Lär dig filma på sportlovet

Det har varit mycket film den senaste tiden! Knappt har Göteborg Film Festival hunnit avslutas innan vi på biblioteket glatt följer upp, genom att under sportlovet ordna en filmskola för alla barn från 9 år. Det är en workshop där alla får testa att göra en egen film i grupp om 3-5 personer. Mer film åt folket säger vi!

Barnfilmskola

Under workshopen kommer vi att använda kameran som verktyg i skapandet. Det här är ett roligt sätt att i grupp om 3-5 barn jobba med rörlig bild som i slutet på dagen kommer att bli en färdig film. Workshopen avslutas med att vi visar filmerna för varandra. Målet med Barnfilmskolan är att genom processen och det praktiska utövandet av den rörliga bilden kunna ge barn och unga möjligheten att visa oss sin värld och uttrycka hur den ser ut ur deras perspektiv. Har du en iPad med appen iMovie så ta gärna med den, det kommer även finnas att låna under workshopen. Från 9 år.

Kort lunchrast sker på egen hand. Gratis och begränsat antal platser. För anmälan ring Partille bibliotek 031-792 10 10.

När: Tisdag 16 februari kl. 10–14.30
Var: Partille bibliotek

Bodil Malmsten 1944 - 2016

  Foto från bodilmalmsten.se

Bodil Malmsten satt alltid på främsta raden vid invigningen av Bok & Biblioteksmässan. Vi har suttit många gånger några bänkrader längre ner och studerat hennes vackra röda, senare vita hår under högtidstalen och underhållningen. Här följer ett urval ur hennes stora produktion som gestaltar olika skeenden i hennes liv samt ett utdrag ur en av de sista intervjuerna som Niklas Elmér gjorde för Di Weekend sön 7 feb 2016: [läs utdrag ur intervju]

I Mitt första liv, om åren till tjugo, under rubriken Tack för tipset, jag nästan dog jämför eller snarare ondgör sig en ung Malmsten över de ideal och beskäftigheter hon kom över i en bok; Vi tonåringar (1955): [läs mer]

I en vacker dikt om livets uppbrott, Nefertiti i Berlin (1990), frågar Malmsten vem en moder är när barnet blivit stort, och hon gestaltar en mors skuld och frihet i dubbla tider; i nuet strax före murens fall och i det forntida Egypten: [läs mer]

Apropå idioter skrev Malmsten i Nåd och onåd – Idioternas bok: [läs mer]

Tänk på döden skärper Malmstens skrivande – den monumentala melankolin i mellersta Norrlands inland, där det enda hon hade att se fram emot var tio mils granskog, ensam mot allting, allting emot sig, blåskarpa vårar skar sinnet och drömmen i strimlor – likaledes gjorde denna hållning henne livsbejakande, med hög trohet och utan sentimentalitet askade hon på graven; Ett bloss för moster Lillie [läs mer]

/Erik Boström, Josefin Thorn & Monica Vahlén

Orvar Säfströms föreläsning idag onsdag inställd

Vi är oerhört ledsna att behöva berätta att Orvar Säfströms föreläsning idag onsdag 10/2 är inställd p g a olycka. Vi känner med Orvar och hoppas på snabbt tillfrisknande!

Tyvärr kommer vi inte att kunna ordna en ersättare med så kort varsel, utan vi hoppas att få möjlighet att bjuda in Orvar vid ett senare tillfälle.

Livet online – en vecka med fokus på nätet, demokrati och delaktighet

             

8-12 februari har vi en temavecka om spelkultur, sociala medier, makerspace, säkerhet på internet och mycket mer! Veckan är en del av den nationella MIK-veckan (MIK = medie- och informationskunnighet) som stiftats av Statens medieråd och ett samarbete mellan biblioteken i Lerum, Kungälv, Mölndal, Härryda och Partille.

Se hela programmet för samtliga bibliotek här

Mer info kommer att läggas ut löpande här på hemsidan och på vår facebooksida. Fri entré till allt. Välkomna!

Program

Måndag 8/2 kl. 17.30–19.30


Digitalverkstan - dataslöjd i makerspace! Testa att programmera och skapa med digitala verktyg. För åldrarna 7-15 samt en vuxen i sällskap. Vi bjuder på fika.

Föranmälan görs via formulär som du hittar här. OBS! Sista anmälningsdag är fredag 5/2 kl. 12. Vi har ett fåtal platser kvar! Uppge gärna barnets namn och ålder i kommentarsfältet. Medarr: Digitalverksstan

Studiehallen vån 2, Partille Kulturum

Tisdag 9/2 kl. 17-19 (Safer Internet Day)

Teknik-drop in med chans att ställa frågor allt som rör datorer, Internet, mailkonton m.m. Stort som smått! Patric Ekroth från Partille IT inleder med att prata om säkerhet på nätet. Här hittar du Patrics presentation.

Studiehallen vån 2, Partille Kulturum

Onsdag 10/2 kl. 18.30 INSTÄLLT!

SPELA ROLL. Om ungas spelande, från tidigt 80-tal fram till idag. Orvar Säfström pratar tillgänglighet, kulturell acceptans, inlevelse, upplevelse och vuxenvärldens eviga problem att förstå. Föreläsningen är gratis men du hämtar din biljett i förväg på biblioteket fr o m 25/1.

Vinterträdgården, Partille bibliotek

Torsdag 11/2 kl. 10-12

Surfplattecafé. Få hjälp att komma igång med din surfplatta eller smartphone. Passa på att ställa frågor om hur du laddar ner appar, lånar e-böcker eller precis vad du vill! Medarr: Seniorträffarna och Hälsodisken.

Vinterträdgården, Partille bibliotek

         

Boksnack

 
Bokcirkel för dig mellan 14-18 år.
Bibliotekets ungdomsbibliotekarier Rebecca och Josefin bjuder på fika och pratar böcker. Ingen föranmälan krävs.  
Vi läser och pratar om Den ökända historien om Frankie Landau-Banks av E. Lockhart. Välkomna!
 
Tid: Tisdag 23/2 kl. 17.00
Plats: Partille bibliotek
 

David Bowie (1947-2016)

 

 

Fingers are crossed
Just in case
Walking the dead

Where are we now?
Where are we now?
The moment you know
You know, you know

As long as there's sun
As long as there's sun
As long as there's rain
As long as there's rain
As long as there's fire
As long as there's fire
As long as there's me
As long as there's you

 

Årets bästa böcker enligt bibliotekets personal

Nu när året börjar närma sig sitt slut är det hög tid att summera bokåret 2015. Vilken var den bästa romanen i år - var det storsäljaren eller nobelpristagaren? Vilken fackbok har fått oss att tänka på ett nytt sätt eller rentav gjort oss lite smartare? Och vilka var egentligen årets bästa barnböcker? Bibliotekets personal tipsar här om några av våra favoriter.

Klicka för att läsa!

 

Lego

  Lego, lego lego!

  Igår sprang jag på en rolig bok: Kända byggnader: idéer för lego-byggen och tänkte att jag det här måste jag tipsa alla legoälskare där ute om!

Varför inte bygga Big Ben, Taj Mahal eller lutande tornet i Pisa och engagera familjen en av de där regninga grå dagarna som nu verkar ha gjort sin intåg.

Skämt åsido, Lego är verkilgen inne igen, om det någonsin varit ute? Nu har det kommit igen med besked. Jag  kan kanske tycka att det har blivit lite mycket industri över det hela men det går inte att ogilla lego helt enkelt. Det är ju så smart, det är kul att leka med tillsammans med barnen, det är kreativt och passar alla.

Den här är rolig om inte annat för att bläddra i och förundras över. Westminster Abbey finns med 160 cm hög med besökare och till och med de praktfulla glasfönstren har man fått med.

Om man vill ha tips som är genomförbara den den där ruggiga decemberdagen kan jag rekommendera en annan bok som jag såg igår när jag ställde upp böcker: Bygg med lego: Roliga ideer att bygga vidare på. Kommer defintivt att låna hem den till 4,5-åringen därhemma.

Förutom de här två böckerna finns det en rad böcker med Lego-tema. det finns böcker om de olika små Mini-figurerna, Star Wars-lego, Harry Potter-Lego. Listan är lång men här kommer ialla fall ett litet urval:

Faktaböcker med med lego-inriktning.

Kapitelböcker med temat Lego

 /Erika

 

 

 

 

 

Ny tidskrift: Books & Dreams!

 

Nu droppar det in flera nya tidskrifter till biblioteket! Idag kom första numret av Books & Dreams, ett ganska nystartat bokmagasin. Förutom böcker skriver man om inredning, resor, hälsa och mat och vin.

I senaste numret får vi träffa irländska författaren Cecelia Ahern och romandebuterande systrarna Hannah Widell och Amanda Schulman. Dessutom får vi 53 boktips för vintern, resereportage från Paris och recept på julgodis. Och så får vi läsa om trenden med målarböcker för vuxna. Books & Dreams utkommer 4 gånger om året.

 

Ny tidskrift på biblioteket: Scandinavian RETRO

Idag fick vi vårt första nummer av Scandinavian RETRO hit till biblioteket - nr 6 2015. Fullspäckat med julinspiration, som vackra adventsljusstakar med nostalgikänsla t ex!

 

Showing 1 - 10 of 164 results.
Items per Page 10
of 17
  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10

Öppettider

Mån - fre
kl. 8 - 20

Lör och sön
kl. 11 - 16

Tel: 031-792 10 10