På tisdag 6/12 uppgraderas vårt bibliotekssystem. Från kl 8.00 kommer det inte att gå att logga in på Mina sidor eller reservera böcker. Under eftermiddagen kommer systemet vara igång igen. 

Boktips från en av våra besökare

IGÅR SJÖNG NÄKTERGALEN av Eivor Martinus


Jag har sällan läst en bok som berört mig så djupt. Eivor Martinus skildrar med stor närhet och värme  livet efter att hennes make, Derek, fått en Alzheimer-diagnos. Hon beskriver den gradvisa nedbrytningen och förlusten av den person hon en gång gifte sig med och bildade familj. Tillsammans bjuder de motstånd och försöker bromsa den oundvikliga nedbrytningen. Hon återger såväl dråpligheter och kärleksfullhet som ångestfyllda stunder.

Länge försökte de att föra ett så normalt liv som möjligt, och även efter att Derek inte längre visste vem hon var, försökte hon behålla honom i hemmet med hjälp av vänner och assistenter så länge som möjligt. När hon själv, vid ett tillfälle, blev sjuk och sängliggande, satt han vid hennes sängkant och frågade ”Har du ingen fru?” När svaret blev nekande, tyckte han synd om henne för ”fruar tar hand om en” – vilket vackert betyg.

Alla som mött Alzheimer och demens på nära håll kommer att känna igen mycket. Trots det obevekliga slutet finns hela tiden en kärlek och en värme som genomsyrar hela boken – en mycket läsvärd bok.

/Barbro Ilvemo

 

Eija Hetekivi Olsson

På torsdag kommer författaren Eija Hetekivi Olsson till biblioteket för att berätta om sin nya roman Miira, uppföljaren till den uppmärksammade och hyllade Ingenbarnsland från 2011.

Med sitt intensiva och kraftfulla språk skildrar hon uppväxt, segregation och järnvilja i 80-talets Gårdsten och Bergsjön. Missa inte!

Låna och reservera Eijas böcker här

Tid & plats: Torsdag 24 november kl. 18.30, Vinterträdgården i Partille bibliotek. Fri entré.

 

 

 

Hundens år?

Jag vill bidra med en egen liten spaning som jag blivit varse när jag iordningställer våra nyinköpta böcker. Det handlar ovanligt mycket om hundar i år. Förutom den mängd med facklitteratur som handlar om hundars träning, mat och annat så förekommer hunden en hel del inom skönlitteraturen i år.

Tidigt i höst kom Håkan Nesser med en liten volym som heter Nortons filosofiska memoarer. Norton hette Nessers älskade hund, som numera bebor de sälla jaktmarkerna. Vi får ta del av Nortons tankar och funderingar om livet i allmänhet och husse i synnerhet.
 

 

I Bengt Ohlssons senaste roman Drick värmen ur min hand spelar hunden Rulle en stor roll. Martin, en 40-årig socialarbetare, får överta Rulle efter en klients bortgång. Martins äktenskap har gått i stå och han har förälskat sig i en yngre kollega. Umgänget med och omsorgen av Rulle förändrar Martins syn på de relationer han har och det liv han lever.

 
Annelie Jordahl berättar i Som hundarna i Lafayette Park 
om Jeanette. Hon är en kvinna runt 60 som har förlorat sin man i en arbetsplatsolycka. För att bearbeta sin sorg skapar hon en dödsbok där hon, nästan maniskt, samlar material om arbetare som förolyckats på sina arbeten. Hennes dotter, som gjort en klassresa och är akademiker, tycker hon är pinsam och ger henne en hund som tröst och förströelse.
 

Ingen har väl undgått berättelsen om gathunden Arthur som följde med ett svenskt gäng multisportare i Ecuadors djungel efter att ha blivit bjuden på en köttbulle. En av svenskarna, Mikael Lindnord, beslöt sig för att ta med Arthur till Sverige. I boken Arthur: gathunden som lämnade djungeln och hittade hem kan man läsa om hela äventyret

Jag avslutar min hundspaning med en film. Heart of a dog är gjord av Laurie Anderson. Den handlar om livet, döden och allt däremellan. Utifrån 

den älskade terriern Lolabelles perspektiv får vi i fragment ta del av hennes sista tid på jorden. Laurie Anderson är musiker, konstnär, filmare bl.a. ja, hon är en multikonstnär. Hon var gift med Lou Reed som gick bort 2013. Han förekommer i en enda kort filmsekvens på en strand med Lolabelle. Funderingar kring livet och saknaden av älskade nära genomsyrar Anderssons verk. En film att se om igen och igen och igen…

Böckerna finns att låna och filmen finns för uthyrning i Partille bibliotek förstås!

/Marli Pettersson, bibliotekarie

Beröm från en besökare

Vi fick det här fina mailet med en talande bild från en av våra trogna låntagare. Tack så mycket för de fina orden, och vi hoppas att det blir lika många lånekvitton framöver!

 

"Vi hade storstädning i helgen och slängde då bland annat våra lånekvitton från biblioteket. Det blev en kasse med kvitton. :-)

Det mesta har våra barn lånat.  Ett bevis på vilket bra bibliotek som vi har i Partille tycker jag. "

Att praktisera på Partille bibliotek

Suzi som går i tvåan på Jensens gymnasium i Göteborg gjorde nyligen två veckors praktik här hos oss. Här berättar hon om hur det har varit:

Man har en bild i sitt huvud på hur det kan vara i ett bibliotek. Att böckerna bara står på hyllan och människor kan låna och ta hem de för att läsa. Men det är mer än så och när man praktiserat i ett bibliotek i två veckor så lär man sig hur det faktiskt går till och hur det fungerar i ett bibliotek.

Varje dag kommer det nya dagstidningar och tidskrifter som ska stämplas och skrivas in i ett register så att alla som jobbar har koll på vilka de har och inte har. Detta skrev jag ner och sedan klistrade jag ett färgat klistermärke beroende på vilket kategori tidskrifterna skulle vara på. När man väl gjorde det skulle man byta ut de gamla tidskrifterna och tidningarna mot de nya eftersom att det kom nya varje dag. De gamla skulle sorteras och om de var för gamla så skulle de slängas. Så detta är helt enkelt en rutin som Partille bibliotek går igenom. 

Böcker som hade hamnat på fel ställe fick man ställa tillbaka men även böcker som blivit återlämnade.
Innan man kunde låna böcker som blivit återlämnade så skulle man ankomstregistrera de på datorn med ett speciellt program som kallas för Book-it. Man gjorde alltså så att man skannade böckerna och den accepterade att de är tillbaka.

Så detta är lite vad jag fick göra under två veckors period. Det har vart kul och intressant att se hur det är i arbetslivet och man har även fått lite erfarenhet inför framtiden när man själv ska börja jobba.

/Suzi Rezaie

Varje dag är en vårdskandal

"Jag var på ett antikvariat nyligen, där en avdelning kallades 'Våld i samhället'. Bland böcker om huliganism stod också en bok om äldreomsorg. Det är den mest meningsfulla placering av en bok jag någonsin har sett."

Författaren Sebastian Lönnlöv utkom tidigare i år med en mycket omtalad bok om sin tid som vårdbiträde, Varje dag är en vårdskandal. Nu kommer han till Partille bibliotek och föreläser om sina erfarenheter. 

 

Tid & plats: Tisdag 8 november kl. 18.30, Vinterträdgården i Partille bibliotek. Fri entré.

Arr: Hälsodisken och Kultur&Fritid

Ändrade öppettider i helgen

Nu under Allhelgonahelgen har vi ändrade öppettider:

Fre 4/11 kl. 8 - 18
Lör 5/11 stängt
Sön 6/11 kl. 11 - 16

En riktigt skön och mysig helg önskar vi på biblioteket!

 

 

 

Invigning av Partille Makerspace

Nu inviger vi Partille Makerspace tillsammans!

Det blir aktiviteter varje dag 1-3 november och själva invigningsceremonin är på tisdag 1 november kl. 18. Då bjuds det bubbel och ballonger, tal och prova-på.

Varmt välkomna!

Hela programmet hittar du här!

Mer information om Partille Makerspace hittar du i menyn längst upp på sidan eller på facebook.

 

Filmtips från vår praktikant Suzi

Mamma Mia

Mamma Mia är en musikal där de sjunger låtar från ABBA. Den utspelar sig i Grekland. Det handlar om en tjej som heter Sofie. Hon ska gifta sig och ha ett bröllop snart. Något som hon alltid har undrat är vem hennes är pappa eftersom att hon hela hennes liv bara levt med sin mamma. En dag hittar hon sin mammas dagbok som mamman skrivit i när hon var väldigt ung. i denna dagbok hade mamman skrivit om tre olika killar som varit hennes pojkvänner. Dottern som ska gifta sig bestämmer sig att bjuda alla dessa tre till sitt bröllop utan att hennes mamma vet att de kommer. Sofie hade trott att hon skulle känna igen den rätta pappan när hon träffar alla tre men så lätt var det inte för hon hade ingen aning om vem som var hennes pappa. När mamman plötsligt ser alla killar i sitt hem samtidigt blir hon chockad och får alla minnen från sina unga dagar tillbaka.

 

 

Monte Carlo

Monte Carlo är en väldigt spännande film som spelas utav den berömda skådespelaren Selena Gomez. Filmen handlar om tre tjejer som ska åka till Paris. När de väl kommer till Paris och kommer fram till hotellet så är det inte vad de förväntat sig eftersom hotellet som de hade reserverat hade lyxigare bilder på nätet. Dessa tjejer går på en bussresa som tar de till olika ställen för turister. När de besöker Eiffeltornet och är högst uppe och kollar på den fina utsikten så ser de plötsligt att deras buss ska åka iväg och de börjar så snabbt som det bara går springa ner för alla trappor för att hinna komma ner innan bussen åker. Men de hann inte och fick istället ta sig till ett annat hotell i närheten. Då händer det något märkligt. På detta lyxiga hotell som de kommit fram till hade det nämligen reserverats ett rum av en mycket rik person som råkar vara en kopia utseendemässigt av Selena Gomez.  Vad som händer är att hotellägarna missuppfattar och tror att det är dessa tre tjejer som reserverat lyxrummet och resan till Monte Carlo. De tre vännerna tar risken och accepterar att åka iväg till Monte Carlo som egentligen den rika tjejen som liknade Selena Gomez bor.  När de kommer fram dit så är hon tvungen att prata och vara som henne så att ingen märker något. Det blir svåra utmaningar då de får frågor som de inte kan svara på. 

 

Sune i Grekland

Sune i Grekland är en mycket rolig film som handlar om familjen Andersson. Varje sommar har familjen Andersson spenderat lovet på samma ställe men denna sommar så fick Pappa Rudolf ett erbjudande från jobbet att åka till Grekland med sin familj. Efter att han har berättat detta för familjen och de blivit glada så ringer chefen och säger att han ska åka dit själv. Och eftersom att han redan lovat familjen att åka blir han tvungen att betala för resan själv. När de kommer fram till Grekland får de reda på att de har bokat en all inclusive resa vilket innebär att allting ingår och kostar inget. Så pappa Rudolf bestämmer sig att alla i filmen ska äta så mycket som det bara går och göra alla aktiviteter för att utnyttja allt som ingår i resan så att han inte ska ha förlorat så mycket utan istället vunnit på det.


 

/Suzi Rezaie

Barnteater: Armen och tarmen

Tänk vad kroppen kan! Sjunga, dansa, rapa. Vad finns därinne? Vad är det till för? Det sjungs, berättas och skrattas om den kött-och benansamling vi kallar kroppen.

Nästa lördag blir det barnteater här på biblioteket. Armen och tarmen med Teater Big Wind är en föreställning för barn 3-6 år. 

OBS! Två föreställningar, kl. 12 och kl 14. 

Tid: lördag 22 oktober

Kl. 12.00 och 14.00 

Plats: Vinterträdgården i biblioteket

Fribiljetter hämtas på biblioteket.
 

  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10
Öppettider Öppettider

Mån - fre
kl. 8 - 20

Lör och sön
kl. 11 - 16

Tel: 031-792 10 10

Följ oss på Facebook!

Se Öppettider jul & nyår