Tillbaka

Jhumpa Lahiri: I väntan på ett namn

Berättelsen tar sin början 1968 när den unga Ashima Ganguli står i sitt kök och får födslovärkar. Hon har nyligen flyttat från Calcutta till Cambridge Massachusetts i USA tillsammans med sin make Ashoke som fått en doktorandtjänst i elektroteknik på stadens universitet. Födseln går bra men nu kommer den första riktiga kulturkrocken: namnet den nyfödde pojken ska ha. De amerikanska myndigheterna kräver att pojken ska ha ett namn innan han lämnar sjukhuset. Detta kommer som en chock för föräldrarna. Enligt bengalisk sed har barnet nämligen alltid flera smeknamn, daknam, under sina första år och får sitt officiella namn, bhalonam, först efter två, tre år, ja, ibland kan det t.o.m. dröja tills de börjar skolan. Efter kort men stor vånda från föräldrarnas sida blir det Gogol, pappa Ashokes favoritförfattare. 
 
Vi får sedan följa Gogol och hur hans dubbla identiteter, hans indiska och hans amerikanska, återspeglas i hans uppväxt och i de livsval han gör. Länge är denna dualitet dock fördold för honom själv. Han gör tidigt ett val att helt välja sin amerikanska identitet. Verkligheten är dock inte alltid så enkel... När Gogols pappa går bort hastigt och oväntat blir mamman, som alltid varit hemmafru, väldigt beroende av sonens hjälp. Gogol upptäcker att hon fortfarande till stor del lever kvar i sitt gamla hemlands traditioner och tankemönster och att hon ofta står främmande och hjälplös i sitt nya hemland, trots att hon bott 30 år i USA. I hennes utanförskap kan han känna igen den alienation han egentligen alltid själv känt och han börjar sakta kunna närma sig sitt indiska arv.
 
Lahiri närmar sig temat med att vara mellan två världar på ett suveränt sätt; hon skriver aldrig på näsan eller blir didaktisk utan problemställningarna är alltid fullständigt organiskt invävda i texten. Hon är dessutom mästerlig på att trolla bort sitt eget författarjag – själv var jag alldeles övertygad om att det var en man som hade skrivit boken! En bok som är mer aktuell än någonsin – läs!
 
Om Jhumpa Lahiri 
 
Jhumpa Lahiri föddes 1967 i London och är uppväxt på Rhode Island i USA. Hon har bengalisk härkomst och hennes egentliga förnamn (födelsenamn) är Nilanjana Sudeshna, men hon har alltid gått under smeknamnet Jhumpa. Ett återkommande tema i Lahiris författarskap är utländska akademiker, boende i USA, men marginaliserade i samhället. I synnerhet fokuserar hon mycket på andra generationens indier boende i USA. Hon vann år 2000 Pulitzerpriset för skönlitteratur för boken Den indiske tolken. I väntan på ett namn blev 2006 filmatiserad med originaltitel The Namesake (betyg 7,6 på IMDB) (källa: Wikipedia).
 
/Thomas
 
  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10
Öppettider Öppettider

Sommarens öppettider 5 juni - 20 augusti: 

Mån - fre:
kl. 10 - 18

Lör och sön:
stängt

Läs mer om sommarens öppettider och sommarlån här. 

Tel: 031-792 10 10

Följ oss på Facebook!