Per Johansson

Vissa författare/ författarskap får inte den uppmärksamhet de förtjänar, tycker jag. En sådan författare är Per Johansson, född 1972 utanför Borås.

Nyligen kom Kungsträdgårdens svarta hål. Han debuterade 2006 med Göteborg i päls, en arbetarroman, eller en roman om ett arbete, där Johansson skildrar slitgörat som diskare i ett restaurangkök i Göteborg. Cancersurfare kom 2010 och Kricket 2013. Romanerna har det gemensamt att huvudpersonen börjar tappa greppet om tillvaron vilket så småningom leder till något sorts sammanbrott. Kricket handlar om Kerstin, en kvinnlig medelålders akademiker vars avhandlingsarbete om Karl den tolftes reträtt vid Poltava går fullständigt överstyr.

Per Johansson förekommer som sig själv i böckerna, i den senaste Kungsträdgårdens svarta hål träffar han Drottning Silvia, en gång på Svenska mässan i Göteborg och en gång i Kungsträdgården.

/Anders Granefelt

Bibliotekarie Skönlitteratur

Europeiska dyslexiveckan 3-9 okt

Första veckan i oktober uppmärksammar vi Dyslexiveckan här på biblioteket. Då händer detta:

Tisdag 4 oktober kl. 13-14 i Vinterträdgården, Partille bibliotek
Teknikträff med visning av Legimus samt visning av nya LL-böcker.
Med bibliotekarierna Åsa Hellkvist och Rebecca Willoughby.

Onsdag 5 oktober kl. 15-16 i Vinterträdgården, Partille bibliotek
Talpedagog Lisbeth Sevholt och logoped Hilda Ellborg berättar om små barns språkutveckling och om hur vi kan stimulera den. 

Fri entré och ingen föranmälan. Välkomna!

Läs mer om Europeiska dyslexiveckan här

Partille Makerspace invigs i november!

Är du också en maker? Vad kul! Lagom till skolornas höstlov i början av november öppnar nämligen ett makerspace upp i Kulturums lokaler. Men vad är då ett makerspace, kanske någon undrar? Jo det är en mötesplats för kreativt skapande, ofta med digitala inslag och där lokal och utrustning delas av användarna. Stort fokus läggs vid återbruk av material men också på digitalt kunnande som t ex programmering. En skaparverkstad helt enkelt. Partille Makerspace är till för alla som är intresserade av makerkultur, återbruk och kreativt skapande! 

I ett makerspace ska vem som helst kunna komma och arbeta på sina eller andras projekt, dela erfarenheter och kunskap, samarbeta eller bara bolla idéer med varandra. Både lokalen och verksamheten är dynamisk och formas och förändras efter de personer som deltar och efter de behov som finns och uppstår – så var med och skapa Partille Makerspace tillsammans med oss!

 

Det här är Partille Makerspace hösten 2016:

• kreativitet och skapande
• nyfikenhet i fokus
• öppenhet och delandekultur
• gemensamma lokaler och verktyg
• idéer som sprids och delas fritt
• både digital och traditionell slöjd
• återbruk och miljötänk

Vad vill du att Partille Makerspace ska vara?

Mer info kommer inom kort så håll ögonen öppna här på vår webb och facebookDu är också välkommen att titta förbi och säga hej - lokalen ligger på vån 2 intill biblioteket i Kulturum. 

 

INVIGNING 1-3 NOVEMBER! Boka redan nu in 1-3 november i kalendern - då blir det invigning med programmering i Scratch, läskigt måleri i Halloweentider, musikskapande med Makey Makeys, kurs i decoupage och en hel del annat! Info och fullständigt program släpps i slutet på september.

Biblioteket stängt torsdag 22/9

Torsdagen den 22/9 har biblioteket stängt p.g.a. Bok- och biblioteksmässan i Göteborg.

Övriga dagar öppet som vanligt!

 

 

 

 

 

Språkcafé bland blommor och blad

Nästa språkcafé kommer att flytta ut i det gröna!

Det blir samling som vanligt i Vinterträdgården onsdag 20 sept kl. 15, sen åker alla tillsammans i bil och buss till Jonsereds trädgårdar där det blir guidad visning.

Varmt välkomna!

 

 

 

 

Hur jag dog

- Du måste läsa den, den är ovanligt bra!. Det är tid kvar på min lånetid, säger kollegan Anders och räcker över Niklas Ekdals Hur jag dog. Och ja, det går knappt att lägga ifrån sig boken. 

Dispositionen blandar självbiografi i ett längre perspektiv och depressionsförloppet med en debattbok mot samtidens förakt för svaghet. Resultatet är ovanligt klart. Ekdals ärende är att vi behöver mer öppenhet och mindre maskhållande. Inslag från barnens dagböcker, sambons brev till läkaren och journalanteckningar ger en självutlämnande dokumentär prägel.

Samtidigt vrider och vänder Ekdal på litterära skildringar, forskningsläget kring suicid och lyfter både sina egna och andras fördomar. Han ställer sitt tidigare händelserika liv mot den totala oförmågan när han vill men inte kan träffa människor, läsa, skriva. Det ger vägen tillbaka en öppen följdriktighet.

Efter en hjärnskakning hamnar Ekdal i depression som fördjupas och efter ett självmordsförsök står en villrådig vård inför att så här brukar det inte bli. Ekdal kommunicerar då knappt, men hans sambo skriver och varnar läkaren för hans förställningsförmåga, han är bra på att låtsas normal, och hon föreslår ETC, elchocker. Det här kan vara den första positiva skildringen av denna behandling i en svensk bok. Ekdal framhåller själv sina egna fördomar och de populärkulturella föreställningarna, som ger metoden dåligt rykte, men i hans fall blev den till en livräddande vändning. 

/Erik Boström, bibliotekschef 

Vi fick ett boktips

Barbro Ilvemo, en av våra besökare, tipsar om klassikern Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov: "en lockande läsning för vana läsare där nya perspektiv öppnas på eviga frågor". 

En rolig bok – underhållande och lustfylld läsning – samtidigt som den speglar existentiella och filosofiska frågor. Man kan utan vidare avstå från alla lärda analyser om vad bokens egentliga innehåll är, för att istället njuta av en läsupplevelse som inbjuder till skratt och glädje.

Mästaren är en författare, Margarita är en kvinna som älskar honom. Andra aktörer i boken är författarens romanfigurer samt Djävulen med anhang. Bulgakov leker med mänskliga svagheter, avslöjar våra karaktärsfel samtidigt som han exponerar sovjetsystemets (och andra samhällssystems) brister och tillkortakommanden.

En suverän introduktion för unga läsare, kanske med vana vid Fantasy-genre, att bekanta sig med en rysk klassiker. Men också en lockande läsning för vana läsare där nya perspektiv öppnas på eviga frågor. /Barbro Ilvemo

Har du också ett boktips? Maila gärna det till oss på bibliotek@partille.se 

 

Händer i höst på biblioteket

Hösten är här, och med den drar våra aktiviteter igång igen. Allt är gratis, men en del aktiviteter kräver anmälan. Så boka in dina favoriter redan nu så du inte missar något!

Babyrytmik

Vår populära babyrytmik är tillbaka sju måndagar i höst. Kom med din bebis och sjung, dansa och rör er till musik med ledare Karin Krantz Durrafourd. Helt gratis men anmäl dig till biblioteket, gärna till alla tillfällen. 

Tid: måndagar 10.00-10.30

Datum: 29/8, 12/9, 26/9, 10/10, 24/10, 14/11, 28/11, 5/12.

OBS! Inställt 10/10, istället extra datum 5/12.

Plats: Bibliotekets sagorum

Anmälan: 031-792 10 10

Drop-in i mån av plats. 

Sångstunder

Du med större barn är välkommen till sångstund. Sju måndagar i höst håller Karin Krantz Durrafourd sångstunder för föräldrar och barn 1-5 år. Anmäl dig till biblioteket, gärna till alla tillfällen. 

Tid: måndagar 11.00-11.30

Datum: 29/8, 12/9, 26/9, 10/10, 24/10, 14/11, 28/11, 5/12. 

OBS! Inställt 10/10, istället extra datum 5/12. 

Plats: Bibliotekets sagorum

Anmälan: 031-792 10 10

Drop-in i mån av plats.

 

Boksamtal

Anders pratar om aktuella böcker över en kopp kaffe. Kom och få boktips och fika - alla är välkomna!

Onsdagar 18.30 i Vinterträdgården.

Datum: 21/9, 26/10, 23/11, 14/12.

 

 

Datahjälp

Vill du ha hjälp med datorn? Thomas från biblioteket hjälper dig att komma igång med internet, mailkonton, ordbehandling, och allt annat som rör datorer. Boka tid på 031-792 12 71. OBS! De tidigare drop in-kvällarna har upphört och ersätts nu av tidsbokning!

 

 

 

Surfplatte- och mobilcafé

Här får du möjlighet att få svar på frågor och allmänna tips för användning av surfplattor och smarta telefoner. Ta gärna med egen platta eller smart telefon om du har det. Träffarna hålls under två perioder.

September: 1/9, 8/9 och 15/9.

November: 3/11, 10/11 och 17/11.

För anmälan och övrig information: kontakta Seniorträffarnas samordnare Susanne Carlund Johansson: 031-792 16 21.

Plats: Vinterträdgården i biblioteket.

 

Språkcafé

Kom till språkcafét för att öva på din svenska, fika och lära känna nya människor. Vi ses i Vinterträdgården på biblioteket åtta onsdagar i höst med start 7 september.

Tid: 15-16.30

Datum: 7 sept, 21 sept, 5 okt, 19 okt, 2 nov, 16 nov, 30 nov, 14 dec.

Alla är välkomna, ingen föranmälan krävs. Läs mer om språkcafét här.

 

 

Läxhjälp

Varje måndag anordnar Röda Korset läxhjälp i biblioteket. Alla elever i grundskola och SFI är välkomna. Ingen anmälan krävs. Läxhjälpen startar igen måndag 5 sept. Läs mer om läxhjälpen här.

 

Öppen scen

Till öppen scen kan du komma och framföra något för en publik. Alla scenuttryck är välkomna, så kom och sjung, jonglera, läs en dikt, eller gör din grej. Föranmälan till olof.mellgren@partille.se eller 031-792 12 76.

Datum: tors 13 okt, tors 17 nov

Tid: 18.30

Läs mer om Öppen scen här.

 

Korsordsträffar

Varje torsdag samlas korsordsentusiaster i Vinterträdgården för att fika och lösa korsord ihop.

Tid: torsdagar 15-16.30

 

 

Recension av Vikingarnas värld

Det kom en ny recension från en av våra låntagare, C G Engström. Boken som C G lånat här på biblioteket heter Vikingarnas värld : Vikingarnas historia i kartor, text och bilder och är en nyutgiven bok skriven av den norska historikern Kim Hjardar. Den innehåller över 55 kartor och är tänkt att kunna fungera som en historisk atlas över vikingatiden. Författaren har tidigare gett ut Vikingar i krig (2012).

Vill du göra som C G och låna boken? Här hittar du mer information om Kim Hjardars böcker.

   

Barnfilmskolan är tillbaka!

Sommaren på biblioteket inleddes med att vi hade Barnfilmskolan på besök med en tvådagars workshop. Vi hade många glada deltagare så därför avrundar vi sommarlovet med ytterligare en dag av filmande!

Under denna endagarsworkshop kommer vi ännu en gång att använda kameran som verktyg i skapandet. Det är ett roligt sätt att i grupp om 3-5 barn jobba med rörlig bild som i slutet kommer att bli en färdig film. Vi kommer att få lära oss bygga upp en historia, spela in, redigera och klippa i iMovie. Arbetet kommer att ske på iPads. Workshopen avslutas med att vi visar filmerna för varandra. Har du en iPad med appen iMovie så får du gärna ta med den, men det kommer att finnas att låna under workshopen. Från 9 år.

Kort lunchrast sker på egen hand. Gratis och begränsat antal platser. Anmälan görs i biblioteket eller på tel. 031-792 10 10.

När: Onsdag 17/8 kl. 10-15
Var: Vinterträdgården, Partille bibliotek

  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10

Öppettider Öppettider

Mån - fre
kl. 8 - 20

Lör och sön
kl. 11 - 16

Tel: 031-792 10 10