Adventskalender

Sök böcker, filmer, e-böcker m.m.

Bibliotekets adventskalender Bibliotekets adventskalender

Följer du vår adventskalender på Facebook? Varje dag fram till julafton öppnar vi en ny lucka i kalendern med ett boktips från året som gått. Här hittar du alla tipsen!

1. Ingelin Angerborn – En klurig jul

Börja idag med årets adventsbok! Rutan känner sig ensam. Hennes bästa kompis har flyttat, och därför blir hon väldigt glad när Otto dyker upp. Han är en utomjordning som har ramlat av sitt rymdskepp och hamnat på jorden. Trots att Otto och Rutan blir goda vänner så längtar han hem. Rutan och hennes klasskompisar försöker hjälpa Otto att få kontakt med sin planet ute i Vintergatan. Ett kapitel varje dag fram till julafton. Ett tips om den här boken är utlånad är att vi har fler adventsböcker - kanske någon av de andra finns att låna?

/Josefin

 

2. Three billboards outside Ebbing, Missouri

Mildred Hayes dotter kommer aldrig hem efter en utekväll med vännerna. Hon har blivit mördad och polisutredningen kommer inte fram till något. Då beslutar sig Mildred för att hyra tre reklamskyltar längs med vägen, där hon anklagar polisen i staden för att vara inkompetent. Detta ställer så klart till det för henne och delar staden i två läger. 
Den här filmen är en riktig pärla, det är inte bara jag som tycker det, utan det har regnat nomineringar över den! 
/Åsa
 
 
Oerhört vackert praktverk om de kvinnor som verkat i och format Sveriges andra största stad, alltsedan grundandet för snart 400 år sedan fram till idag. Det är konstnärer, näringsidkare, pedagoger och sjörövare i en inspirerande och lustfylld blandning. Glöm allt snack om Göteborgs otaliga starka män och gör plats för de minst lika starka kvinnor som här träder fram ur skuggorna! 
/Sara
 
Den här boken börjar med att 17-åriga Liv inte vet var hon är. Hon har svimmat av i ett klassrum och det är oklart varför. Liv har just flyttat från Stockholm med sin pappa till en liten by på landet och vi förstår snart att Liv har stora svårigheter när det gäller att vara social och prata med folk. Hon tänker så många tankar men kan inte få fram orden. Den här boken tar, på ett bra sätt, upp det tunga ämnet panikångest men samtidigt finns det humor i den också. Det är underhållande när huvudpersonen ”Sherlockar” dvs försöker skapa sig en bild av andra människor genom de ledtrådar hon ser hos dem. 
/Sofia
 
Staden Bone Gap, Illinois är en märklig plats där tid och rum är mer löst sammanfogade än på andra platser. Det är en plats full av öppningar och mellanrum där en människa lätt kan smita in eller försvinna. Pojken Finn är inte som de andra invånarna i staden. Han kan höra vad majsfälten viskar och vad kråkorna skvallrar om. När Roza plötsligt försvinner antar alla att hon stuckit av egen fri vilja, men Finn vet att det inte stämmer. Om han bara kunde få någon att tro på det han berättar. Bone Gap är en prisbelönt ungdomsroman som sjuder av magisk realism. Finns att läsa på engelska på biblioteket.
/Karolina
 
 
Den isländska författarinnan, Audur Ava Olafsdottír, är här tillbaka med sin säregna svarta humor. Den handlar om Jonas som inte längre ser någon mening i tillvaron. Han börjar planera sitt självmord, men hur ska han gå tillväga? För att skona sin dotter för att upptäcka hans döda kropp bestämmer han sig för att åka utomlands. Väl där blir det inte riktigt som han tänkt sig…
/Anette C
 
 
Farfar Gottfrid är gammal och vill rymma från sjukhuset. Släkten tycker bara att han är besvärlig, men barnbarnet Lill-Gottfrid ställer upp och tillsammans ger de sig ut till stugan i skärgården där farfar brukade leva tillsammans med farmor. En bok om det viktigaste i livet. Och döden. Den ALMA-prisbelönade författaren och illustratören Kitty Crowther har gjort de fina bilderna. 
/Josefin
 
Ett barn dör under den svarta barnmorskan Ruth Jefferson skift. Hon anklagas av föräldrarna som är vit-makt-anhängare för barnet död. Sjukhuset tar sin hand från henne och en rättegång följer. Författaren har skrivit en lysande bok som belyser begrepp som rasism, privilegier och rättvisa.
/Monica 
 
Tolvåriga Sahsas mamma är död. Sasha bestämmer sig för att göra allt tvärtom som mamman gjorde, för att hon själv ska kunna överleva. Mamman grät mycket, därför bestämmer sig Sasha för att hon inte ska gråta. Mamman läste mycket, därför ska Sasha inte läsa (något som visar sig vara ganska svårt för någon som går i skolan). Mamman fick andra att gråta; Sasha vill göra andra glada. Hon bestämmer sig för att bli comedy queen. Jenny Jägerfelt skriver som vanligt otroligt roligt; och kanske är det nödvändig när man ska skildra ett så svart och svårt ämne.  Det här är sorgligt och roligt om vartannat, och så värt sin Augustprisnominering. 
/Lisa
Mina sidor

Språk Språk

Öppettider

  • Måndag: 08-20
  • Tisdag: 08-20
  • Onsdag: 08-20
  • Torsdag: 08-20
  • Fredag: 08-20
  • Lördag: 11-16
  • Söndag: 11-16
  •  

Partille bibliotek