Tillbaka

Mina favoritböcker del 1

Hösten 1983 blev jag blixtförälskad. I landet, språket, folket, maten, kulturen. När jag kom till jobbet igen förkunnade jag alldeles stjärnögd för mina arbetskamrater – Jag älskar Italien! Men det mina arbetskamrater tyckte sig höra var - Jag älskar en italienare! Jag kunde aldrig få dem att ändra åsikt.

Kristus stannade i Eboli av Carlo Levi
Kärleken till Italien har bestått genom åren även om jag inte varit där så ofta. Men man kan ju läsa om landet. En bok jag brukar återvända till är Carlo Levis mästerverk Kristus stannade i Eboli. Den är en av de viktigaste böcker som skrivits om den Italienska södern under 1900-talet. Författaren och Milanobon deporterades under Mussolinis tid vid makten söderut till en liten ort i Lucanien. Hans tid i fångenskap och hans vänskap med bönderna i Agliano är numera världslitteratur.  Den är inte svårläst utan skriven på ett vackert och poetisk språk. 

 

Cider med Rosie av Laurie Lee
”Jag lyftes ner från åkarens vagn vid tre års ålder; och med en känsla av förvirring och skräck började mitt liv där i byn”. 

Så lyder den fösta meningen i Laurie Lees bok Cider med Rosie. Den handlar om vårt ursprung i dubbel bemärkelse. Det är en bandomsskildring och en bok om en tid när högsta hastighet att färdas var med häst och vagn. Författaren flyttar med sin mor och sina syskon till ett skruttigt hus på landet med ”tre våningar och källare och mystik i väggarna, med pump och äppelträd, schersmin och jordgubbar, råkor i skorstenarna, grodor i källaren, svampar på taket, och allting för tre shilling och sex pence i veckan”.

Det är en solig och blommig bok som passar att läsas på sommaren, gärna i en hängmatta. I England betraktas den numera som en klassiker. Det är lätt att förstå.

/Monica Vahlén, Partille bibliotek

  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10
Öppettider Öppettider

Sommarens öppettider 5 juni - 20 augusti: 

Mån - fre:
kl. 10 - 18

Lör och sön:
stängt

Läs mer om sommarens öppettider och sommarlån här. 

Tel: 031-792 10 10

Följ oss på Facebook!