Svetlana Aleksijevitj är årets nobelpristagare!

2015 års nobelpristagare i litteratur är Svetlana Aleksijevitj, med motiveringen:

”För hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid”.

Svetlana Aleksijevitj föddes tre år efter andra världskrigets slut i den sovjetiska republiken Ukraina och växte upp i en vitrysk by där både hennes ukrainske far och vitryska mor arbetade som folkskollärare. Som ung flyttade Svetlana till Minsk och utbildade sig till journalist vid universitetet och arbetade sedan som journalist och tidningsredaktör på vitryska tidningar och tidskrifter. I början av 1980-talet påbörjade hon sitt livsverk sviten "Utopins röster - historien om den röda människan". Efter att ha blivit utsatt för allt mer pressande trakasserier och påtryckningar av Lukasjenkos regim i slutet av 1990-talet valde hon att gå i exil och lämnade Vitryssland 2000. Genom The International Cities of Refuge Network, som organiserar ett fristadsboende för förföljda författare, kunde hon bosätta sig och leva under ett drygt decennium i olika västeuropeiska städer, bl.a. i Paris och Berlin. Åren 2006-08 tillbringade hon i Göteborg. Hon återvände till Minsk först 2011.

Svetlana Aleksijevitj har kallats vår tids Dante. Hon har tilldelats många litterära priser i Tyskland, Ryssland, Italien, Frankrike, USA och Polen. 1996 fick hon Tucholskypriset av Svenska PEN och 2011 Ryszard Kapuscinski-priset för litterära reportage.

Källa: Alex Författarlexikon

Låna och reservera Svetlana Aleksijevitjs böcker

Läs SVT:s intervju med pristagaren

Nedräkningen har börjat!

Vem får årets nobelpris i litteratur?? Kl 13.00 prick är det dags för Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius att tillkännage 2015 års pristagare. Missa inte!

Svenska Akademiens hemsida

Officiell hemsida för Nobelpriset (engelska)

Nobelpriset  i litteratur enligt serietecknaren Elin Lucassi (hämtad från Litteraturmagazinets hemsida):

 

Henning Mankell 1948-2015

Idag minns vi Henning Mankell som avled i natt. I sin bok Kvicksand från förra året berättar han om sitt liv och den allvarliga sjukdom han levde med de sista åren.  

Men Kvicksand är inte en bok som handlar om död och undergång utan vad det innebär att vara människa. Jag har gjort en vandring från min barndom till den jag är idag och berättar om händelser som har haft avgörande betydelse för mig, och om personer som har gett mig nya perspektiv. Om män och kvinnor som jag aldrig har träffat men som jag önskar att jag hade mött. Jag berättar om kärlek och svartsjuka och om mod och rädsla. Och om hur det är att leva med en dödshotande sjukdom.

Så beskrev Mankell själv boken. Låna den och hans andra böcker på biblioteket!

Ärkeängeln - en hjältes hemlighet

Journalisten Hans Burell kommer till Partille bibliotek och pratar om sin bok Ärkeängeln – en hjältes hemlighet. Hör honom berätta om sin f d kollega på Arbetet, Reine Feldt, lagkaptenen i det IFK Göteborg som vann SM-guld 1969. Reine Feldt var bara 41 år gammal när han gick bort i aids, och under hela sitt liv höll han sin homosexualitet hemlig.

Kom och lyssna till en berättelse om ett gripande livsöde, fotboll och om att avvika från normen. Föredraget följs av en öppen diskussion. Fri entré!

Läs mer om Burell, Feldt och boken på tidningen Offsides hemsida

Låna eller reservera boken på biblioteket

Tisdag 13 oktober kl. 18.30                                                                    
Vinterträdgården, Partille bibliotek

Dyslexiveckan 5-8 oktober

5-8 oktober uppmärksammas Dyslexiveckan på biblioteken i Partille, Lerum och Alingsås. Årets tema är Rätten att läsa!

Här i Partille får vi bland annat besök av barnboksförfattaren Helena Bross, 16-åriga Alicia Baric som berättar om hur det är att leva med dyslexi som ung samt talpedagoger och bibliotekarier som tipsar om nya lättlästa böcker och knep som kan underlätta i vardagen.

Fri entré till allt. Varmt välkomna!

Program för Dyslexiveckan 5-8 okt

INSTÄLLT! Jessica Schiefauer till Kulturum

Tyvärr är morgondagens besök av författaren Jessica Schiefauer inställt. Vi är ledsna för detta och hoppas vi får chansen att träffa henne en annan gång!

Jessica Schiefauer är just nu aktuell med sin nya bok När hundarna kommer, en ungdomsroman om kärlek, besatthet och våld. Dessutom håller hennes augustprisade bok Pojkarna på att bli film.

Låna Jessicas böcker på biblioteket

Pojkarna som e-bok (kräver lånekort och pinkod)

 

Biblioteket stängt torsdag 24/9

Till helgen, 24-27 september, är det dags för årets Bok- och biblioteksmässa i Göteborg. Med anledning av detta har biblioteket stängt torsdag 24/9. Övriga dagar har vi öppet som vanligt.

Boktips från Emelie

Den här veckan gör Emelie Lindberg från Björndammens skola praktik hos oss på biblioteket. Här kommer ett boktips från henne!

Revolt av Lisa Rodebrand

Detta är helt klart en av de bästa böckerna jag någonsin läst. Äkta sci-fi och fantasy genom hela boken, därför om man inte gillar den typen av genre så är Revolt inget att rekommendera. Men för de som gillar science fiction och inte skäms över det så är den verkligen något ni borde läsa! Författaren Lisa Rodebrand lyckas på något över 200 sidor få till en bok som är spännande, rolig, välskriven, intressant och grov samtidigt som den är otroligt känslosam.

Revolt utspelar sig i en snar framtid på jorden där genmanipulerade människor som kallas ”Klykoner” tagit över planeten och förslavat jordborna. Klykonerna styrs av en man vid namn Mark Keyel, Keyel är bokens antagonist.
 
Bokens protagonist är en tonårspojke som heter André. Andrés pappa var en utav de sista rebellerna kvar på jorden och blev därför dödad av Keyel framför Andrés ögon när han bara var fem år gammal. Nu har André och hans bästa vän Christian gjort uppror i sitt hem ”Mensordistriktet” och de är på väg mot staden där André hoppas få sin hämnd på Keyel.

På vägen möter de en flicka vid namn Caroline. Hon kommer från kolonin, en rymdstation fylld med forskare som inte ser Klykonerna som fiender och är lyckligt omedvetna om jordbornas situation. Men Caroline har upptäckt sanningen och stulit ett rymdskepp för att åka ner till jorden och skaffa bevis. När de tre ungdomarnas vägar korsas bestämmer de sig för att hjälpa varandra och vi får härmed följa deras kamp för rättvisa och befrielse.

Jag älskar att det är ett spännande äventyr samtidigt som våra tre huvudkaraktärer tvingas att korsa tröskeln till att bli vuxna och detta kommer med territorier och känslor de inte upplevt förut. För mig så är ett fantasy-äventyr, romantik och humor svårt att slå. En perfekt kombination för mig att sitta och läsa om en fredagskväll.
 
Karaktärerna är mycket välskrivna och intressanta. De har många skal som man får lov att skala av ett i taget för att verkligen förstå vem personen är, det gör det otroligt spännande att få följa dessa karaktärers gång. Många är också sådana karaktärer som är helt olika till sättet men som ändå behöver varandra för att jämna ut sig. Det tydligaste exemplet på två sådana karaktärer är André och Caroline.

André är en ytterst hård person, formad av sin traumatiska uppväxt. Han agerar före han tänker, blir lätt arg och släpper inte in någon innanför sitt skal. Caroline däremot är snäll, smart och väldigt mjuk. Det enda de två har gemensamt är deras humörsvängningar, vilket resulterar i att de i början inte kan sluta tjafsa, men snart inser de att inte bara behöver varandra för att få rättvisa på jorden, utan också att de behöver varandra som personer. Att det faktiskt finns något mellan dem.

Allt som allt så är det en sjukt bra bok som borde läsas mer än vad den har. Lisa är en fantastisk författare som förtjänar mer berömmelse. Jag har själv haft kontakt med henne och vet att hon också är en väldigt trevlig människa. Jag tycker att jag har gjort det väldigt klart varför den här boken är att rekommendera. Har ni trots det inte förstått, läs den då så kommer ni att göra det. En sak till, tyckte ni att Revolt var bra, läs då fortsättningen ”En droppe i Rymden”!

/Emelie Lindberg

Helgfrukost

Helg och äntligen tid att läsa morgontidningen? Läs den gratis direkt på skärmen! Testa Library Press Display till frukostkaffet!

Partille Stories

Går du i skolan i Partille och är mellan 6-16 år? Gillar du att skriva? Missa då inte chansen att vara med i Partille Stories! Partille Stories är en skrivtävling för alla elever i Partille i klass f1-9. Nytt för i år är att eleverna förutom att skriva ska illustrera sina texter med egenproducerade bilder (foton, illustrationer eller annan teknik).

Förra årets uppdrag var att skapa en värld och skildra kampen mellan det onda och det goda i en fantasynovell. Vinnarna hittar du här.

Årets uppdrag: Kära dagbok

Uppdraget i år är att skriva ett utdrag ur en ung persons dagbok, alltså någon som är mellan 6 och 16 år. Personen lever och bor i Partille och utdraget ur hens dagbok är från någon eller några dagar under 2015. Det du skriver kan alltså vara helt påhittat, men som i alla riktigt bra berättelser så ska personer, miljö och händelser vara så trovärdiga att det känns som om det inte är det.

Låter det som en rolig utmaning? Läs mer här. Behöver du inspiration för att komma igång så finns det massor av bra dagboks-böcker här på biblioteket! Här är några stycken:

Nina E. Grøntvedt - Hej, det är jag!

Rachel Renée Russell - Berättelser från (ett inte så) fantastiskt liv (Nikkis dagbok, del 1)

Jeff Kinney - Gregs bravader (Dagbok för alla mina fans, del 1)

Liz Pichon - Tom Gates fantastiska värld (Tom Gates, del 1)

Viveca Lärn - Monstret i skåpet (En ettas dagbok, del 1)

Petrus Dahlin - Jakten på den perfekta luggen

Barbro Lindgren - Jättehemligt (del 1)

Anne Franks dagbok

Ingelin Angerborn - Pussar och P.S.

Sören Olsson och Anders Jacobsson - Berts dagbok (del 1)

 

 

  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10
Öppettider Öppettider

Sommarens öppettider 5 juni - 20 augusti: 

Mån - fre:
kl. 10 - 18

Lör och sön:
stängt

Läs mer om sommarens öppettider och sommarlån här. 

Tel: 031-792 10 10

Följ oss på Facebook!