Boktips från vår praktikant

Kristin från Vallhamraskolan har praktiserat på biblioteket den här veckan. Här tipsar om hon en av sina favoritböcker: "Julia" av Anne Fortier. 

Första gången jag läste Julia var i början av juni, skolavslutningen var nära och det enda vi gjorde var att kolla på film på lektionerna, eftersom alla prov och uppgifter var klara. Istället för att se på film så valde jag att läsa. Jag hittade boken i skolbiblioteket av en slump, jag läste baksidan och den lät rätt så spännande. Vi hade nyligen läst om Shakespeare och hans verk och det var troligen av den anledningen som jag valde boken.

Julie Jacobs gammelmoster Rose är död och nu måste hon dela upp arvet mellan sig och sin själviska tvillingsyster Janice. I arvet så får Julie en nyckel som går till ett bankfack i Italien och kommer därmed närmre en stor familjehemlighet. Julie och Janice har inte hört eller pratat någonting om sin mamma med Rose sedan de flyttade från Italien och till USA till sin gammelmoster, vilket var när de var väldigt små. Men Julie hittar dagboksanteckningar i Italien som hennes mamma förde och som gör att hon kommer närmre och närmre sanningen om sitt förflutna och vem som egentligen är hennes pappa och varför hennes mamma dog.

Berättelsen är invävd med parallella händelser om Shakespeares Juliet och Romeo, en flickas sorgliga öde och stora kärlek för sexhundra år sedan. Boken är skriven med stor spänning och en bladvändande katt och råtta-lek samt med pirrande romantik som får det att krypa i fingrarna!

Författaren Anne Fortier är från Danmark men bor numera i USA, där även boken blev skriven och därav att originalspråket är på engelska. Romanen om Julie Jacobs har blivit en stor internationell succé och den kommer ut i trettio länder världen över. Boken är tjock för mycket läsning fram i sommar och med noggrant forskningsarbete och noga beskrivningar så är det lätt en av de bästa böckerna jag har läst!

/Kristin

En barnboksfavorit

Jag vill tipsa om några av mina favoritbarnböcker - serien om Dunne, eller Daniella som hon egentligen heter. Min dotter älskade de här böckerna när hon var 7 år, och jag tyckte de var precis lika bra som hon. De är skrivna av Rose Lagercrantz och Eva Eriksson har gjort de superfina illustrationerna. 

I första boken, Mitt lyckliga liv, ska Dunne börja första klass. Hon är förstås väldigt nervös över att hon ska bli alldeles ensam i skolan, men redan andra dan delar hon gunga med Ella Frida, som blir hennes allra bästa kompis. De är tillsammans jämt, ända tills fröken en dag berättar att Ella Frida ska flytta. Dunne vill alltid vara glad, och hon tänker ofta på saker hon blir lycklig av, men ibland händer det saker som bara vänder upp och ner på allt. Rose Lagercrantz beskriver allt det stora som händer i en sjuårings liv på ett fint, enkelt språk. Både det sorgliga och det glada får plats utan att det blir sentimentalt och smörigt. 

Mitt lyckliga liv och de andra böckerna om Dunne passar för 6-9-åringar, och allra bäst för den som precis har börjat skolan. De har ganska korta kapitel med bilder på varje sida, och går att använda som högläsningsböcker eller läsa själv-böcker.

/Ragnhild 

Jane, räven och jag

En bok kan vara en tillflykt eller ett sätt att resa. Den kan vara ett fönster eller en spegel. Den kan vara en vän.

Så är det för Helén i serieromanen Jane, räven och jag av Isabelle Arsenault och Fanny Britt. Helén är utfryst av de som tidigare varit hennes vänner och de klottrar elaka saker om henne på skolans toalettvägg. Helén själv försöker göra sig så osynlig som möjligt, men hennes annars så gråa liv fylls av färg när hon läser Jane Eyre av Charlotte Brontë. Boken blir hennes fristad och Jane Eyre tjänstgör både som spegel och motpol till hennes egna upplevelser. Men trots att en fiktiv vän kan fylla ett tomrum är det är först när Helén får en vän av kött och blod som färgerna börjar sippra tillbaka i hennes eget liv.

Jane, räven och jag är en finstämd och lite bitterljuv berättelse som får liv och djup genom sina fantastiska bilder. Det är också en bok som kan läsas likaväl av en 10-åring som av en tonåring eller vuxen. 

Jag är själv ingen van serieläsare men har nyligen börjat upptäcka vilken rikedom och variation som finns bland böckerna på seriehyllan. Serier kräver precis som lyrik ett annat sätt att läsa, ett annat tempo och en annan nivå av uppmärksamhet. Det kan vara ovant att sakta ner, men jag hoppas kunna inspirera någon som är ”nybörjare” precis som jag att våga prova. Annars rekommenderar jag…
Jane Eyre!

/Karolina Thyne, bibliotekarie

Fredagsfrågan

De som följer oss på Facebook har kanske sett att vi varje vecka ställer några frågor till en besökare eller personal här i biblioteket. Denna veckan gick frågan till Kjell Senneson, som var här för att låna böcker. 

- Hej Kjell! Vad ska du låna idag?

- Augustus av John Williams. Jag har varit i Rom två gånger och sett rester från den tiden, till exempel Colosseum, och tycker det är intressant med historia. 

- Vad gillar du annars att läsa?

-Som kristen lånar jag gärna upplysningslitteratur, kanske lånar jag något av C.S. Lewis -han tycker jag är bra! Och så gillar jag pusseldeckare - jag har läst alla Conan Doyles böcker om Sherlock Holmes och allt av Agatha Christie och Ruth Rendell. Så nu finns det inget mer av dem i hyllorna att låna. Dan Brown tycker jag också är bra, både Da Vinci-koden och hans andra böcker. 

Vi tackar Kjell för pratstunden och alla tips. Titta gärna in på Partille biblioteks sida på Facebook för att få mer bra tips, och se vad som händer på biblioteket!

Boktips från vår praktikant: en ny magisk bok

Henriette praktiserade hos oss för ett par veckor sen. Hon tipsar här om uppföljaren till Harry Potter-böckerna som kom förra året. Boken är ett manus till teaterpjäsen Harry Potter and the cursed child, som just nu spelas i London.  


Titel: Harry Potter och det fördömda barnet
Författare: J.K Rowling, John Tiffany, Jack Thorne


Efter en lång efterlängtad av en ny bok från J.K Rowling, så är den här en ny Harry Potter bok. Men den här gången lite annorlunda för den är skriven som ett manus. Även om boken inte har mycket världsbyggnad blir det mer fokus på karaktärerna. Bokens språk är lätt, vilket gör så att alla kan läsa den. Även om den är svår att komma in i så är den en snabb lättläst berättelse. Boken är spännande och kommer med överraskningar man inte var beredd på.  

Vad handlar den om? Boken utspelar sig direkt var boken slutar nitton år senare. Harry har fått barn och den här gången är det hans son Albus som ska till Hogwarts för första gången. Men Albus blir inte som sin pappa och hamnar i elevhemmet Slytherine. Efter att för många år sen utrotat Voldermort börjar rykten om att han är tillbaka.    

Varför läsa den? Språket är lätt, alla tvister och överraskningar och för att den är annorlunda från de andra böckerna. Boken är värd att läsa för de som tycker om Harry Potter och de som tycker om J.K Rowlings fantastiska magiska värld.
 

/Henriette Båtefalk 

När hundarna kommer

När hundarna kommer är en bok skriven av Jessica Schiefauer som tilldelades augustpriset år 2015. Boken handlar om Isak och Ester som träffas under en sen sommarfest ute i skogen, de blir otroligt förälskade och i flera månader är de oskiljaktiga. Man får också följa Isaks lillebror som är lite av en enstöring, när sommaren är slut börjar Isak tvivla på sina känslor för Ester och börjar dra sig undan mer och mer. Ester blir allt mer desperat och destruktiv både mot sig själv och mot sin omgivning.

Under tiden dras Isaks lillebror Anton in i ett dåligt sällskap och rycks med i gängets upptåg, en dag ställs allt på sin spets när en pojke hittas ihjälslagen på stranden och det påstås att Anton ligger bakom misshandeln. 

Boken berör läsaren på många olika punkter och det är svårt att inte påverkas av allt som händer i boken. Jag vill tipsa om den här boken därför att den tar upp viktiga och aktuella ämnen som är värda att både diskutera och reflektera över men också för att den väcker känslor och att man blir berörd.

/Paula 

Vad händer?

Du får hitta på vad som händer! Tolv stycken seriestrippar att rita och skriva klart.

Skicka sedan in din seriestripp och var med och tävla om serieböcker! Seriestripparna hämtar du hos oss på biblioteket eller skriver ut själv från barnensbibliotek.se/serier

Maila din serie till info@barnensbibliotek.se, eller skicka den per post till 

Barnens bibliotek
Box 856
501 15 Borås

Seriestripparna är gjorda av Peter Bergting, Sofia Falkenhem, Hanna Granlund och Johan Unenge. 

 

Problem med vårt trådlösa nätverk

Vi har för närvarande problem med vårt trådlösa nätverk. Nätverket på våra stationära datorer fungerar dock.

Välkommen in!

Hej Ragnhild!

Som ni kanske har märkt har vi många nya i personalen just nu. Roligt tycker vi! Det senaste tillskottet heter Ragnhild. Hon vikarierar här under våren och kommer bland annat att arbeta med skolbibliotek och gymnasiet. 

- Hej Ranghild! Nu har du varit här i några veckor. Hur trivs du än så länge?

- Jättebra, jag känner mig välkommen. 

- Vad har du jobbat med tidigare?

- Jag har jobbat i bokhandel i många år, på Pocketshop. 

- Vad tar du med dig från det? Vad finns det för skillnader mellan bokhandel och bibliotek?

- Jag tar med mig bemötandet, hur viktigt det är att man visar upp sitt utbud. I bokhandeln pratar man faktiskt mer om böcker, det är fokus på böcker och kunder. Här är det så mycket mer runt omkring. Här på biblioteket är också utbudet bredare - det finns mer fackböcker, lättläst och äldre litteratur. I bokhandeln är det mer fokus på att läsa för underhållning. Men jag tar med mig läsglädjen, och så tycker jag det är kul när det händer mycket, när det är full fart. 

- Vad har du för förväntningar på det nya jobbet?

- Det ska bli jättekul att lära sig nytt och få se en annan sida av bokvärlden.

 

Alla älskar boktips!

Ni vet väl om att det är fler än bibliotekarier som tycker om att tipsa om böcker? Detta härliga boktips fick jag av en entusiastisk kvinna nere i deckarhyllan. Mitt bland alla engelska och amerikanska deckarförfattare fanns denna franska pärla. Jag kände igen författarnamnet och har nog tänkt att läsa den någon gång, men det finns ju mängder med böcker, hur ska man hinna med dem alla? :-)


Cirkeltecknaren utspelar sig i Paris, kommissarien heter Adamsberg och är som sig bör, en skarp iakttagare av den mänskliga naturen. Någon ritar blå cirklar på gatorna i staden, inuti ringarna läggs det ut olika föremål nattetid. Även om det är sig inte är olagligt får han en känsla av att det kommer att sluta illa. En morgon hittas den första kroppen.
 

Jag tycker sättet hon skriver på är intressant, hon har hittat en ton och ett sätt att skriva som känns helt eget. Karaktärerna kan jag inte heller anmärka på det, det är sällan man som läsare träffar på så många säregna individer. De är beskriva med stor värme och känns trovärdiga, det är i sig är för övrigt en konst eller hur?

Har jag lyckat intressera dig för denna författares böcker så finns det fler titlar att välja mellan: Spökryttarna från Ordebec, I de eviga skogarna och Istider.

/Åsa

  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10
Öppettider Öppettider

Mån - fre
kl. 8 - 20

Lör och sön
kl. 11 - 16

Tel: 031-792 10 10

Följ oss på Facebook!