Jack Werner från Viralgranskaren kommer till Partille

 

Jack Werner från Metros prisbelönta satsning Viralgranskaren lär oss att tänka efter innan vi delar – om ryktesspridning och källkritik på nätet i allmänhet och sociala medier i synnerhet. Han berättar också om sin nya bok Creepypasta - spökhistorier från internet! Föredraget följs av en öppen diskussion. Fri entré.

Tisdag 24 mars kl. 18.30                                                                    
Ungdomens hus, Partille Kulturum

Föreläsning om läs- och skrivsvårigheter

Evalena Habel från Iris Hjälpmedel kommer till Kulturum och pratar om läs- och skrivsvårigheter:

Det är inte bara dyslexi som kan bidra till denna problematik. Personer med utvecklingsstörning och som föds med en oförmåga att läsa eller om du råkar ut för en olycka med trauma mot huvudet kan du tappa din förmåga att ta till dig skriven text. Det kan även bero på inlärningssvårigheter, koncentrationssvårigheter eller annat modersmål. Att lyssna samtidigt som man följer med i texten underlättar för många som då orkar koncentrera sig en längre stund. Det kan man göra med en Daisyspelare, med ett talsyntesprogram på datorn eller en läsmaskin. Andra läs- och skrivstöd kan vara anteckningshjälpmedel och fickminnen. 

Välkommen att lyssna och ställa frågor!

/Evalena Habel, Iris Hjälpmedel

Onsdag 25/3 kl. 17.30
Hörsalen, Partille Kulturum
 

Boyes Kallocain - fortfarande aktuell

        

 

I dessa tider med diskussioner kring yttrandefrihet, tryckfrihet och tankefrihet beslöt jag mig för att läsa om Karin Boyes Kallocain. Den är skriven 1940 och jag trodde att den skulle kännas förlegad och inaktuell, men till min stora överraskning - och förfäran – innehöll den tankefigurer som var mycket aktuella inte minst vad gäller självcensur.

Alla ”-ister” vare sig det gäller politiska eller religiösa – islamister, sekretister, terrorister – gör anspråk på din tankevärld. Det finns rätta tankar och orätta, förbjudna. Synsättet föder misstänksamhet, självcensur och angiveri. Och det är ju precis detta Kallocain handlar om.

När Lars Vilks förvägras möjligheten att diskutera yttrandefrihetens gränser av säkerhetsskäl, då har självcensuren slagit till. Att man av hänsyn till andra verksamheter i samma byggnad avstår från ett arrangemang kan man respektera, men att inte kommunen genast ställer en annan lokal till förfogande för att påvisa vikten av rätten att framföra även obekväma åsikter är ett resultat av denna självcensur.

I Kallocain får forskaren leva mot att han fortsätter framställa Kallocain, vilket han går med på just för att han vill ge tanken fri och kanske kunna spridas. För en tanke som kläs i ord kan också spridas, diskuteras och ifrågasättas.

/Barbro Ilvemo, låntagare

Föredrag om Jonsereds motorsågar

Välkommen till biblioteket och lyssna på ett intressant föredrag med Magnus Brink, författare till boken som är en upptäcktsfärd kring Jonsereds motorsågar och dess historia.

Vill du veta mer? https://jonsereds.wordpress.com/ 

Förkovra dig inför 8 mars!

 

 

 

Anmäl dig till skrivarcirkel!

Tycker du om att skriva? Är du mellan 13-15 år?
Då är du välkommen till Partille biblioteks skrivarcirkel!  Vi arbetar med korta skrivövningar, läser varandras texter och skriver oss fram till den egna berättelsen.

Var: Vinterträdgården, Partille bibliotek
När: Onsdagar, 16.30-18.00
Ta med papper och penna, och dator om ni vill. Vi bjuder på fika!

Jag som leder skrivarcirkeln heter Anna Hasselblad och är bibliotekarie.

Hör av dig till anna.hasselblad@partille.se om du vill vara med!

/Anna Hasselblad, bibliotekarie

Teater med angeläget tema

Igår tisdag var medlemmar ur teaternätverket KonstKollektivet på besök i Partille Kulturum, där de uppträdde med sin föreställning om romska tiggares situation i Sverige. Efteråt hölls en engagerad diskussion med publiken. En spännande del i ett pågående projekt. Följ gruppen och deras arbete på Facebook ! 

 

Dora Bruder av Patrick Modiano

Ämnet för Patrick Modianos författarskap verkar vara tiden och minnet. I den lilla boken ”Dora Bruder” försöker han att med hjälp av egna minnen återskapa – återliva denna judiska 15-åriga flickas liv i Paris fram till transporten i Auschwitz september 1942. Han går igenom register av olika slag. Ibland måste han t.o.m. begära tillstånd hos franska myndigheter för att få tillgång till arkivhandlingar, eftersom han inte är släkt med henne. Han vandrar på de gator i Paris där hon bott, gått i skola, flytt, gömt sig och funderar över vilken väg hon kan ha valt, var hon har kunnat hålla sig gömd, om han känt någon som kan ha mött henne.

Som läsare får man ta del av hans funderingar, hans korrelat med egna upplevelser, hans läsning om andra i protokoll och brev. Han lägger långsamt ett pussel. Han påstår inte att han kartlagt hennes liv men visar hur det kan ha gestaltat sig. Han sörjer att han inte vet vad hon tänkt och känt.

En liten bok att läsa långsamt.

Här kan du låna och reservera Patrick Modianos böcker

/Barbro Ilvemo, låntagare

 

Draken Tandlöse har landat...

... och bestämde sig häromdagen för att helt enkelt flytta in på biblioteket! Mitt i lokalen, mellan hyllor och besökare, har kändisen från böckerna och filmerna om Draktränaren slagit sig ner. Tandlöse blir glad över besök, så kom gärna och hälsa på och kolla samtidigt in vår samling med drakböcker!

    

 

Välkommen!
/Tandlöse med personal

Att praktisera på ett bibliotek

                 

Att läsa har alltid varit en självklarhet i min familj, men att alltid köpa böcker blir ju ganska dyrt så jag har lånat de flesta böcker jag läst från bibliotek så länge jag kan minnas. Därför gav jag mig inte helt ut på främmande farvatten när jag bestämde mig för att praktisera på ett bibliotek.

När jag anlände klockan 07:45 på morgonen med min blåa skolväska innehållandes en matlåda visste jag inte riktigt vad jag skulle förvänta mig. Vad gör man som bibliotekarie egentligen? Frågade jag mig själv. Hjälper folk att hitta de böcker de vill låna, förstås. Men där skulle inte jag vara till någon vidare hjälp, jag har aldrig riktigt begripit mig på kategoriseringen av böckerna.

Jobbet som bibliotekarie visade sig innehålla en hel del administration, vilket kanske inte var helt oväntat. Min första dag bestod utav sortering av böcker, märkning av nya tidskrifter, gallring av gamla och att gå med en plocklista och leta böcker, det vill säga hämta de böcker som folk reserverat för att sedan sätta dem i reservationshyllan.

Dessa uppgifter kanske inte framgår som särskilt roliga, särskilt inte för en 14-åring, och det vill jag inte påstå heller, men sanningen är att det faktiskt var ganska intressant. Jag lärde mig ganska mycket om vad som krävs för att ha ett bibliotek och om hur allt fungerar. Jag insåg att det ska ganska mycket mer till för att ett bibliotek ska fungera än att köpa in och låna ut böcker. Lärdomen att inlämningsmaskinen sorterar böckerna man lämnar in kanske inte är en särskild viktig lärdom som jag kommer ha stor användning för senare i livet, men nog så intressant att veta.

De som jobbade på biblioteket välkomnade mig med en gång och såg till att jag kände mig trygg. Visst var jag lite blyg och nervös, men så blir jag lätt runt främmande människor, oavsett hur trevliga de är. De såg till att jag fick arbetsuppgifter och visade mig runt så att jag visste var toalett och fikarum fanns.

Andra dagen fick jag återigen märka de nya tidningar som anlänt med posten, vilket jag denna gång gjorde med lite mer vana. Efter det fick jag lära mig att registrera nyinköpta böcker samtidigt som jag hade en mycket trevlig pratstund med en av bibliotekarierna. Vi kom in på ämnet om hur biblioteken fungerade innan digitaliseringen, så efter lunch fick jag en liten historielektion av en annan bibliotekarie. Det var väldigt kul att höra hur biblioteken utvecklats från flera tusen år sedan till nu och hur utlåningssystemet fungerade på 80-talet.

           

Den tredje dagen blev lite annorlunda. Då fick jag nämligen vara med på en skrivarkurs hela dagen som några lärare och författare höll i. Det var väldigt roligt och lärorikt. Vi fick prova på en massa skrivövningar och prata lite med författarna. En av författarna som var med hade till och med vunnit Augustpriset för en av sina böcker!

De två sista dagarna var återigen vanliga dagar i biblioteket där jag fick märka nya tidningar, registrera nyinköpta böcker och så vidare. Jag fick också vara med och hjälpa till att utforma en skrivarcirkel som en av bibliotekarierna kommer hålla i. Det var roligt att få vara delaktig och komma med åsikter.

Nog pratat om min upplevelse, ni kanske undrar vad för slags person jag är egentligen? Jag heter Micaela Swanson och är som sagt 14 år gammal, men jag fyller 15 i år. Jag älskar att läsa och att skriva och den genre som har störst plats i mitt hjärta är fantasy. Drakar och älvor, trollkarlar och magi. Det får gärna utspela sig under medeltiden också, en tidsålder som fascinerar mig väldigt mycket. Så långt bort från vår egen tråkiga värld som möjligt är det jag gillar mest. Den fantasy roman, eller serie romaner ska jag kanske säga, som påverkat mig mest är nog Harry Potter.
Jag började läsa Harry Potter när jag gick i fyran, 10 år gammal. Två av mina kompisar hade läst dem och sagt åt mig att göra så med. Att jag tog upp den där boken och tog mig igenom det första, lite lätt långtråkiga, kapitlet om Mr och Mrs Dursley är ett beslut jag inte ångrar. JK Rowlings roman om den föräldralöse lille pojken Harry må ha en långsam start, men de sju böckerna och åtta filmerna har på sätt vis förändrat mitt liv och format mig till den jag är. Jag tror nästan att det var Harry Potter-böckerna som introducerade mig på riktigt till fantasy genren.
Efter Harry Potter böckerna har jag läst all möjlig fantasy. Narnia av CS Lewis, Shannaras ättlingar-trilogin av Terry Brooks, Vargbröder-serien av Michelle Paver och nu senast håller jag på med Spejarens lärling-serien av John Flanagan. På senare tid har jag även börjat intressera mig för fantasy med historiska inslag, det vill säga myter och legender. På min att-läsa-lista finns nu böcker om de tre musketörerna, kung Arthur, den mystiska staden Atlantis och romaner om grekisk mytologi. Sådana legender är faktiskt ganska fascinerande.

Det var en mycket rolig och lärorik vecka och jag träffade många trevliga människor. Det här med praktik är en väldigt smart grej tycker jag, för man lär sig väldigt mycket om arbetslivet och hur det ser ut på olika arbetsplatser. Man får mer insikt över hur mycket jobb som krävs för att hålla igång exempelvis ett bibliotek. Slutligen är jag nu snäppet bättre på att hitta bland alla hyllor så förhoppningsvis kan jag hitta de böcker jag söker utan att behöva fråga nästa gång…

/Micaela Swanson, praktikant       

  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10
Öppettider Öppettider

Sommarens öppettider 5 juni - 20 augusti: 

Mån - fre:
kl. 10 - 18

Lör och sön:
stängt

Läs mer om sommarens öppettider och sommarlån här. 

Tel: 031-792 10 10

Följ oss på Facebook!