Ny i Sverige

Känner du till sajten Information om Sverige? Där samlar länsstyrelsena samhällsinformation för nyanlända.

Den här portalen vänder sig till dig som är ny i Sverige och enkelt och snabbt vill hitta information om det svenska samhället. Här finns allt samlat på flera olika språk, på en och samma plats. Du kan också följa sidan på Facebook för aktuell information.

Undrar du hur kollektivtrafiken fungerar i Sverige, hur du anmäler dina barn till förskolan eller vart du ska vända dig när du blir sjuk? Svar på de frågorna och mycket annat hittar du här. Informationsfoldrar finns också att hämta på biblioteket!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mary McCarthy: Gruppen

Det är glädjande att många klassiska romaner på senare år har kommit in nya utgåvor och översättningar, oftast vackert paketerade i fina omslag. Romanen Gruppen gavs första gången ut i USA 1963. Den svenska översättningen som kom året efter gjordes då av Harriet Alfons och Jadwiga P. Westrup.

Den här utgåvan av romanen som har släppts i år har fått en ny översättning av Amanda Svensson. Sara Danius bidrar med ett initierat förord som ger mig som läsare ett porträtt av författaren och människan Mary McCarthy. Jag får också en inblick i tidsandan och dess villkor och den bakgrunden ger mig en fördjupad kunskap i min läsning.

När Gruppen publicerades första gången blev den mycket omtalad; den ansågs som alltför frispråkig. Självklart såldes den i miljonupplagor och filmatiserades även.

Precis som medlemmarna i Gruppen gick McCarthy på Vassar College och efter avslutad examen 1933 flyttar hon till New York.

I romanen Gruppen möter vi åtta unga kvinnor som just tagit examen från Vassar College, som på den tiden var ett lärosäte endast för kvinnor.  Tiden är 1930-tal och depression råder. De kommer alla till New York för att börja sina vuxna liv. Villkoren för en ung kvinna vad gäller karriär, äktenskap, sex, vänskap och politik skildras på ett ganska rättframt sätt men det betyder inte att det även finns plats för humor och värme. Författarinnan har en skarp iakttagelseförmåga och romanens karaktärer skildras med både sina goda egenskaper och sina brister. Så som vi människor är helt enkelt.  De flesta av de unga kvinnorna när stora drömmar om hur livet ska gestalta sig men de får alla se sina illusioner brista på ett eller annat sätt. Ingen av de åtta kvinnorna är huvudperson utan vi möter dem alla där varje enskild individs situation och historia får ta plats. Boken beskrivs som en kollektivroman som skildrar hur de unga kvinnorna konfronteras med det moderna storstadslivets villkor. 

Boken inleds med ett bröllop och avslutas med en begravning. Däremellan förflyter sex år där läsaren får möta de åtta kvinnornas olika erfarenheter av bl.a. sexuella möten, införskaffande och bemästrande av preventivmedel, inträdandet i moderskap och kärleksrelationer.

Talar då romanen till oss idag? Det tycker jag absolut att den gör. Även i vår tid brottas vi människor med konventioner, förväntningar och utmaningar. Vi har drömmar och förhoppningar, vi försöker att få våra liv att gå ihop och vi vill alla vara lyckliga. Fortfarande är det kvinnorna som oftast kommer i kläm när de olika rollerna som mor, partner och yrkeskvinna ska jämkas samman. Det lyckas kanske inte alltid; livet blir som det blir. 

Läsning rekommenderas!

/Marli Pettersson

Tusende våningen - Katharine McGee

I framtiden eller rättare sagt år 2118 finns nu Manhattans största skyskrapa med tusen
våningar i New York. Skyskrapan har allt man kan önska sig, skolor, köpcentrum,
restauranger och är allt igenom ett glamouröst, högteknologiskt samhälle där överflödet syns
överallt.
 

Vi får i Tusende våningen följa olika ungdomar och deras livsöden, exempelvis den rika tjejen Avery som bor högst upp i tornet med sin familj som tillhör de rikaste men det hon vill ha mest av allt kan hon aldrig få. På våning 950 bor Averys bästa vän Leda med sin rika familj, så småningom blir Leda besatt av att ta reda på andra människors hemligheter efter ett stort svek och anlitar därför hackaren Watt till sin hjälp. Watt i sin tur bor på våning 300 som ligger långt ner i botten borta från allt lyx och överflöd, på samma våning bor också Rylin som kämpar med att klara av ekonomin för att kunna försörja sig och sin lillasyster. Eris som är Averys barndomsvän tvingas flytta från en av de näst högsta våningarna i tornet ända ner till våning 300 efter en smutsig familjeskandal.

Intriger, lögner och maktspel präglar berättelsen, som läsare kastas man direkt in i bokens inledning då det börjar med att en flicka faller handlöst från tusende våningen, samtidigt som hon rasar ner från tornet i hög fart med en säker död till mötes så känner flickan i ögonblicket bara skam istället för dödsrädsla.

Tusende våningen är en realistisk framtidsroman som är en blandning av vardagsdramatik med många spännande miljöbeskrivningar från en glamourös och högteknologisk värld. Ett exempel på ett av Tornets tekniska nymodigheter är färgade kontaktlinser också kallat linsersom är ett slags socialt medium. Invånarna kan skicka meddelanden eller göra beställningar med sina kontaktlinser genom medvetna ögonrörelser men denna tekniska nymodighet är ett privilegium för dem som har råd. Boken är en ungdomsroman och är rekommenderad från 13 år och uppåt.

Den här boken är väldigt intressant då den enligt mig är den första i sitt slag som blandar vardagsrealism och fokus på ett nytt högteknologiskt samhälle. Boken skiljer sig starkt från vanliga dystopier och rymdoperor som blivit populära bland många läsare. Jag hoppas att den Tusende våningen inte blir den sista boken i den här science fiction, realistiska genren utan att det förhoppningsvis finns fler att vänta på.

/Paula 

Sommaröppet och långlån

Sommartider betyder ändrade öppettider på biblioteket men också långlån så att du hinner med semesterläsningen. Allt du lånar den 12 juni och framåt får du behålla till den 24 augusti, men alltid minst 28 dagar (med undantag för reserverade böcker, filmer och 7-dagarsslån). 
 
Öppettider 5 juni - 20 augusti:
Måndag - fredag     10 - 18
Lördag och söndag stängt  
   
Avvikande öppettider: 
Fredag 2 juni: 8 - 18
Pingstafton 3 juni: stängt
Pingstdagen 4 juni: stängt
Nationaldagen 6 juni: stängt  
Torsdag 8 juni: 11 - 16
Fredag 9 juni: 11 - 16
Midsommarafton 24 juni: stängt  

Författartips: Marilynne Robinson

Vissa böcker man läser kommer alltid att stanna kvar i minnet, under hela maj har jag suttit i min solstol och inte riktigt velat ta tag i allt det andra runt omkring. Men samtidigt så är detta en romansvit som man inte kan läsa fort, det går inte. Texten och handlingen styr takten. Det är vackert och eftertänksamt.

Romanerna är Gilead, Lila och Hemma av Marilynne Robinson, varje del i sviten tilldelas en egen huvudkaraktär.
Gilead är den lilla sömniga staden där det mesta av handlingen är förlagd, där bor den gamle prästen John Ames, änkling sen många år tillbaka, hans tid och liv ägnas åt hans församling. Han och hans gode vän pastor Boughton fördriver dagarna med otaliga partier dam och livliga diskussioner. En dag mitt under en predikan öppnas dörren och in kliver Lila, hon har varit ute på vägarna och försökt överleva på småjobb sedan hon var en liten flicka. Det som
utspelar sig är en fantastisk kärlekssaga, två udda existenser på sitt eget sätt, vågar tro att livet kan vara mer än vad de hittills vågat tro.

Lila handlar om henne, som liten blev hon uppsvept av Doll, en kvinna som såg det lilla barnets lidande och bestämde sig en natt för att helt sonika ta med sig henne. De rör sig längs med vägarna, alltid på flykt, hon hade inte ett helt fläckfritt förflutet innan hon bar med sig Lila heller. Livet är både härligt och tungt, depressionen sveper in över landet och nöden är svår för många. Doll lyckas stanna tillräckligt länge på ett ställe så att Lila hinner gå i skolan, men sedan måste de ändå vidare. Efter många år skiljs de åt och livet tar en helt annan vändning för Lila.

Hemma är den tredje delen av romansviten, här får vi följa med vad som sker i Boughtons hus, även han är skröplig och sjuk, hans yngsta dotter Grace får komma hem och ta hand om honom, snart nog dyker även den förlorade sonen upp. John Ames namne och gudson, Jack upp. Han har levt ett hårt liv, och kommer tillbaka till föräldrahemmet för han har ingen annanstans att ta vägen. Tiden har stått stilla, huset är slitet och trädgården är förfallen, syskonen ägnar dagarna åt att återställa hemmet och att sköta om sin pappa.

Det går inte att göra dessa böcker rättvisa, så jag avslutar här, men jag måste säga att jag avundas dig som fortfarande har dessa böcker framför dig. Vilken härlig sommarläsning du har att se fram emot!
 

/Åsa Hellkvist

Sommarboken

Du missar väl inte sommarens stora bokfest? Torsdag den 15 juni, dagen efter skolavslutningen, går startskottet för sommarboken. Kom och fika, hör författaren Kerstin Lundberg Hahn prata om sina böcker och få en fin bokpåse att fylla med sommarlånen!

Cirkeln

Denna veckan praktiserar Klara hos oss. Hon tipsar om boken Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Alla böckerna i serien och filmen som gjorts efter boken finns förstås att låna här på biblioteket.
 
 
Boken handlar om att sex tonårstjejer, utan något gemensamt en natt då månen färgats röd, på ett mystiskt sätt förs till den nerlagda folkparken.
 
De vet inte varför de är där eller vad de är menade att göra. Tjejerna heter Minoo, Vanessa, Ida, Anna-Karin, Linnea och Rebecca. De bor i en liten risig stad som heter Engelsfors. Det finns en ondska som jagar dem. Om de inte lär sig att samarbeta kommer dem inte att överleva.
 
Boken handlar mycket om magi, men också om verkligheten och man känner ofta igen sig i huvudpersonernas karaktärer.
 
Jag tycker boken är väldigt bra. Den beskriver vardagliga problem, men har samtidigt med magi och fantasy.
 
Efter Cirkeln har det även kommit två efterföljare som heter Eld och Nyckeln.  
 
/Klara

Öppettider Kristi Himmelsfärd

Nu i Kristi Himmelsfärdshelgen har vi lite förändrade öppettider på biblioteket:

Onsdag 24 maj: 8-18

Kristi Himmelsfärdsdag: stängt.

Övriga dagar har vi öppet som vanligt. Vi önskar alla våra besökare en riktigt trevlig helg!

Bookface friday

 

 

 

 

 

 

 

 

Ni som följer oss på Facebook kanske har sett dem: bilderna där ett bokomslag fotas i anslutning till en riktig människa, så att personen på boken blandas samman med den verkliga personen. Det här sättet att blanda konst och verklighet är ett fenomen som kallas "bookface", och något som många bibliotek och andra bokälskande personer/rörelser roar sig med. De som första gången använde hashtaggen #bookfacefriday var New York Public Library i augusti 2014. De har sedan dess lyft upp extra bra bookfaces på sitt Instagramkonto.

Vi tycker att det är ett kul sätt att lyfta fram böcker, och hoppas att ni också gör det. Vill ni se våra bookface, och andra tips och nyheter - följ oss på Facebook! Har ni själva fotat ett bra bookface som ni vill att vi ska lägga upp bibliotekets facebookkonto - maila oss på bibliotek@partille.se! Dit kan du också maila boktips, förslag och frågor.

Stopp! Min kropp!

Många förskolor och skolor arbetar nu med den handbok som getts ut av Rädda barnen, Stopp! Min kropp!. Tanken med boken är att underlätta för föräldrar och andra vuxna och komma med tips på hur man kan prata med barn i olika åldrar om kroppen, dess privata områden och vad man får och inte får göra med andras kroppar. Handboken finns att ladda ner här.

Vi på biblioteket får ibland önskemål om att leta fram böcker på detta tema och här kommer några tips. Om man själv vet någon bok som är bra och tar upp detta ämne så är man välkommen att höra av sig till oss med ett inköpsförslag. En del tar specifikt upp problematiken kring sin egen och andras kroppar medan andra berättar generellt om barns rättigheter samt självkänsla och styrka att säga ifrån.

Boktips:

 

Läs vidare:

 

 

  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10
Öppettider Öppettider

Sommarens öppettider 5 juni - 20 augusti: 

Mån - fre:
kl. 10 - 18

Lör och sön:
stängt

Midsommarafton 23 juni: stängt

Läs mer om sommarens öppettider och sommarlån här. 

Tel: 031-792 10 10

Följ oss på Facebook!