Hälsodag i Partille Kulturum

Lördagen 5 september klockan 11-15 är du välkommen till Hälsodagen i Kulturum.

Testa mindfulness, yoga och andra spännande hälsoaktiviteter. Mingla runt bland en stor mängd utställare och ställ dina frågor. Lyssna till intressanta föreläsare med Kajsa Asp Jonson i spetsen. Biblioteket kommer att ha ett bord med tips på aktuella böcker.

Fri entré till alla aktiviteter!

Mer information på partille.se

Program för Hälsodagen

Värsta boken

Snart är det dags för årets Värsta boken i Partille! Rebecca och Lisa från biblioteket kommer att finnas på plats i Allum och dela ut gratis böcker till alla mellan 13-25 år.

Plats: Allum (intill bussterminalen)

lördag 12/9 från kl. 12.00

Över 300 böcker kommer att delas ut!

Ett smakprov på några av de böcker man kan lyckas få tag i gratis.

Om Värsta boken

Värsta boken är ett läsfrämjande projekt som går ut på att sprida gratis pocketböcker och prata litteratur och läsning med unga mellan 13-25 år. Projektet är ett samarbete mellan folkbiblioteken i Göteborg och Västra götalandsregionen, Kultur i Väst, Ungdomsfullmäktige och ungdomar i Västa Götaland. Förra årets Värsta boken i Allum blev en succé med långa köer redan innan utdelningen startade - så se till att komma i tid i år för att hinna knipa din favorit!

Värsta boken på Facebook

Följ gärna Värsta boken på Facebook för att läsa mer om nyheter och bokutdelningar i hela Västra Götaland.

Sommarlovsboken

Nu har vi fått in många av era läslistor från årets Sommarlovsboken. Här är två av barnens favoriter.

Omdöme om Död och diamanter av Marcus Sedgwick: "Den var jättespännande. Den mest spännande boken jag läst."

Den som läst Charles Gilmans Robert Arthur och monstersystrarna tyckte att "det var monster med och den var spännande".

Fina omdömen alltså. Klicka på bilderna för att läsa mer om böckerna och se om de finns inne på biblioteket!

Har du inte hunnit lämna in din/ditt barns läslista ännu? Än finns det tid - fram till sista augusti kan ni lämna in för chans att vinna fina priser!

Monica tipsar om böcker

Hörde ni Monicas boktips i P4 Göteborg? Det bjöds på läsning med historiskt tema. Programmet går att lyssna på i efterhand här (boktipsen börjar 2 tim in).

Böckerna det tipsades om var Hilary Mantels Wolf Hall och För in de döda, Skymningsporten av Jeanette Winterson och De öde fälten av Elly Griffiths. Alla finns såklart att låna på biblioteket.

Kan du inte få nog av Monicas boktips så hittar du några av hennes deckarfavoriter här.

 

Partille bibliotek på Facebook!

Nu finns biblioteket på Facebook! Gå gärna in och gilla vår sida för att ha koll på vad som händer på biblioteket, få tips och inspiration. Här kan du också ställa frågor och tycka till.

Micaela boktipsar

Här kommer ett boktips från Micaela Swanson, som tidigare praktiserat här på biblioteket. Hon har också deltagit i vår skrivarcirkel för ungdomar under våren.

Boktjuven - Markus Zusak

Jag har aldrig gråtit till en bok. Förrän idag.

För det var idag jag läste klart Boktjuven.

Det var en ren och skär slump att jag började läsa Boktjuven. Visst hade jag hört talas om den, och den har stått ett tag på min att läsa lista, men jag hade inte tänkt börja läsa den förrän långt senare. Men så befann jag mig på semester, 476 kilometer ifrån närmaste bibliotek där jag äger ett lånekort, och jag hade läst ut alla mina böcker. Jag lånade därför en bok av min syster, och det råkade bli just Boktjuven.

Såhär lyder baksidan:
Om du vill kan du väl följa med mig, så ska jag berätta något för dig. Jag ska visa dig något. 
Tyskland 1939. Landet håller andan. Döden har aldrig haft mer att göra, och det är bara början. Nioåriga Liesel Meminger bor hos en fosterfamilj. Hennes föräldrar har tagits till ett koncentrationsläger och hennes lillebror är död.
Detta är Liesels berättelse. Och berättelsen om dem som bodde på Himmel Straße när bomberna föll.

Även fast den tar sig framåt lite långsamt här och var, är boktjuven en otroligt vacker bok. Sättet som författaren för berättelsen vidare, sättet han beskriver känslor, var målande, poetiskt och otroligt vackert. De långsamma bitarna får man bara ta sig igenom, för i slutändan är det värt det.

Jag upplevde boken som väldigt kreativt skriven, och det var roligt att upptäcka ett nytt, och för mig främmande, sätt att skriva. Även bortsett från det faktum att den är skriven från dödens synvinkel är den kreativ. Själva språket, författarens sätt att bokstavligen måla upp bilder av omgivningen och känslorna, var kreativt. Boken var djup och filosofisk, utan att bli alldeles för tung och svår att förstå. Det är svårt att lyckas med sådant, och det är något egendomligt med att hitta en bok som gör det.

Många tankar och funderingar väcktes när jag läste boken, och även nu efteråt bär jag med mig dess budskap, på samma sätt som Liesel bar med sig sina ord. Det är en bok som lämnar spår, en som man måste stanna upp och tänka lite över.

Om du gillar djupa och filosofiska böcker råder jag dig att läsa boken. Det är verkligen värt det. Och för att citera Svenska Dagbladets utlåtande om boken; "Köp den, låna den eller stjäl den, men framför allt: Läs den!"

/Micaela Swanson

 Nyfiken på att läsa boken eller se filmatiseringen från 2013? Låna eller reservera här!

      

Fakta, reklam eller klickfiske?

Vår världsbild formas till stor del via medier. Idag bidrar många också själva till informationsflödet som publicister i sociala medier. För att kunna fatta medvetna beslut i vår medievardag är idag medie- och informationskunnighet - MIK - en nödvändig kompetens för alla i samhället.

Texten kommer från MIK-rummet, en sajt om medveten medieanvändning från Statens medieråd, och sammanfattar en av vår tids stora demokratifrågor. Vad bör vi tänka på när vi läser något på nätet eller själva delar på t ex Facebook? Vad krävs av oss idag för att vi ska kunna hålla koll på och vara delaktiga i det samhälle och den värld vi lever i?

Bibliotek runt om i landet uppmärksammar denna fråga på olika sätt - på webben, via föredrag och workshops, med informationsmaterial att läsa in sig på... Är du nyfiken? Här länkar vi till några av de aktörer som tillsammans med biblioteken arbetar med MIK och folkbildning:

No Hate Speech Movement (Europarådets kampanj för att främja mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet på internet), MIK-rummet Barnens rätt i samhället (BRIS) samt IIS (Internetstiftelsen i Sverige, f.d. .SE).

                          

 

Emelie tipsar

Emelie är praktikant här på biblioteket på onsdagar och torsdagar. Kanske har ni sett henne ställa upp bilderböcker eller sittande läsande en bok. Senast läste hon Det levande slottet av Diana Wynne Jones, så vi bad henne att skriva ett boktips om den.

Jag heter Emelie Karlsson, jag har läst boken "Det levande slottet". Den handlar om en flicka som heter Sofia och jobbar i en affär som gör ordning hattar, men en dag när Sofia skulle stänga så kom en elak häxa och gjorde Sofia till en gumma. Om hon skulle vilja vara sig själv igen så skulle hon leta upp en trollkarl som heter Howls.

Jag tycker att boken var väldigt bra, var helt inne i denna bok. Jag rekommenderar den till dig som älskar läsa böcker!

Om du blev sugen på att läsa boken finns den såklart att låna på biblioteket. Har du sett filmen som bygger på boken? Filmatiseringen har gjorts av den japanske superanimatören Hayao Miyazaki och kan även den rekommenderas varmt. Självklart finns den också att låna hos oss.  

My Library upphör fr.o.m. 1 juli

Sedan årskiftet har appen My Library inte längre gått att ladda ner från App Store/Google Play. Detta beror på att distributören Axiell bestämt sig för att avveckla den.

Fr.o.m. 1 juli kommer du som redan tidigare laddat ner appen inte längre att kunna använda den. Vi hänvisar istället till http://bookitpub.partille.se/web/pub där du precis som på vår vanliga webbsida kan logga in och se dina lån, reservera o.s.v. men som är responsiv och därför anpassar sig till skärmen på din mobil eller surfplatta. Den ser något annorlunda ut men fungerar ungefär likadant vid inloggning. 

           

West Pride 2015!

 

10-14 juni råder festivalyra i Göteborg med omnejd.

På biblioteket finns filmerna och böckerna som hjälper dig att komma i rätt stämning!

Festivalprogrammet med all info du behöver för att ge dig ut i vimlet hittar du här

 

 

  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10
Öppettider Öppettider

Sommarens öppettider 5 juni - 20 augusti: 

Mån - fre:
kl. 10 - 18

Lör och sön:
stängt

Läs mer om sommarens öppettider och sommarlån här. 

Tel: 031-792 10 10

Följ oss på Facebook!