Boksnack

 
Bokcirkel för dig mellan 14-18 år.
Bibliotekets ungdomsbibliotekarier Rebecca och Josefin bjuder på fika och pratar böcker. Ingen föranmälan krävs.  
Vi läser och pratar om Den ökända historien om Frankie Landau-Banks av E. Lockhart. Välkomna!
 
Tid: Tisdag 23/2 kl. 17.00
Plats: Partille bibliotek
 

David Bowie (1947-2016)

 

 

Fingers are crossed
Just in case
Walking the dead

Where are we now?
Where are we now?
The moment you know
You know, you know

As long as there's sun
As long as there's sun
As long as there's rain
As long as there's rain
As long as there's fire
As long as there's fire
As long as there's me
As long as there's you

 

Årets bästa böcker enligt bibliotekets personal

Nu när året börjar närma sig sitt slut är det hög tid att summera bokåret 2015. Vilken var den bästa romanen i år - var det storsäljaren eller nobelpristagaren? Vilken fackbok har fått oss att tänka på ett nytt sätt eller rentav gjort oss lite smartare? Och vilka var egentligen årets bästa barnböcker? Bibliotekets personal tipsar här om några av våra favoriter.

Klicka för att läsa!

 

Lego

  Lego, lego lego!

  Igår sprang jag på en rolig bok: Kända byggnader: idéer för lego-byggen och tänkte att jag det här måste jag tipsa alla legoälskare där ute om!

Varför inte bygga Big Ben, Taj Mahal eller lutande tornet i Pisa och engagera familjen en av de där regninga grå dagarna som nu verkar ha gjort sin intåg.

Skämt åsido, Lego är verkilgen inne igen, om det någonsin varit ute? Nu har det kommit igen med besked. Jag  kan kanske tycka att det har blivit lite mycket industri över det hela men det går inte att ogilla lego helt enkelt. Det är ju så smart, det är kul att leka med tillsammans med barnen, det är kreativt och passar alla.

Den här är rolig om inte annat för att bläddra i och förundras över. Westminster Abbey finns med 160 cm hög med besökare och till och med de praktfulla glasfönstren har man fått med.

Om man vill ha tips som är genomförbara den den där ruggiga decemberdagen kan jag rekommendera en annan bok som jag såg igår när jag ställde upp böcker: Bygg med lego: Roliga ideer att bygga vidare på. Kommer defintivt att låna hem den till 4,5-åringen därhemma.

Förutom de här två böckerna finns det en rad böcker med Lego-tema. det finns böcker om de olika små Mini-figurerna, Star Wars-lego, Harry Potter-Lego. Listan är lång men här kommer ialla fall ett litet urval:

Faktaböcker med med lego-inriktning.

Kapitelböcker med temat Lego

 /Erika

 

 

 

 

 

Ny tidskrift: Books & Dreams!

 

Nu droppar det in flera nya tidskrifter till biblioteket! Idag kom första numret av Books & Dreams, ett ganska nystartat bokmagasin. Förutom böcker skriver man om inredning, resor, hälsa och mat och vin.

I senaste numret får vi träffa irländska författaren Cecelia Ahern och romandebuterande systrarna Hannah Widell och Amanda Schulman. Dessutom får vi 53 boktips för vintern, resereportage från Paris och recept på julgodis. Och så får vi läsa om trenden med målarböcker för vuxna. Books & Dreams utkommer 4 gånger om året.

 

Ny tidskrift på biblioteket: Scandinavian RETRO

Idag fick vi vårt första nummer av Scandinavian RETRO hit till biblioteket - nr 6 2015. Fullspäckat med julinspiration, som vackra adventsljusstakar med nostalgikänsla t ex!

 

Jacob Wegelius, Sally Jones och Mördarens apa

Barn- och ungdomsboksförfattaren och illustratören Jakob Wegelius är just nu aktuell på flera sätt. Tidigare i höst fick hans bok Mördarens apa Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. Hans första bok om apan Sally Jones, Legenden om Sally Jones, gavs nyligen som bokgåva till alla tredjeklassare i Göteborg, ca 6000 barn. Dessutom pågår just nu en utställning som baseras på boken på Sjöfartsmuséet i Göteborg.

 

För några veckor sen var några av barn- och ungdomsbibliotekarierna i Litteraturhuset i Göteborg och lyssnade på Jakob Wegelius prata om sina böcker och sitt skrivande, framförallt om böckerna Legenden om Sally Jones och Mördarens apa. Jakob berättade att han som barn läste mycket serier och ritade mycket. Men han trodde aldrig att han skulle kunna livnära sig på det - författare och illustratör var aldrig ett yrke som han såg som ett alternativ. Istället läste han idéhistoria och funderade på att läsa till arkitekt eller läkare. Ett tag arbetade han på sjukhus och trivdes där men när han tänkte på sig själv som läkare säger han att han "såg PC Jersild framför mig, att jag skulle sitta och skriva böcker i läkarrock". Och det var ju inget att basera en fem år lång läkarutbildning på. Senare kom han in på Konstfack och har sedan dess ägnat sig åt att skriva och illustrera.

Sally Jones

Jakob Wegelius två böcker om apan Sally Jones har båda fått Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok (Äventyr med Sally Jones 2008; Mördarens apa 2014), och har hyllats av både kritiker och läsare. Böckerna följer gorillan Sally Jones som tillfångatas av en tjuvjägare i den afrikanska regnskogen och smugglas till Europa på ett ångfartyg. Vi får sedan följa hennes äventyr över världshaven, i Istanbul, Portugal och Amerika.

Idén till Sally Jones fick Jakob Wegelius när han skrev en berättelse om en lastbils liv till en antologi. Då var det apan Sally Jones som stal lastbilen, och Jakob Wegelius började fundera på vad som hände apan före och efter det. Två sidor från den berättelsen finns faktiskt med i Äventyr med Sally Jones. Som barn seglade Jakob Wegelius med Svenska kryssarklubben och gjorde då en långresa till Portugal, något som inspirerat honom till böckerna. 
 

Här kan du se en trailer för mördarens apa!

 

 

 

 

Arbetet med böckerna

Jakob Wegelius berättade också om hur han arbetar med sina böcker. Bilderna är uppbyggda av små små prickar och streck med en tuschpenna med mycket fin spets. Originalbilderna är ofta små och förstoras sedan upp. Som man kan förstå tar arbetet mycket lång tid - arbetet med bara bilderna till Mördarens apa tog ett arbetsår. Han arbetade med boken på deltid i sex år. Skrivarbetet är mycket strukturerat - han berättade att han har en anteckningsbok med en massa olika idéer vilka sedan blir mer och mer strukturerade och detaljerade. När han arbetar konsumerar han ljudböcker "på ett narkomaniskt vis".

 

Att skriva för barn

Om att skriva för barn säger Jakob att det handlar om att skapa nyfikenhet. Han vänder sig mot idén att läsaren måste förstå allt, snarare kan det vara mer spännande om man inte gör det. Själv minns han Röde orm som en av barndomens stora läsupplevelser. Han är kritisk till åldersindelningen av böcker som vi bibliotek gör - han tycker att det kan begränsa och utesluta andra åldrar då äldre barn kanske inte läser böcker som riktar sig till yngre.

 

Utställning Sjöfartsmuséet

Just nu pågår utställningen På resa med Chiefen och Sally Jones på Sjöfartsmuséet i Göteborg. Utställningen är baserad på Legenden om Sally Jones och pågår fram till 8 januari. På muséet har man byggt upp Gorilla Bar, en hamnbar från filmen, samt båten Queen of Kongo där barn och vuxna kan leka, klättra och undersöka. Väl värt ett besök!

Här kan du se en film från utställningen.

 

Nytillskott i tidskriftshyllan - VEGO

Idag kom första numret av en av våra nya tidskrifter, Sveriges första och största helt vegetariska mattidning: VEGO.

Så passa på att komma förbi biblioteket och bläddra för inspiration till ett grönare julbord, få lite tips på nya vegoprodukter i butikerna eller ta del av spännande intervjuer om matsvinn och feganer! 

 

Tips! Vill du ha ännu mer inspiration? Besök Vegovison i Göteborg till helgen!

 

 

Lennart Hellsing, 1919-2015

Idag minns vi Lennart Hellsing som 96 år gammal avled natten till onsdagen.  Många är vi som har barndomsminnen av hans berättelser, verser och visor. Krakel Spektakel, Bagar Bengtsson, Opsis Kalopsis och Herr Gurka - Hellsings karaktärer kommer att leva kvar långt efter honom. 

 

Ville ge barn livsglädje

I en stor intervju med Lennart Hellsing i Vi Läser från förra året säger han att "jag ville göra något viktigt. Jag visste tidigt att jag ville skriva för att ge barn livsglädje". Efter en tid när barnböcker varit uppfostrande förnyade Hellsing, tillsammans med Astrid Lindgren och Tove Jansson barnbokslitteraturen genom att skriva lekfullt och ta barnen på allvar. Han fick 2014 Svenska Akademiens stora pris för synnerligen framstående insatser. Under sin livstid skrev han runt hundra böcker för barn - många finns hos oss på biblioteket.  

 

Avgrundens likgiltighet och terror

Fortfarande mellan chock och förnekelse, man vill inte tro det är sant, kan man inte riktigt förstå, men ändå försöka nå perspektiv på terrorn i Paris.

Den franske filosofen André Glucksmanns analys efter 11:e september med stöd av von Clausewitzs krigets lagar beskriver förutsättningarna för globaliserat våld: en mystisk ledare, handlingsberedda personer som är besatta av sin sak samt en publik av skiftande schatteringar. Glucksmann menade att de som fångat kärnan i denna slags besatthet är ryska författare som Dostojevskij, vars Onda andar – som lika gärna kan heta De besatta eller Demonerna – skildrar hur en likgiltighet ligger till grund för att kunna bli besatt av ideologier. Vad vi idag kallar extremism och terror syftar till samhällets sönderfall, att få alla att tappa modet, med målet att ta över i kaoset och få människor att underkasta sig vilken styrande idé som helst.

Konstnärligt drevs denna tematik till sin spets i Andrej Belyjs modernistiska roman Petersburg, en allegori över 1905 års revolution, som är uppbyggd kring en tickande bomb då en senatorsson har fått i uppdrag av en terrorgrupp att spränga sin far i luften. Gatorna framställs som urträsk där ångestfyllda moderna individer kan sänka sig och sjunka, glömma sin personlighet och sina övertygelser. Den pyskologiska tematiken är de sammanhang som skapar avgrundskänslor, en hållningslös likgiltighet som förutsättning för revolution eller terror, vilken ställs mot valet att göra vad som är moraliskt, politiskt och psykologiskt riktigt.

Ruth Lötmarker om André Glucksmann i Svenska Dagbladet 151113

/Erik Boström, bibliotekschef

  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10
Öppettider Öppettider

Sommarens öppettider 5 juni - 20 augusti: 

Mån - fre:
kl. 10 - 18

Lör och sön:
stängt

Läs mer om sommarens öppettider och sommarlån här. 

Tel: 031-792 10 10

Följ oss på Facebook!