Det händer när du vilar av Tomas Sjödin

Tomas Sjödin är en uppskattad författare, krönikör och radiopratare. Han är också pastor inom pingstkyrkan, vilket kan verka avskräckande på en del, men han har ett så klokt och allmängiltigt sätt att formulera sina tankar på att även sekulära personer kan känna sig hemmastadda.

Hans senaste bok är en lovsång till sofflocket. Det handlar om att göra tid för vilan, och han vänder på begreppen: istället för att se vilan som en återhämtning när vi nästan har stressat ihjäl oss, istället för att ”vila ikapp” när vi har sovit för lite, så menar Sjödin att vi måste pausa görandet innan orken tryter. Att vi genom att vila regelbundet faktiskt tar ansvar för vårt liv.

Han frågar sig vad det är för samhälle vi har där det blivit fult att vara trött, där den som vilar middag ses som museal. Med en träffsäker formulering skriver han:

”Att man inget vettigt gjort på en hel dag är en information man får hantera med varsamhet, man får skydda känsliga människor. Folk får utslag av att höra sådant.”

Men vila är inte främst att göra ingenting, vila är att göra det man njuter av, som man mår bra av. Vila är att göra något annat.

När allting bara snurrar på och det enda man önskar är mer tid, så kan det hända mycket om man ger efter för behovet av vila och släpper taget om alla måsten. Då skapas distans till det man håller på med. Kanske inställer sig frågan vad det är vi jagar efter? Livet är större än att ständigt prestera och att bli mätt och värderad.

Författaren prisar vilan, men sticker inte heller under stol med att man förlorar något när man slutar prestera hela tiden. När man ransonerar sina åtaganden. Men vinsten är så mycket större. Ett liv kan inte innehålla hur mycket som helst – även om man har svart bälte i effektivitet.

Låna och reservera Tomas Sjödins böcker HÄR.

Lyssna på hans olika sommar- och vinterprat på Sveriges Radios hemsida.

/Anette Ek, bibliotekarie

Nätternas gräs av Patrick Modiano

Jag har aldrig varit i Paris, men det utgör inget hinder för att kunna följa med i berättarjagets vandringar längs namngivna boulevarder och gator i Paris. Man får tydliga bilder av tomma och ödsliga gatustråk, av virvlande löv, av ekande kajer. Språket förmedlar en närvarokänsla som nästan känns som lukter och smaker.

En man försöker återskapa en period i sitt liv med hjälp av sin anteckningsbok. Men bokens egentliga ämne är inte vad som hände då utan tiden och dess oåterkallelighet. Man kan inte återskapa det förflutna, inte finna svaren nu på frågorna man aldrig ställde då. Han beskriver en känsla av parallella tider, hur då och nu glider fram intill varann, som en spricka i tiden, där drömmen är färdmedlet mellan de två. Men drömmen kan inte få fram svaren eller förklaringarna. Bokens slutord att det får bli en annan gång utgör själva slutsatsen av sökandet. Tiden går inte att hejda eller vrida tillbaka.

Låna eller reservera Nätternas gräs och andra romaner av Modiano HÄR

/Barbro Ilvemo, låntagare

Mängder med nyinköpta serier på biblioteket

De senaste tre åren så har Partille bibliotek köpt in en hel del seriealbum och grafiska romaner som riktar sig mot en vuxen läsekrets. Självklart har vi följt den svenska utgivningen av indieserier från förlag så som Galago och Kartago osv. Ofta handlar det om humoristiska serier med en satirisk skärpa så som Kunskapen frukt av Liv Strömqvist men lika ofta hittar man i dessa förlags utgivning självbiografisk serier så som Mats kamp av Mats Jonsson eller romanliknade verk så som Jordens medelpunkt av Anneli Furmark. En ny svensk våg av serier med avstamp i fantasy och science fiction har också kunnat skönjas där de svenska serieskaparna gärna publiceras i tidskriften Utopi som har positionerat sig som ett sorts alternativ till Galago. (Både Utopi och Galago finns att läsa på biblioteket) 

Den svenska seriescenen är lite speciell på så sätt att vi de senaste 10 åren har sett hur ”indieserierna” med de serietecknare som debuterade i Galago i början av 2000-talet (exempelvis Liv Strömqvist och Nina Hemmingsson) blivit omfamnade och hyllade av det kulturella etablissemanget och älskade av en bred läsekrets medan de typer av serier som är storsäljande mainstream-produkter i många andra länder dvs. action, fantasy och superhjälte-serier känns ytterst perifert och obskyrt i Sverige. Dessutom kan en konstatera att den svenska seriescenen är relativt jämställd vilket är mycket glädjande med tanke på att serier är en traditionellt manligt dominerad kulturyttring. Många av de mest hyllade och tongivande svenska seritecknarna på senare år är kvinnor, särskilt inom den nämnda "indiefalangen" som fått sådant uppsving under 2000-talet. 

Men på Partille bibliotek har vi alla typer av serier! Den senaste tiden har vi särskilt lagt krut på att köpa in amerikanska mainstrem-serierna från exempelvis Marvel comics, DC comics, Image för att bredda seriavdelningens utbud ytterligare. Det handlar alltså om actionspäckade serier med rötterna i superhjältetraditionen. Det är ju extra kul att kunna erbjuda biblioteksbesökarna ett smakprov från denna otroligt omfattande amerikanska serieindustri med tanke på att det är dessa böcker som är grunden till så många storfilmer som rullat på de svenska biografer den senaste tiden; Guarians of the galaxy, Avengers, Sin city, Watchmen mfl.

I takt med de ökade inköpen av serier så har vi på biblioteket kunna se hur utlånen på detta område har ökat dramatiskt. Utlåningstalen har stigit med ca 300% de senaste åren. Det tycker vi är strålande! Det är roligt att allt fler upptäcker hur otroligt mångfacetterad seriegenren är och vilken styrka det faktiskt finns i att kombinera text och bild för att berätta en historia.

Lista över alla serier inköpta det senaste året


Några seriepärlor

Selma Lagerlöf tolkas av svenska serietecknare:
En herrgårdssägen Bortbytingen


Seriböcker blir film! Det är inte bara superhjälte-serierna som blir film. Här är två indieserier som förvandlats till fantastiska filmer de senaste åren:


Blue is the Warmest Color  Aldrig godnatt

Två lyckade exempel på när seriemediet använts för reportage och nutidshistoria:

Gaza : fotnoter till ett krig Skyttegravskriget 1914-1918


De bästa actionserierna just nu:

Daredevil Batman 3: Death of the Family She-Hulk 1 The Manhattan Projects

 

/ Jonas Asp, Bibliotekarie


 

Kan vi se oss i ett historiskt perspektiv?

Vi lever i en accelererande samhällsförändring. Ett informationssamhälle med allt mindre tid kvar till klimatanpassning. I ett globalt perspektiv blir världen bättre på många sätt samtidigt som vi enligt FN:s flyktingorgan får räkna med omkring 250 miljoner till en miljard klimatflyktingar runt år 2050. Utan att kunna förutsäga exakt hur kan vi vara säkra på att vi behöver hantera makt och resurser på nya sätt framöver. Kan vi nå kritisk distans genom att se oss i ett historiskt perspektiv, t ex genom att jämföra hundra år tillbaka?

1912 gav en av Europas ledande intellektuella ut en bok som heter Ressentiment. Max Scheller intresserade sig för känslorna som kunskapsmedel när vi förstår vår värld. Tyskland befann sig i en motsägelsefull situation där aristokratin hade makten och det uppåtsträvande borgerskapet fastnade i verkningslösa parlamentariska processer. Samtidigt enades de i känslor av aggressiv nationalism och imperialistisk styrka. Scheler menade att när samhällsförändringar får traditionella värdehierarkier att kollapsa, så öppnas en grogrund för vad han med en teknisk term kallade för ressentiment. Det rör sig om en upprepad, ältande känsloerfarenhet av att hysa agg – i grunden mot en annan individ, men vanligen även överfört till klasser eller grupper. Denna hotfulla känsla sjunker in i personligheten samtidigt som den ressentimentfyllda människan blir oförmögen att uttrycka sig känslomässigt, likt en slav under sin sociala impotens är förhindrad att agera ut sina känslor. Ressentiment är troligast att finna hos människor som upplever sig alienerade och berövade något, vilket tar sig uttryck i agg mot klasser eller grupper, som ges skulden för förlusten av något eller som anses hota något. Krav på en radikalt ny ordning följer, att något måste göras.

Idag är det lätt att tolka Schelers resonemang i förlängningen av den värdemässiga kollaps Tyskland sedan faktiskt fullföljde.  Dåtidens jude är dagens muslim, och enligt Institutet för analytisk sociologi har vi i Sverige idag en politisk grupp som enas kring intoleranta och främlingsfientliga attityder, vilka starkt avviker från övriga politiska gruppers attityder, huruvida de kan tänka sig att ha en muslim som granne, vårdgivare eller ingift familjemedlem. Och visst finns en uppenbar risk att även de ovan nämnda klimatflyktingarna kommer att mötas av liknande ressentiment, men vi ska vara ödmjuka nog att inse att vi alla kan falla in i liknande känslor av vanmakt inför komplexa samhällsförändringar, för en ressentimentfylld människa strävar som alla andra efter erkännande av sig själv och en motsvarande social jämlikhet, men eftersom hen inte kan ha det, måste hen förfalska värden för att leva med sig själv.

Max Scheler, Ressentiment, (1912-15) finns att läsa som pdf https://www.uploady.com/#!/download/viOHBvhyJWS/ONwuCK6BNfQjYhYP

P. Hedström & T. Müller, ”Right-wing populism and social distance towards Muslims in Sweden”. Institute for Analytical Sociology, Linköping University. 2014. Finns att läsa som pdf
http://www.liu.se/liu-nytt/arkiv/nyhetsarkiv/1.605966/1.605999/Researchreportanti-MuslimandxenophobicattitudesamongSDvoters-finalversion.pdf

 

/ Erik Boström, Bibliotekschef

 

Barndrottningen Filippa och hennes värld - Eivor Martinus

Barndrottningen Filippa och hennes världJag måste erkänna att jag aldrig hade hört talas om att vi haft en drottning vid namn Flippa. Hon var engelsk prinsessa, gift med Erik av Pommern som efterträdde unionsdrottningen Margareta. Det finns inte så många källor, men Eivor Martinus väljer att med bred pensel måla upp en färgrik bild av medeltidens Norden och Nordeuropa. Här beskrivs inte minst det komplicerade och omfattande nätverk, skapat av släktskap och giftermål, som sammanbinder Europas furstehus med varann. Detta blir inte mindre komplicerat av att många personnamn återkommer i flera generationer. Här finns flera Flippa och Blanka/Blanche, många Henry och flera omgångar Erik och Magnus som redovisas klargörande.

Det som fascinerar mig är det liv en europeisk prinsessa tvingas in ifrån späd ålder, inte bara Filippa utan många unga prinsessor och furstinnor. De förlovas och gifts bort som barn och flera av dem dör i barnsäng. Många furstar hinner avverka flera hustrur eftersom de dör. Filippa skriver under ett förlovningskontrakt vid åtta års ålder och gifter sig tolv år gammal.


Ändå skildras en tid då flera starka kvinnor både syns och hörs, Sankta Birgitta och hennes döttrar, unionsdrottningen Margareta och nu även Filippa som med klokhet och beslutsamhet tog hand om landet när Erik var frånvarande. Det är främst Vadstena kloster och Birgittinerorden som ligger henne varmt om hjärtat. Hon lånar sin penna till många brev till påvestolen i klostrets ärenden. Det är också där hon ligger begravd.

Medeltiden framträder med stor detaljskärpa och man får som läsare en känsla av närhet, något jag finner ganska ovanligt i historiska faktaböcker.

/ Barbro Ilvemo, låntagare

 

Ny och uppdaterad släktforskningsdator på plats

På andra våningen i biblioteket finns en liten släktforskningshörna med tidskrifter, böcker och annat material som kan komma till användning för dig som vill söka din och din familjs rötter. Här finns också en nyligen utbytt och uppdaterad dator med flera användbara databaser, bland annat klassikern Arkiv Digital med avfotade svenska kyrkböcker.

Vill du veta mer om vilka databaser som finns hör du av dig till biblioteket eller klickar HÄR.

Ny bibliotekssida för e-böcker!

Från och med tisdag den 18/11 har vi en ny och smidigare sida för e-lån. Här kan du liksom tidigare ladda ner e-böcker att läsa på din dator eller platta, eller lyssna på strömmande ljudböcker via nätet.

Klicka HÄR för att få mer information om alla nyheter och för komma vidare till e-bokssidan Elib.

Litteratur som går igen

   Stoner    Ensam i Berlin

Två makalöst bra romaner har det gemensamt att de gavs ut för länge sedan (1947 och 1965), men har på nytt lyfts fram och upp. Vad är det som fångar oss idag? Trots att kritikerkonsensus rör sig på en nivå av postumt utsedda mästerverk, så ser man att verken har en hög grad av schabloner: John Williams Stoner är en lektor som hankar sig fram med självcentrerat krisande hemmafru, sensuell doktorand som älskarinna och karriären motarbetad av en krympling. I Hans Falladas Ensam i Berlin leker det strävsamma arbetarparet Quangels en dödlig katt och råtta lek med nazister, beredda att slita strupen av varandra i ett allmänt tillstånd av paranoia. Romanerna gestaltar samtidigt vägen till vackra nederlag. Med döden som slutpunkt formuleras självständigt tänkande, en hållning hos karaktärer som inte bara låter sig dras med av omständigheterna.

Klicka på bokomslagen för att reservera.


/ Erik Boström, bibliotekschef

En udda fågel i seriealbumens värld

Lena Junoff : primadonnan från Hisingen Liv Strömquist, Nina Hemmingsson och Sara Olaussons senaste alster i alla ära. Seriealbumet Lena Junoff – Primadonnan från Hisingen sticker ut i årets serieskörd.

Fiktion och verklighet flyter samman när berättelsen om den Göteborgsbaserade sångerskan Lena Junoff vecklas ut. Egenkomponerade matrecept varvas med fotografier och illustrerade episoder ur Lenas brokiga liv i showbiz. Berättelsen tar sin början i sextiotalets framväxande popkultur och sträcker sig vidare in i våra dagar. Bland alla spännande och osannolika anekdoter som läsaren får ta del av finns kärleksaffärer och möten med storheter som Jimi Hendrix, Paul Anka och Duke Ellington.

Att jämföra Lenas öde med rockstjärnans kaosartade och måttlösa liv ligger nära tillhands. Ett rock’n’roll-liv utan bromsar som på gott och ont fått konsekvenser för både hur karriären och livet utvecklat sig.

Lena Junoff – primadonnan från Hisingen liknar inget annat jag läst. Spännande, sorglig och helskruvad om vartannat och väl värd att låna hem.

Förra veckan intervjuades Lena av kulturnyheterna angående det nya seriealbumet:
http://www.svt.se/kultur/musik/lena-junoff-jag-skulle-inte-vilja-ha-nagonting-ogjort

Det har även gjorts en föredömlig radiodokumentär om Lena, den hittar du här:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/332109?programid=909

HÄR hittar du serien i vår katalog
 

/ Niklas Persson, bibliotekarie

 

En hälsning från bibliotekets praktikant + Speltips

Hej!
Jag heter Tobias och är 15 år. Jag har varit praktikant på partille bibliotek i 3 dagar nu.
Jag började i måndags den 3/11. Hur bibloteket har varit här har varit ganska spännande.
När jag först kom in hit så fick jag ett första intryck att det kommer vara jättetråkigt här.
Men efter ungefär en dag så inser man hur mycket det finns att göra. Det är ganska roligt tycker jag men det finns saker som är mer roligt och mindre roligt. Jag har träffat all personal nu och jag tycker att alla dem är sköna och de behandlar en väl och de är tydliga på vad man ska göra. Det var lite svårt i början när man kom in hit för man visste inte riktigt hur man skulle göra men det gick rätt snabbt att lära sig.

Tobias speltips:

Bibliotek har börjat att låna ut spel och dom har ett spel som heter Destiny. Destiny är väldigt likt cod alltså typ Modern warfare 2 och Titanfall. Skillnaden jag tycker är att i Destiny så kan man tänka att det är in i framtiden men nya uppgraderingar och bättre saker och grafik. Det finns fortfarande campain och multiplayer so du kan spela. Campain är att du kör Solo/ensam och klarar banor och uppdrag och när du har klarat allt så belönas du med olika saker beroende på vilken svårighetsgrad du väljer att spela på.
Multiplayer är att du är en gubbe man har valt. Titan, Warlock eller Hunter finns det att välja mellan och alla har olika egenskaper. När du kör multiplayer så levlas du efter nästan varje match. Men det beror på hur mycket XP du får alltså poäng man behöver mer och mer för varje level.

 

Lego Marvel Super Heros är också ett spel som bilboteket har fått in. Det är ett lego spel som likt alla andra fast nu är det med superhjältar som exempelvis Iron Man och delvis Hulken. Jag har spelet det själv men tyckte att det har en ganska konstig campain. Jag fattade inte riktigt vad den går ut på. Men spelet i sig är väldigt bra och det finns massa roliga saker i spelet som man kan göra. Gubbarna i spelet har väldigt coola attacker tycker jag en stor uppgradering skillnad från de andra spelen. Det är faktiskt allt jag har att säga om detta spelet men rekommenderar att ni testar det ;)

Little Big Planet 3 har biblioteket också. Det går ut på att man spelar banor som andra har tillverkat. Och så testar man banorna och sen bedömmer man dem. Om du vill så kan du skapa egna banor själv och hur den ska vara. Man får Achimenst som är priser efter varje bana man har kört och klarat av och då vinner man delar eller saker till sina gubbar eller banor som man har byggt. Vissa kan tro att det är lite barnsligt om man vet vilket spel det är. Men jag körde det fram till jag var 14 och tyckte det fortfarande var kul. Så jag rekommenderar spelet till alla ni som gillar lite fantasispel och kunna bygga egna saker.

 

/ Tobias, Praktikant

 

Showing 1 - 10 of 100 results.
Items per Page 10
of 10
  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10

Öppettider

Mån - fre
kl. 8 - 20

Lör och sön
kl. 11 - 16

Telefon
031-792 10 10