Hej Karolina!

Nu är det dags att presentera en till ny kollega! Karolina Thyne är ny barn- och ungdomsbibliotekarie här på biblioteket. Hon kommer att jobba mot barn och unga i alla åldrar, men med ett särskilt fokus på ungdomar då hon är den som köper in all ungdomslitteratur. 

- Hej Karolina! Hur tycker du att den första tiden på nya jobbet har varit?

- Det har varit roligt och omtumlande. Det är mycket nytt att sätta sig in i men också spännande att lära känna ett nytt bibliotek. 

- Vad är dina intryck av Partille bibliotek?

- Framförallt att det är en så härlig miljö och lokal - rymligt och högt i tak, en inspirerande miljö. 

- Till sist: har du något tips på en riktigt bra ungdomsbok?

- "Du, bara" av Anna Ahlund. Det är en rörande kärleksskildring mellan två killar, Frank och John.

Boken kan du hitta på ungdomsavdelningen och på regnbågshyllan, där man kan hitta såväl barn- och ungdomsböcker som vuxenromaner och faktaböcker. Väl värt ett besök om du inte upptäckt den än!

Hej Paula!

Det händer mycket på biblioteket just nu: vi har fått en ny bibliotekschef och två bibliotekarier. Paula Jonsson är ny barn- och ungdomsbibliotekarie och hon kommer bland annat att jobba med att åka ut till Öppna förskolor och ta emot BVC-grupper på biblioteket. 

Hej Paula! Nu har du jobbat hos oss i några dagar - hur känns det tycker du?

- Det känns väldigt kul och väldigt spännande att sätta sig in i alla arbetsuppgifter.

Paula, som tidigare har arbetat på skolbibliotek, tycker att det ska bli kul att få ägna ännu mer tid åt att arbeta med barn och unga:

  - Det är ett intresse som vuxit fram med tiden ju mer jag jobbat på skolbibliotek, jag ser jättemycket fram emot att grotta ner mig i det. 

 

 

Boktips från en av våra besökare

Vår flitiga låntagare Barbro tipsar här om Karin Bojs Augustprisbelönade bok Min Europeiska familj. Missa inte heller Svenskarna och deras fäder - de senaste 11 000 åren som Bojs skrivit tillsammans med Peter Sjölund, författare till boken Släktforska med DNA. 

Karin Bojs – Min europeiska familj. De senaste 54 000 åren
Tänk att ett så ”torrt” vetenskapligt ämne som genetisk DNA-analys kan bli så fascinerande! Karin Bojs har lyckats skriva en bok som blir så fängslande, att man nästan inte kan lägga ifrån sig boken.

Med utgångspunkt från sig själv, sin mor och sin mormor spårar hon sig bakåt 54 000 år till de första människorna som satte sin fot i det vi idag kallar Europa. Hon intervjuar arkeologer och genetiker och beskriver sin mormors släktgrens vandringar uppåt mot vår del av världen. Hon följer också sin farmors släktgren tillbaka till jordbrukets uppkomst i Syrien och redovisar de senaste forskningsresultaten med en smittande nyfikenhet. Med på resan finns också husdjur och även här beskriver hon hundars, katters och tamboskaps DNA-analyser.

Hon redovisar också tydligt de olika uppfattningar som rått och som råder beträffande våra rötter bland invandrande jägare, jordbrukare och hästtämjare. På köpet finns även det indoeuropeiska språkets invandring. Även släktforskande amatörer har bidragit till kartläggningen och kan fortsätta bidra genom sina egna DNA-analyser som numera finns att tillgå även för privatpersoner. Hon avslutar boken med en ordentlig genomgång av vilka DNA-tester som finns, vad de innebär, hur man går tillväga. Dessutom ett kapitel med lästips och resmål, allt trevligt kommenterat.

/Barbro Ilvemo

Personalens årsbästalista: de bästa böckerna 2016

Vill du ha tips på läsning inför julledigheten? Då behöver du inte leta längre - bibliotekets personal har sammanställt en årsbästalista med de bästa, mest omtalade, nyskapande eller intressanta böckerna från året som gått. Klicka på bilden för att läsa alla tips!

God Jul önskar vi på biblioteket!

Palimpsest

Seriealbum är bra om man inte har så mycket tid men ändå vill läsa något. Ett album som jag hade missat tidigare är Lisa Wool-Rim Sjöbloms Palimpsest som kom ut tidigare i år. Det är en personlig berättelse om hennes egen adoption, men även en strukturell adoptionskritik. Ordet ’palimpsest’ kommer från grekiskans palin som betyder ’på nytt’, ’igen’ och psaein som betyder ’gnugga’, ’skrapa’. Långt tillbaka i tiden var det en handskrift som vanligen skrevs på pergament vars text skrapats och tvättats bort och ersatts med en ny.

– Poängen med att jag kallar den för Palimpsest är att det handlar om att berätta sin egen berättelse och att använda sin egen röst utan att bli avbruten, omtolkad eller ifrågasatt och få höra att det man upplever är fel.

Det är en bok som berör och tar upp ett viktigt ämne. Jag blev intresserad av fler utgivna berättelser från just den adopterades synvinkel (för jag antar att de är lika många som antalet adopterade) och fann i alla fall två stycken som vi har här på biblioteket:

Astrid Trotzigs debut från 1996 Blod är tjockare än vatten. En berättelse om det kluvna i att vara adopterad, och senare även en resa tillbaka till ”hemlandet” Sydkorea. Boken nominerades till Augustpriset. Hon var även redaktör för antologin Hitta hem : vuxna adopterade från Korea berättar.

Maja Lee Langvads Hon är arg : ett vittnesmål om transnationell adoption (2016). Precis som de andra två, är det en personlig berättelse om upplevelsen av att vara adopterad, men likt Palimpsest innehåller texten även en kritik av adoptionsindustrin.

Ett svårt ämne stundtals. Trots kritiken så generaliserar ingen av författarna utifrån sina enskilda livsöden men vill ändå lyfta fram en kritisk hållning gentemot adoption. På ett strukturellt plan.

/Josefin 

 

Lusseläsning

December fortskrider i ett rasande tempo, precis som vanligt.

På tisdag är det Lucia och vi har såklart många både mysiga och rysliga böcker att låna och läsa, tillsammans eller ensam uppkrupen i soffan med lussebulle och glögg.

Kolla här för fler tips!      

Författarbesök: Udo Sponberg

På onsdag kommer Udo Sponberg till biblioteket för att prata om sin bok Harkrankens sista resa. Boken utspelar sig 1972, i efterdyningarna av sommarolympiaden i München. Överallt talas det om dådet, men Bruno vill berätta en annan historia - den om längtan, rivalitet och svartsjuka på vägen till Marrakech. 

Udo Sponberg är sedan många år bosatt i Partille. I över trettio år var han skribent på Göteborgs-Posten, bland annat som signaturen Spån på Världens Gång-sidorna. 

När: onsdag 7 december kl 18.30

Plats: Vinterträdgården i Partille bibliotek

Ingen föranmälan, fri entré. Välkomna!

Boktips från en av våra besökare

IGÅR SJÖNG NÄKTERGALEN av Eivor Martinus


Jag har sällan läst en bok som berört mig så djupt. Eivor Martinus skildrar med stor närhet och värme  livet efter att hennes make, Derek, fått en Alzheimer-diagnos. Hon beskriver den gradvisa nedbrytningen och förlusten av den person hon en gång gifte sig med och bildade familj. Tillsammans bjuder de motstånd och försöker bromsa den oundvikliga nedbrytningen. Hon återger såväl dråpligheter och kärleksfullhet som ångestfyllda stunder.

Länge försökte de att föra ett så normalt liv som möjligt, och även efter att Derek inte längre visste vem hon var, försökte hon behålla honom i hemmet med hjälp av vänner och assistenter så länge som möjligt. När hon själv, vid ett tillfälle, blev sjuk och sängliggande, satt han vid hennes sängkant och frågade ”Har du ingen fru?” När svaret blev nekande, tyckte han synd om henne för ”fruar tar hand om en” – vilket vackert betyg.

Alla som mött Alzheimer och demens på nära håll kommer att känna igen mycket. Trots det obevekliga slutet finns hela tiden en kärlek och en värme som genomsyrar hela boken – en mycket läsvärd bok.

/Barbro Ilvemo

 

Eija Hetekivi Olsson

På torsdag kommer författaren Eija Hetekivi Olsson till biblioteket för att berätta om sin nya roman Miira, uppföljaren till den uppmärksammade och hyllade Ingenbarnsland från 2011.

Med sitt intensiva och kraftfulla språk skildrar hon uppväxt, segregation och järnvilja i 80-talets Gårdsten och Bergsjön. Missa inte!

Låna och reservera Eijas böcker här

Tid & plats: Torsdag 24 november kl. 18.30, Vinterträdgården i Partille bibliotek. Fri entré.

 

 

 

Hundens år?

Jag vill bidra med en egen liten spaning som jag blivit varse när jag iordningställer våra nyinköpta böcker. Det handlar ovanligt mycket om hundar i år. Förutom den mängd med facklitteratur som handlar om hundars träning, mat och annat så förekommer hunden en hel del inom skönlitteraturen i år.

Tidigt i höst kom Håkan Nesser med en liten volym som heter Nortons filosofiska memoarer. Norton hette Nessers älskade hund, som numera bebor de sälla jaktmarkerna. Vi får ta del av Nortons tankar och funderingar om livet i allmänhet och husse i synnerhet.
 

 

I Bengt Ohlssons senaste roman Drick värmen ur min hand spelar hunden Rulle en stor roll. Martin, en 40-årig socialarbetare, får överta Rulle efter en klients bortgång. Martins äktenskap har gått i stå och han har förälskat sig i en yngre kollega. Umgänget med och omsorgen av Rulle förändrar Martins syn på de relationer han har och det liv han lever.

 
Annelie Jordahl berättar i Som hundarna i Lafayette Park 
om Jeanette. Hon är en kvinna runt 60 som har förlorat sin man i en arbetsplatsolycka. För att bearbeta sin sorg skapar hon en dödsbok där hon, nästan maniskt, samlar material om arbetare som förolyckats på sina arbeten. Hennes dotter, som gjort en klassresa och är akademiker, tycker hon är pinsam och ger henne en hund som tröst och förströelse.
 

Ingen har väl undgått berättelsen om gathunden Arthur som följde med ett svenskt gäng multisportare i Ecuadors djungel efter att ha blivit bjuden på en köttbulle. En av svenskarna, Mikael Lindnord, beslöt sig för att ta med Arthur till Sverige. I boken Arthur: gathunden som lämnade djungeln och hittade hem kan man läsa om hela äventyret

Jag avslutar min hundspaning med en film. Heart of a dog är gjord av Laurie Anderson. Den handlar om livet, döden och allt däremellan. Utifrån 

den älskade terriern Lolabelles perspektiv får vi i fragment ta del av hennes sista tid på jorden. Laurie Anderson är musiker, konstnär, filmare bl.a. ja, hon är en multikonstnär. Hon var gift med Lou Reed som gick bort 2013. Han förekommer i en enda kort filmsekvens på en strand med Lolabelle. Funderingar kring livet och saknaden av älskade nära genomsyrar Anderssons verk. En film att se om igen och igen och igen…

Böckerna finns att låna och filmen finns för uthyrning i Partille bibliotek förstås!

/Marli Pettersson, bibliotekarie

  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10
Öppettider Öppettider

Mån - fre
kl. 8 - 20

Lör och sön
kl. 11 - 16

Tel: 031-792 10 10

Följ oss på Facebook!