Sök böcker, filmer, e-böcker m.m.

Bibliotekets adventskalender

Följer du vår adventskalender på Facebook? Varje dag fram till julafton öppnar vi en ny lucka i kalendern med ett boktips från året som gått. Här hittar du alla tipsen!

Adventskalender2018

1. Ingelin Angerborn – En klurig jul

Börja idag med årets adventsbok! Rutan känner sig ensam. Hennes bästa kompis har flyttat, och därför blir hon väldigt glad när Otto dyker upp. Han är en utomjordning som har ramlat av sitt rymdskepp och hamnat på jorden. Trots att Otto och Rutan blir goda vänner så längtar han hem. Rutan och hennes klasskompisar försöker hjälpa Otto att få kontakt med sin planet ute i Vintergatan. Ett kapitel varje dag fram till julafton. Ett tips om den här boken är utlånad är att vi har fler adventsböcker - kanske någon av de andra finns att låna?

/Josefin

 

2. Three billboards outside Ebbing, Missouri

Mildred Hayes dotter kommer aldrig hem efter en utekväll med vännerna. Hon har blivit mördad och polisutredningen kommer inte fram till något. Då beslutar sig Mildred för att hyra tre reklamskyltar längs med vägen, där hon anklagar polisen i staden för att vara inkompetent. Detta ställer så klart till det för henne och delar staden i två läger. 
Den här filmen är en riktig pärla, det är inte bara jag som tycker det, utan det har regnat nomineringar över den! 
/Åsa
 
 
Oerhört vackert praktverk om de kvinnor som verkat i och format Sveriges andra största stad, alltsedan grundandet för snart 400 år sedan fram till idag. Det är konstnärer, näringsidkare, pedagoger och sjörövare i en inspirerande och lustfylld blandning. Glöm allt snack om Göteborgs otaliga starka män och gör plats för de minst lika starka kvinnor som här träder fram ur skuggorna! 
/Sara
 
Den här boken börjar med att 17-åriga Liv inte vet var hon är. Hon har svimmat av i ett klassrum och det är oklart varför. Liv har just flyttat från Stockholm med sin pappa till en liten by på landet och vi förstår snart att Liv har stora svårigheter när det gäller att vara social och prata med folk. Hon tänker så många tankar men kan inte få fram orden. Den här boken tar, på ett bra sätt, upp det tunga ämnet panikångest men samtidigt finns det humor i den också. Det är underhållande när huvudpersonen ”Sherlockar” dvs försöker skapa sig en bild av andra människor genom de ledtrådar hon ser hos dem. 
/Sofia
 
Staden Bone Gap, Illinois är en märklig plats där tid och rum är mer löst sammanfogade än på andra platser. Det är en plats full av öppningar och mellanrum där en människa lätt kan smita in eller försvinna. Pojken Finn är inte som de andra invånarna i staden. Han kan höra vad majsfälten viskar och vad kråkorna skvallrar om. När Roza plötsligt försvinner antar alla att hon stuckit av egen fri vilja, men Finn vet att det inte stämmer. Om han bara kunde få någon att tro på det han berättar. Bone Gap är en prisbelönt ungdomsroman som sjuder av magisk realism. Finns att läsa på engelska på biblioteket.
/Karolina
 
 
Den isländska författarinnan, Audur Ava Olafsdottír, är här tillbaka med sin säregna svarta humor. Den handlar om Jonas som inte längre ser någon mening i tillvaron. Han börjar planera sitt självmord, men hur ska han gå tillväga? För att skona sin dotter för att upptäcka hans döda kropp bestämmer han sig för att åka utomlands. Väl där blir det inte riktigt som han tänkt sig…
/Anette C
 
 
Farfar Gottfrid är gammal och vill rymma från sjukhuset. Släkten tycker bara att han är besvärlig, men barnbarnet Lill-Gottfrid ställer upp och tillsammans ger de sig ut till stugan i skärgården där farfar brukade leva tillsammans med farmor. En bok om det viktigaste i livet. Och döden. Den ALMA-prisbelönade författaren och illustratören Kitty Crowther har gjort de fina bilderna. 
/Josefin
 
Ett barn dör under den svarta barnmorskan Ruth Jefferson skift. Hon anklagas av föräldrarna som är vit-makt-anhängare för barnet död. Sjukhuset tar sin hand från henne och en rättegång följer. Författaren har skrivit en lysande bok som belyser begrepp som rasism, privilegier och rättvisa.
/Monica 
 
Tolvåriga Sahsas mamma är död. Sasha bestämmer sig för att göra allt tvärtom som mamman gjorde, för att hon själv ska kunna överleva. Mamman grät mycket, därför bestämmer sig Sasha för att hon inte ska gråta. Mamman läste mycket, därför ska Sasha inte läsa (något som visar sig vara ganska svårt för någon som går i skolan). Mamman fick andra att gråta; Sasha vill göra andra glada. Hon bestämmer sig för att bli comedy queen. Jenny Jägerfelt skriver som vanligt otroligt roligt; och kanske är det nödvändig när man ska skildra ett så svart och svårt ämne.  Det här är sorgligt och roligt om vartannat, och så värt sin Augustprisnominering. 
/Lisa
 
Harriet får ett eftertraktat arbete som civilutredare på en liten polisstation utanför Landskrona, hennes pappa har bott där och Harriet och hennes bror har tillbringat sina sommarlov där. Pappan har med tiden blivit alltmer glömsk och förvirrad, så det här arbetet kom som en skänk från ovan för Harriet. Hon kastas direkt in i arbetet då ett brutalt rånmord har begåtts, en äldre kvinna hittas bunden och svårt misshandlad ute i en lada. Hennes man saknas och jakten efter mördaren inleds. Spännande och en riktig bladvändare.
/Åsa
 
Personligt och gripande om 18-årige Alis upplevelser som ensamkommande flykting från Afghanistan. Om saknaden efter dem man lämnat kvar i hemlandet, tacksamheten gentemot de människor som öppnar sina hem och strävan efter att erövra ett nytt språk. Missa inte Alis besök på biblioteket den 21 februari då du kan höra honom berätta mer om sig själv och om sin bok. 
/Sara
 
Visste ni att det finns självlysande svampar och ficklampsfiskar? Eller att soldater har kunnat läsa sina kartor i mörker tack vare musselkräftor? Natten lyser är en faktabok tänkt för barn mellan 9–12 år men den fungerar bra för både yngre och äldre åldrar också. Det är fascinerande att det finns så mycket som lyser där det tycks vara helt mörkt. Boken innehåller många fina bilder och mycket fakta om ljus i skogen, i havet, på himlen och i staden. Det finns också fakta och funderingar om framtiden. Kommer det kanske att finnas självlysande träd istället för gatlyktor då?
/Sofia
 
Mannen i skogen är den första kompletta biografin över Vilhelm Moberg som under sin livstid (1898-1973) var Sveriges mest lästa romanförfattare, mest spelade dramatiker och mest stridbare opinionsbildare. Vi får följa den komplexa människan Moberg – depressiv, lynnig men med ett starkt rättspatos – från hans födelse i en småländsk soldatstuga, över barndom och ungdom, genom de många verksamma åren med romaner, dramatik och ett starkt samhällsengagemang fram till den frivilligt valda döden. Vi får också veta att han var fantastiskt bra på att dansa och att han alltid hade ett munspel i fickan.
/Anders 
 

14. Arv och miljö av Vigdis Hjort

Handlingen utspelar sig kring en arvstvist mellan fyra syskon. Berättarjaget heter Bergljot och är en i syskonskaran. Hon har brutit med sin familj och bara haft sporadisk kontakt med den ena systern. Hon har egentligen inget intresse av något arv, men när mamman annonserar att de två sommarstugorna ska gå till två av systrarna, blir hon mot sin vilja involverad. Det rör upp känslor och minnen som hon försökt förtränga kommer upp till ytan. Vi får följa Berglots inre resa via ett språk som verkligen låter oss känna det som hon känner.

/Anette C

15. Damerna i Missalongi av Colleen McCullough
Så här i jultider vill man kanske läsa något som utspelar sig i en förgången tid och där godhet och rättrådighet segrar. I den lilla staden Byron, någonstans i Australien, bor Missy och hennes mor och moster. De är väldigt fattiga och föraktade av resten av den stora släkten. Allt roligt är förbjudet. Tillvaron bestå mest av sömnad och läsande av tråkiga uppbyggliga böcker. Det är männen i staden som styr och man förstår snart att de tre lurats på arvet efter grundaren av staden och dess stora industri. Men något börjar hända när biblioteket får en ny vikare och en mystisk främling flyttar till staden. Denna bok kom ut 1987 och är en pärla i vårt bokmagasin.
/Monica

 

Bussresan tar dem genom storslagna och vidöppna skogslandsskap långt från larmet i stan, nio barn är på väg till ett sommarläger. Alla är förväntansfulla men plötsligt ställs allt på ända. Det som var tänkt att bli en fridfull bussresa till lägerstugan blir allt annat än fridfull, snart förvandlas lägerresan till en kamp om överlevnad. Misstro, hunger,vänskap och svek präglar till stor del den här historien, ens vän blir plötsligt ens fiende och ingen går längre att lita på. Vem ska kunna hjälpa dem?
Den här boken är en spännande, psykologisk thriller som skildrar människans sidor på gott och ont och ger en beskrivning över vad som skulle kunna hända i en situation där man tvingas till att försöka överleva. En bok som påminner en del om boken Hungerspelen men mer anpassat för yngre läsare. Gillar du konstant spänning med verklighetstrogna inslag så bör du läsa den här!
/Paula
 
Trudy har ett hemligt förhållande med sin svåger. Hon är gravid och de två planerar att mörda hennes make. Berättarrösten i boken tillhör det ofödda barnet som kallt betraktar hela planeringen och bestämmer sig för att hämnas i far. En roligt, smart och spännande thriller, en Shakespeare-rip-off på Hamlet för vår tid.
/Monica
 
En chef på kommunhuset bestämmer att kontoret i år ska göra en annorlunda julhälsning till kommuninvånarna: med hjälp av elljusstakar i fönstren ska man skriva budskapet "god jul". Projektet växer sig allt större: man bjuder in pressen och kallar till stormöte, och rykten börjar gå om uppsägningar. Likt en svensk The Office beskrivs arbetet på ett kommunhus på ett väldigt roligt och träffsäkert sätt!
/Lisa
 
Det finns en grop i skogen bakom förskolan. En underbar grop med stubbar och pinnar och lera som aldrig tar slut. En grop där man kan leka vad som helst, tycker barnen. En farlig och olämplig grop tycker personalen, som står och muttrar vid kanten. Emma Adbåges Augustprisbelönade bilderbok är en hyllning till barns uppfinningsrikedom och lekens orubbliga kraft. Läs och fundera tillsammans med en liten!
/Karolina
 
Det är omöjligt att inte gripas av berättelsen om Mattias, som redan som liten vet att han är en tjej men som får kämpa mot en oförstående omgivning – och med sin egen känsla av att vara ”fel”. När hon kommer ut som transtjejen Aleksa i slutet av tonåren är det mycket som faller på plats för henne själv, men förödmjukelserna är många i mötet med andra. En viktig person och ständig supporter är hennes farmor, ”den bästa vän en ung transtjej kunde tänka sig”.
Aleksa är mycket målmedveten i sin önskan att få bli kvinna ”fullt ut”, men tvivlar också ibland. Till och med på operationsbordet, efter den plågsamt utdragna processen att få sin könskorrigering beviljad, frågar hon sig om hon gör rätt. Är det värt alla ansträngningar att till varje pris se ut som en kvinna? Vad är det egentligen att vara kvinna? Kanske finns det något bortom alla stereotypa föreställningar om kön och identitet.
Aleksa Lundbergs självbiografiska berättelse är osminkad och rakt på sak, och skriven med en rejäl portion humor. Den kan fungera både som en ögonöppnare för alla som inte riktigt förstått vad det innebär att vara transperson i vårt samhälle, och som igenkänning för den som själv går igenom en liknande process.
/Anette E
 

35 år efter att han gett ut sin första bok närmar sig den judiske författaren Amos Oz för första gången det som varit en absolut smärtpunkt nästan hela hans liv; hans mors självmord. Detta blir berättelsens start och slutpunkt. Eller rättare, berättelsernas start och slutpunkt. Den här boken består nämligen av två berättelse trådar som organiskt sammanvävda löper genom texten. Den ena handlar om Amos själv, hans mor och far, farfar och farmor, deras uppväxt i Östeuropa och deras resa till Palestina. Den andra behandlar staten Israels bildande och unga historia - den dagsaktuella politiken i Israel såväl som judarnas kollektiva historia är alltid en självklar klangbotten i Amos alla tankar och handlingar.
Vi får följa den unge Amos uppväxt, en uppväxt som från första stund kommer att präglas av böcker. I avsaknad av kamrater kastar sig Oz in i böckernas värld och han lär sig läsa vid fyra års ålder. Uppväxten präglas av mycket kärlek, lärda och humoristiska samtal, den judiska skarpsinniga och underfundiga humorn är ständigt närvarande, inte minst i hans far – och morbröders långa monologer. Men det finns också ett mörker som alltid gör sig påmint i hemmet, hans mors kroniska depression som kastar sin mörka skugga över familjen.
Vi får följa Amos fantastiska personliga utveckling när han som ung och brinnande nationalist och sionist flyttar till kibbutz – som visar sig vara omgiven av palestinska olivodlingar… I det ofrånkomliga mötet med sina arabiska grannar förändras Oz i grunden och blir sedermera en ivrig förespråkare för samförstånd och två stats lösning.
Vi får naturligtvis aldrig något definitivt svar på varför modern tar sitt liv, varför denna vackra och bildade kvinna långsamt ser sina livsmöjligheter rinna ut, ständigt plågad av skuld, rädsla och ångest. I bokens två sista kapitel försöker ändå Amos att ge en förklaring. Här förändras också hans språk, från att ha varit kompakt och precist låter han meningar bli längre och språket blir mer affektivt och målande.
Amos Oz är utan tvekan Israels mest kände författare, ofta nämnd som nobelpris kandidat. Denna bok anses av många vara höjdpunkten av hans författargärning.
/Thomas
 
Detta är boken för alla gamers som tillbringar julhelgen framför datorn. För så här är det: man måste äta för att orka spela och förbättra sig. I boken får man tips på lättlagade näringsrika måltider med alla gadgets som behövs. Vad sägs om att impa verkliga livet? Lär dig laga mat!
/Monica
 
 
Mia Warren och hennes dotter Pearl flyttar till det lilla samhället Shaker Heights. Mia är konstnär, och mor och dotter har levt ett kringflackande liv med knapp ekonomi. När Pearl lär känna hyresvärdens familj får hon en inblick i ett annat liv, och hon blir alltmer intrasslad i familjen Richardson. Den perfekta ytan i samhället och i familjen börjar snart krackelera och hemligheter som kan förändra allt kommer fram. 
/Lisa
 
Pojken H har blivit utsparkad från två internatskolor men får en sista chans när han börjar på St. Oswalds. Skolan är en deprimerande institution på Englands östkust där man antingen kan trycka ner eller bli nertryckt. Under en joggingtur möter han Finn som lever ensam i en liten fiskestuga vid vattnet. Finn har inga föräldrar, inget personnummer och försörjer sig på fiske och småjobb på marknaden. Långsamt växer en vänskap fram mellan de båda som för H så småningom djupnar till något mer, men när en elev på skolan drunknar krackelerar den idylliska tillvaron som de båda byggt upp i stugan på stranden. En berättelse om vänskap, den första kärleken, frihet och förgänglighet.
/Karolina
 
15 årige Vojtek och hans föräldrar har åkt från hemlandet Polen för att jobba på jordgubbsfälten. Det är ett hårt och slitsamt jobb men en dag börjar Vojtek prata med chefens dotter som är i samma ålder, de börjar umgås och blir så småningom förälskade i varandra. Men deras stormande förälskelse är inte helt okomplicerad och de tvingas hålla sin relation hemlig för både vänner och familj. I filmen skildras inte bara en kärlekshistoria utan framförallt speglas ett annat slags Sverige. Ett Sverige där tolerans och medmänsklighet känns långt borta, där rasism och misstänksamhet istället frodas och ställer människor mot varandra. Det blir ett slags maktspel. Vad hände med allas lika värde? En film som verkligen griper tag i en från första stund och som får dig att stanna upp och fundera. Enligt DN en av årets mest engagerade svenska filmer.
/Paula
Mina sidor

Språk

Öppettider

  • Måndag: 8-20
  • Tisdag: 8-20
  • Onsdag: 8-20
  • Torsdag: 8-20
  • Fredag: 8-20
  • Lördag: 11-16
  • Söndag: 11-16

 

Partille bibliotek