande popkultur och sträcker sig vidare in i våra dagar. Bland alla spännande och osannolika anekdoter som läsaren får ta del av finns kärleksaffärer och möten med storheter som Jimi Hendrix, Paul Anka och Duke Ellington.

Att jämföra Lenas öde med rockstjärnans kaosartade och måttlösa liv ligger nära tillhands. Ett rock’n’roll-liv utan bromsar som på gott och ont fått konsekvenser för både hur karriären och livet utvecklat sig.

Lena Junoff – primadonnan från Hisingen liknar inget annat jag läst. Spännande, sorglig och helskruvad om vartannat och väl värd att låna hem.

Förra veckan intervjuades Lena av kulturnyheterna angående det nya seriealbumet:
http://www.svt.se/kultur/musik/lena-junoff-jag-skulle-inte-vilja-ha-nagonting-ogjort

Det har även gjorts en föredömlig radiodokumentär om Lena, den hittar du här:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/332109?programid=909

HÄR hittar du serien i vår katalog
 

/ Niklas Persson, bibliotekarie

 

En hälsning från bibliotekets praktikant + Speltips

Hej!
Jag heter Tobias och är 15 år. Jag har varit praktikant på partille bibliotek i 3 dagar nu.
Jag började i måndags den 3/11. Hur bibloteket har varit här har varit ganska spännande.
När jag först kom in hit så fick jag ett första intryck att det kommer vara jättetråkigt här.
Men efter ungefär en dag så inser man hur mycket det finns att göra. Det är ganska roligt tycker jag men det finns saker som är mer roligt och mindre roligt. Jag har träffat all personal nu och jag tycker att alla dem är sköna och de behandlar en väl och de är tydliga på vad man ska göra. Det var lite svårt i början när man kom in hit för man visste inte riktigt hur man skulle göra men det gick rätt snabbt att lära sig.

Tobias speltips:

Bibliotek har börjat att låna ut spel och dom har ett spel som heter Destiny. Destiny är väldigt likt cod alltså typ Modern warfare 2 och Titanfall. Skillnaden jag tycker är att i Destiny så kan man tänka att det är in i framtiden men nya uppgraderingar och bättre saker och grafik. Det finns fortfarande campain och multiplayer so du kan spela. Campain är att du kör Solo/ensam och klarar banor och uppdrag och när du har klarat allt så belönas du med olika saker beroende på vilken svårighetsgrad du väljer att spela på.
Multiplayer är att du är en gubbe man har valt. Titan, Warlock eller Hunter finns det att välja mellan och alla har olika egenskaper. När du kör multiplayer så levlas du efter nästan varje match. Men det beror på hur mycket XP du får alltså poäng man behöver mer och mer för varje level.

 

Lego Marvel Super Heros är också ett spel som bilboteket har fått in. Det är ett lego spel som likt alla andra fast nu är det med superhjältar som exempelvis Iron Man och delvis Hulken. Jag har spelet det själv men tyckte att det har en ganska konstig campain. Jag fattade inte riktigt vad den går ut på. Men spelet i sig är väldigt bra och det finns massa roliga saker i spelet som man kan göra. Gubbarna i spelet har väldigt coola attacker tycker jag en stor uppgradering skillnad från de andra spelen. Det är faktiskt allt jag har att säga om detta spelet men rekommenderar att ni testar det ;)

Little Big Planet 3 har biblioteket också. Det går ut på att man spelar banor som andra har tillverkat. Och så testar man banorna och sen bedömmer man dem. Om du vill så kan du skapa egna banor själv och hur den ska vara. Man får Achimenst som är priser efter varje bana man har kört och klarat av och då vinner man delar eller saker till sina gubbar eller banor som man har byggt. Vissa kan tro att det är lite barnsligt om man vet vilket spel det är. Men jag körde det fram till jag var 14 och tyckte det fortfarande var kul. Så jag rekommenderar spelet till alla ni som gillar lite fantasispel och kunna bygga egna saker.

 

/ Tobias, Praktikant

 

Ny facklitteratur på hyllan

Hösten är här och nya boktitlar släpps så gott som varje dag. Naturligtvis finns de flesta i Partille bibliotek. Är det ändå så att det saknas just den titeln som du vill ha, tveka inte lämna ett inköpsförslag till oss personal. Vi gör vårt bästa för att tillgodose de flesta önskemål.

Jag vill gärna slå ett slag för bibliotekets hylla där vi presenterar nyinköpt facklitteratur. I hyllan kan man botanisera bland vitt skilda ämnen- allt från barnuppfostran, dieter, matlagning till historia, politik och sport.
Här kan en biografi om en av världens bäste fotbollsspelare stå bredvid en om Kafkas väninna Milena.
Stora folianter med vackert bildmaterial från konstnärer, fotografer eller champagneexperter med sällsynt känsliga näsor finner sin plats jämte tunna volymer som avhandlar obskyra ämnen. Kom in och låt er överaskas av utbudet!
Ett litet urval av våra nyheter som naturligtvis går att låna eller beställa följer här!

En levande eld. Milena : en biografi

Hans Blomqvist, En levande eld
Hans Blomqvist är översättare och Kafkaexpert. Här har han författat en biografi om Milena Jesenská, mest känd för att ha haft ett passionerat kärleksförhållande med Frans Kafka. Hon levde ett mycket dramatiskt liv och gjorde en omvänd klassresa.  Från att levt ett liv i lyx som oansvarig överklassflicka till att bli en hårt yrkesarbetande ensamstående mor. Under andra världskriget hjälpte hon hundratals att fly undan Gestapo i det ockuperade Prag.  Hon hamnar i koncentrationsläger och torteras som följd då hon publicerar nazikritiska artiklar.


Nu äter vi! : de moderna favoriträtternas okända historia

Jenny Damberg, Nu äter vi!
Baksidetexten säger att boken är ett reportage om populär svensk matkultur och det samhälle som har format den. Författaren gör ett nedslag i vår moderna mathistoria. Här kan man få reda på hur hamburgare, smörgåstårta, kebabpizza och sushi fann sin plats i det svenska köket.  Här undersöks lanseringar som floppat t.ex. banankaviar (smaka på den) och rätterna som stannat och förändrat våra matvanor.

Gulfen : En framtida krutdurk

Bitte Hammargren, Gulfen: En framtida krutdurk
Författaren är journalist och Mellanösternkännare som kunnigt skriver om Arabiska halvön. Det är en region där kontrasterna är mycket stora. Det hypermoderna lever sida vid sida med medeltida traditioner.  På bara några årtionden har Gulfstaterna förvandlats från fattiga ökensamhällen till mäktiga energiproducenter.  Författaren har träffat maktutövare, oppositionella, kvinnor som kämpar för jämställdhet och de på samhällets absoluta botten- fattiga och rättslösa immigrantarbetare.

Ett stort lidande har kommit över oss : historien om trettioåriga kriget

Dick Harrison, Ett stort lidande har kommit över oss: Historien om trettiåriga kriget
Den kände historieprofessorn har här gett sig i kast med trettiåriga kriget. Han ger ett helhetsperspektiv över denna våldsamma och tragiska period i historien. Läsaren befinner sig i ena stunden på marken bland soldater, hantverkare, nunnor för att i nästa överblicka slagfält och truppförflyttningar från ovan.  För den historieintresserade är det här ett praktverk att ge sig i kast med.

Sött utan vitt socker

Emelie Holm, Sött utan vitt socker
En av de största bovarna inom mat och kosthållning idag är vitt socker. Är man som författaren dessertkreatör behöver man förstås ersätta det vita sockret med andra sötningsmedel. Det finns en hel del att välja mellan och i boken bjuds på varierande och frestande dessertrecept.  Allt illustrerat med vackra fotografier som gör en sugen att både pröva och smaka på  många av recepten.

Vi var alltid beredda

Annika Koldenius, Vi var alltid beredda
”Jag har skrivit en bok om familjeliv med ett sjukt barn, om att kämpa för att överleva och om hur tung en sorg kan vara att bära. Det är en bok jag skrivit för att förstå och för att komma ihåg. Och för att Sam inte ska ha levt förgäves. Så enkelt är det.” Osentimentalt delger författaren oss sitt liv. En bok om att ständigt vara beredd på det värsta men när det sker så kommer döden ändå som en chock.

1914 : vägen till första världskriget

Peter Olausson, Vägen till första världskriget
En av flera titlar i bokfloden om första världskriget som i år bröt ut för hundra år sedan. Omkring 16 miljoner människor dog i kriget. De flest var unga män, soldater. En ofattbar siffra. Kriget har också beskrivits som meningslöst. Skyttegravarna är en symbol likvärdig med första världskriget. I boken redogör författaren för upptakten och utvecklingen av kriget och vilka konsekvenserna blev.

Ner med allt? : essäer om protestlitteraturen och demokratin, cirka 1965-1975

Johan Svedjedal, Ner med allt?
 Från mitten av 60-talet och ett årtionde framöver satte folkhemsrebellerna sin prägel på litteraturen. Orättvisorna i världen skulle avslöjas och allt skulle bli bättre. Fiktionen fick i viss mån stå tillbaka för realismen och dokumentarismen. Proteslitteraturen analyserade, undervisade, bråkade och utmanade. Texter av bl.a. Sara Lidman, Sonja Åkesson, P.O.Enquist, Gun-Britt Sundström, Blå Tåget och Hoola Bandoola Band skildrar var och en på sitt sett denna epok.


/ Marli Pettersson, bibliotekarie

 

Sagostund med sagopedagog

Jag vill ha min hattMamma Mu simmar Bockarna Bruse på badhuset

Sagorummet får besök av sagopedagogen Sagolenis (Lena Svedholm). Kliv igenom sagoportalen och in i en magisk värld. Sagolenis använder utklädningskläder, dockor och rekvisita när hon berättar sagor för barn i åldern 3 år och uppåt. Även yngre barn är välkomna i förälders sällskap.I bibliotekets sagorum
(Ingång under trappan i Kulturums foajé)


Måndagar 3/11, 10/11 och 17/11
kl. 16:30

Dessutom...

Sagostund varje fredagar kl 13:00. Med bibliotekarie Thomas Sandén

Varje fredag i sagorummet på Partille bibliotek är det sagostund för barn från tre år och uppåt men även yngre barn är välkomna i förälders sällskap. Under sagostunden berättas roliga, spännande, lite hemska och lite snälla sagor. Härliga bilderböcker läses och en eller annan ramsa slinker också med emellanåt. Vi håller på cirka 30 minuter.

Välkommen på sagostund!

(Är du pedagog och vill boka sagostund för din barngrupp? Ring 031 - 792 10 10 så fixar vi en tid!)

Tv-spel på biblioteket!

Glada nyheter för alla Tv-spelsintresserade. Från och med den 1 november kommer det finnas Tv-spel till utlåning på Partille bibliotek. Lånetiden är 4 veckor och åldersgränsen är satt till 18 år. Biblioteket erbjuder Tv-spel till tre olika konsoler: Xbox one, Playstation 4 och Nintendo Wii U.

Se vilka spel som kommer att finnas till utlåning för respektive plattform

Har vi inte spelet du söker? Vi tar gärna emot inköpsförslag. Skriv ett mail till niklas.persson@partille.se med namnet på spelet och vilken av de tre konsolerna det gäller.

Låneregler för Tv-spel:

Du måste ha fyllt 18 år för att låna spel.

Du kan max låna 2 spel åt gången.

Lånetiden är 4 veckor.

Utlånat spel går att låna om 2 gånger.

Övertidsavgift på 5 kr per vecka och spel. 

 

Varmt välkommen in att låna!

Gratis biljetter till höstens barnteater - Släpps 23 oktober

Barnteater – Det osynliga barnet

Tove Janssons klassiska berättelsen om barnet som varit så osett att hon bleknar bort för att slutligen bli helt osynlig. När Ninni tas om hand av den hyggliga muminfamiljen, blir hon steg för steg synlig igen. En föreställning i det lilla formatet framfört av Masthuggsteatern

15 november
Ålder: 4 – 9 år
Tid: kl. 12 OCH kl. 14
Plats: Vinterträdgården
Fribiljetter hämtas i förväg på biblioteket fr.o.m 23 oktober

Med Alexia Tarabotti i tesalongen - bland varulvar och vampyrer

Jag är ingen stor fantasyläsare även om jag genom åren plöjt en och annan serie. Men när jag fick första boken om Alexia Tarabotti i min hand föll jag direkt. Gail Carriger har skrivit en serie innehållande fem titlar varav tre är översatta till svenska; Själlös, Chanslös och Hemlös. Böckerna går under samlingsnamnet ”Parasollprotektoratet” (”The Parasol Protectorate”). Samtliga titlar finns tillgängliga på engelska; Soulless, Changeless, Blameless, Heartless och Timeless. Böckerna har även utgivits som mangaserie på engelska.

”Parasollprotektoratet” utspelar sig i London i slutet av 1800-talet. Alexia Tarabotti rör sig i tesalonger och på baler. Men i denna tillvaro finns också övernaturliga väsen såsom varulvar, vampyrer och spöken vilka existerar på grund av ett själsligt överflöd. Samtidigt som Alexia själv är själlös - en egenskap som neutraliserar övernaturliga förmågor. Hon har ett hjärta med känslor men saknar moralbegrepp. Eftersom själlöshet är något mycket ovanligt blir hon anställd av Registreringsverket för Onaturliga Företeelser, ROF, en avdelning av Hennes Majestäts statsförvalting där man arbetar med att upprätthålla ordningen bland de övernaturliga varelserna. Alexias familj känner varken till hennes själlöshet eller anställningen hos ROF utan oroar sig över att hon ska bli sittande på glasberget, tjugofem år gammal och ogift. Ingenting blir heller bättre av att Alexia är högljudd och frispråkig, med egen vilja, allt en fin dam inte bör vara om hon ska kunna bli bortgift. I största hemlighet reser Alexia ut på uppdrag av ROF med luftskepp eller droska. Hon försvarar sig med sin hårnål och sitt paraply.

Övriga karaktärer i serien är väninnan Miss Ivy Hisselpenny som är lagom välbeställd men med vansinnigt dålig smak för hattar, den kvinnlig uppfinnare Madame Lefoux som klär sig som en man och som hjälper Alexia att utrusta paraplyet med olika vapen samt den gamle vampyren Lord Akeldama som hon brukar dricka te tillsammans med. På ROF möter Alexia också den stilige kollegan Lord Conall Maccon, earl av Woolsey som är alfahanne för en varulvsflock.


Själlös Chanslös Hemlös

Böckerna är både spännande och roliga, ofta med en slagfärdig jargong i dialogen. Om författaren Gail Carriger kan man på bokomlaget läsa att hon är utbildad arkeolog och kör motorcykel. Samt att hon älskar te, hattar och att shoppa skor. Jag tänker att författaren lånat ut en hel del av sig själv till seriens hjältinna. Välkommen in i Alexias värld!

/ Magdalena Gustafsson, bibliotekarie

 

Nobelpriset i litteratur tilldelas Patrick Modiano

2014 tilldelades Patrick Modiano Nobelpriset i litteratur med motiveringen: ”För den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld”.

Alex författarlexikon skriver:

"Dimridåerna och oviljan att nagla fast den egna identiteten går som en röd tråd även genom författarens verk. Patrick Modiano hör till dem som ständigt fördjupar en grundläggande problematik och i bok efter bok utvinner nya insikter kring några centrala teman. De motiv han rör sig kring handlar framförallt om minne, glömska, identitet, skuld och strävan efter försoning. En mycket fransk och i grunden existentialistisk författare, dock utan den flödande retorik som man ibland förknippar med hans samtida landsmän.

Trots alla dimridåer som författaren lagt ut om sin bakgrund är det numera fastslaget att Patrick Modiano föddes den 30 juli 1945 i Boulogne-Billancourt, en förort till Paris. Fadern var en judisk affärsidkare, modern skådespelare från Belgien. Patrick Modiano studerade vid Lycée Henry-IV där hans lärare i geometri var ingen mindre än författaren Raymond Queneau, som också var god vän med modern. Mötet kom att bli avgörande för den unge Modiano. 1968 debuterade han med romanen ”Place de l’Etoile” (La place de l’étoile), som både blev en publik- och kritikersuccé. Sedan dess har han helt kunnat ägna sig åt sitt författarskap. Hans mycket sparsamma offentliga framträdanden har gett upphov till en viss mytbildning."

Reservera Patrick Modianos böcker HÄR

Boksnack - Bokcrikel för ungdomar

KretsenJonas och Rebecca, bibliotekets ungdomsbibliotekarier bjuder in alla som är mellan 14 – 20 år till fika och bokcirkel. Vi träffas i bibliotekets vinterträdgården och vid nästa tillfället 27/11 diskuterar vi boken "Kretsen" av David Levithan.

Torsdag 27 november kl.16.30

I vinterträdgården, Partille bibliotek. Gratis och ingen föranmälan. Vi bjuder på fika!

Workshop på höstlovet

Skuggspelsteater med Teater Sesam

Alla kan skapa teater med skuggteknik! Skapa en teaterföreställning i skuggspelsteknik och spela upp för dina kamrater. Tillsammans skapar vi skuggfigurer och skuggscener. Vi får liv i figurerna och berätta vår egen historia.

Onsdag 29 oktober
Ålder: 7 - 12
Tid: 10 – 16 (lunchpaus 12 – 13)
Plats: Sagorummet i Partille bibliotek

Anmälan görs i biblioteket eller på tel. 031 – 792 10 10

  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10
Öppettider Öppettider

Sommarens öppettider 5 juni - 20 augusti: 

Mån - fre:
kl. 10 - 18

Lör och sön:
stängt

Läs mer om sommarens öppettider och sommarlån här. 

Tel: 031-792 10 10

Följ oss på Facebook!