Jane Austen har fattats oss i 200 år

Författarinnan Jane Austen dog den 18 juli 1817, blott 41 år gammal. Redan i unga år började hon skriva men publicerade inte sin första roman Förnuft och känsla förrän 1811. Under hennes levnad publicerades ytterligare tre, Stolthet och fördom, Mansfield Park samt Emma. Samtliga utspelar sig i lantlig miljö inom den engelska aristokratin och hennes styrka fick väl sägas vara hennes förmåga att beskriva personer och olika situationer ur vardagslivet med en raffinerad ironi.

Förra året begav jag mig till Tjolöholms slott för att se utställningen med kläder från några utav filmatiseringarna som gjorts utifrån hennes böcker. Det är synd att jag inte har tillgång till den bilden nu, men man kan inte ta miste på min nöjdhet när jag står bredvid skjortan Colin Firth bar i BBCs version av Stolthet och fördom från 1995. Ni som sett minns den berömda sjöscenen.

Nu kan det tänkas att någon blir avundsjuk, men förtvivla icke! I år kan man besöka Skoklosters utställning "Jane Austens värld" och titta på bland annat ovan nämnda skjorta. Kolla in programmet här. Böckerna lånar du hos oss.

Ha nu ett fint Austen-år!

/Josefin

Kommentera inlägget

Din kommentar måste godkännas innan den publiceras

Det här fältet är obligatoriskt.
Månadens boktips Månadens boktips

Gästtipsare Sonja Viklund tipsar om

Halpin Fraysers död och andra berättelser

Klicka och läs recensionen och alla tidigare boktips

Personalen tipsar Personalen tipsar

Bibliotekspersonalen tipsar om böcker på "partille.se". Samtliga tips HÄR

Våra favoritbloggar Våra favoritbloggar

Litteraturbloggar:

Bokbloggar.nu

Bokhora.se är en site där fem litteraturälskande kvinnor skriver om böcker, tidningar och andra texter de läser, samt om boklådor, aktuella litteraturdebatter och allt annat som har att göra med deras största intresse: att läsa världen.

Thentes bokblogg DN:s Jonas Thente skriver fyndigt, engagerat och vasst om litteratur

• Partille bibliotek
  • 433 28 Partille