Årets bästa böcker 2016 Årets bästa böcker 2016

Vilka var egentligen böckerna du måste läsa 2016? Bibliotekets personal har valt ut några av sina favoriter (plus en film!) från året som gått. 

Kulturmannen av Ebba Witt-Brattström

Den kvinnliga urkraften materialiserar sig så fort en sopran öppnar munnen skriver litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström. Otippat är det essäerna om operakonsten som fängslar mig mest i denna bok som varit en av årets stora ”snackisar”. Hon skriver för en bred publik. Rekommenderas starkt för läsning.

/Monica 

 

 

 

Wage Slaves av Daria Bogdanska 

Wage Slaves är författarens hyllade debut och har väckt stor uppmärksamhet både i serievärlden och flera politiska kretsar.

Daria flyttar till Malmö för att plugga serieteckning. Genom vänner och bekanta hittar hon ett rum i ett kollektiv, lär känna stan och tar hjälp av sina svenska kompisar för att lära sig språket. Samtidigt börjar sökandet efter ett extrajobb för att kunna fixa mat och hyra. Det är inte första gången hon bor utomlands men hon är inte alls beredd på svårigheterna det svenska systemet innebär för någon som saknar personnummer. Utan jobb – inget personnummer, utan personnummer – inget jobb. Till slut hittar hon ett på en indisk restaurang vid Möllan, där ingen frågar efter det magiska numret eller för den delen bryr sig om att skriva kontrakt. Det tar inte lång tid innan Daria upptäcker att allt inte går schysst till på hennes nya arbetsplats och hon bestämmer sig för att göra något åt saken. Samtidigt brottas hon med pengabrist och relationsproblem. 

Boken är en unik skildring baserad på sanna händelser och kastar ljus på dagsaktuella frågor, så som facklig kamp, anställningsvillkor och den verklighet som möter många immigranter i vårt svenska samhälle idag. 

/Sara

Full fart till rymden! av Peter Ekberg

En bilderbok om rymden för alla åldrar. Följ med på en resa med olika sorters rymdskepp, och fundera tillsammans på hur det kommer att bli i framtiden. Kanske lever vi hela våra liv på en annan planet? Kanske har vi hittat annat liv i universum? Boken är illustrerad av Kjell Thorsson och på varje uppslag uppmanas man att leta reda på olika saker i den myllrande bilden. Vid varje läsning upptäcker man något nytt. Roligt och lärorikt!

/Josefin

 

Nytt från Norge

Norska har ju blivit i ropet tack vare den suveräna TV-serien Skam, där man får följa ett antal norska tonåringar och deras väg mot den hägrande Russebussen. Vi får lära oss ord som Dritsekk, Vors, Hooke, Dorull och så kan man fundera på hur man översätter Luremus till svenska. Man kan också läsa en bok på norska, det är både roligt samtidigt som det ger bra språkträning.

Jag har nyligen läst två romaner på norsk. Karl-Ove Knausgårds Om våren och Geir Gulliksens Historie om et ekteskap. Knausgårds Om våren är tredje delen av fyra som han skriver till sin nyfödda dotter. I de två första delarna Om hösten och Om vintern ligger hon fortfarande i mammas mage och där försöker han förklara världen för henne genom att i korta stycken beskriva högt som lågt. Han skriver om solen och om grävlingen om termosen om tuggummi och om ensamheten. Om våren har hon kommit till världen och det är stor glädje samtidigt som det är ett stort mörker eftersom mamman blir svårt sjuk. En fullständigt makalös bok. 

Geir Gulliksen är Karl-Oves förläggare och har också skrivit romaner dikter och barnböcker. Historien om ett äktenskap som den heter på svenska är hans stora genombrott som författare. 2016 blev den nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. Det är en innerlig skildring av ett äktenskap i upplösning där han har rollen som hemmafru, hon gör karriär och lämnar när hon blir förälskad i en annan man.

/Anders

 

 

 

I bergets hjärta av Mårten Sandén

Spännande och mystiskt för barn i mellanstadiet. Sonja är tolv år och bor i Göteborg med sin mamma. En dag får hon ett brev av sin farfar, som hon aldrig tidigare har träffat. Han är gammal och döende och vill att hon hälsar på. Sonja blir nyfiken och reser ensam långt upp till norra Sverige. Via en minst sagt annorlunda tågresa anländer hon till Årbergsholm vid Årberget men hon känner sig inte direkt välkomnad. Farfadern har inte skrivit något brev visar det sig, och det gamla tåget som Sonja reste med finns egentligen inte, stationen är övergiven sen många år. Det verkar som om allt har med själva Årberget att göra. Enligt en legend ska det finnas guld i berget, men stämmer det verkligen? 

/Josefin

Eligible av Curtis Sittenfeld

Vad händer om man placerar Jane Austens karaktärer i vår tid? Curtis Sittenfeld gör just detta i Eligible, en modern tolkning av Austens klassiker Stolthet och fördom. Enligt Sittenfeld själv är detta ren fanfiction, och för ett inbitet fan av förlagan är det spännande att se hur Sittenfeld förlägger scener och situationer i modern tid. Till exempel är de yngre systrarna Bennet festande Crossfit-fantaster som bor kvar hemma medan deras mors shoppingberoende fyller hemmet med meningslösa föremål från Ebay. 

Det här är väldigt roligt, fyndigt och skrivet med mycket kärlek till förlagan. Kanske inte en av årets bästa böcker, men det är väldigt njutbar läsning!

/Lisa

Svenskarna och deras fäder – de senaste 11 000 åren av Karin Bojs och Peter Sjölund

Förra året tilldelades Karin Bojs Augustpriset för sin bok Min europeiska familj, en faktaspäckad bok om ursprung, DNA och släktforskning. Peter Sjölund har tidigare skrivit boken Släktforska med DNATillsammans har de skrivit en slags uppföljare till respektive bok.

I Svenskarna och deras fäder... berättar pappornas historia. Av dagens nu levande svenska män är det enbart några få procent som kan spåra sina fädernelinjer till de första jägarna och de första bönderna. De allra flesta härstammar från ett fåtal mäktiga män som kom hit under bronsåldern. Ett måste för släktforskaren!

/Josefin

Vi av Kim Thúy

Ingen kan som Kim Thúy uttrycka känslor i mat. Den frasiga konsistensen och pärlsockrets speciella smak i en Liègevåffla påminner huvudpersonen om fadern som blev kvar i Vietnam vid flykten från landet. Vi tar vid där hennes första bok, Ru, slutar. Det är vackert och poetiskt.

/Monica 

 

 

 

 

Sannare än sant av Dan Gemeinhart

Tolvårige Mark har cancer. Han fick det när han var fem och kommer knappt ihåg någon annan tillvaro än den som sjuk. Nu har det verkat som att han är på väg att bli bättre, han har kunnat gå i skolan och vara nästan som alla andra. Det var länge sen han genomgick en cellgiftsbehandling. Men så får han beskedet: cancern är tillbaka igen.

Mark har varit där innan, han vet att behandlingarna inte kommer hjälpa. Han bestämmer sig – han måste göra något. Han packar sin väska med alla nödvändiga grejer, tar med sig sin hund Beau och lämnar huset. Någon nyckel bryr han sig inte om att ta med – han kommer knappast att komma tillbaka. 

Det här är en riktigt fin och känslosam kapitelbok som kan läsas av både barn och vuxna. Du som gillar sorgliga böcker får inte missa denna - den lille sjuke pojken och hans hjältemodiga hund kan få den mest hårdhudade läsare på fall. 

/Lisa

M varken mer eller mindre av Petra Backström

M varken mer eller mindre är Petra Backströms debutroman och jag hoppas verkligen att hon kommer ut med något mer snart. 

Bokens huvudkaraktär heter Maj, hon är 19 år gammal och bor med sin pappa i centrala Stockholm. Hon är en sådan som alltid tänker logiskt och fattar snabba beslut genom att väga fördelar mot nackdelar. Nu har hon trasslat in sig i fyra kärleksförhållanden samtidigt och helt plötsligt räcker det inte med det logiska tänkandet för att reda ut vad det är hon vill. Motvilligt och lite förvirrat får hon helt plötsligt gå på känsla.

Det är underbart att följa Maj som är smart, bestämd och förvirrad på samma gång. Boken är både rolig och klockren i sin ungdomliga förvirring. Både handlingen och språket är rappt och drivet och Maj lämnar ingen oberörd. Maj varken mer eller mindre!

/Rebecca

Den mörkaste hemligheten av Alex Marwood

Rubys treåriga tvillingsyster Coco försvinner under pappans femtioårsfirande i det luxuösa sommarhuset vid havet. Flera år senare samlas samma personer igen. Vad hände egentligen den är helgen? Marwood har återigen lyckats skriva en lysande thriller.

/Monica

 

 

 

 

Glöm mig av Alex Schulman 

I Glöm mig får vi ta del av ett självutlämnande och gripande porträtt av Alex Schulmans mamma och deras relation. Modern har missbrukat alkohol i stort sett hela sitt vuxna liv och Alex försöker få henne att få ordning på sitt liv. De smärtsamma minnena från barndomen varvas med ljusa, och den vuxne mannens kamp att försöka försonas med sin mamma. En ingående skildring av hur det kan vara att leva som medberoende. 

/Josefin

 

En kvinna i blått av Elly Griffiths

Rättsarkeologen Ruth Galloways väninna som är präst får hotfulla brev, en kvinna hittas mördad på en kyrkogård. Finns det ett samband? Det lilla samhället Walsingham förbereder ett passionsspel samtidig som Ruth, kommissarie Nelson och druiden Cathbad försöker hitta mördaren.

/Monica

 

 

 

Uppgång och fall av Liv Strömquist

Serieskaparen och poddaren Liv Strömquist har gjort det igen. I sitt senaste seriealbum befäster hon ytterligare sin roll som en av Sveriges främsta samhällssatiriker och folkbildare. Uppgång och fall är en knivskarp betraktelse av klass och kapitalism i vår tid.   

Till tonerna av Ebba Gröns låt från 1982 med samma titel slukar jag kapitel efter kapitel med namn som ”Varför tar ingen tag i det globala problemet med extrem rikedom?”, ”Varför influeras andliga sökare av österländska läror när de vill vara mindful när vårt västerländska kapitalistiska system är totalt historiskt överlägset när det gäller att leva i nuet?” och ”Varför kände Chris O’Neill omedelbart något alldeles särskilt för prinsessan Madeleine?”. Vi får dessutom en oväntad förklaring till den rysk-amerikanska och i vissa kretsar hypade författaren Ayn Rands filosofi och beteende.  

Utöver detta tar Strömquist dessutom ett rejält grepp om vad hon kallar för vänsterns stora problem – varför går det så dåligt för den svenska vänsterrörelsen? Istället för att vara en progressiv kraft att räkna med präglas den enligt Strömquist istället av en reaktionär moralism. Det är smart, det är snyggt och det är vansinnigt roligt – ett måste!

/Sara 

Flickan och skammen: en bok om samhällets syn på slampor av Katarina Wennstam

Ibland känns det som om inte mycket har hänt sedan jag var ung. Skillnaden mot förr är att vi idag pratar om företeelser som man aldrig förr diskuterade. Katarina Wennstam har även skrivit boken Flickan och skulden som används bl.a. i polisutbildningen.

/Monica

 

 

 

En Myras liv av Linn Gottfridsson

Myran är sex år och går i förskoleklass. Egentligen heter han Morgan, men alla kallar honom Myran. Han och bästa kompisen Henny gör allt tillsammans, som att bygga en snigelvärld på skolgården. 
Det är fint och känsligt berättat men också väldigt roligt, till exempel när Myrans föräldrar pratar engelska med varandra: 

”- Bänga doodi svarar mamma då.

- Wajlaj, kontrar pappa. - Ajgetta tajdulli ål kåmpläj.”

Men snart förstår man att det är när de bråkar som föräldrarna pratar engelska, för att inte Myran ska förstå. Men såklart förstår han. Och vad gör man när ens föräldrar kanske ska skiljas? Och när ens bästa kompis vill leka med nån annan? 

Det här är den bästa kapitelboken jag läst i år, av debutanten Linn Gottfridsson med fina illustrationer av Emma Adbåge. Rolig och sorglig och jättemycket igenkänning för både barn och vuxen.  En väldigt bra bok att läsa högt för sitt barn som är 5-8 år ungefär. 

/Lisa

Övergången av Michael Connelly

I sin senaste thriller har Connelly sammanfört sina två olika huvudpersoner, polisen Harry Bosch och advokaten Mickey Haller. Mickey ska försvara en man åtalad för mord och vill ha hjälp av Harry. Han är motvillig men låter sig övertalas. Resultatet är mycket spännande.

/Monica

 

 

 

Gånglåt av Elin Olofsson

Systrarna Sonia och Gun-Britt har ett stormigt och rivigt förhållande till varandra, den här sommaren kommer Sonja tillbaka till gården i Jämtland för att skriva sin självbiografi. Sonia blev en stor och folkkär sångerska medan Gun-Britt blev kvar på gården, gifte sig och fick barn.

Gun-Britt står i köket och väntar med maten, hon väntar alltid, men Sonia och hennes assistent är sena. Irritationen är kännbar genom sidorna. Till sist dyker de ändå upp men då är stämningen redan sluten och det är försent på något sätt.

Jenny som är dotter till Gun-Britt iakttar sin mamma, hennes knyckliga steg, hennes arga slamrande. Vem är hon själv i förhållande till sin mamma? Hon försöker fånga sin mamma genom kameran, hon vill fånga det som är meningen med allt.

En bok om relationer, och om de sår som tillfogas oss som unga, och om de sår vi tillfogar andra. Osentimentalt om livets skörhet, läs den!

/Åsa

Room (filmtips)

Det går nästan inte att beskriva den här filmen, men jag lovar att om du ser den kommer du inte att ångra dig! Den belönades med en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll!

Joy var på väg hem när hon blev kidnappad av en man som sedan håller henne inlåst i ett litet skjul i flera år. Övergreppen resulterar i en son, Jack som nu har blivit fem år gammal. 

Förövaren är viktig, men spelar ändå bara en biroll i dramat. Han kommer på kvällarna när Jack sover. Men mitt i allt detta vidriga är det bestående intrycket ändå den fantastiska kärlek Joy förmedlar till sin lille son. Hon vägrar låta honom sitta instängd, utan tillsammans har de skapat en alldeles egen fantastisk värld. 

En dag är står det ändå klart för Joy att de måste ta sig därifrån, det går inte längre. Hennes son har blivit för stor, hon kan snart inte skydda honom längre. Nu ska de lära sig att leva i en helt annan värld.

Mycket sevärd och tankeväckande film!

/Åsa

  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10