LLööjkidfjldkis         LöLööölö

 

Lördagen den 1/11, Alla helgons dag, är biblioteket STÄNGT.

Fredag och söndag har vi öppet som vanligt. Välkommen!

 

Sagostund med sagopedagog

Jag vill ha min hattMamma Mu simmar Bockarna Bruse på badhuset

Sagorummet får besök av sagopedagogen Sagolenis (Lena Svedholm). Kliv igenom sagoportalen och in i en magisk värld. Sagolenis använder utklädningskläder, dockor och rekvisita när hon berättar sagor för barn i åldern 3 år och uppåt. Även yngre barn är välkomna i förälders sällskap.I bibliotekets sagorum
(Ingång under trappan i Kulturums foajé)


Måndagar 3/11, 10/11 och 17/11
kl. 16:30

Dessutom...

Sagostund varje fredagar kl 13:00. Med bibliotekarie Thomas Sandén

Varje fredag i sagorummet på Partille bibliotek är det sagostund för barn från tre år och uppåt men även yngre barn är välkomna i förälders sällskap. Under sagostunden berättas roliga, spännande, lite hemska och lite snälla sagor. Härliga bilderböcker läses och en eller annan ramsa slinker också med emellanåt. Vi håller på cirka 30 minuter.

Välkommen på sagostund!

(Är du pedagog och vill boka sagostund för din barngrupp? Ring 031 - 792 10 10 så fixar vi en tid!)

Författarbesök - Kim Kimselius kommer till Partille bibliotek

Hur blir man författare? Kom och få tips och inspiration! För alla skolelever i partille.

Kim skriver historiska böcker, fantasy, spökböcker, tonårsböcker, deckare och hästböcker. Hon har givit ut över 30 böcker och har översatts till flera språk.

Tisdag 4 november kl. 17:00
Partille bibliotek, Vinterträdgården

Evenemanget är en del av "Partille stories" och är ett samarbete mellan Partille bibliotek och kommunens grundskolor

Snapphaneresan På flykt från andra världskrigets fasa Skräckresan med Titanic Tillbaka till Pompeji Svarta Döden

Tv-spel på biblioteket!

Glada nyheter för alla Tv-spelsintresserade. Från och med den 1 november kommer det finnas Tv-spel till utlåning på Partille bibliotek. Lånetiden är 4 veckor och åldersgränsen är satt till 18 år. Biblioteket erbjuder Tv-spel till tre olika konsoler: Xbox one, Playstation 4 och Nintendo Wii U.

Se vilka spel som kommer att finnas till utlåning för respektive plattform

Har vi inte spelet du söker? Vi tar gärna emot inköpsförslag. Skriv ett mail till niklas.persson@partille.se med namnet på spelet och vilken av de tre konsolerna det gäller.

Låneregler för Tv-spel:

Du måste ha fyllt 18 år för att låna spel.

Du kan max låna 2 spel åt gången.

Lånetiden är 4 veckor.

Utlånat spel går att låna om 2 gånger.

Övertidsavgift på 5 kr per vecka och spel. 

 

Varmt välkommen in att låna!

Gratis biljetter till höstens barnteater - Släpps 23 oktober

Barnteater – Det osynliga barnet

Tove Janssons klassiska berättelsen om barnet som varit så osett att hon bleknar bort för att slutligen bli helt osynlig. När Ninni tas om hand av den hyggliga muminfamiljen, blir hon steg för steg synlig igen. En föreställning i det lilla formatet framfört av Masthuggsteatern

15 november
Ålder: 4 – 9 år
Tid: kl. 12 OCH kl. 14
Plats: Vinterträdgården
Fribiljetter hämtas i förväg på biblioteket fr.o.m 23 oktober

Med Alexia Tarabotti i tesalongen - bland varulvar och vampyrer

Jag är ingen stor fantasyläsare även om jag genom åren plöjt en och annan serie. Men när jag fick första boken om Alexia Tarabotti i min hand föll jag direkt. Gail Carriger har skrivit en serie innehållande fem titlar varav tre är översatta till svenska; Själlös, Chanslös och Hemlös. Böckerna går under samlingsnamnet ”Parasollprotektoratet” (”The Parasol Protectorate”). Samtliga titlar finns tillgängliga på engelska; Soulless, Changeless, Blameless, Heartless och Timeless. Böckerna har även utgivits som mangaserie på engelska.

”Parasollprotektoratet” utspelar sig i London i slutet av 1800-talet. Alexia Tarabotti rör sig i tesalonger och på baler. Men i denna tillvaro finns också övernaturliga väsen såsom varulvar, vampyrer och spöken vilka existerar på grund av ett själsligt överflöd. Samtidigt som Alexia själv är själlös - en egenskap som neutraliserar övernaturliga förmågor. Hon har ett hjärta med känslor men saknar moralbegrepp. Eftersom själlöshet är något mycket ovanligt blir hon anställd av Registreringsverket för Onaturliga Företeelser, ROF, en avdelning av Hennes Majestäts statsförvalting där man arbetar med att upprätthålla ordningen bland de övernaturliga varelserna. Alexias familj känner varken till hennes själlöshet eller anställningen hos ROF utan oroar sig över att hon ska bli sittande på glasberget, tjugofem år gammal och ogift. Ingenting blir heller bättre av att Alexia är högljudd och frispråkig, med egen vilja, allt en fin dam inte bör vara om hon ska kunna bli bortgift. I största hemlighet reser Alexia ut på uppdrag av ROF med luftskepp eller droska. Hon försvarar sig med sin hårnål och sitt paraply.

Övriga karaktärer i serien är väninnan Miss Ivy Hisselpenny som är lagom välbeställd men med vansinnigt dålig smak för hattar, den kvinnlig uppfinnare Madame Lefoux som klär sig som en man och som hjälper Alexia att utrusta paraplyet med olika vapen samt den gamle vampyren Lord Akeldama som hon brukar dricka te tillsammans med. På ROF möter Alexia också den stilige kollegan Lord Conall Maccon, earl av Woolsey som är alfahanne för en varulvsflock.


Själlös Chanslös Hemlös

Böckerna är både spännande och roliga, ofta med en slagfärdig jargong i dialogen. Om författaren Gail Carriger kan man på bokomlaget läsa att hon är utbildad arkeolog och kör motorcykel. Samt att hon älskar te, hattar och att shoppa skor. Jag tänker att författaren lånat ut en hel del av sig själv till seriens hjältinna. Välkommen in i Alexias värld!

/ Magdalena Gustafsson, bibliotekarie

 

Nobelpriset i litteratur tilldelas Patrick Modiano

2014 tilldelades Patrick Modiano Nobelpriset i litteratur med motiveringen: ”För den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld”.

Alex författarlexikon skriver:

"Dimridåerna och oviljan att nagla fast den egna identiteten går som en röd tråd även genom författarens verk. Patrick Modiano hör till dem som ständigt fördjupar en grundläggande problematik och i bok efter bok utvinner nya insikter kring några centrala teman. De motiv han rör sig kring handlar framförallt om minne, glömska, identitet, skuld och strävan efter försoning. En mycket fransk och i grunden existentialistisk författare, dock utan den flödande retorik som man ibland förknippar med hans samtida landsmän.

Trots alla dimridåer som författaren lagt ut om sin bakgrund är det numera fastslaget att Patrick Modiano föddes den 30 juli 1945 i Boulogne-Billancourt, en förort till Paris. Fadern var en judisk affärsidkare, modern skådespelare från Belgien. Patrick Modiano studerade vid Lycée Henry-IV där hans lärare i geometri var ingen mindre än författaren Raymond Queneau, som också var god vän med modern. Mötet kom att bli avgörande för den unge Modiano. 1968 debuterade han med romanen ”Place de l’Etoile” (La place de l’étoile), som både blev en publik- och kritikersuccé. Sedan dess har han helt kunnat ägna sig åt sitt författarskap. Hans mycket sparsamma offentliga framträdanden har gett upphov till en viss mytbildning."

Reservera Patrick Modianos böcker HÄR

Boksnack - Bokcrikel för ungdomar

Jag, EnJonas och Rebecca, bibliotekets ungdomsbibliotekarier bjuder in alla som är mellan 14 – 20 år till fika och bokcirkel. Vi träffas i bibliotekets vinterträdgården och vid nästa tillfället 16/10 diskuterar vi boken "Jag, En" av David Levithan.

Torsdag 16 oktober kl.16.30

I vinterträdgården, Partille bibliotek. Gratis och ingen föranmälan. Vi bjuder på fika!

Workshop på höstlovet

Skuggspelsteater med Teater Sesam

Alla kan skapa teater med skuggteknik! Skapa en teaterföreställning i skuggspelsteknik och spela upp för dina kamrater. Tillsammans skapar vi skuggfigurer och skuggscener. Vi får liv i figurerna och berätta vår egen historia.

Onsdag 29 oktober
Ålder: 7 - 12
Tid: 10 – 16 (lunchpaus 12 – 13)
Plats: Sagorummet i Partille bibliotek

Anmälan görs i biblioteket eller på tel. 031 – 792 10 10

Öppen scen på biblioteket

Dags för öppen scen igen!
20 November kl. 18.30
Vinterträdgården i Partille bibliotek

Skriver du dikter eller egna låtar, gillar att lira solo på din klarinett eller bara har något intressant att berätta? Välkommen att uppträda! Om du vill föranmäla ditt framträdande så kan du ringa 031 792 10 33 eller skicka ett mail till jonas.asp@partille.se. Skriv då dina kontaktuppgifter och vad du planerar att göra på scenen.

 

Några av höstens aktiviteter på Partille bibliotek

 

 • KORSORDSTRÄFFAR Korsordslösning i grupp med fika.
  Kl 15–16 varje torsdag. Arr: Kultur&fritid.
  - - -

 • LÄXHJÄLP för dig i grundskolan 1–9, eller SFI-elever. Mer info HÄR
  Kl 15–17 varje måndag. Arr: Kultur&fritid, Röda Korset.
  - - -

 • SAGOSTUNDER För barn från 3 år, i Sagorummet.
  Varje fredag kl. 13. Arr: Kultur&fritid.
  - - -

 • SPRÅKCAFÈ Öva din svenska och lär känna nya människor
  Datum och tider HÄR
  Vinterträdgården, Partille bibliotek Arr: Kultur&fritid, Studieförbundet Vuxenskolan
  - - -

 • ÖPPEN SCEN Uppträd eller kom och titta. Mer info HÄR
  9/10 och 20/11. kl. 18.30 Vinterträdgården, Partille bibliotek
  Arr: Kultur&fritid, ABF

  - - -

 • BOKSAMTAL över en kopp kaffe. Alla är välkommna.
  10/9, 8/10, 5/11 och 10/12. Kl. 18.30 i Vinterträdgården, Partille bibliotek.
  Arr: Kultur&fritid
  - - -

 • BOKSNACK. Bokcirkel för ungdomar. 16/10, 27/11. Kl. 16.30 i Vinterträdgården. Mer info HÄR Arr: Kultur&fritid.
  - - -

 • BOKSNACKIS. Bokcirkel för Barn. 30/10, 11/12 Mer info HÄR. Kl. 16.30 i Vinterträdgården. Arr: Kultur&fritid.
  - - -

 • DATAKURS för nybörjare. Mer info HÄR. Tisdagar kl 16 –18, tre tillfällen.
  Anmälan, tel 031-792 10 10. Arr: Kultur&fritid.

Bibliotekets samtliga aktiviteter finner du i Partilles kulturkalender. (Barnteater, wokshop på höstlovet osv.)

Showing 1 - 10 of 90 results.
Items per Page 10
of 9
 • Partille bibliotek
 • 433 28 Partille
 • Gamla Kronvägen 56
 • +46 (0)31-792 10 10

Öppettider

Mån - fre
kl. 8 - 20

Lör och sön
kl. 11 - 16

Telefon
031-792 10 10