Tillbaka

Tusende våningen - Katharine McGee

I framtiden eller rättare sagt år 2118 finns nu Manhattans största skyskrapa med tusen
våningar i New York. Skyskrapan har allt man kan önska sig, skolor, köpcentrum,
restauranger och är allt igenom ett glamouröst, högteknologiskt samhälle där överflödet syns
överallt.
 

Vi får i Tusende våningen följa olika ungdomar och deras livsöden, exempelvis den rika tjejen Avery som bor högst upp i tornet med sin familj som tillhör de rikaste men det hon vill ha mest av allt kan hon aldrig få. På våning 950 bor Averys bästa vän Leda med sin rika familj, så småningom blir Leda besatt av att ta reda på andra människors hemligheter efter ett stort svek och anlitar därför hackaren Watt till sin hjälp. Watt i sin tur bor på våning 300 som ligger långt ner i botten borta från allt lyx och överflöd, på samma våning bor också Rylin som kämpar med att klara av ekonomin för att kunna försörja sig och sin lillasyster. Eris som är Averys barndomsvän tvingas flytta från en av de näst högsta våningarna i tornet ända ner till våning 300 efter en smutsig familjeskandal.

Intriger, lögner och maktspel präglar berättelsen, som läsare kastas man direkt in i bokens inledning då det börjar med att en flicka faller handlöst från tusende våningen, samtidigt som hon rasar ner från tornet i hög fart med en säker död till mötes så känner flickan i ögonblicket bara skam istället för dödsrädsla.

Tusende våningen är en realistisk framtidsroman som är en blandning av vardagsdramatik med många spännande miljöbeskrivningar från en glamourös och högteknologisk värld. Ett exempel på ett av Tornets tekniska nymodigheter är färgade kontaktlinser också kallat linsersom är ett slags socialt medium. Invånarna kan skicka meddelanden eller göra beställningar med sina kontaktlinser genom medvetna ögonrörelser men denna tekniska nymodighet är ett privilegium för dem som har råd. Boken är en ungdomsroman och är rekommenderad från 13 år och uppåt.

Den här boken är väldigt intressant då den enligt mig är den första i sitt slag som blandar vardagsrealism och fokus på ett nytt högteknologiskt samhälle. Boken skiljer sig starkt från vanliga dystopier och rymdoperor som blivit populära bland många läsare. Jag hoppas att den Tusende våningen inte blir den sista boken i den här science fiction, realistiska genren utan att det förhoppningsvis finns fler att vänta på.

/Paula 

  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10
Öppettider Öppettider

Sommarens öppettider 5 juni - 20 augusti: 

Mån - fre:
kl. 10 - 18

Lör och sön:
stängt

Läs mer om sommarens öppettider och sommarlån här. 

Tel: 031-792 10 10

Följ oss på Facebook!