På kvällen måndag den 2/3 kan det förekomma tillfälliga störningar här på bibliotekets hemsida. Detta beror på tekniskt underhåll som beräknas vara klart innan midnatt.

Anmäl dig till skrivarcirkel!

Tycker du om att skriva? Är du mellan 13-15 år?
Då är du välkommen till Partille biblioteks skrivarcirkel!  Vi arbetar med korta skrivövningar, läser varandras texter och skriver oss fram till den egna berättelsen.

Var: Vinterträdgården, Partille bibliotek
När: Onsdagar, 16.30-18.30, med start 11 mars
Ta med papper och penna, och dator om ni vill. Vi bjuder på fika!

Jag som leder skrivarcirkeln heter Sofia Åberg och är barn- och ungdomsbibliotekarie.

Hör av dig till sofia.aberg@partille.se om du vill vara med!

/Sofia Åberg, bibliotekarie

Teater med angeläget tema

Igår tisdag var medlemmar ur teaternätverket KonstKollektivet på besök i Partille Kulturum, där de uppträdde med sin föreställning om romska tiggares situation i Sverige. Efteråt hölls en engagerad diskussion med publiken. En spännande del i ett pågående projekt. Följ gruppen och deras arbete på Facebook ! 

 

Dora Bruder av Patrick Modiano

Ämnet för Patrick Modianos författarskap verkar vara tiden och minnet. I den lilla boken ”Dora Bruder” försöker han att med hjälp av egna minnen återskapa – återliva denna judiska 15-åriga flickas liv i Paris fram till transporten i Auschwitz september 1942. Han går igenom register av olika slag. Ibland måste han t.o.m. begära tillstånd hos franska myndigheter för att få tillgång till arkivhandlingar, eftersom han inte är släkt med henne. Han vandrar på de gator i Paris där hon bott, gått i skola, flytt, gömt sig och funderar över vilken väg hon kan ha valt, var hon har kunnat hålla sig gömd, om han känt någon som kan ha mött henne.

Som läsare får man ta del av hans funderingar, hans korrelat med egna upplevelser, hans läsning om andra i protokoll och brev. Han lägger långsamt ett pussel. Han påstår inte att han kartlagt hennes liv men visar hur det kan ha gestaltat sig. Han sörjer att han inte vet vad hon tänkt och känt.

En liten bok att läsa långsamt.

Här kan du låna och reservera Patrick Modianos böcker

/Barbro Ilvemo, låntagare

 

Draken Tandlöse har landat...

... och bestämde sig häromdagen för att helt enkelt flytta in på biblioteket! Mitt i lokalen, mellan hyllor och besökare, har kändisen från böckerna och filmerna om Draktränaren slagit sig ner. Tandlöse blir glad över besök, så kom gärna och hälsa på och kolla samtidigt in vår samling med drakböcker!

    

 

Välkommen!
/Tandlöse med personal

Att praktisera på ett bibliotek

                 

Att läsa har alltid varit en självklarhet i min familj, men att alltid köpa böcker blir ju ganska dyrt så jag har lånat de flesta böcker jag läst från bibliotek så länge jag kan minnas. Därför gav jag mig inte helt ut på främmande farvatten när jag bestämde mig för att praktisera på ett bibliotek.

När jag anlände klockan 07:45 på morgonen med min blåa skolväska innehållandes en matlåda visste jag inte riktigt vad jag skulle förvänta mig. Vad gör man som bibliotekarie egentligen? Frågade jag mig själv. Hjälper folk att hitta de böcker de vill låna, förstås. Men där skulle inte jag vara till någon vidare hjälp, jag har aldrig riktigt begripit mig på kategoriseringen av böckerna.

Jobbet som bibliotekarie visade sig innehålla en hel del administration, vilket kanske inte var helt oväntat. Min första dag bestod utav sortering av böcker, märkning av nya tidskrifter, gallring av gamla och att gå med en plocklista och leta böcker, det vill säga hämta de böcker som folk reserverat för att sedan sätta dem i reservationshyllan.

Dessa uppgifter kanske inte framgår som särskilt roliga, särskilt inte för en 14-åring, och det vill jag inte påstå heller, men sanningen är att det faktiskt var ganska intressant. Jag lärde mig ganska mycket om vad som krävs för att ha ett bibliotek och om hur allt fungerar. Jag insåg att det ska ganska mycket mer till för att ett bibliotek ska fungera än att köpa in och låna ut böcker. Lärdomen att inlämningsmaskinen sorterar böckerna man lämnar in kanske inte är en särskild viktig lärdom som jag kommer ha stor användning för senare i livet, men nog så intressant att veta.

De som jobbade på biblioteket välkomnade mig med en gång och såg till att jag kände mig trygg. Visst var jag lite blyg och nervös, men så blir jag lätt runt främmande människor, oavsett hur trevliga de är. De såg till att jag fick arbetsuppgifter och visade mig runt så att jag visste var toalett och fikarum fanns.

Andra dagen fick jag återigen märka de nya tidningar som anlänt med posten, vilket jag denna gång gjorde med lite mer vana. Efter det fick jag lära mig att registrera nyinköpta böcker samtidigt som jag hade en mycket trevlig pratstund med en av bibliotekarierna. Vi kom in på ämnet om hur biblioteken fungerade innan digitaliseringen, så efter lunch fick jag en liten historielektion av en annan bibliotekarie. Det var väldigt kul att höra hur biblioteken utvecklats från flera tusen år sedan till nu och hur utlåningssystemet fungerade på 80-talet.

           

Den tredje dagen blev lite annorlunda. Då fick jag nämligen vara med på en skrivarkurs hela dagen som några lärare och författare höll i. Det var väldigt roligt och lärorikt. Vi fick prova på en massa skrivövningar och prata lite med författarna. En av författarna som var med hade till och med vunnit Augustpriset för en av sina böcker!

De två sista dagarna var återigen vanliga dagar i biblioteket där jag fick märka nya tidningar, registrera nyinköpta böcker och så vidare. Jag fick också vara med och hjälpa till att utforma en skrivarcirkel som en av bibliotekarierna kommer hålla i. Det var roligt att få vara delaktig och komma med åsikter.

Nog pratat om min upplevelse, ni kanske undrar vad för slags person jag är egentligen? Jag heter Micaela Swanson och är som sagt 14 år gammal, men jag fyller 15 i år. Jag älskar att läsa och att skriva och den genre som har störst plats i mitt hjärta är fantasy. Drakar och älvor, trollkarlar och magi. Det får gärna utspela sig under medeltiden också, en tidsålder som fascinerar mig väldigt mycket. Så långt bort från vår egen tråkiga värld som möjligt är det jag gillar mest. Den fantasy roman, eller serie romaner ska jag kanske säga, som påverkat mig mest är nog Harry Potter.
Jag började läsa Harry Potter när jag gick i fyran, 10 år gammal. Två av mina kompisar hade läst dem och sagt åt mig att göra så med. Att jag tog upp den där boken och tog mig igenom det första, lite lätt långtråkiga, kapitlet om Mr och Mrs Dursley är ett beslut jag inte ångrar. JK Rowlings roman om den föräldralöse lille pojken Harry må ha en långsam start, men de sju böckerna och åtta filmerna har på sätt vis förändrat mitt liv och format mig till den jag är. Jag tror nästan att det var Harry Potter-böckerna som introducerade mig på riktigt till fantasy genren.
Efter Harry Potter böckerna har jag läst all möjlig fantasy. Narnia av CS Lewis, Shannaras ättlingar-trilogin av Terry Brooks, Vargbröder-serien av Michelle Paver och nu senast håller jag på med Spejarens lärling-serien av John Flanagan. På senare tid har jag även börjat intressera mig för fantasy med historiska inslag, det vill säga myter och legender. På min att-läsa-lista finns nu böcker om de tre musketörerna, kung Arthur, den mystiska staden Atlantis och romaner om grekisk mytologi. Sådana legender är faktiskt ganska fascinerande.

Det var en mycket rolig och lärorik vecka och jag träffade många trevliga människor. Det här med praktik är en väldigt smart grej tycker jag, för man lär sig väldigt mycket om arbetslivet och hur det ser ut på olika arbetsplatser. Man får mer insikt över hur mycket jobb som krävs för att hålla igång exempelvis ett bibliotek. Slutligen är jag nu snäppet bättre på att hitta bland alla hyllor så förhoppningsvis kan jag hitta de böcker jag söker utan att behöva fråga nästa gång…

/Micaela Swanson, praktikant       

Vi var skapta för lycka av Véronique Olmi

I helgen som gick kände jag att det var dags att läsa något om kärlek, något som jag kunde fördriva helgen med. Lite lättsmält så där som kan vara så härligt!

Underbart att få fly in i någons annans värld, bara för ett litet tag. Januari är inte någon favoritmånad för mig precis, utan något som vi bara ska igenom, för att ta oss mot våren!

Till min besvikelse var det inte riktigt den boken jag hade sett fram emot, i gengäld var den mycket bättre, en bok jag verkligen kan rekommendera.

Handlingen tar oss till Paris, där finns Suzanne och Serge, de ses i trappuppgången när hon kommer för att stämma familjens piano. Serge är gift och har två små barn med en perfekt fru, men varför dras han då mot Suzanne? Det är inte riktigt så klichéartat som det låter.

De träffas i alla fall. De smyger åt sig stunder, men här är problemet, Serge har fabricerat ihop ett liv, som egentligen inte finns. Han har ljugit sig igenom sitt förhållande sitt liv, men Suzanne vill inte hans lögner. Hon vill ha honom såsom han är, och någonstans är det även det Serge vill.

Serges väg mot det som är hans sanning är bokens egentliga behållning, det är ett gripande öde i all sin futtighet, om livet och om konsten att förlåta.

Låna boken HÄR.

/Åsa Hellkvist, bibliotekarie

Maskinskriven recension signerad låntagare C G Engström

Preindustrial commercial history : flows and contacts between cities in Scandinavia and North Western Europe av Markus A. Denzel & Christina Dalhede

   

Det händer när du vilar av Tomas Sjödin

Tomas Sjödin är en uppskattad författare, krönikör och radiopratare. Han är också pastor inom pingstkyrkan, vilket kan verka avskräckande på en del, men han har ett så klokt och allmängiltigt sätt att formulera sina tankar på att även sekulära personer kan känna sig hemmastadda.

Hans senaste bok är en lovsång till sofflocket. Det handlar om att göra tid för vilan, och han vänder på begreppen: istället för att se vilan som en återhämtning när vi nästan har stressat ihjäl oss, istället för att ”vila ikapp” när vi har sovit för lite, så menar Sjödin att vi måste pausa görandet innan orken tryter. Att vi genom att vila regelbundet faktiskt tar ansvar för vårt liv.

Han frågar sig vad det är för samhälle vi har där det blivit fult att vara trött, där den som vilar middag ses som museal. Med en träffsäker formulering skriver han:

”Att man inget vettigt gjort på en hel dag är en information man får hantera med varsamhet, man får skydda känsliga människor. Folk får utslag av att höra sådant.”

Men vila är inte främst att göra ingenting, vila är att göra det man njuter av, som man mår bra av. Vila är att göra något annat.

När allting bara snurrar på och det enda man önskar är mer tid, så kan det hända mycket om man ger efter för behovet av vila och släpper taget om alla måsten. Då skapas distans till det man håller på med. Kanske inställer sig frågan vad det är vi jagar efter? Livet är större än att ständigt prestera och att bli mätt och värderad.

Författaren prisar vilan, men sticker inte heller under stol med att man förlorar något när man slutar prestera hela tiden. När man ransonerar sina åtaganden. Men vinsten är så mycket större. Ett liv kan inte innehålla hur mycket som helst – även om man har svart bälte i effektivitet.

Låna och reservera Tomas Sjödins böcker HÄR.

Lyssna på hans olika sommar- och vinterprat på Sveriges Radios hemsida.

/Anette Ek, bibliotekarie

Nätternas gräs av Patrick Modiano

Jag har aldrig varit i Paris, men det utgör inget hinder för att kunna följa med i berättarjagets vandringar längs namngivna boulevarder och gator i Paris. Man får tydliga bilder av tomma och ödsliga gatustråk, av virvlande löv, av ekande kajer. Språket förmedlar en närvarokänsla som nästan känns som lukter och smaker.

En man försöker återskapa en period i sitt liv med hjälp av sin anteckningsbok. Men bokens egentliga ämne är inte vad som hände då utan tiden och dess oåterkallelighet. Man kan inte återskapa det förflutna, inte finna svaren nu på frågorna man aldrig ställde då. Han beskriver en känsla av parallella tider, hur då och nu glider fram intill varann, som en spricka i tiden, där drömmen är färdmedlet mellan de två. Men drömmen kan inte få fram svaren eller förklaringarna. Bokens slutord att det får bli en annan gång utgör själva slutsatsen av sökandet. Tiden går inte att hejda eller vrida tillbaka.

Låna eller reservera Nätternas gräs och andra romaner av Modiano HÄR

/Barbro Ilvemo, låntagare

Mängder med nyinköpta serier på biblioteket

De senaste tre åren så har Partille bibliotek köpt in en hel del seriealbum och grafiska romaner som riktar sig mot en vuxen läsekrets. Självklart har vi följt den svenska utgivningen av indieserier från förlag så som Galago och Kartago osv. Ofta handlar det om humoristiska serier med en satirisk skärpa så som Kunskapen frukt av Liv Strömqvist men lika ofta hittar man i dessa förlags utgivning självbiografisk serier så som Mats kamp av Mats Jonsson eller romanliknade verk så som Jordens medelpunkt av Anneli Furmark. En ny svensk våg av serier med avstamp i fantasy och science fiction har också kunnat skönjas där de svenska serieskaparna gärna publiceras i tidskriften Utopi som har positionerat sig som ett sorts alternativ till Galago. (Både Utopi och Galago finns att läsa på biblioteket) 

Den svenska seriescenen är lite speciell på så sätt att vi de senaste 10 åren har sett hur ”indieserierna” med de serietecknare som debuterade i Galago i början av 2000-talet (exempelvis Liv Strömqvist och Nina Hemmingsson) blivit omfamnade och hyllade av det kulturella etablissemanget och älskade av en bred läsekrets medan de typer av serier som är storsäljande mainstream-produkter i många andra länder dvs. action, fantasy och superhjälte-serier känns ytterst perifert och obskyrt i Sverige. Dessutom kan en konstatera att den svenska seriescenen är relativt jämställd vilket är mycket glädjande med tanke på att serier är en traditionellt manligt dominerad kulturyttring. Många av de mest hyllade och tongivande svenska seritecknarna på senare år är kvinnor, särskilt inom den nämnda "indiefalangen" som fått sådant uppsving under 2000-talet. 

Men på Partille bibliotek har vi alla typer av serier! Den senaste tiden har vi särskilt lagt krut på att köpa in amerikanska mainstrem-serierna från exempelvis Marvel comics, DC comics, Image för att bredda seriavdelningens utbud ytterligare. Det handlar alltså om actionspäckade serier med rötterna i superhjältetraditionen. Det är ju extra kul att kunna erbjuda biblioteksbesökarna ett smakprov från denna otroligt omfattande amerikanska serieindustri med tanke på att det är dessa böcker som är grunden till så många storfilmer som rullat på de svenska biografer den senaste tiden; Guarians of the galaxy, Avengers, Sin city, Watchmen mfl.

I takt med de ökade inköpen av serier så har vi på biblioteket kunna se hur utlånen på detta område har ökat dramatiskt. Utlåningstalen har stigit med ca 300% de senaste åren. Det tycker vi är strålande! Det är roligt att allt fler upptäcker hur otroligt mångfacetterad seriegenren är och vilken styrka det faktiskt finns i att kombinera text och bild för att berätta en historia.

Lista över alla serier inköpta det senaste året


Några seriepärlor

Selma Lagerlöf tolkas av svenska serietecknare:
En herrgårdssägen Bortbytingen


Seriböcker blir film! Det är inte bara superhjälte-serierna som blir film. Här är två indieserier som förvandlats till fantastiska filmer de senaste åren:


Blue is the Warmest Color  Aldrig godnatt

Två lyckade exempel på när seriemediet använts för reportage och nutidshistoria:

Gaza : fotnoter till ett krig Skyttegravskriget 1914-1918


De bästa actionserierna just nu:

Daredevil Batman 3: Death of the Family She-Hulk 1 The Manhattan Projects

 

/ Jonas Asp, Bibliotekarie


 

Showing 1 - 10 of 107 results.
Items per Page 10
of 11
  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10

Öppettider

Mån - fre
kl. 8 - 20

Lör och sön
kl. 11 - 16

Telefon
031-792 10 10