Boktips från vår praktikant

Ganska ofta har vi praktikanter här på biblioteket. Senast var det Sebastian som var här under ett par dagar. Han hjälpte oss med lite allt möjligt, men hade också tid att skriva ett boktips.

Jag heter Sebastian Johansson och jag är 12 år och går i femman.

På min fritid gillar jag att göra parkour vilket betyder att man tar sig fram snabbt med kroppen i olika miljöer. Till exempel så gör man typ volter.

Utöver det så gillar jag att läsa och läser mycket och helst då Fantasyböcker. Det absolut bästa jag har läst är: Spejarens lärling av John Flanagan. Just nu läser jag Purpurdraken som är del två i serien Drakväktaren av Carole Wilkinson.  Snart ska jag läsa del 3 av serien kallad drakmåne och det ser jag jättemycket fram emot.

Drakväktaren utspelar sig för länge sedan i Kina och det är en fantastiskt bra serie som handlar om slavflickan Ping och hennes drakkompis Danzi. Varje bok innehåller mycket äventyr och spänning.

Jag kan nästan inte slita mig. Läs den!

Hela serien om Drakväktaren finns att låna på biblioteket.

 

Sommarlovsboken

Pippi 70 år!

Grattis

Pippi Långstrump

Pipi Çorapëgjata

Pypy gob abbandh

Pippi Tat Dai

Pipi Calzaslargas

 

"I utkanten av den lilla, lilla staden låg en gammal förfallen trädgård. I trädgården låg ett gammalt hus, och i huset bodde Pippi Långstrump. Hon var nio år och hon bodde där alldeles ensam. Ingen mamma eller pappa hade hon, och det var egentligen rätt skönt, för på det viset fanns det ingen som kunde säga till henne att hon skulle gå och lägga sig, just när hon hade som allra roligast, och ingen som kunde tvinga henne att äta fiskleverolja när hon hellre ville ha karameller."

(Ur boken Pippi Långstrump)

 

I år är det 70 år sedan den första boken om Pippi publicerades. I muntlig form kom hon till redan 1941, då Astrids dotter Karin låg sjuk i lunginflammation och ville att hennes mamma skulle berätta om "Pippi Långstrump". Tre år senare blev Astrid själv sängliggande med en stukad fot, och hade då tid att skriva ned berättelserna om Pippi. I november 1945 kom den ut och nu 70 år senare ges den ut av Rabén & Sjögren i en reviderad  reviderad nyutgåva.

Det kom att bli två kapitelböcker till (Pippi Långstrump går ombord och Pippi Långstrump i Söderhavet) samt ett gäng bilderböcker. De är översatta till 70 språk och har sålt i över 60 miljoner exemplar. Hos oss på biblioteket i Partille kan hitta böcker om Pippi på bland annat ryska, japanska och turkiska.

På bibliotekets barnavdelning finns just nu en liten utställning om Pippi Långstrump. Här hittar du bland annat bilderböcker och kapitelböcker på olika språk, ljudböcker och musik.

Inspirationskälla

En annan flicka med röda flätor, som hunnit bli över 100 år, är Anne på Grönkulla. Böckerna om Anne av LM Montgomery, lästes av Astrid i unga år (hon har bland annat skrivit om det i sin bok Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult), och visst kan man väl se flera likheter mellan dem båda? Hela serien går självklart att låna hos oss.

 

Boktips och länkar

Bok: Denna dagen, ett liv (Andersen, 2014)

Bok: Krigsdagböcker 1939-1945 (Lindgren, 2015)

Bok: Läs om Astrid Lindgren (Ljunggren, 1992)

Bok: Astrid Lindgren (Bross, 2004)

SVT:s Dokumentär om Astrid Lindgren

Tv-serien Pippi Långstrump

Öppet arkiv SVT

 

/Josefin, ungdomsbibliotekarie

 

Långlån under sommaren

Lånar du hos oss mellan 10 juni och fram till sista veckan i juli får du behålla det du lånat till 31 augusti - extra lång lånetid med andra ord. Enda undantaget är film, sjudagarslån och sånt som det är kö på. Välkommen in och fixa sommarläsningen!

Inbjudan: workshop med estradpoeten Olivia Bergdahl

Skolelever i Partille - kom och inspireras på en workshop med författaren Olivia Bergdahl! Olivia ger er tips på hur man jobbar med dikter och poesi. Hon är poet, författare och poetry-slammästare. Varmt välkomna!

Onsdag 27 maj kl. 17.00
Vinterträdgården, Partille bibliotek

Gratis och begränsat antal platser. Anmälan görs i biblioteket på tel. 031-792 10 10

Boka en bibliotekarie!

Pluggar du och behöver hjälp med något som rör ditt skolarbete? Letar du efter pålitlig information, vill du ha hjälp att söka bland våra databaser eller har du frågor om litteratur till senaste kursen?

Boka en bibliotekarie!

Ny sida för alla som pluggar

Nu finns det en ny flik här på hemsidan som vi döpt till Studerande. Här kan kan du som går på högstadiet, pluggar på gymnasiet eller är vuxenstuderande hitta tips och info om sånt som rör dina studier. Söktips, länkar, kurslitteratur... Har du synpunkter eller önskemål? Saknar du något? Kontakta någon av våra studiebibliotekarier -  Anna, Anette eller Sara.

Låna en bilderbok

Tråkigt väder? Kom till biblioteket istället och låna en bilderbok! Vi har massor av bra läsning för regniga dagar. Här hittar du våra nya bilderböcker.

Slå er gärna ner i våra soffor på barnavdelningen.

Bokcafé på Världsbokdagen den 23/4

Världsbokdagen instiftades av Unesco 1995 och fyller alltså 20 år i år. På Unescos hemsida står att läsa:

Idén har sitt ursprung i Katalonien där man den 23 april, på St Görans dag, enligt tradition ger en ros som gåva och får en bok. Den 23 april är dessutom ett symboliskt datum inom litteraturvärlden då detta är en minnesdag för Cervantes, Shakespeare och Inca Garcilaso de la Vegas.
  
Dagen firas numera världen över för att främja litteratur och läsglädje - välkommen att fira och fika med oss!

Föreläsning om mobbning på arbetsplatsen: Bakom leendet

Känner du någon  som utsatts för kränkande särbehandling på jobbet? Svaret är förmodligen ja. Problemet är större än många av oss vill se.

Författaren Börje Eriksson driver sedan länge ett korståg mot mobbning och trakasserier på våra arbetsplatser och nu kommer han till Partille för att sprida sitt budskap. Till grund för hans föreläsning har han den omtalade boken Bakom leendet där han beskriver sina egna erfarenheter i ämnet.

Många vågar inte berätta vad de utsatts för av kollegor och chefer, menar Börje, och problemen tystas ned. Men den psykosociala miljön på arbetet är alldeles för viktig för att tigas ihjäl. Frågan är vad vi kan göra åt saken?

Välkommen till en angelägen föreläsning i Hörsalen i Partille Kulturum!

Tisdag 31 mars, klockan 18.30
Fri entré, ingen föranmälan
Arrangörer: ABF Sydvästra Götaland samt Hälsodisken

Intervju med Börje Eriksson i Dagens Nyheter 2014-12-10

Om boken Bakom leendet

Låna eller reservera boken på Partille bibliotek

 

  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10
Öppettider Öppettider

Sommarens öppettider 5 juni - 20 augusti: 

Mån - fre:
kl. 10 - 18

Lör och sön:
stängt

Läs mer om sommarens öppettider och sommarlån här. 

Tel: 031-792 10 10

Följ oss på Facebook!