Emelie tipsar

Emelie är praktikant här på biblioteket på onsdagar och torsdagar. Kanske har ni sett henne ställa upp bilderböcker eller sittande läsande en bok. Senast läste hon Det levande slottet av Diana Wynne Jones, så vi bad henne att skriva ett boktips om den.

Jag heter Emelie Karlsson, jag har läst boken "Det levande slottet". Den handlar om en flicka som heter Sofia och jobbar i en affär som gör ordning hattar, men en dag när Sofia skulle stänga så kom en elak häxa och gjorde Sofia till en gumma. Om hon skulle vilja vara sig själv igen så skulle hon leta upp en trollkarl som heter Howls.

Jag tycker att boken var väldigt bra, var helt inne i denna bok. Jag rekommenderar den till dig som älskar läsa böcker!

Om du blev sugen på att läsa boken finns den såklart att låna på biblioteket. Har du sett filmen som bygger på boken? Filmatiseringen har gjorts av den japanske superanimatören Hayao Miyazaki och kan även den rekommenderas varmt. Självklart finns den också att låna hos oss.  

My Library upphör fr.o.m. 1 juli

Sedan årskiftet har appen My Library inte längre gått att ladda ner från App Store/Google Play. Detta beror på att distributören Axiell bestämt sig för att avveckla den.

Fr.o.m. 1 juli kommer du som redan tidigare laddat ner appen inte längre att kunna använda den. Vi hänvisar istället till http://bookitpub.partille.se/web/pub där du precis som på vår vanliga webbsida kan logga in och se dina lån, reservera o.s.v. men som är responsiv och därför anpassar sig till skärmen på din mobil eller surfplatta. Den ser något annorlunda ut men fungerar ungefär likadant vid inloggning. 

           

West Pride 2015!

 

10-14 juni råder festivalyra i Göteborg med omnejd.

På biblioteket finns filmerna och böckerna som hjälper dig att komma i rätt stämning!

Festivalprogrammet med all info du behöver för att ge dig ut i vimlet hittar du här

 

 

 

Boktips från vår praktikant

Ganska ofta har vi praktikanter här på biblioteket. Senast var det Sebastian som var här under ett par dagar. Han hjälpte oss med lite allt möjligt, men hade också tid att skriva ett boktips.

Jag heter Sebastian Johansson och jag är 12 år och går i femman.

På min fritid gillar jag att göra parkour vilket betyder att man tar sig fram snabbt med kroppen i olika miljöer. Till exempel så gör man typ volter.

Utöver det så gillar jag att läsa och läser mycket och helst då Fantasyböcker. Det absolut bästa jag har läst är: Spejarens lärling av John Flanagan. Just nu läser jag Purpurdraken som är del två i serien Drakväktaren av Carole Wilkinson.  Snart ska jag läsa del 3 av serien kallad drakmåne och det ser jag jättemycket fram emot.

Drakväktaren utspelar sig för länge sedan i Kina och det är en fantastiskt bra serie som handlar om slavflickan Ping och hennes drakkompis Danzi. Varje bok innehåller mycket äventyr och spänning.

Jag kan nästan inte slita mig. Läs den!

Hela serien om Drakväktaren finns att låna på biblioteket.

 

Sommarlovsboken

Pippi 70 år!

Grattis

Pippi Långstrump

Pipi Çorapëgjata

Pypy gob abbandh

Pippi Tat Dai

Pipi Calzaslargas

 

"I utkanten av den lilla, lilla staden låg en gammal förfallen trädgård. I trädgården låg ett gammalt hus, och i huset bodde Pippi Långstrump. Hon var nio år och hon bodde där alldeles ensam. Ingen mamma eller pappa hade hon, och det var egentligen rätt skönt, för på det viset fanns det ingen som kunde säga till henne att hon skulle gå och lägga sig, just när hon hade som allra roligast, och ingen som kunde tvinga henne att äta fiskleverolja när hon hellre ville ha karameller."

(Ur boken Pippi Långstrump)

 

I år är det 70 år sedan den första boken om Pippi publicerades. I muntlig form kom hon till redan 1941, då Astrids dotter Karin låg sjuk i lunginflammation och ville att hennes mamma skulle berätta om "Pippi Långstrump". Tre år senare blev Astrid själv sängliggande med en stukad fot, och hade då tid att skriva ned berättelserna om Pippi. I november 1945 kom den ut och nu 70 år senare ges den ut av Rabén & Sjögren i en reviderad  reviderad nyutgåva.

Det kom att bli två kapitelböcker till (Pippi Långstrump går ombord och Pippi Långstrump i Söderhavet) samt ett gäng bilderböcker. De är översatta till 70 språk och har sålt i över 60 miljoner exemplar. Hos oss på biblioteket i Partille kan hitta böcker om Pippi på bland annat ryska, japanska och turkiska.

På bibliotekets barnavdelning finns just nu en liten utställning om Pippi Långstrump. Här hittar du bland annat bilderböcker och kapitelböcker på olika språk, ljudböcker och musik.

Inspirationskälla

En annan flicka med röda flätor, som hunnit bli över 100 år, är Anne på Grönkulla. Böckerna om Anne av LM Montgomery, lästes av Astrid i unga år (hon har bland annat skrivit om det i sin bok Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult), och visst kan man väl se flera likheter mellan dem båda? Hela serien går självklart att låna hos oss.

 

Boktips och länkar

Bok: Denna dagen, ett liv (Andersen, 2014)

Bok: Krigsdagböcker 1939-1945 (Lindgren, 2015)

Bok: Läs om Astrid Lindgren (Ljunggren, 1992)

Bok: Astrid Lindgren (Bross, 2004)

SVT:s Dokumentär om Astrid Lindgren

Tv-serien Pippi Långstrump

Öppet arkiv SVT

 

/Josefin, ungdomsbibliotekarie

 

Långlån under sommaren

Lånar du hos oss mellan 10 juni och fram till sista veckan i juli får du behålla det du lånat till 31 augusti - extra lång lånetid med andra ord. Enda undantaget är film, sjudagarslån och sånt som det är kö på. Välkommen in och fixa sommarläsningen!

Inbjudan: workshop med estradpoeten Olivia Bergdahl

Skolelever i Partille - kom och inspireras på en workshop med författaren Olivia Bergdahl! Olivia ger er tips på hur man jobbar med dikter och poesi. Hon är poet, författare och poetry-slammästare. Varmt välkomna!

Onsdag 27 maj kl. 17.00
Vinterträdgården, Partille bibliotek

Gratis och begränsat antal platser. Anmälan görs i biblioteket på tel. 031-792 10 10

Boka en bibliotekarie!

Pluggar du och behöver hjälp med något som rör ditt skolarbete? Letar du efter pålitlig information, vill du ha hjälp att söka bland våra databaser eller har du frågor om litteratur till senaste kursen?

Boka en bibliotekarie!

Ny sida för alla som pluggar

Nu finns det en ny flik här på hemsidan som vi döpt till Studerande. Här kan kan du som går på högstadiet, pluggar på gymnasiet eller är vuxenstuderande hitta tips och info om sånt som rör dina studier. Söktips, länkar, kurslitteratur... Har du synpunkter eller önskemål? Saknar du något? Kontakta någon av våra studiebibliotekarier -  Anna, Anette eller Sara.

Showing 1 - 10 of 125 results.
Items per Page 10
of 13
  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10

Öppettider

SOMMARTIDER      
1 juni - 30 aug

Mån - fre
kl. 10 - 18

Lör och sön
Stängt

Tel: 031-792 10 10