Tillbaka

Författartips: Marilynne Robinson

Vissa böcker man läser kommer alltid att stanna kvar i minnet, under hela maj har jag suttit i min solstol och inte riktigt velat ta tag i allt det andra runt omkring. Men samtidigt så är detta en romansvit som man inte kan läsa fort, det går inte. Texten och handlingen styr takten. Det är vackert och eftertänksamt.

Romanerna är Gilead, Lila och Hemma av Marilynne Robinson, varje del i sviten tilldelas en egen huvudkaraktär.
Gilead är den lilla sömniga staden där det mesta av handlingen är förlagd, där bor den gamle prästen John Ames, änkling sen många år tillbaka, hans tid och liv ägnas åt hans församling. Han och hans gode vän pastor Boughton fördriver dagarna med otaliga partier dam och livliga diskussioner. En dag mitt under en predikan öppnas dörren och in kliver Lila, hon har varit ute på vägarna och försökt överleva på småjobb sedan hon var en liten flicka. Det som
utspelar sig är en fantastisk kärlekssaga, två udda existenser på sitt eget sätt, vågar tro att livet kan vara mer än vad de hittills vågat tro.

Lila handlar om henne, som liten blev hon uppsvept av Doll, en kvinna som såg det lilla barnets lidande och bestämde sig en natt för att helt sonika ta med sig henne. De rör sig längs med vägarna, alltid på flykt, hon hade inte ett helt fläckfritt förflutet innan hon bar med sig Lila heller. Livet är både härligt och tungt, depressionen sveper in över landet och nöden är svår för många. Doll lyckas stanna tillräckligt länge på ett ställe så att Lila hinner gå i skolan, men sedan måste de ändå vidare. Efter många år skiljs de åt och livet tar en helt annan vändning för Lila.

Hemma är den tredje delen av romansviten, här får vi följa med vad som sker i Boughtons hus, även han är skröplig och sjuk, hans yngsta dotter Grace får komma hem och ta hand om honom, snart nog dyker även den förlorade sonen upp. John Ames namne och gudson, Jack upp. Han har levt ett hårt liv, och kommer tillbaka till föräldrahemmet för han har ingen annanstans att ta vägen. Tiden har stått stilla, huset är slitet och trädgården är förfallen, syskonen ägnar dagarna åt att återställa hemmet och att sköta om sin pappa.

Det går inte att göra dessa böcker rättvisa, så jag avslutar här, men jag måste säga att jag avundas dig som fortfarande har dessa böcker framför dig. Vilken härlig sommarläsning du har att se fram emot!
 

/Åsa Hellkvist

  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10
Öppettider Öppettider

Sommarens öppettider 5 juni - 20 augusti: 

Mån - fre:
kl. 10 - 18

Lör och sön:
stängt

Läs mer om sommarens öppettider och sommarlån här. 

Tel: 031-792 10 10

Följ oss på Facebook!