Tillbaka

Mary McCarthy: Gruppen

Det är glädjande att många klassiska romaner på senare år har kommit in nya utgåvor och översättningar, oftast vackert paketerade i fina omslag. Romanen Gruppen gavs första gången ut i USA 1963. Den svenska översättningen som kom året efter gjordes då av Harriet Alfons och Jadwiga P. Westrup.

Den här utgåvan av romanen som har släppts i år har fått en ny översättning av Amanda Svensson. Sara Danius bidrar med ett initierat förord som ger mig som läsare ett porträtt av författaren och människan Mary McCarthy. Jag får också en inblick i tidsandan och dess villkor och den bakgrunden ger mig en fördjupad kunskap i min läsning.

När Gruppen publicerades första gången blev den mycket omtalad; den ansågs som alltför frispråkig. Självklart såldes den i miljonupplagor och filmatiserades även.

Precis som medlemmarna i Gruppen gick McCarthy på Vassar College och efter avslutad examen 1933 flyttar hon till New York.

I romanen Gruppen möter vi åtta unga kvinnor som just tagit examen från Vassar College, som på den tiden var ett lärosäte endast för kvinnor.  Tiden är 1930-tal och depression råder. De kommer alla till New York för att börja sina vuxna liv. Villkoren för en ung kvinna vad gäller karriär, äktenskap, sex, vänskap och politik skildras på ett ganska rättframt sätt men det betyder inte att det även finns plats för humor och värme. Författarinnan har en skarp iakttagelseförmåga och romanens karaktärer skildras med både sina goda egenskaper och sina brister. Så som vi människor är helt enkelt.  De flesta av de unga kvinnorna när stora drömmar om hur livet ska gestalta sig men de får alla se sina illusioner brista på ett eller annat sätt. Ingen av de åtta kvinnorna är huvudperson utan vi möter dem alla där varje enskild individs situation och historia får ta plats. Boken beskrivs som en kollektivroman som skildrar hur de unga kvinnorna konfronteras med det moderna storstadslivets villkor. 

Boken inleds med ett bröllop och avslutas med en begravning. Däremellan förflyter sex år där läsaren får möta de åtta kvinnornas olika erfarenheter av bl.a. sexuella möten, införskaffande och bemästrande av preventivmedel, inträdandet i moderskap och kärleksrelationer.

Talar då romanen till oss idag? Det tycker jag absolut att den gör. Även i vår tid brottas vi människor med konventioner, förväntningar och utmaningar. Vi har drömmar och förhoppningar, vi försöker att få våra liv att gå ihop och vi vill alla vara lyckliga. Fortfarande är det kvinnorna som oftast kommer i kläm när de olika rollerna som mor, partner och yrkeskvinna ska jämkas samman. Det lyckas kanske inte alltid; livet blir som det blir. 

Läsning rekommenderas!

/Marli Pettersson

Kommentera inlägget

Din kommentar måste godkännas innan den publiceras

Det här fältet är obligatoriskt.
Det här fältet är obligatoriskt.
Månadens boktips Månadens boktips

Gästtipsare Sonja Viklund tipsar om

Halpin Fraysers död och andra berättelser

 

 

Klicka och läs recensionen och alla tidigare boktips

Personalen tipsar Personalen tipsar

Bibliotekspersonalen tipsar om böcker på "partille.se". Samtliga tips HÄR

Våra favoritbloggar Våra favoritbloggar

Litteraturbloggar:

Bokbloggar.nu

Bokhora.se är en site där fem litteraturälskande kvinnor skriver om böcker, tidningar och andra texter de läser, samt om boklådor, aktuella litteraturdebatter och allt annat som har att göra med deras största intresse: att läsa världen.

Thentes bokblogg DN:s Jonas Thente skriver fyndigt, engagerat och vasst om litteratur

  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10