National Novel Writing Month

Gillar du att skriva? Då är du inte ensam - november är National Novel Writing Month. Ett amerikanskt initiativ där vem som helst kan registrera sig och skriva sin egen roman. Reglerna är enkla: mellan 1 och 30 nov ska du skriva en roman på 500 000 ord. Rörelsen startade 1999, och sedan dess har tusentals människor deltagit varje år. 2013 var det 300 000 vuxna och 89000 unga skribenter som deltog. På deras webbplats kan man registrera sig för att sätta upp delmål, inspireras och diskutera med andra skribenter över hela världen.

Unga skrivare

Ett svenskt initiativ för att få unga att skriva står Västsvenska författarsällskapet bakom. Tävlingen Unga skrivare syftar till att sprida intresse för litteratur och kultur samt stimulera konsten att uttrycka tankar i ord. Du som är mellan 13 och 19 år är välkommen att delta. Sista datum att lämna sitt bidrag är 1 dec. Läs mer om tävlingen på Västsvenska författarsällskapets webbplats.

Partille Stories

Här i Partille har skolelever under hösten skrivit på temat Dagboken i den årliga skrivartävlingen Partille Stories. Nu har finalisterna utsetts. Läs bidragen och rösta på din favorit på deras Partille Stories webbplats.

Skrivtips

Vill du skriva men har svårt att veta hur du ska komma igång? Svenska Dagbladet har startat en författarskola för alla i grundskolan eller gymnasiet, där det finns massa tips och råd från ungdomsboksförfattaren Lisa Bjärbo. Bra tips hittar du också på Squoosh.se - en sida för dig som gillar att skriva.

 

Tillsammans mot näthat

Idag den 4 november är det No Hate-dagen, men kampen mot näthatet är något vi tillsammans måste jobba mot alla dagar, året runt. Kolla in No Hate Speech Movements (NHSM) sida för att få råd om vart du kan vända dig om du behöver prata med någon, tips på vad vi alla kan göra för att sprida nätkärlek istället för näthat eller för att lyssna på podcasts med vettiga människor som Fanna Ndow Norrby, Judith Kiros och Soran Ismail.

Hit kan du vända dig för att få information och hjälp


Var med och tävla i Unga skrivare 2015

Här kommer ett litet tips till dig som är mellan 13-19 år och drömmer om att bli författare:

Unga skrivare 2015 - info om tävlingen

Tävlingen Unga skrivare 2015 anordnas av Västsvenska författarsällskapet. Ditt bidrag måste vara dem tillhanda senast tisdagen den 1 december.

Vill du hjälpa oss?

Vill du hjälpa oss att utveckla vår nya webbplats? Vi söker dig som vill vara med i en användarundersökning där du svarar på frågor och testar vår webbplats. Inga förkunskaper krävs! Undersökningen tar ca 1 timme och alla deltagare får en bok och blir bjudna på fika.

Hör av dig till lisa.sjodin@partille.se, sara.malm@partille.se  eller 031-792 14 38/031-792 10 17.

Thomas tipsar: Gruffalon

Här kommer ett nytt boktips från Thomas, denna gång om en modern bilderboksklassiker. Gruffalon utkom första gången på svenska 1999 och är översatt av ingen mindre än Lennart Hellsing. Fortsättningen på boken, Lill-Gruffalon, som handlar om när Gruffalon får barn, finns också den på biblioteket.

Gruffalon (Julia Donaldson, illustrationer Axel Scheffler)

Den lilla musen är på vandring genom sjumilaskogen då en räv dyker upp och vill bjuda honom på lunch. Musen avböjer vänligt och säger att det inte går för han ska istället luncha med en Gruffalo. Vad är då en Gruffalo? Jo, enligt musen:

”Ett hiskeligt djur är en Gruffalo! Har hiskeliga betar och klor av stål och hiskeliga tänder i käftens hål!”

Ja, så börjar Julia Donaldsons (text) och Axel Schefflers (bild) numer klassiska bilderboksberättelse om Gruffalon. Spänningen byggs upp då musen möter nya djur och fortsätter sin beskrivning av Gruffalon, alltmer fruktansvärd och skräckinjagande. Existerar det verkligen en Gruffalon eller är det bara ett smart påhitt av musen för att undvika att bli uppäten?

Boken är på rimmad vers, förtjänstfullt översatt av Lennart Hellsing, och texten ackompanjeras av Schefflers skickliga och detaljrika teckningar.  Boken är rolig och spännande för både barn och vuxen och den rimmade versen gör att den dessutom är lätt att lära sig utantill.

Höstlov=Läslov!

Nu är det äntligen höstlov för alla skolbarn! Men vet ni att höstlov numera även är läslov? Läslov vecka 44 är ett brett läsfrämjande samarbete genom läsrörelsen med målet att stimulera barns och ungas lust till läsande, berättande och skrivande. Läs mer på Läslovs Facebooksida. På deras webbplats hittar du ett kalendarium med olika läsfrämjande aktiviteter runtom i landet - bra att kolla om ni ska ut och resa!

Deckarskola på biblioteket

Här på biblioteket firar vi läslovet med en deckarskola med barnboksförfattaren Åsa Öhnell. Få tips och råd om hur du skriver din egen deckare. Alla barn mellan 9 och 12 år är varmt välkomna. Åsa Öhnell beskriver själv deckarskolan så här:

Att skriva en spännande deckare behöver inte vara så svårt om man har de rätta redskapen! Under författarbesök med deckarskola gör jag en pedagogisk genomgång av de klassiska deckargreppen. Vi varvar med korta skrivövningar och samtal om dessa. Extra stor vikt läggs på hur man får idéer, fångar läsaren och gör berättelsen riktigt spännande! Slutuppgiften är att skriva egna deckare.

När: torsd. 29 okt kl. 10 - 13

Plats: Vinterträdgården i biblioteket

För vem? Alla barn 9-12  år

Anmäl dig i biblioteket!

 

Nu är det sent!

Thomas, som är barn- och ungdomsbibliotekarie här på biblioteket, håller också i sagostunder för förskolegrupper. Här tipsar han om en ny bilderbok, Nu är det sent! av Emma Adbåge. Ett extra aktuellt tips just idag då boken blivit nominerad till Augustpriset för årets svenska barn- och ungdomsbok.

 

Nu är det sent (text och bild: Emma Adbåge)

Emma Adbåge har varit illustratör till otaliga bilderböcker men till den här boken har hon även skrivit texten. Temat kan alla barn och småbarnsföräldrar känna igen: Barnet som inte vill lägga sig. Efter att den sista sagan blivit läst ger sig därför den lilla flickan ut på en stilla upptäcksfärd i det nedsläckta huset. Texten är inte märkvärdig men bilderna är, som alltid när det gäller Adbåge, fantastiska! Adbåge har nämligen en alldeles egen tecknarstil. Hennes bilder är livfulla, sprättiga, spretiga, humoristiska och engagerar omedelbart läsaren. En bok som både vuxen och barn kan känna igen sig i. 

Barnböcker på olika teman

Josefin, ungdomsbibliotekarie på biblioteket, tipsar om barnböcker på olika teman. Jättebra när man tex vill diskutera svåra ämnen med barn eller få ett annat perspektiv än det normativa. Alla böcker finns förstås att låna på biblioteket (klicka på titeln).

 

Vi får ofta frågor eller beställningar på barnböcker inom olika teman på biblioteket. Det kan handla om alltifrån djur/natur, potträning, döden och rymden. Ett tema som efterfrågats flera gånger den senaste tiden är böcker om mångfald. Det begreppet kan innebära många olika saker, men oftast har det handlat om mångfald med fokus på etnicitet, kön och sexuell läggning (eller snarare olika familjekonstellationer). Jag tänkte därmed tipsa om några titlar som hamnar inom dessa teman. De flesta utav dem är bilderböcker.

Regnbågsfamiljer

Güettler, Kalle - Jag vill ha Baklava

Huvudpersonen i den här boken har två mammor, men det är inget som direkt kommenteras. Just Olika förlag har nischat in sig på böcker som har ett normkritiskt perspektiv, så det kan vara ett tips om man vill leta vidare.

Andra böcker inom samma tema

 

Etnicitet och människor som flytt eller invandrat

Bergström, Gunilla - Alfons och soldatpappan

I den här boken har Alfons en ny kompis som heter Hamdi. Han berättar för Alfons att hans pappa har varit soldat i sitt förra hemland. En bok om barns funderingar om krig och vapen.

 

Andra böcker inom samma tema:

Det var en gång...

Lördag 17 oktober är det dags för barnteater på Partille bibliotek - ”Det var en gång…”  med teater Big Wind. Vi bjuds in på en resa där fantasin får regera. Ola Karlberg sjunger och berättar och alla barn får sjunga med!

Kl. 12 och kl. 14 i Vinterträdgården.

Gratis biljetter hämtas på biblioteket från 1 okt.

Välkomna!

Öppen scen på Partille bibliotek

Kom och gör din grej!

Läs en dikt, spela en låt, kör några dansmoves, berätta om något du brinner för, jonglera, visa dina teckningar – eller vad som helst! Allt och alla är välkomna, och det gäller både ung och gammal, färska nybörjare och gamla scenrävar.
Eller bara slå dig ner som publik. Fri entré. Dessutom bjuder vi på fika!

När: Torsdag 15 oktober, klockan 18.30
Var: Vinterträdgården i Partille bibliotek

För mer info eller föranmälan (frivillig): olof.mellgren@partille.se

Arrangörer: Hälsodisken, ABF Sydvästra Götaland samt Partille bibliotek.

  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10
Öppettider Öppettider

Öppettider:

Mån - fre: 8 - 20

Lör och sön: 11 - 16

Tel: 031-792 10 10

Följ oss på Facebook!