Bokcirkel för ungdomar 7 maj

Jonas och Rebecca, bibliotekets ungdomsbibliotekarier bjuder in alla som är mellan 14 – 20 år till fika och bokcirkel. Vi träffas i bibliotekets vinterträdgården och vid nästa tillfället 7/5 diskuterar vi boken "Eleanore & Park" av Rainbow Rowell.

Onsdag 7 maj kl.16

I vinterträdgården, Partille bibliotek. Gratis och ingen föranmälan. Vi bjuder på fika!

Reservera boken HÄR

Eleanor & Park

Fantastiskt marionetteater kommer till Kulturum

Jag vill tipsa om att teater Sesam kommer till Kulturum Lördagen den 26 april. Teater Sesam håller till i Majorna i Göteborg och har sedan 1987 producerat ambitiösa marionetteatrar  för barn och vuxna. 26/4 har ni alltså chans att se deras marionetteater ”Vägen till Bolero” som är en riktig pärla. Den handlar om en liten orkester på en liten teater som ska framföra ett stort stycke klassisk musik, nämligen Bolero av Maurice Ravel.

Orkestern består av en brokig skara medlemmar som spelar olika instrument och som tillsammans ska försöka framföra Bolero. Dirigenten måste öva med var och en av musikanterna vilket visar sig vara lättare sagt än gjort. Tvärflöjten har tappat en klaff, en hund har rymt från logen, fagottspelaren är sugen på kaffe osv. Kommer dom hinna bli färdiga i tid? Över 10 fantastsikt välgjorda marionettdockor agerar på scenen. I slutet av föreställningen är alla på scen samtidigt för att spela den stora konserten. Missa inte detta!

"Vägen till Bolero"
Lördagen den 26 april kl. 11.30 samt 13.00
Blackboxen i Kulturum


Boka biljetter (Pris 50 kr) i Kulturums information eller ring 031-792 96 00

/Jonas Asp, bibliotekarie

Fantasytips från praktikant

"För er som gillar långa fantasy-serier har jag en rekommendation på en serie som heter: Spejarens lärling. Det är en serie på elva böcker som handlar om spejarlärlingen Will och hans äventyr. Den är skriven av John Flanagan och den finns att låna på Partille bibliotek." /Selma Lennartson, praktikant

Gorlans ruiner Det övergivna landet Krigarkungens sal Slaget om Skandia

Radioteatern ger... Nortullsligan!

Norrtullsligan, Elin Wägners underbara debutbok från 1908, handlar om fyra kvinnliga kontorister som bor tillsammans i en tvåa på Norrtullsgatan i Stockholm. Genom att jobba och försörja sig själva, genom att välja att bo tillsammans utan någon övervakande patriark så försöker de fyra lågavlönade kvinnorna erövra sin frihet i det tidiga 1900-talets Stockholm. De fyra kamarterna, ”Norrutullsligan” stöttar varandra i med och motgångar och får möta kollektivlivets värme och motsättningar, nedlåtande attityder från omgivningen, närgångna chefer, strejkförberedelser, sjukdom och armod och mycket mer. Det är en drabbande men också roliga bok som inspirerar, upprör och roar. Den är dialogdriven, snabbläst och härligt kaxig.
 
Förutom att tipsa om boken så vill jag varmt varmt rekommendera en nyproducera dramatisering av boken som har gjort av SRs Radioteatern. Det är en fullkomligt fantastisk iscensättning med klockren regi av Emma Broström. I rollerna hörs bland andra Frida Hallgren och Maria Salomaa.

Klicka här för att lyssna. Men skynda på, för sändingen finns bara tillgänglig under en begränsad tid.

/ Jonas Asp, bibliotekarie

Sommardöden

SommardödenV.12 hade vi glädjen att ha praktikant Astrid Mofjell hos oss här på biblioteket. Hon går på Lexbyskolan och delade med sig av följande boktips. Tack Astrid!
- - - - - -

Sommardöden är en deckare som är skriven av Mons Kallentoft. Sommardöden är den andra av sjunde boken i en serie med kriminalinspektör Malin Fors.
 
Sommardöden utspelar sig i Linköping och det är den varmaste dagen någonsin. En morgon hittas en 14-årig flicka förvirrad och våldtagen i parken. Dessutom har hon förlorat minne.  Kriminalinspektör Malin Fors och hennes kollega och medarbetare Zeke får huvudansvaret att lösa brottet. Under utredningen anmäls sedan en flicka borta. Några dagar senare hittas hon död och begraven vid en av Linköpings badplatser. Det finns få ledtrådar och de ledtrådar som finns leder bara till vändkretsar. Några dagar senare har en till flicka hittats död!  Tre flickor har blivit våldtagna och två av dem dog. Den första flickan hade bara tur som överlevde.

Själv tycker jag att sommardöden var en mycket bra bok som fångade mig som läsare. Det blev mycket spännande och jag ville veta vem mördaren var. Boken passar för både killar och tjejer i vuxen ålder, äldre och tonåringar.

Boken får 9/10 p av mig. En mycket bra och spännande bok!


//Astrid Mofjell - Praktikant v.12
 

Sjörövarresan med Longkalsong

ALLA BILJETTER REDAN SLUT! (Alla 80 biljetter tog slut på släppdagen 20/3. Eventuellt kommer det släppas några retunerade biljetter dagarna innan föreställningen den 12 april)
-  -  -  -  -  -

En musikalisk resa på de sju haven med Longkalsong. Här får vi följa med piraterna Tompa & Mackan ut på de sju haven. Vi reser runt i världen och möter konstiga och roliga djur. Det blir allsång och mycket rörelser.

Ålder 4 – 7 år.
kl. 11.00 och kl. 14.00

Vinterträdgården i Partille bibliotek. Gratis men begränsat antal platser. Biljetterna släpptes 20/3

Mumintävling på biblioteket - Tove Jansson 100 år

Muminfigurerna hälsade på hos oss men lämnade kvar några av sina saker. Kom till biblioteket och undersök sakerna, gissa vem som glömt vad och var med och tävla! Alla barn och föräldrar är välkomna!

Vi lottar ut böcker och biobiljetter!

 
(Tävlingen och alla föremålen är skapade av Magdalena Gustafsson)
 

För hundra år sedan (1914) föddes Tove Jansson i Helsingfors. Hon var författare och konstnär och skapade böckerna Mummintrollet och alla hans vänner.

Första boken kom ut 1945. Figurerna i muminböckerna är ofta inspirerade av människor i hennes närhet, t.ex. muminmamman som liknar Toves egen mamma. Tove Jansson har även målat tavlor och illustrerat andra författares böcker. Hon dog 2001.

Eftersom det är 100 år sedan Tove föddes så firar Partille bibliotek det med tävling och utställning. Självklart har vi laddat upp med mängder av nyinköpta muminböcker också!

J.R.R Tolkien - Föredrag och högläsning

Göteborgs Tolkiensällskap Mithlond firar the Tolkien reading day i vinterträdgården på Partille bibliotek den 25 mars kl.18:30. Programmet är tänkt att innehålla uppläsning, föredrag, lite levande musik och diskussion och frågestund.

Tisdag 25 mars kl. 18:30
Vinterträdgården i Partille bibliotek
Fri entré

Bokcirkel för ungdomar 14 - 20 år

Kom och prata böcker med oss!

Jonas och Rebecca, bibliotekets ungdomsbibliotekarier bjuder in alla som är mellan 14 – 20 år till fika och bokcirkel. Vi träffas i bibliotekets vinterträdgården och vid nästa tillfället 26/3 diskuterar vi boken Kapitulera omedelbart eller dö av Sanne Näsling.

Onsdag 26 mars kl.16

I vinterträdgården, Partille bibliotek. Gratis och ingen föranmälan. Vi bjuder på fika!

Reservera boken HÄR

Boken finns också som e-bok. Gratis att låna till paddan eller telefonen

Kapitulera omedelbart eller dö

Nya klassikerhyllan

     

Nu hittar ni vår nya klassikerhylla intill tidskriftsavdelningen i bilioteket. Hyllan har länge funnits på en annan plats i biblioteket men nu har vi inte bara hittat en bättre plats utan även passat på att fräschat upp hyllan ordentligt och fyllt på med mängder av fina nyupplagor. Alla böcker som hör till klassikerhyllan har numera en lila markering på ryggen. Vi har även försökt att förhålla oss en aning kritiskt till den traditionella kanoniseringen vid urvalet, bland annat genom att bejaka genusperspektivet. Vi har valt att jobba med ett ganska brett klassikerbegrepp och vi hoppas att man kan bli lite överraskad när man botaniserar i hyllan. Framöver vill vi bland annat fylla på med fler icke-europeisk (och icke-amerikanska) klassiker. Kom gärna med förslag! Maila till jonas.asp@partille.se

Showing 1 - 10 of 63 results.
Items per Page 10
of 7
  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10

Öppettider

Vardagar
8 - 20

Lör och Sön
11 - 16

Telefon
031-792 10 10