Sök böcker, filmer, e-böcker m.m.

Bibliotekets adventskalender

Följer du vår adventskalender på Facebook? Varje dag fram till julafton öppnar vi en ny lucka i kalendern med ett boktips från bibliotekets personal. Decennieskiftet till ära lyfter vi i år fram böcker från 2010-talet.

1. Milkman av Anna Burns (2018)


I den här romanen förflyttas vi till tiden som brukar gå under namnet the Troubles i Nordirland. Det är via en ung kvinnas ögon vi iakttar och upplever denna oroshärd och det är verkligen en personlig upplevelse vi bjuds på. Huvudpersonen får både bokstavligen och symboliskt se var hon sätter fötterna, speciellt när hon blir uppvaktad av motståndarsidans mjölkbud. Språket är inte alltid helt lätt att hänga med i, speciellt de dialektala inslagen, men beskriver samtidigt så väl den förvirring och de kval som huvudpersonen känner. Romanen finns nu översatt även till svenska.
/Anette C

2. Pudlar och pommes av Pija Lindenbaum (2016)

Hundarna Ullis, Ludde och Katta har det bra med sitt hus, sin pool och sina potatisar. Tills en dag då solen blir för het, vattnet börjar ta slut och potatisarna inte växer som de ska. Vännerna bestämmer sig för att ge sig av i sin motorbåt för att leta efter ett nytt hem. De reser ut på havet och efter en dramatisk resa når de fram till pudlarnas strand. Där finns gott om potatis och vatten, men kan de stanna? Pija Lindenbaum tar upp ett allvarligt ämne på sitt eget sätt med fina bilder, spänning och humor.

/Sofia

3. Den röda grevinnan: en europeisk historia av Yvonne Hirdman (2010)

När författarens mor dör 1966 är hon för ung för att ha hunnit ställa alla frågor om moderns förflutna trots att hon vet att denna har levt ett spännande liv. Med hjälp av bland annat brev och dagböcker växer en fascinerande berättelse fram, som vävs samman med Europas 1900-talshistoria. Perfekt för den som är intresserad av politik och kvinnohistoria. 

/Josefin

4. Ett högt pris av Donna Leon (2019)

Jag blir sugen på tramezzini efter att ha läst den senaste deckaren av Donna Leon. Små trekantiga smörgåsar fyllda med tonfiskröra med kapris, sambal oelek och soltorkade tomater. Till det ett glas prosecco. Det kretsar mycket kring mat och dryck i kommissarie Brunettis Venedig. Men det är ingen idyll, våldet och fattigdomen finns runt hörnet. Polischef Patta är en översittare och Brunetti måste alltid manövrera försiktigt för att inte retat upp honom. Som tur är så finns signorina Elettra, polischefens sekreterare, som inte står Lisbeth Salander efter när det gäller att hacka datasystem.
Detta är perfekt julläsning!
/Monica 

5. Edison och den försvunna skatten av Torben Kuhlmann (2019)

En kapitelbok med fantastiska bilder! Efter mycket research och ubåtsbyggande ger sig den unga muspojken Tom och musprofessorn ut på en resa till havets botten. Där ska det ligga ett fartyg som sjönk för länge sedan. Med ombord fanns Toms förfader som förlorade något värdefullt - en skatt kanske? Perfekt som högläsning!

/Josefin

6. Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie (2014)

Vi får följa Ifemelu som lämnar hemlandet Nigeria för att studera i USA. Där blir hon för första gången medveten om ras, och börjar blogga om den rasism hon möter som afrikan i USA. Hennes ungdomskärlek Obinze har alltid drömt om att komma till USA och planerar att förenas med Ifemelu där, men efter 11 september-attackerna blir den resan omöjlig för honom, och hans liv tar en helt annan riktning. Efter många år möts de igen i Nigeria som vuxna, men deras upplevelser har förändrat dem. Adichie beskriver hur svårt det kan vara att passa in i ett nytt land och hur det är att komma tillbaka till sitt hemland som en förändrad person. 

/Lisa

7. Profeterna vid Evighetsfjorden av Kim Leine (2013)

Prästen Morten Falck längtar efter något annat än det liv han lever i Köpenhamn, när chansen att få uppleva något nytt uppstår så tar han den. Han stiger ombord på skeppet som ska ta honom till Grönland, upp till den danska kolonin Sukkertoppen.

Han har stora planer, han tänker sig att han ska kristna de vilda grönlänningarna och därmed ge dem evigt liv. Väl på plats så blir det inte alls som han hade tänkt sig.

Denna storslagna roman utspelar sig under senare delen av 1700-talet, det är alldeles omöjligt att inte bli helt tagen av romanen. Den läsare som ger sig på denna mindre tegelsten får göra ett rejält storkok av skinkan, här finns ingen tid för matlagning!

/Åsa

8. Resan till Jotundalen av Malin Falch (2019)

Så här i vintertid passar det bra att läsa den norrskensskimrande serieboken Resan till Jotundalen av Malin Falch. Sonja får en gammal brosch av sin farbror i konfirmationspresent. Samma natt kommer en märklig pojke med spetsiga öron till hennes hus på jakt efter broschen. Han tar henne med genom en portal till ett Norge som hon aldrig förut har sett, fullt av nordiska sagoväsen och magi. Är allt en dröm, eller är det på riktigt? 

/Karolina

9. Där livet är fullkomligt av Silvia Avallone (2019)

I Avallones senaste roman återkommer hon till norra Italiens ruffiga förorter. Adèle, en sjuttonårig flicka blir gravid och vet inte hur hon ska ställa sig till detta. Hon bor i Labriolabyn, ett höghusområde utanför Bologna, där hopplösheten lägger sig som en våt filt över de boende. Samtidigt, i en flott lägenhet i centrala Bologna, drivs en annan kvinna närmast till vanvett i sina försök att få barn. Det här är återigen en gripande skildring av hur olika livsvillkoren kan vara i dagens Italien.

/Anette C

10. The hate u give av Angie Thomas (2017)


Det här är en gripande bok om rasism och segregation i USA. Den som berättar historien är 16-åriga Starr Carter och hon gör det så bra att jag verkligen blir engagerad i hennes liv och det som händer henne. Starr bor i en stökig förort men åker varje dag till privatskolan Williams, som ligger i ett fint område i stan. Hon försöker förhålla sig till att leva i två skilda världar och det är inte lätt. Redan i bokens inledning blir Starr vittne till hur hennes barndomsvän Khalil blir ihjälskjuten av en polis. Eftersom Starr är det enda vittnet blir hon tvungen att ta ställning när vissa tycker att hon ska vittna mot polisen och andra inte. 

/Sofia

11. Monstret Frank av Mats Strandberg (2019)


Vad skulle du göra om du upptäckte att du förvandlas till ett monster på natten? När Frank blir biten av grannen Alices hund ställs han inför just detta problem. För hur ska han våga berätta för någon när staden surrar av rykten om det hemska monstret som har synts till i skogen? Förändringen för inte bara problem med sig, utan också oväntade vänskapsband. Frank är nämligen inte det enda monstret som gömmer sig i det lilla samhället och snart har han fått nya vänner som gillar honom precis som han är. Men bland människorna växer misstron och de verkliga monstren kanske inte är monster alls… Denna tänkvärda berättelse av Mats Strandberg finns i samlingsutgåva med titeln Monstret Frank, eller kan läsas i sina separata delar Monstret i natten, Monstret på cirkusen och Monstret och människorna
/Karolina

 

12. Järnprovet av Holly Black & Cassandra Clare (2015)

I den här fantasyserien får vi följa Callum Hunt som gör allt han kan för att inte bli antagen till trollkarlsskolan Magisterium, det har han lovat sin pappa. Trots alla försök att misslyckas med inträdesproven blir han antagen och sakta börjar han fundera på om skolan verkligen är så hemsk som hans pappa har utmålat den som. Boken påminner mycket om Harry Potter men med mörkare undertoner, en spännande bok som griper tag i en redan från början. Järnprovet är den första av flera delar och följs åt av Kopparhandsken och därefter Bronsnyckeln. Passar för åldern 9-12 år.
/Paula

13. Handbok för städerskor av Lucia Berlin (2016)

Lucia Berlin (1936-2004) föddes i Alaska men flyttade ofta under sin barndom. Hon började skriva på sextiotalet, publicerades i tidskrifter, men hennes första novellsamling kom ut först 1981. Det blev sjuttiosex noveller under en livstid. Återupptäckten av hennes noveller har varit en av de stora litterära sensationerna de senaste åren.

Miljöerna, yrkena – Mexiko, Kalifornien, New York, Santiago de Chile, lärare städerska, läkarsekreterare, sjuksköterska – och sjukdomarna, särskilt cancer och alkoholism, är hämtade från hennes egen tillvaro och egen familj. Hon har kallats en av Amerikas bäst bevarade hemligheter. Hon har ett sound, en stil; har man läst henne så känner man igen henne som Klas Östergren skriver i förordet.

/Anders

14. Vegetarianen av Han Kang (2016)

Yeong-hye bestämmer sig tvärt för att sluta äta kött, bara tanken på att ta det i munnen äcklar henne. Raskt rensar hon ut kyl och frys. Maken tror absolut att hon kommer att bli sig själv alldeles snart, hon har ju alltid varit så förståndig.

Lyckligtvis för oss läsare så trappas situationen bara upp, en värld som är helt annorlunda än vår egen visar sig nu. Att inte äta kött är inte det egentliga dilemmat, det som gnager, är hennes vägran att foga sig. Som människa är det givetvis svårt, men som kvinna är det otänkbart.

Mycket givande läsning, en pärla bland böcker!

/Åsa

15. Kväll i paradiset & Välkommen hem av Lucia Berlin (2019)

Kväll i paradiset innehåller tjugotvå aldrig tidigare översatta noveller. De utspelar sig i Chile, Mexiko och USA, rör sig mellan småbarnsår och knarklangare, berättar om filmstjärnor, gruvpampar, jazzmusiker och anarkister.

Volymen innehåller också Välkommen hem: en memoar med fotografier och brev. Sonen Jeff Berlin har färdigställt materialet med bilder ur familjearkivet och ett urval av de många brev som modern skrev till sina vänner. Det ger en fascinerande inblick i Lucia Berlins brokiga och ovanliga liv.

/Anders

16. Viggo och rädslolistan av Lisa Bjärbo (2018)

Sjuårige Viggo har en rädslolista under kudden. Där har han skrivit upp allt som han är rädd för, och det är ganska mycket. Till exempel mörker och mördare, eller att det ska komma in någon när han sover och ta hans pappa eller lillebror. En dag har det börjat en ny kille i klassen som heter Malte. Han har spetsigt hår och Minecrafttröja och är jättecool. När Malte undrar om Viggo vill komma hem till honom och kolla på skräckfilm och gå på bus och godis på Halloween vågar Viggo inte säga att han absolut inte vågar göra någon av de sakerna. För då kanske Malte inte vill vara kompis med honom längre. 

Det här är en jättefin bok om att vara både liten och stor på samma gång, och att vilja vara som alla andra. Det finns en fortsättning också som heter Viggo och mammalivet. Rekommenderas för högläsning då böckerna är bra att prata kring rädsla och kompisar. Och gillar man som jag att prata låtsasdanska är det extra kul eftersom Viggos mamma är dansk och gillar att säga "för hälvidde!". 

/Lisa

17. Digerdöden av Dick Harrison (2019)

                                 

Nämnda bok som kom ut i år är en grundlig redogörelse av digerdödens uppkomst, spridning och härjningar, i framförallt Europa. Under några år i mitten av 1300-talet lyckades digerdöden (”pesten” eller ”svarta döden” är också benämningar på samma farsot), radera ut minst 40% av Europas befolkning. Det skulle motsvara drygt 300 miljoner idag! Boken representerar verkligen populärhistoria när den är som bäst! Harrison skriver lättillgängligt och engagerade och boken är full med skriftliga ögonblicksskildringar vilket bidrar till att göra texten levande och få pestens härjningar att krypa den nutida läsaren nära. Boken finns just nu på Partille bibliotek som e-ljudbok eller e-bok att ladda ner – gör det!

/Thomas

18. Tre kvinnor av Lisa Taddeo (2019)


 

Kärlek, lust, sex, samliv, övergrepp, äktenskap, skilsmässa. Helt ur kvinnans perspektiv. Lisa Taddeo har följt tre kvinnor genom livet och låter dem berätta.

/Rebecca

19. Nattens regn och dagens möda av Elisabeth Hjorth (2017)

Att berätta slutet på en roman är normalt inget du gör, men i det här fallet spelar det ingen roll. En av huvudpersonerna är Karin Boye, och är det något alla känner till – förutom att hon skrev den berömda dikten ”Ja visst gör det ont när knoppar brister” - är det att hon tog sitt liv, vilket är den tragiska händelse romanen leder fram till. 

Bokens andra huvudperson, Ruth Kjellén-Björkqvist, är mer anonym. Hon var lärare och gift med Sigtunastiftelsens grundare, men när Sveriges författarelit (dit hörde Boye) samlades i parets hem för att diskutera konst och politik reducerades hon till husmor. Trots egna författardrömmar var det vardagens alla måsten som upptog det mesta av hennes tid. Titelns ”dagens möda” anspelar på de att-göra-listor hon skriver varje dag, och som ska vara noggrant avprickade till kvällen. 

Mycket i boken är verklighetsbaserat, men detta är ingen biografi utan en roman. Författaren iscensätter ett möte mellan Ruth och Karin, och låter dem brevväxla med varandra. Hur olika deras liv än ter sig – Karin Boye är frigjord, politiskt radikal och inflytelserik medan Ruth Kjellén är fast i konventionerna – finns det många gemensamma nämnare. Trettiotalets anda och hotet om ett förestående världskrig oroar dem båda. Misstänkliggörandet av flyktingar smyger sig in i alla samhällsskikt, både konstnärsklubbar och småborgerlighet. Hur går det att stå emot de mörka krafterna? 

Hjorth skildrar väl den förtvivlan som båda känner när kriget rycker allt närmare, när gränsen förskjuts för vad som får sägas högt och inte. Boyes livskamrat, Margot Hanel, är judinna och antisemitismen gror i samhället. Det ligger nära till hands att jämföra med dagens samhällsklimat och även pröva tanken att det idag är muslimer som misstänkliggörs och utmålas som det största hotet.

”Nattens regn och dagens möda” är en rik roman som är omöjlig att göra rättvisa på några korta rader. Den kräver långsam läsning, inte minst för att njuta av det fantastiska språket, och är en bok väl värd att sjunka in i när julens uppståndelse lagt sig.

/Anette E

20. Fakta om klimatförändringar av Per Straarup Søndergaard (2019)

Ingen har väl kunnat undgå Greta Thunberg och hennes brinnande engagemang för klimatet. Det här året har till stor del präglats av diskussioner kring klimatet och de klimatförändringar som pågår. Därför tyckte jag att det inte vore mer än lämpligt att passa på att tipsa om en faktabok för barn som tar upp om just ämnet klimatförändringar.

Den här lättlästa faktaboken ger en beskrivning över bland annat vilka som är de olika klimatzonerna, växthusgaser som exempelvis olja, kol och gas. Visste ni att dessa växthusgaser har vi använt i cirka 150 år? Klimatet förändras i samband med att dessa ökar och det kan innebära bland annat att isarna smälter på Nord och Sydpolen. Extremväder som orkaner, värme och torka blir allt vanligare som ett resultat av detta.

Boken tar också upp om hur klimatet påverkar världens djur och länder men även hur du som privatperson kan ta ett eget ansvar för att skapa ett bättre klimat. Det finns också statistik över vilka länder som släpper ut mest växthusgaser och även antal ton koldioxid per person. En viktig och högaktuell bok för både barn och vuxna.

/Paula

21. Fröken Island av Audur Ava Ólafsdóttir (2019)

Den här isländska författaren är en av mina favoriter just nu. En av de saker jag gillar hos henne är att hon gärna väljer helt olika miljöer och intriger. I den här boken står den unga kvinnan, Hekla, i fokus. Hon har en dröm om att bli författare, men i 60-talets Reykjavik så är den drömmen framför allt vikt för männen. Hon blir i stället uppmuntrad till att ställa upp i en skönhetstävling. Som alltid använder Ólafsdóttir sitt osentimentala sätt att beskriva människor som får en att le.

/Anette C

22. Olle vaknar av Micaela Annas och Moa Graaf (2019)

Den här pekboken som kom i år vänder sig till våra allra yngsta låntagare, 0- 2 år. Boken första illustration visar hur hela familjen somnat i föräldrarnas dubbelsäng. Men så vaknar familjens bäbis Olle - och vad han ska han hitta på? Härliga och varma bilder av Moa Graaf som gör en glad! Vardagsrealism kan vara spännande ibland - speciellt om man har en liten i knät...

/Thomas

23. En droppe midnatt av Jason (Timbuktu) Diakité (2016)


En otroligt välskriven och gripande bok om sökandet efter sig själv och sina rötter. Rapparen Timbuktu gör en identitetssökande odyssé genom bl.a. besök i sin gamla hemstad Lund, slaveriets Södern och Harlem i NY. Det är en självbiografisk bok om hat, kärlek, rasism och tillhörighet. Boken är välfunnen med en genomgående röd tråd som binder ihop den otroligt snyggt. Rekommenderas stark!

/Rebecca
 

24. Nidstången (Pax del 1) av Åsa Larsson och Ingela Korsell (2014)

2014 kom Nidstången, första delen i Pax-serien. Vi får följa bröderna Alrik och Viggo som blir fosterhemsplacerade i Mariefred. Ganska snabbt blir de inkastade i mystiska händelser när de lär känna Estrid och Magnar, två gamla syskon som arbetar som trädgårdsmästare på Gripsholms slott. Det visar sig dock att de egentligen vaktar ett underjordiskt magiskt bibliotek, och att deras magiska besvärjelser inte längre skyddar mot mörkrets krafter. När de möter Alrik och Viggo förstår de är de utvalda korpbröderna som är de enda som kan skydda biblioteket och rädda världen. 

I tio böcker möter Alrik och Viggo alla möjliga onda magiska varelser, som Maran som kan ta sig in i våra drömmar, Näcken som lockar ner oskyldiga människor i det iskalla vattnet och en svarthäxa som kan göra människor besatta för att utföra hennes vilja. 

Om ni inte läst de här böckerna så gör det! Det är välskrivet och spännande, med en blandning av vardag och skräck med inslag av nordisk mytologi. Varje kapitel och bok slutar i en cliffhanger så att man ska vilja läsa vidare direkt. Bra tips för barn i 7-12-årsåldern som tycker det är tråkigt att läsa. De finns också som e-bok och e-ljudbok som går att ladda ner och läsa eller lyssna på direkt - perfekt för jullovet! 

/Lisa

 

Mina sidor

Språk

Sommarens öppettider

  • Måndag   10 - 18
  • Tisdag     10 - 18
  • Onsdag   10 - 18
  • Torsdag   10 - 18
  • Fredag    10 - 18
  • Lördag    STÄNGT
  • Söndag   STÄNGT

Sommarens öppettider och sommarlån

 

Partille bibliotek