Lucka 24

🎄 God jul önskar vi på Partille bibliotek 🎄

Vi hoppas att julkänslan har infunnit sig hos er alla och att ni får en härlig julafton! 

 

Lucka 23 

📚 Sockerormen av Karin Smirnoff

En fantastiskt välskriven och tyvärr tillika obehaglig bok om barns utsatthet i en vuxenvärld som inte tar sitt ansvar. Ta exempelvis lilla Agnes otroligt egoistiska mamma, som vansköter och straffar Agnes för hennes musikaliska särbegåvning istället för att uppmuntra den. Musikern Frank Leide som ser Agnes talang och som ger henne den stimulans hon behöver, men där han som vuxen också gravt utnyttjar sin position.

När Agnes under en spelning i Paris för första gången smakar på champagne fäller hon kommentaren: det är inte gott, men det gör gott! En talande kommentar som sedan återkommer flera gånger i boken och som fortfarande dyker upp i mitt huvud emellanåt. En kraft och styrka finns dock inom Agnes och även i vänskapen med jämngamla Kristian och Miika. Där vuxenvärlden sviker finns ändå någon form av spirande hopp om att Agnes kommer att klara sig mitt i den söndertrasade värld hon befinner sig i.

/ Rebecca

 

✍️ Gripande och välskriven

👉 Reservera boken idag!

Lucka 22

 

❄️Expeditionen - Min kärlekshistoria av Bea Uusma

Året 1897 startar en svensk expedition på tre man sitt försök att bli de första människorna på nordpolen med hjälp av en vätgasballong, det kommer gå 33 år innan männen syns till igen. Av en slump hittades resterna av expeditionens sista läger på Vitön, tillsammans med liken från de tre männen.

Frågan om hur männen dog har förblivit en gåta och Bea Uusma har lagt ner flera år för att försöka tar reda på svaret.

/ Emma (vikarie)

Lucka 21

Flicka, kvinna, annan av Bernardine Evaristo

Det är inte ofta jag vill läsa om en bok direkt efter att jag läst ut den, men så var det med ”Flicka, kvinna, annan”. Den innehåller så många olika historier som vecklar ut sig allt eftersom, och händelser som ställs i ett nytt ljus när de berättas ur någon annans perspektiv. Det krävs lite bläddrande fram och tillbaka under läsningens gång för att hålla reda på alla karaktärer och deras familjer, men det är det värt! Evaristo beskriver sina gestalter på ett frispråkigt sätt, både empatiskt och humoristiskt, och språket flödar över sidorna.

Ramverket i ”Flicka, kvinna, annan” är tolv personers livsöden – elva kvinnor och en transperson - där den svarta dramatikern Amma är den sammanhållande länken. Amma har i hela sitt liv diskriminerats på grund av sin hudfärg, en erfarenhet hon delar med de övriga personerna i boken. Utifrån Amma spinns ett nät av människor med upplevelser av rasism, kvinnohat och homofobi, men också av vänskap och samhörighet över generationerna.

😏En bok att bli både road och berörd av

/Anette Ek

Lucka 20

Tvillingsystrarna av Pauline Riccius

Det här är berättelsen om tvillingsystrarma Liv och Linn som blir adopterade från Thailand för att hamna hos sin fosterfamilj i Västervik. Boken behandlar systrarnas relation och även dynamiken mellan adoptivföräldrarna på ett insiktsfullt sätt. Men det huvudsakliga fokuset i berättelsen ligger på utanförskapet i tillvaron som systrarna känner. Att ständigt vara annorlunda, att aldrig vara självklara i relationen med andra svenskar i Västervik.

För mig innebar läsandet av den här boken en fördjupad insikt i den problematik det innebär att vara adopterad, i alla fall för de allra flesta. 

📚 Debutroman som ger mersmak!

/Thomas

Lucka 19

 

🕵️‍ Spännande kriminalroman som utspelas i Norrbotten

Julen 2019 återförenas tre av fyra medlemmar som i tonåren var medlemmar i samma bokcirkel. En av dem försvann spårlöst för många år sedan. Fyra decennier senare hittas hon. Hon har legat död i ett brofundament i alla år. Runt denna händelse och de människor som bor i den lilla staden Stenträsk i Norrbotten, spinner Liza Marklund denna spännande deckare.

/ Monica Vahlén

 

👉 Reservera Polcirkeln av Liza Marklund idag!

Lucka 18

🦕 Hjälp det är...dinosaurier överallt av Sarah Sheppard

I slutet av januari får vi på biblioteket besök av författaren Sarah Sheppard och jag vill tipsa om hennes bok ”Hjälp det är... dinosaurier överallt”. Den här faktaboken bjuder på färgglada bilder och fakta som presenteras med mycket humor.

🐀 Notera att det inte enbart är en dinosauriebok utan det lilla, råttliknande däggdjuret Zalambdalestes är också med i allra högsta grad! Det kan inte varit lätt för ett litet djur att leva tillsammans med gigantiska dinosaurier.

👩‍👦 En härlig faktabok om liten och stor som också passar både liten och stor läsare.

/Sofia

Lucka 17

 

🌍  En bättre värld av Anthony Doerr

En episk skildring som spänner över århundraden. Vi dyker ner hos några personer både bakåt och framåt i historien vars öden kopplas till en uråldrig handskrift. Det är hopp och förtvivlan och dramatiska scener som utspelar sig. Boken har redan utnämnts till en blivande klassiker.

/ Anette Christensen

Lucka 16

🐵 Människans historia i illustrationer

Har du läst ”Sapiens”? Boken som sålt över 16,5 miljoner exemplar i sin originalversion. Nu finns den även som grafisk roman. I den tecknade versionen får vi följa filosofen och historikern Yuval Noah Harari på en guidad tur genom historien om människans tillblivelse. Hur vi gick från apor till att bli dom vi är idag. Allt skildrat på ett lättillgängligt sätt med mycket humor. Passar utmärkt för den som annars inte är så intresserad av ämnet. Kanske kan denna bok vara en inkörsport?

/Josefin

 

🤓 Något för den kunskapstörstande

👉 Reservera boken idag

Lucka 15

⚽️ Att segra är banalt

Den här boken stötte jag på av en slump. Carl Johan De Geer som är mångsysslare inom konst, litteratur och film, och sportjournalisten Johanna Frändén började brevväxla under pandemin. Han från hemmet vid Slussen i Stockholm och hon från Paris. Deras brev är intressanta och roliga och kretsar kring allt ifrån fotboll till politik, konst och film. Alltid med den pågående pandemin som bakgrund.

Det här är två intressanta välformulerade personer som sätter ord på samtiden på ett väldigt fängslande sätt. Även för någon som jag som inte är speciellt intresserad av fotboll.

🎁Julklappstips till den som läst allt!

/Lisa

Lucka 14

 

🎅 Julrevy i Jonseryd och andra berättelser

Tidigare noveller och en nyskriven sådan som gett namn åt boken. I Julrevyn i Jonseryd får vi följa en författare, snubblande lik Östergren själv, som blir inbjuden till en mindre kommun någonstans i Sverige för att hjälpa till med att sätta upp årets Julrevy. De är alla väldigt mänskliga berättelser med både värme och bistert vemod.

/ Anette Christensen

👉 Läs en julberättelse om dagen under julledigheten

Lucka 13


🧛‍♂️ Midnattssol av Stephanie Meyer

I den här nya tappningen av del ett i twilightsserien får vi följa berättelsen ur Edwards perspektiv. Till skillnad från den tidigare serien där läsaren fick följa Bella får vi denna bok en inblick i vampyrernas värld. Edward tillsammans med sin familj kämpar för att passa in i det mänskliga samhället och inte väcka uppmärksamhet. Något så självklart som att blinka eller undvika att sitta stilla för länge på en stol får de kämpa för att komma ihåg. Vilket är lättare sagt än gjort när Edward för första gången ser Bella. I åratal har han försökt kämpa mot sina begär efter människoblod och plötsligt är det allt han har i sina tankar.

/ Paula

 

◾️ En mörkare version av originalutgåvan.
📚 Passar perfekt att krypa upp i fåtöljen och läsa under mellandagarna

Lucka 12

1984 - filmen

Denna film är baserad på George Orwells klassiska bok 1984. Filmen utspelar sig under år 1956 och är den första filmatiseringen av boken.

Samhället är kuvat av staten som bevakar invånarna med stora tv apparater med inbyggda kameror som finns ute på stan och i varje persons privata hem. Känslor och fria tankar är strikt förbjudna och bevakas noga. Mitt i detta blir två personer förälskade i varandra fast de vet att det är förenat med straff.

Filmen är en dramadystopi som blandar framtid och dåtid ur ett 50 tals på ett både bisarrt och underhållande sätt. Även om filmen ska handla om framtiden är den tydligt präglad av dåtidens sätt att se på framtiden, alltifrån det vardagliga livet till miljön runtomkring. En tänkvärd film som väcker funderingar. 

👉 Finns på Cineasterna!

/Paula

Lucka 11

📚 The Waiting av Keum Suk Gendry-Kim

När Keum Suk var vuxen avslöjade hennes mamma en hemlighet: under Koreakriget skildes hon från sin syster. När landet delades upp i två flydde många från våldet i norr, men alla hann inte ta sig söderut. Inspirerad av sin mammas berättelse började Keum Suk intervjua andra koreaner som skildes åt av kriget. Resultatet blev en fantastisk grafisk roman.

Handlingen i korthet: Gwija är 17 år och blir bortgift för att inte bli bortrövad av den japanska armén. Tillsammans med sin man får hon en son och en dotter, och familjen flyr söderut under kriget. På vägen skiljs hon från sin man och son. Åren går, och hennes dotter lovar att försöka hjälpa mamman att hitta sin son.

🔴 En gripande berättelse med fantastiska illustrationer.

/Josefin

Lucka 10 

📚 Wolf Hall av Hilary Mantel

Vad är trevligare i juletid än att läsa en tjock, bra historisk roman? Thomas Cromwell var smedens son som blev Henrik VIII:s högra hand. Han gjorde en klassresa under en tid när sådana inte egentligen var möjliga. Boken är den första i en trilogi och utspelar sig under de dynamiska decennierna i Englands historia då kronan frigjorde sig från katolska kyrkan och gick in i förmodern tid. Författaren levandegör 1500-talets England och förnyar genren historiska romaner.

/ Monica

👑 En ofta lånad historisk roman

👉 Boken finns att hitta på vår hylla Historiska romaner

Lucka 9

Simba: barnens bok om vilda djur i Afrika av Sven Zetterlund

Dröm dig bort till Afrika i jul med boken "Simba"! Den här boken har fantastiska fotografier och spännande fakta om hur de vilda djuren på savannen lever sina liv.

👉Du hittar den på barnavdelningen bland faktaböcker om djur.

/Sofia

Lucka 8

🧐 En spänningsroman i julmyset

Som jag har väntat på den här boken! Jag älskade Alex Michaelides första bok Den tysta patienten och nu kom äntligen den här. Terapeuten är fristående men innehåller en blinkning till er som läste hans första… En kväll efter jobbet ringer Marianas systerdotter från Cambridge där hon studerar, det har skett ett brutalt mord, hon misstänker att det är hennes bästa vän Tara som är mördad, Mariana åker dit för att stötta henne. Väl på plats i Cambridge sköljer minnen över henne, hon var själv student här för massor med år sen, det var dessutom här hon träffade sitt livs kärlek Sebastian. Mannen hon trodde hon skulle tillbringa sitt liv med, men så blev det inte.

Resten får ni läsa själva, men om ni vill läsa något riktigt otäckt över julhelgerna så är denna boken mitt tips till er.

/ Åsa

👉 Låna Terapeuten av Alex Michaelides idag!

Lucka 7

Bokens huvudkaraktär Sam McGarver är en välkänd skräckförfattare som för tillfället lider av skrivkramp och självtvivel. Och när han en dag får en mystisk inbjudan till en intervju och övernattning i det ökända Finch House missar han inte chansen (det skulle kunna boosta hans självförtroende och han har ju all tid i världen då han inte är förmögen att producera text som förut). Det visar sig att tre andra skräckförfattare också är bjudna och att de kommer tillbringa en natt tillsammans i detta ödehus med skrämmande historia. Ett reklamtrick förvandlas snabbt till en kamp för överlevnad och skräckförfattarnas närvaro i Finch House väcker något som kommer att plåga dem alla.

Jag läste Kill Creek av Scott Thomas som en film. Karaktärerna, tempot och upplägget kändes just som en bra skräckfilm. Gillar du skräck (med det klassiska temat ”hemsökt hus”) kan jag stark rekommendera den här boken!

/ Alexander

😱 Pulshöjande läsning

👉 Boken är skriven på engelska och står på vår skräckhylla

Lucka 6

Årets familjejulklapp! I alla fall om jag fick välja fritt. Komikern och skådespelerskan, Bianca Kronlöf, skriver en mängd brev till olika män som hon har träffat genom åren. Hon skriver roligt, smart och insiktsfullt om dessa möten. Boken blir ett perfekt diskussionsunderlag för hela familjen under julens middagar, speciellt om ni har tonåringar hemma.

/Rebecca

🎁 Årets julklapp

👊 Perfekt att diskutera!

Lucka 5

🟥 Hummerns sköld av Caroline Albertine Minor

Boken handlar främst om de tre syskonen Ea, Sidsel och Niels, de har sparsam kontakt med varandra nu när de är vuxna. Sidsel ska till London för att restaurera en staty som hennes arbetsplats lånat ut till British Museum, men hon har ingen barnvakt och ringer då sin bror Niels. Storasyster Ea bor tillsammans med Hector och hans dotter i San Fransisco, hon har börjat känna så smått att hon gärna skulle vilja ha ett eget barn. Niels flyter mest omkring i tillvaron, han vill vara fri och inte begränsas av tillvaron och ägodelar. I korta glimtar får man som läsare föräldrarnas syn på hur det var när barnen var små, mamman som var hemma med barnen och pappan som var ute och reste och letade efter äventyret. Denna bok kan jag varmt rekommendera er att läsa. En helt vanlig bok, men med en twist!

/ Åsa

👩‍👩‍👧‍👦 Bok med familjetema
👉 Reservera den hos oss idag!

Lucka 4

Jag tycker att Samlade verk av Lydia Sandgren, i mina ögon, är ett mästerverk från en relativt ung författare, skildrat med stor igenkänning och noggrannhet kring göteborgska miljöer. Boken skildrar komplexa karaktärer som man följer med filmisk spänning. Hon visar också på att livet kan innebär tvivel och gråzoner, exemplifierat i relationer som går bortom svartvita nyanser. Vid en summering kan jag således se detta verk komma att bli en serieföljetong i flera delar och bli en succe i likhet med Vår tid är nu. Läs och njut i små lässeanser likt extra fina chokladpraliner.

/ Maria, vikarie

🥇 Samlade verk blev förra årets Augustprisvinnare

👉 Har du inte läst den? Låna den hos oss!

Lucka 3

Slukhål av Tove Alsterdal

Äntligen kommer uppföljaren till Rotvälta, Tove Alsterdals nya serie om polisen Eira Sjödin. Eira har flyttat från Stockholm upp till hembygden i Ådalen för att vara nära sin demenssjuka mamma. Snabbt dras hon in i flera gastkramande fall. En man hittas död inlåst i ett ödehus, och fler personer försvinner. Vad har de försvunna personerna gemensamt? Ska Eira och hennes kollegor lyckas lösa fallet innan det blir för sent att rädda någon som står henne nära?

Det här är en spännande deckare som man läser snabbt. Jag gillar personbeskrivningarna av poliserna - här är det inga slitna klichéer om alkholiserade manliga kommisarier eller skarpa men labila kvinnliga poliser. Det är uppfriskande med en kvinnlig polis som är kompetent och välfungerande även privat.

/Lisa

🌲 Trivsamma miljöer

🤯 Oväntade vändningar!

Lucka 2

🦋Läs om insekternas magiska värld

Galen i insekter av Dave Goulson är en fantastisk bok om naturens gång i våra trädgårdar. Goulson förklarar hur insekter och växter hänger ihop – och varför de är viktiga att bevara. Han skriver med en stor passion om ämnet som gör läsningen lättsam och rolig. De djupa kunskaperna han besitter om insekter och naturen förmedlar han så att den mindre insatta förstår. Och en har svårt att inte bli fascinerad! Jag tilltalades särskilt av de delar i boken där Goulson beskriver vissa insekters utseende, egenskaper och kamp för överlevnad – insekter kan minst sagt ses som något taget ur en sci-fi-roman!

/ Alexander

🦋 Läs och få reda på vad fjärilens fläckar betyder
🧐 Klok och rolig bok

Lucka 1

🏚 Hemligheten i Helmersbruk av Eva Frantz ❄

En av de mysigaste jultraditionerna tycker jag är att högläsa en adventsbok. En nyhet för i år är Hemligheten i Helmersbruk som passar för lite äldre barn. I boken får vi följa Flora som flyttar med sin mamma till en portvaktsstuga vid en övergiven herrgård. När Flora utforskar de nya omgivningarna hopar sig frågorna och snart står det klart att det vilar en hemlighet över herrgården. Vem är den mystiske pojken som dyker upp och sen försvinner igen? Och vad vill den vita ekorren? Precis som i en adventskalender är det viktigt att inte öppna luckorna i förväg och jag ser verkligen fram emot att läsa vidare i denna bok som är ett julmysterium och en spökhistoria i ett.

/ Karolina

👉 Rys och mys!
🖌 Fina illustrationer av Elin Sandström
1️⃣ Bara ett kapitel om dagen – lova!

Sök böcker, filmer, e-böcker m.m.
Mina sidor

Språk