Bilderböcker om att få syskon

Vi har precis fått in tre nya bilderböcker om att få syskon. En gammal klassiker som fyller 40 år i år, Lilla spöket Laban får en lillasyster, samt två helt nya titlar; Puck får ett syskon samt Jag är storasyskon nu.

I Puck får ett syskon får vi följa med Puck som ska blir storebror för första gången. Mammas mage är stor och därinne bor Pucks syskon. Puck väntar och väntar, och när bebisen äntligen kommer ut så blir det nästan som Puck trodde, fast inte riktigt. Bebisen kan inte leka med Puck riktigt än. En bilderbok med humor och fina bilder om hur det kan vara att få ett syskon.

Jag är storasyskon nu är en bilderbok på rim, om en liten flicka som får en lillebror. Om att först vara minst, men att sen ha blivit stor. Ibland vill hon också vara liten men tycker samtidigt att det är roligt att vara stor för hon kan så mycket som inte lillebror kan.

 

"Lillebror har somnat nu,

han sussar jättegott.

Han ligger i min spjälsäng

och kramar nallen som han fått.

 

Snart ska jag också sova,

men pappa läser för mig först.

Jag får vara uppe länge nu,

det är bra att vara störst!"

 

Kontantfritt i Kulturum

Från och med 1 maj upphör kontanthanteringen i Kulturum. Detta gäller alla ärenden i bibliotek och kundcenter, så som biljettköp och betalning av hyrfilmer och övertidsavgifter. Självklart går det bra att betala med kort. När du hyr film läggs avgiften på ditt bibliotekskonto när du lånar i våra automater. Vänta gärna med att betala tills dina avgifter nått upp till 100 kr.

Anledningen till beslutet är att administrationen vid kontanthantering är dyr och tidskrävande, samt att det alltid är en säkerhetsrisk med en kontantkassa. 

Kafé Kulturum innefattas inte i beslutet. 

 

Betala online

Du vet väl att du kan betala dina biblioteksavgifter online när du är inloggad på ditt bibliotekskonto? Det går att betala med Mastercard eller VISA. Logga in med lånekortsnummer och pinkod. Gå in på "Mina avgifter", markera avgiften, tryck på "Betala" och följ sedan instruktionerna. Har du en e-postadress kopplad till ditt konto skickas ett kvitto dit när betalningen är genomförd.  

Invigning av nya Kulturum!

Lördag blir en dag av festligheter när nya Kulturum invigs, och vi firar att de allra flesta verksamheter nu har flyttat in. Idag finns allt från förskola och flyktingmottagning till ABF och Hembygdsföreningen i huset. 

Under dagen blir det uppträdanden och möjlighet att prova på allt från att programmera robotar och dansa jazzdans till barnvagnsgympa och yoga. Kulturskolans elever och lärare kommer att uppträda under dagen och de allra flesta lokaler kommer att stå öppna för nyfikna att kika in i. Hela programmet för dagen hittar du här.

Biblioteket har förstås öppet som vanligt, och bjuder dagen till ära dessutom på ett program för hela familjen. Ta med barnen på sagostund med Thomas - såklart kan du också få tips på bra bilderböcker att låna med hem. För dig som är nyfiken på att börja läsa eller lyssna på böcker på din surfplatta eller mobil är Josefin på plats för att ge en introduktion till hur du kommer igång med e-böcker. Ta gärna med din surfplatta för att få hjälp att komma igång. Utöver detta håller Kulturskolan i sångstund och babyrytmik i sagorummet. 

Så här ser dagens program ut: 

11.30: Sagostund med personal från biblioteket.

12.00–15.00: Josefin från biblioteket presenterar E-böcker.

12.15: Musik- och sångstund med Kulturskolans lärare i bibliotekets barnrum.

14.00: Babyrytmik med Kulturskolans lärare i bibliotekets barnrum.

Biblioteket håller som vanligt öppet 11-16. Välkomna!

Öppetider i påsk

Nu i påsk har vi lite förändrade öppettider på biblioteket:

Skärtorsdag: 8-18

Långfredag-Annandag påsk: stängt

Från och med tisdag 18 april har vi öppet som vanligt. Vi önskar alla en trevlig påsk!

P.S. Håll utkik på vår Facebooksida under helgen för tips på påskekrim att läsa under ledigheten!

 

 

Pappa kom som båtflykting till Sverige 1944

Den första vajern brast, den andra höll. Pappa stod vid relingen och såg hur undervattensskären närmade sig. De hade varit sekunder från att förlisa. Nu hade lotsen på Ulvön, utanför Örnsköldsvik, räddat livet på de estniska flyktingarna. Det var den 27:e september 1944.

Pappa kom som båtflykting till Sverige. I en risig skorv, 840 estniska flyktingar tätt ihop packade på en gammal motorseglare. De fick motorhaveri i Östersjön och drev i närmare 60 timmar innan det svenska lotsfartyget räddade dem. Man tror att ungefär 3000 ester drunknade när de försökte nå friheten under krigsåren. 

Precis som de som flyr över Medelhavet idag flydde de från förtryck och krig. Idag upplever vi den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. 

Pappa fick en fristad i Sverige, jobbade på varven i Göteborg som plåtslagare, bildade familj, odlade i sin koloniträdgård. Idag är han 91 år och klarar sig själv i sin lägenhet i Biskopsgården sedan mamma gick bort för några år sedan. 

Svetlana Aleksievitj fick Nobelpriset i litteratur 2015. Hon sätter på pränt det oerhörda lidande och uppoffringar som det ryska folket tvingades till under kriget. Man gråter när man läser, det går inte att låta bli. I boken De sista vittnena berättar människor om sina upplevelser av kriget som barn. Barnen ser papporna försvinna till fronten eller bli partisaner. Mammorna ibland också. Många blev föräldralösa. Kriget böljar fram och tillbaka. 

Ett av vittnena i boken, Artur Kuzejev, som var 10 år berättar om tre rödarmister som avrättades i hans by. Under de sista minuterna i sitt liv ropar de sitt namn i hopp om att någon ska komma ihåg dem och meddela nära och kära. På natten när han vaknar upprepar han: ”Vanjetja Ballaj, Roman Nikonov…

/Monica Vahlén, Partille bibliotek

Get Online Week

Denna veckan uppmärksammas säkerhet på nätet och vårt användande av e-tjänster i Get Online Week. Get Online Week är en europeisk kampanj som syftar till ökad digital delaktighet. Temat i år är: 

1. Cybersäkerhet: hantera din digitala identitet på ett säkert sätt. Använd teknologin och internet säkert. 

2. E-tjänster: Lär dig använda myndigheters och bankers olika e-tjänster. E-hälsa och e-handel. 

3. Arbete och entreprenörsskap: Skapa din egen framtid. Att utvecklas, hitta nya jobb och starta företag. 

Kampanjen är en bred satsning som uppmärksammas i 34 europeiska länder

Vad gör biblioteket?

På Partille bibliotek jobbar vi för att öka den digitala delaktigheten genom att erbjuda datorhjälp. Boka en tid med Thomas för att få hjälp med att komma igång med internetbanken, lära dig använda din Ipad, mail, ordbehandling, eller något annat som har med datorer, surfplattor och smarta mobiltelefoner att göra. För mer info och tidsbokning kontakta Thomas Sandén, tel: 031-792 12 31.

 

I maj finns det möjlighet att gå på surfplatte- och mobilcafé med Seniorträffarna och Hälsodisken. Då kan du få svar på dina frågor om surfplattor och smarta mobiler, och få användbara tips. Träffarna sker på torsdagar kl. 10-12 i Vinterträdgården i biblioteket, 4, 8 och 11 maj. För mer info kontakta Seniorträffarnas samordnare Susanne Carlund Johansson, tel: 031 – 792 16 21.

Lästips

Förra året uppmärksammade vi Safer Internet Day med ett besök av Patric Ekroth från Partille IT. Han berättade  och svarade på frågor om säkerhet på nätet, som t ex hur du skyddar dig mot spam och virus, tips för att skydda dina lösenord och mycket mer. Läs hela Patriks presentation här. På biblioteket finns böcker om datoranvändning för alla från nybörjaren till experten. Här hittar du våra böcker om datorer. 

Boktips från vår praktikant

Kristin från Vallhamraskolan har praktiserat på biblioteket den här veckan. Här tipsar om hon en av sina favoritböcker: "Julia" av Anne Fortier. 

Första gången jag läste Julia var i början av juni, skolavslutningen var nära och det enda vi gjorde var att kolla på film på lektionerna, eftersom alla prov och uppgifter var klara. Istället för att se på film så valde jag att läsa. Jag hittade boken i skolbiblioteket av en slump, jag läste baksidan och den lät rätt så spännande. Vi hade nyligen läst om Shakespeare och hans verk och det var troligen av den anledningen som jag valde boken.

Julie Jacobs gammelmoster Rose är död och nu måste hon dela upp arvet mellan sig och sin själviska tvillingsyster Janice. I arvet så får Julie en nyckel som går till ett bankfack i Italien och kommer därmed närmre en stor familjehemlighet. Julie och Janice har inte hört eller pratat någonting om sin mamma med Rose sedan de flyttade från Italien och till USA till sin gammelmoster, vilket var när de var väldigt små. Men Julie hittar dagboksanteckningar i Italien som hennes mamma förde och som gör att hon kommer närmre och närmre sanningen om sitt förflutna och vem som egentligen är hennes pappa och varför hennes mamma dog.

Berättelsen är invävd med parallella händelser om Shakespeares Juliet och Romeo, en flickas sorgliga öde och stora kärlek för sexhundra år sedan. Boken är skriven med stor spänning och en bladvändande katt och råtta-lek samt med pirrande romantik som får det att krypa i fingrarna!

Författaren Anne Fortier är från Danmark men bor numera i USA, där även boken blev skriven och därav att originalspråket är på engelska. Romanen om Julie Jacobs har blivit en stor internationell succé och den kommer ut i trettio länder världen över. Boken är tjock för mycket läsning fram i sommar och med noggrant forskningsarbete och noga beskrivningar så är det lätt en av de bästa böckerna jag har läst!

/Kristin

En barnboksfavorit

Jag vill tipsa om några av mina favoritbarnböcker - serien om Dunne, eller Daniella som hon egentligen heter. Min dotter älskade de här böckerna när hon var 7 år, och jag tyckte de var precis lika bra som hon. De är skrivna av Rose Lagercrantz och Eva Eriksson har gjort de superfina illustrationerna. 

I första boken, Mitt lyckliga liv, ska Dunne börja första klass. Hon är förstås väldigt nervös över att hon ska bli alldeles ensam i skolan, men redan andra dan delar hon gunga med Ella Frida, som blir hennes allra bästa kompis. De är tillsammans jämt, ända tills fröken en dag berättar att Ella Frida ska flytta. Dunne vill alltid vara glad, och hon tänker ofta på saker hon blir lycklig av, men ibland händer det saker som bara vänder upp och ner på allt. Rose Lagercrantz beskriver allt det stora som händer i en sjuårings liv på ett fint, enkelt språk. Både det sorgliga och det glada får plats utan att det blir sentimentalt och smörigt. 

Mitt lyckliga liv och de andra böckerna om Dunne passar för 6-9-åringar, och allra bäst för den som precis har börjat skolan. De har ganska korta kapitel med bilder på varje sida, och går att använda som högläsningsböcker eller läsa själv-böcker.

/Ragnhild 

Jane, räven och jag

En bok kan vara en tillflykt eller ett sätt att resa. Den kan vara ett fönster eller en spegel. Den kan vara en vän.

Så är det för Helén i serieromanen Jane, räven och jag av Isabelle Arsenault och Fanny Britt. Helén är utfryst av de som tidigare varit hennes vänner och de klottrar elaka saker om henne på skolans toalettvägg. Helén själv försöker göra sig så osynlig som möjligt, men hennes annars så gråa liv fylls av färg när hon läser Jane Eyre av Charlotte Brontë. Boken blir hennes fristad och Jane Eyre tjänstgör både som spegel och motpol till hennes egna upplevelser. Men trots att en fiktiv vän kan fylla ett tomrum är det är först när Helén får en vän av kött och blod som färgerna börjar sippra tillbaka i hennes eget liv.

Jane, räven och jag är en finstämd och lite bitterljuv berättelse som får liv och djup genom sina fantastiska bilder. Det är också en bok som kan läsas likaväl av en 10-åring som av en tonåring eller vuxen. 

Jag är själv ingen van serieläsare men har nyligen börjat upptäcka vilken rikedom och variation som finns bland böckerna på seriehyllan. Serier kräver precis som lyrik ett annat sätt att läsa, ett annat tempo och en annan nivå av uppmärksamhet. Det kan vara ovant att sakta ner, men jag hoppas kunna inspirera någon som är ”nybörjare” precis som jag att våga prova. Annars rekommenderar jag…
Jane Eyre!

/Karolina Thyne, bibliotekarie

Fredagsfrågan

De som följer oss på Facebook har kanske sett att vi varje vecka ställer några frågor till en besökare eller personal här i biblioteket. Denna veckan gick frågan till Kjell Senneson, som var här för att låna böcker. 

- Hej Kjell! Vad ska du låna idag?

- Augustus av John Williams. Jag har varit i Rom två gånger och sett rester från den tiden, till exempel Colosseum, och tycker det är intressant med historia. 

- Vad gillar du annars att läsa?

-Som kristen lånar jag gärna upplysningslitteratur, kanske lånar jag något av C.S. Lewis -han tycker jag är bra! Och så gillar jag pusseldeckare - jag har läst alla Conan Doyles böcker om Sherlock Holmes och allt av Agatha Christie och Ruth Rendell. Så nu finns det inget mer av dem i hyllorna att låna. Dan Brown tycker jag också är bra, både Da Vinci-koden och hans andra böcker. 

Vi tackar Kjell för pratstunden och alla tips. Titta gärna in på Partille biblioteks sida på Facebook för att få mer bra tips, och se vad som händer på biblioteket!

  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10
Öppettider Öppettider

Mån - fre
kl. 8 - 20

Lör och sön
kl. 11 - 16

Tel: 031-792 10 10

Följ oss på Facebook!

Avvikande öppettider: 

1 maj: stängt