Lucka 24

🎄 24 december 2020 🎅

Även om vägen hit har varit annorlunda på många sätt är julafton kommen. Vi på Partille bibliotek vill under denna högtidliga lucka tacka alla er som besöker oss. Tack alla nya låntagare, stammisar och ni som tittar in då och då. Tack för att ni kommer med tips och råd på hur vi kan utveckla vårt bibliotek utifrån era behov. Tack för att ni kommer med synpunkter och beröm om hur vi tillhandahåller våra tjänster. Det är med glädje vi erbjuder er nöje och kunskap för livet. Oavsett om det sker via en digital eller fysisk bok, streamad film eller lånad DVD, facklitteratur eller skönlitteratur, klassiker eller kioskvältare, talbok eller ljudbok. Utan er skulle biblioteket vara stängt året om - och så vill ingen av oss ha det!

💝 Vi på Partille bibliotek önskar alla en riktigt god jul!

Lucka 23

En klassiker i nyutgåva!

Jag kunde inte låta bli att köpa den här till min son i julklapp. Astrid Lindgrens Mio min mio, nu inramad av fantastiska bilder av Johan Egerkrans. Historien om Bo Vilhelm Olsson, som blir Mio och hamnar i Landet i fjärran där han får i uppdrag att bekämpa den onda riddar Kato, är en av Astrid Lindgrens mest älskade berättelser. En storslagen, vacker och poetisk saga som väcker tankar om livet och döden, gott och ont, och kärlekens makt.

 

🎁 Julklappstips

 

/Josefin

Lucka 22

Vittnesmål från nazismens framväxt

Turister i Tredje riket är skriven av Julia Boyd. Titeln känns som en motsägelse. Var det någon som ville semestra i det framväxande Nazityskland? Jo men det var det. En sak som lockade var att det var billigt att vistas i landet. Men även det romantiska Tyskland drog folk med sina vackra vandringsleder och landet som huserat Wagner och Goethe.

Det är en tankeväckande bok som väl främst ställer frågan, hur så många valde att inte se hur judar blev behandlade och hur den framväxande diktaturen hotade världsfreden återigen.

/Anette C

Lucka 21

Medlemmar i bandet The National

🧑‍🎤 Musikdokumentär 🎥

'Mistaken for strangers' är inte bara en rolig och träffande dokumentäår om ett av världens bästa band: The National. Det är också en berättelse om brödrakärlek, slitsamt turnéliv och gruppdynamik. Den lyckade sångaren Matt Berninger låter sin något mindre lyckade bror Tom ingå i bandets crew under föresatsen att han ska göra en dokumentärfilm. Det går, lindrigt sagt, sådär, och i filmsoffan drabbas du av såväl hjärtsnörp som ett akut behov av en skämskudde.

👉 Streama den med ditt lånekort via Cineasterna.se

/Rebecca

Lucka 20

🕺 En film som får en att vilja dansa

And then we danced” landade 2019 på biografer runt om i världen och drog snabbt till sig mycket uppmärksamhet. I filmen får vi följa de två unga dansarna Merab och Irakli som båda tävlar för att bli del av det etablerade danskompaniet som dansar den prestigefyllda och djupt kulturellt förankrade dansen. Georgisk traditionell dans kräver styrka, precision och utstrålning, något som motiverar dansarna att pressa sina kroppar till det yttersta. För att bli en del av kompaniet krävs hård träning och övertygelse, det blir ett test både för kropp och psyke inför den stundande dansuttagningen. Filmen berättar om en explosiv men förbjuden kärleken i ett homofobt samhälle, något som också ledde till att filmpremiären i Georgien möttes av våldsamma demonstranter som protesterade att filmen skulle visas. Filmen är en påtaglig och lysande berättelse om att få vara sig själv på sina egna villkor, oavsett omgivningens hat och förtryck.

🏆 Fått pris för bästa film, foto, manuskript samt bästa manliga huvudroll på Guldbaggegalan 2020

🎬 Filmskaparen Levan Akin är tidigare känd för bland annat ”Katinkas kalas” (2011), "Äkta människor" (2012) och "Cirkeln" (2015)

👉 Finns att se på Cineasterna

/ Lisa F

Lucka 19

En riktig läspralin!

Vissa böcker får mig att tänka på chokladpraliner inslagna i glittrigt papper. Bland de engelska barn- och ungdomsböckerna finns det flera sådana guldglänsande godbitar. En av dem är The house with chicken legs av Sophie Anderson.

Marinka är barnbarn till Baba Yaga, en trollkvinna från de ryska folksagorna, och bor i ett hus som när som helst kan få för sig att springa iväg till en annan plats. Hon har tröttnat på de ständiga uppbrotten, men det är inte så lätt att ändra på sitt öde när huset man bor i har egna idéer...

 

🎁 Magi och saga i ett perfekt paket

🍬 Läsgodis i vintermörkret

◼ Läs på engelska!

 

/Karolina

Lucka 18

En riktig bladvändare

I lucka 18 hittar vi romanen Översten av Ola Larsmo - perfekt till mellandagarna!

Knut Oscar Brundin växer upp med sin familj i Uppsala. Alla sliter hårt för att få tillvaron att gå ihop. De äldre bröderna får börja arbeta tillsammans med pappan med Knut Oscar frå börja skolan. Sverige känns trångt och rykten om friheten på andra sidan Atlanten lockar. Knut Oscar och hans fru bestämmer sig för att prova lyckan. Resan över är hård och många går under, men till slut möts de av land. Väl där blir Knut Oscar frälst och ska läsa till pastor, men så bryter det amerikanske inbördeskriget ut och han ansluter sig för att käma för allas frihet och mot slaveriet.

 

👉 Baserat på en sann historia - denna boken måste du läsa!

 

/Åsa

Lucka 17

Se hit alla anglofiler!

Mitt absoluta favoritprogram som barn var 'I vår herres hage'. Nu har den spelats in igen och vi kan återigen stifta bekantskap med James Herriot och hans veterinärskollegor. Serien är baserad på Herriots självbiografiska böcker

 

🥰 Underbar feelgood i det vackra Yorkshire

👉 Går att se på SVT play

 

/Anette C

Lucka 16 

Tankeväckande om relationer

Svärmor... ett ord som, inte sällan, väcker både känslor och associationer hos många. I Moa Herngrens roman "Svärmodern" får vi lära känna mamma Åsa, som har haft ensam vårdnad om Andreas sedan han var liten. När Andreas som vuxen blir tillsammans med Josefin vänds allt upp och ner. Åsas och Andreas relation synas i sömmarna och perspektiven skiftar fram och tillbaka. Är Åsa gränslös eller bara missförstådd? Är Andreas för lätt att påverka eller är Josefin för kontrollerande? Det är trassligt, kärleksfullt, sårigt, pinsamt, ångestfyllt och bitvis fint. Det är svårt att ta parti för den ena eller den andra, och boken är exakt lika nyanserad och komplicerad som livets relationer kan vara.

🤔 Tankeväckande

📖 Bladvändare

/Rebecca

Lucka 15

Ingen jul utan en mysig deckare 🕵️‍♀️

I lucka 15 hittar vi den tredje boken av Anna Bågstam, med civilutredaren Harriet Vesterberg i händelsernas centrum. Böckerna utspelar sig i Landskrona och de är precis lagom spännande tycker jag. Senaste fallet handlar om en man som snart får namnet "Mörkermannen" eftersom han i skydd av mörkret överfaller kvinnor. Samtidigt har Harriet blivit kontaktad av internpolisen som tror att någon av hennes kollegor saboterar utredningarna inifrån. Vem kan det vara, och kan det ens stämma?

Lättläst, men ändå spännande. Håll till godo!

📖 Bladvändare

/Åsa

Lucka 14

En ungdomsklassiker som passar alla!

Vad är viktigt för dig? För Momo i boken Momo eller kampen om tiden” är det vännerna. Momos vänner kommer ofta på besök och Momo lyssnar när de pratar om sina problem. När de gör detta får det dem att tänka i andra banor och se saker ut andra perspektiv. Plötslig slutar vännerna att komma – de ryktas om att de inte längre har tid. När Momo stöter på dem märks det att de är stressade och irriterade, att problemen för börjar hopa sig för dem. Momo upptäcker också mystiska grå herrar som verkar vara ute efter människor tid. ”Momo eller kampen om tiden” av Michael Ende är en av mina favoritböcker. Den är lätt att läsa och har samtidigt ett tankedjup. Den är äventyrlig och spännande. Den får en - oavsett vem man är - att ifrågasätta vad som egentligen är av betydelse i livet. En bok som passar perfekt för högläsning för barn eller vuxna nu i jul.

📖 Klassiker som inte bör missas

🔘 Tänkvärd

🤗 Mysig och spännande

/ Alexander

Lucka 13

Kvinnohistoria från Iran

Det som väntar mig av Parinoush Saniee är en fantastisk skildring av en kvinnas kamp för ett värdigt liv. Vi får följa Massoumeh från liten flicka på 60-talet ända fram till nutid. De politiska händelserna i Iran bildar bakgrund till och ruskar om hennes liv i olika riktningar. En bok som både berör och är spännande. Boken blev först bannlyst i Iran, men sedan en av de mest sålda i landet.

📖 bladvändare

🤔 tankeväckande

/Anette Christensen

Lucka 12

👨‍🍳 Laga mat från tv-soffan

Nu i juletider tycker många av oss om att baka och laga mat, både stora och små. Äntligen finns det ett spel som uppfyller dessa drömmar, men där du istället lagar mat från tv-soffan! Overcooked 2 för playstation 4 är ett matlagningsspel som lämpar sig bra för hela familjen, tillsammans testar ni på att vara kockar på restauranger där ni ska klara olika hinder och utmaningar. Vad sägs som att laga mat ombord i en flygande luftballong eller på en spökkyrkogård? Samarbete är nyckeln till framgång i det här spelet och med en portion nerver av stål. Här är ledordet att ju fler kockar desto bättre soppa!

😅 Utmanande

🤪 Kul

👉 Låna Overcooked 2 och massa andra spel till olika konsoler hos oss!

/Paula

Lucka 11

💪 Modigast i världen

Alba bor på en ö och är rädd för nästan allt sedan hennes mamma dog. Hon förstår inte hur syskonen kan vara så orädda och äventyrliga. En dag drabbas ön av en svår storm, syskonen försvinner och plötsligt är Alba ensam kvar i huset. Hennes enda sällskap är den slöa och matglada geten Yanko. Alba är tvungen att ge sig ut på en lång, äventyrlig vandring över hela ön för att hitta sin pappa. Men hur kan hon bli modig så att hon klarar alla faror? Boken fick tummen upp av barnen därhemma och jag tycker att den passar bra som högläsningsbok för barn som är cirka 6-9 år. Boken är rolig, spännande och har ett fint budskap om att våga tro på sig själv.

 

👉 Reservera boken eller låna den som e-bok i appen Biblio

📻 Finns att lyssna till på Sveriges Radios webbplats eller i appen Sveriges Radio Play

✍️ Skriven av Alexander och Malin Karim

 

/Sofia

Lucka 10

Låt julen bli en skrattfest!

Under lucka tio finner vi Nanna Johanssons senaste seriebok ”Jag kommer med stryk”. Larviga ordvitsar med passande färgrika illustrationer varvas med skärpt satir av allt från evighetslånga bröllopstal till löjliga namn på lyxrätter. Är du osäker på vad som är coolt och inte? Låna boken och spana in Nannas inne och ute-listor. Jag kan meddela att det under vecka 50 (alltså denna vecka) är väldigt inne med bland annat huksittande och bordskryddor! Gälar och lömsk flugsvamp är däremot vääldigt ute.

/ Alexander

Lucka 9

Lyssna på en julkalender

I SR Play kan du lyssna på flera äldre julkalendrar, bland annat 'Siri och ishavspiraterna' som bygger på boken Ishavspirater av Frida Nilsson.

Den fruktade piraten Vithuvud rövar bort barn och tvingar dem att hacka fram diamanter i en mörk och farlig gruva. Så fruktad är Vithuvud att ingen vågar söka efter barnen och alla vet att ingen överlever länge i hans gruva. Men den dag han tar Siris lillasyster, Miki, får han en motståndare han aldrig räknat med. Siri gör det som ingen annan vågar - ger sig ut på jakt efter Vithuvuds ö, trots att hon själv är livrädd.

👉 Surfa in på Sveriges Radios hemsida eller sök på julkalender i appen Sveriges Radio Play

 

/Josefin

Lucka 8

En bok i Dickens anda i juletider!

Boken heter Drömmarnas trädgård och är skriven av Leon Garfield. Om en ung präst och en vacker flicka. Trashankar, utpressning, mord och ung kärlek, allt ryms här. Mullbärsträdgården väcks till liv i skymningen och sätter igång vår fantasi med sin grönska, klättrande vildvinsrankor, skuggiga alléer och bersåer dit älskande par kan dra sig tillbaka. Läs den och dröm dig bort till ett annat århundrade.

👉 Reservera Drömmarnas trädgård 

/ Monica

Lucka 7

Jul i England

I lucka 7 hittar vi romanen Sju dagar med familjen av Francesca Hornak. Familjen Birch samlas i det gamla huset i Norfolk under en långhelg. Två föräldrar och två vuxna döttrar, alla med varsin hemlighet som kommer upp till ytan. Mitt upp i allt dyker även en oväntad gäst upp och allt ställs på sin spets.

😊 Mysig

😢 Sorglig

❤️ Romantisk

/Josefin

Lucka 6


Kramsnö & nöttjuvar av Mia Nilsson

Krokodilen Hugo bor i en vintrig skog med sina vänner och det närmar sig jul. Han drömmer om att få bli Lucia i årets luciatåg. För att lyckas måste Hugo se till att vinna en snögubbetävling. Mitt i planeringen inför den viktiga tävlingen blir han avbruten av ekorren som blivit bestulen. Hugo hjälper förstås till, han är ju världens snällaste krokodil. Rolig bilderbok med mycket vinterkänsla med ett spännande mysterium.Läses bäst i soffan under en filt, gärna med en nötkaka till.

👉 Reservera boken i vår katalog

/Sofia

Lucka 5

Vemodig relationsroman med humor

I lucka 5 hittar vi romanen Sanningens kalas av Marie Lundström. Marie kan du vanligtvis höra i Sveriges Radio där hon gör olika litteraturprogram, bland annat Lundströms bokradio.

Isabel, eller ”Lillan” som hon ofta kallats genom åren är en kvinna som närmar sig 50. Hon balanserar på en skör tråd, på gränsen till ett sammanbrott, men inget av detta syns utåt. Sedan ett tag har hon ett slags förhållande med en man på sitt jobb, vilket ytterligare ställer allt på ända. Och så är det ju det här med ”Mamsingen” som allting egentligen kretsar kring. Ett uppskruvat tempo med många roliga ordvändningar men med en vemodig röst. 

/Anette C

Lucka 4


Nattrodd av John Ajvide Lindqvist

Det är mycket som ska hinnas med i december och det är sällan man har tid över för att läsa en hel bok. Under dagens lucka ligger därför novellen Nattrodd av John Ajvide Lindqvist.

I denna korta berättelse får vi följa vännerna Monika och Alice som ska tälta på en skärgårdsö. Och denna gång tycks bli lika gemytlig som alla föregående år. Däremot börjar deras stigande ålder sätta käppar i hjulet för deras tidigare så enkla nattliga bad och vändor ut till skogen för att samla ved till brasan. Åldern till trots kan de fortfarande ha sina är lättsamma, hjärtliga och ibland filosofiska pratstunder framför elden. Samtidigt ligger det något och gror under ytan, något som Monika och Alice har kommit överens om att inte ta upp. Sedan, när natten gör sig påmind, verkar de inte vara ensamma på ön… Nattrodd är en fin berättelse om åldrande, vänskap, livet och döden. Den innehåller också en obehaglig twist a’la Ajvide Lindqvist

/ Alexander

Lucka 3

 

 

En filmklassiker

Juloratoriet är en svensk film från 1996 efter en roman av Göran Tunström. Filmen tar sin början i Sunne, där man återigen samlas för att uppföra Bachs jublande Juloratorium. Därifrån vidgar sig berättelsen; den spänner över tre generationer. Handlingen rör sig mellan Värmland och dess geografiska motpol - Nya Zeeland. Här finns tragedi, men också en sprudlande humor och värme.

Du kan streama filmen via Cineasterna med ditt lånekort!

/Josefin

Lucka 2

 

 

Gillar du att sova?

De flesta svarar nog ja på den frågan. Sömn är ju såå skönt - men också så viktigt!

Att det är viktigt blir tydligt i boken Sömngåtan av Matthew Walker som sammanfattar de senaste rönen inom sömnforskning på ett lättillgängligt och intressant sätt.

I boken tar Walker inte bara upp de direkt hälsovådliga aspekterna av bristen på sömn utan också hur sömnen har stått sig evolutionärt, varför vi sover och varför vi drömmer. Walker argumenterar också för att samhället i stort bör anpassas så att människor kan få mer av mirakelmedicinen sömn.

Boken innehåller också mycket annan spännande och intressant fakta. Läs den under julledigheten och somna gärna medan du gör det – det kommer göra dig gott.

/Alexander

Lucka 1

Ett kapitel om dagen ända fram till jul

Elvaåriga Danja och hennes familj åker till mormor, som de brukar göra i december. Men den här gången är inte allting som det ska. Mormor säger konstiga saker, är glömsk och svamlar om en viktig nyckel utan att berätta var den finns och vad den leder till. När mormor sen försvinner vet inte Danja vad hon ska tro. Samma natt väcks hon av tågljud från det övergivna tågspåret utanför mormors hus. Det mystiska tåget heter Nattexpressen. Och Danja går ombord...

Nattexpressen är skriven av Karin Erlandsson som gjort stor succé med boken Pärlfiskaren.

/Josefin

Sök böcker, filmer, e-böcker m.m.
Mina sidor

Språk