Nätternas gräs av Patrick Modiano

Jag har aldrig varit i Paris, men det utgör inget hinder för att kunna följa med i berättarjagets vandringar längs namngivna boulevarder och gator i Paris. Man får tydliga bilder av tomma och ödsliga gatustråk, av virvlande löv, av ekande kajer. Språket förmedlar en närvarokänsla som nästan känns som lukter och smaker.

En man försöker återskapa en period i sitt liv med hjälp av sin anteckningsbok. Men bokens egentliga ämne är inte vad som hände då utan tiden och dess oåterkallelighet. Man kan inte återskapa det förflutna, inte finna svaren nu på frågorna man aldrig ställde då. Han beskriver en känsla av parallella tider, hur då och nu glider fram intill varann, som en spricka i tiden, där drömmen är färdmedlet mellan de två. Men drömmen kan inte få fram svaren eller förklaringarna. Bokens slutord att det får bli en annan gång utgör själva slutsatsen av sökandet. Tiden går inte att hejda eller vrida tillbaka.

Låna eller reservera Nätternas gräs och andra romaner av Modiano HÄR

/Barbro Ilvemo, låntagare

Mängder med nyinköpta serier på biblioteket

De senaste tre åren så har Partille bibliotek köpt in en hel del seriealbum och grafiska romaner som riktar sig mot en vuxen läsekrets. Självklart har vi följt den svenska utgivningen av indieserier från förlag så som Galago och Kartago osv. Ofta handlar det om humoristiska serier med en satirisk skärpa så som Kunskapen frukt av Liv Strömqvist men lika ofta hittar man i dessa förlags utgivning självbiografisk serier så som Mats kamp av Mats Jonsson eller romanliknade verk så som Jordens medelpunkt av Anneli Furmark. En ny svensk våg av serier med avstamp i fantasy och science fiction har också kunnat skönjas där de svenska serieskaparna gärna publiceras i tidskriften Utopi som har positionerat sig som ett sorts alternativ till Galago. (Både Utopi och Galago finns att läsa på biblioteket) 

Den svenska seriescenen är lite speciell på så sätt att vi de senaste 10 åren har sett hur ”indieserierna” med de serietecknare som debuterade i Galago i början av 2000-talet (exempelvis Liv Strömqvist och Nina Hemmingsson) blivit omfamnade och hyllade av det kulturella etablissemanget och älskade av en bred läsekrets medan de typer av serier som är storsäljande mainstream-produkter i många andra länder dvs. action, fantasy och superhjälte-serier känns ytterst perifert och obskyrt i Sverige. Dessutom kan en konstatera att den svenska seriescenen är relativt jämställd vilket är mycket glädjande med tanke på att serier är en traditionellt manligt dominerad kulturyttring. Många av de mest hyllade och tongivande svenska seritecknarna på senare år är kvinnor, särskilt inom den nämnda "indiefalangen" som fått sådant uppsving under 2000-talet. 

Men på Partille bibliotek har vi alla typer av serier! Den senaste tiden har vi särskilt lagt krut på att köpa in amerikanska mainstrem-serierna från exempelvis Marvel comics, DC comics, Image för att bredda seriavdelningens utbud ytterligare. Det handlar alltså om actionspäckade serier med rötterna i superhjältetraditionen. Det är ju extra kul att kunna erbjuda biblioteksbesökarna ett smakprov från denna otroligt omfattande amerikanska serieindustri med tanke på att det är dessa böcker som är grunden till så många storfilmer som rullat på de svenska biografer den senaste tiden; Guarians of the galaxy, Avengers, Sin city, Watchmen mfl.

I takt med de ökade inköpen av serier så har vi på biblioteket kunna se hur utlånen på detta område har ökat dramatiskt. Utlåningstalen har stigit med ca 300% de senaste åren. Det tycker vi är strålande! Det är roligt att allt fler upptäcker hur otroligt mångfacetterad seriegenren är och vilken styrka det faktiskt finns i att kombinera text och bild för att berätta en historia.

Lista över alla serier inköpta det senaste året


Några seriepärlor

Selma Lagerlöf tolkas av svenska serietecknare:
En herrgårdssägen Bortbytingen


Seriböcker blir film! Det är inte bara superhjälte-serierna som blir film. Här är två indieserier som förvandlats till fantastiska filmer de senaste åren:


Blue is the Warmest Color  Aldrig godnatt

Två lyckade exempel på när seriemediet använts för reportage och nutidshistoria:

Gaza : fotnoter till ett krig Skyttegravskriget 1914-1918


De bästa actionserierna just nu:

Daredevil Batman 3: Death of the Family She-Hulk 1 The Manhattan Projects

 

/ Jonas Asp, Bibliotekarie


 

Kan vi se oss i ett historiskt perspektiv?

Vi lever i en accelererande samhällsförändring. Ett informationssamhälle med allt mindre tid kvar till klimatanpassning. I ett globalt perspektiv blir världen bättre på många sätt samtidigt som vi enligt FN:s flyktingorgan får räkna med omkring 250 miljoner till en miljard klimatflyktingar runt år 2050. Utan att kunna förutsäga exakt hur kan vi vara säkra på att vi behöver hantera makt och resurser på nya sätt framöver. Kan vi nå kritisk distans genom att se oss i ett historiskt perspektiv, t ex genom att jämföra hundra år tillbaka?

1912 gav en av Europas ledande intellektuella ut en bok som heter Ressentiment. Max Scheller intresserade sig för känslorna som kunskapsmedel när vi förstår vår värld. Tyskland befann sig i en motsägelsefull situation där aristokratin hade makten och det uppåtsträvande borgerskapet fastnade i verkningslösa parlamentariska processer. Samtidigt enades de i känslor av aggressiv nationalism och imperialistisk styrka. Scheler menade att när samhällsförändringar får traditionella värdehierarkier att kollapsa, så öppnas en grogrund för vad han med en teknisk term kallade för ressentiment. Det rör sig om en upprepad, ältande känsloerfarenhet av att hysa agg – i grunden mot en annan individ, men vanligen även överfört till klasser eller grupper. Denna hotfulla känsla sjunker in i personligheten samtidigt som den ressentimentfyllda människan blir oförmögen att uttrycka sig känslomässigt, likt en slav under sin sociala impotens är förhindrad att agera ut sina känslor. Ressentiment är troligast att finna hos människor som upplever sig alienerade och berövade något, vilket tar sig uttryck i agg mot klasser eller grupper, som ges skulden för förlusten av något eller som anses hota något. Krav på en radikalt ny ordning följer, att något måste göras.

Idag är det lätt att tolka Schelers resonemang i förlängningen av den värdemässiga kollaps Tyskland sedan faktiskt fullföljde.  Dåtidens jude är dagens muslim, och enligt Institutet för analytisk sociologi har vi i Sverige idag en politisk grupp som enas kring intoleranta och främlingsfientliga attityder, vilka starkt avviker från övriga politiska gruppers attityder, huruvida de kan tänka sig att ha en muslim som granne, vårdgivare eller ingift familjemedlem. Och visst finns en uppenbar risk att även de ovan nämnda klimatflyktingarna kommer att mötas av liknande ressentiment, men vi ska vara ödmjuka nog att inse att vi alla kan falla in i liknande känslor av vanmakt inför komplexa samhällsförändringar, för en ressentimentfylld människa strävar som alla andra efter erkännande av sig själv och en motsvarande social jämlikhet, men eftersom hen inte kan ha det, måste hen förfalska värden för att leva med sig själv.

Max Scheler, Ressentiment, (1912-15) finns att läsa som pdf https://www.uploady.com/#!/download/viOHBvhyJWS/ONwuCK6BNfQjYhYP

P. Hedström & T. Müller, ”Right-wing populism and social distance towards Muslims in Sweden”. Institute for Analytical Sociology, Linköping University. 2014. Finns att läsa som pdf
http://www.liu.se/liu-nytt/arkiv/nyhetsarkiv/1.605966/1.605999/Researchreportanti-MuslimandxenophobicattitudesamongSDvoters-finalversion.pdf

 

/ Erik Boström, Bibliotekschef

 

Barndrottningen Filippa och hennes värld - Eivor Martinus

Barndrottningen Filippa och hennes världJag måste erkänna att jag aldrig hade hört talas om att vi haft en drottning vid namn Flippa. Hon var engelsk prinsessa, gift med Erik av Pommern som efterträdde unionsdrottningen Margareta. Det finns inte så många källor, men Eivor Martinus väljer att med bred pensel måla upp en färgrik bild av medeltidens Norden och Nordeuropa. Här beskrivs inte minst det komplicerade och omfattande nätverk, skapat av släktskap och giftermål, som sammanbinder Europas furstehus med varann. Detta blir inte mindre komplicerat av att många personnamn återkommer i flera generationer. Här finns flera Flippa och Blanka/Blanche, många Henry och flera omgångar Erik och Magnus som redovisas klargörande.

Det som fascinerar mig är det liv en europeisk prinsessa tvingas in ifrån späd ålder, inte bara Filippa utan många unga prinsessor och furstinnor. De förlovas och gifts bort som barn och flera av dem dör i barnsäng. Många furstar hinner avverka flera hustrur eftersom de dör. Filippa skriver under ett förlovningskontrakt vid åtta års ålder och gifter sig tolv år gammal.


Ändå skildras en tid då flera starka kvinnor både syns och hörs, Sankta Birgitta och hennes döttrar, unionsdrottningen Margareta och nu även Filippa som med klokhet och beslutsamhet tog hand om landet när Erik var frånvarande. Det är främst Vadstena kloster och Birgittinerorden som ligger henne varmt om hjärtat. Hon lånar sin penna till många brev till påvestolen i klostrets ärenden. Det är också där hon ligger begravd.

Medeltiden framträder med stor detaljskärpa och man får som läsare en känsla av närhet, något jag finner ganska ovanligt i historiska faktaböcker.

/ Barbro Ilvemo, låntagare

 

Ny och uppdaterad släktforskningsdator på plats

På andra våningen i biblioteket finns en liten släktforskningshörna med tidskrifter, böcker och annat material som kan komma till användning för dig som vill söka din och din familjs rötter. Här finns också en nyligen utbytt och uppdaterad dator med flera användbara databaser, bland annat klassikern Arkiv Digital med avfotade svenska kyrkböcker.

Vill du veta mer om vilka databaser som finns hör du av dig till biblioteket eller klickar HÄR.

Ny bibliotekssida för e-böcker!

Från och med tisdag den 18/11 har vi en ny och smidigare sida för e-lån. Här kan du liksom tidigare ladda ner e-böcker att läsa på din dator eller platta, eller lyssna på strömmande ljudböcker via nätet.

Klicka HÄR för att få mer information om alla nyheter och för komma vidare till e-bokssidan Elib.

Litteratur som går igen

   Stoner    Ensam i Berlin

Två makalöst bra romaner har det gemensamt att de gavs ut för länge sedan (1947 och 1965), men har på nytt lyfts fram och upp. Vad är det som fångar oss idag? Trots att kritikerkonsensus rör sig på en nivå av postumt utsedda mästerverk, så ser man att verken har en hög grad av schabloner: John Williams Stoner är en lektor som hankar sig fram med självcentrerat krisande hemmafru, sensuell doktorand som älskarinna och karriären motarbetad av en krympling. I Hans Falladas Ensam i Berlin leker det strävsamma arbetarparet Quangels en dödlig katt och råtta lek med nazister, beredda att slita strupen av varandra i ett allmänt tillstånd av paranoia. Romanerna gestaltar samtidigt vägen till vackra nederlag. Med döden som slutpunkt formuleras självständigt tänkande, en hållning hos karaktärer som inte bara låter sig dras med av omständigheterna.

Klicka på bokomslagen för att reservera.


/ Erik Boström, bibliotekschef

En udda fågel i seriealbumens värld

Lena Junoff : primadonnan från Hisingen Liv Strömquist, Nina Hemmingsson och Sara Olaussons senaste alster i alla ära. Seriealbumet Lena Junoff – Primadonnan från Hisingen sticker ut i årets serieskörd.

Fiktion och verklighet flyter samman när berättelsen om den Göteborgsbaserade sångerskan Lena Junoff vecklas ut. Egenkomponerade matrecept varvas med fotografier och illustrerade episoder ur Lenas brokiga liv i showbiz. Berättelsen tar sin början i sextiotalets framväxande popkultur och sträcker sig vidare in i våra dagar. Bland alla spännande och osannolika anekdoter som läsaren får ta del av finns kärleksaffärer och möten med storheter som Jimi Hendrix, Paul Anka och Duke Ellington.

Att jämföra Lenas öde med rockstjärnans kaosartade och måttlösa liv ligger nära tillhands. Ett rock’n’roll-liv utan bromsar som på gott och ont fått konsekvenser för både hur karriären och livet utvecklat sig.

Lena Junoff – primadonnan från Hisingen liknar inget annat jag läst. Spännande, sorglig och helskruvad om vartannat och väl värd att låna hem.

Förra veckan intervjuades Lena av kulturnyheterna angående det nya seriealbumet:
http://www.svt.se/kultur/musik/lena-junoff-jag-skulle-inte-vilja-ha-nagonting-ogjort

Det har även gjorts en föredömlig radiodokumentär om Lena, den hittar du här:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/332109?programid=909

HÄR hittar du serien i vår katalog
 

/ Niklas Persson, bibliotekarie

 

En hälsning från bibliotekets praktikant + Speltips

Hej!
Jag heter Tobias och är 15 år. Jag har varit praktikant på partille bibliotek i 3 dagar nu.
Jag började i måndags den 3/11. Hur bibloteket har varit här har varit ganska spännande.
När jag först kom in hit så fick jag ett första intryck att det kommer vara jättetråkigt här.
Men efter ungefär en dag så inser man hur mycket det finns att göra. Det är ganska roligt tycker jag men det finns saker som är mer roligt och mindre roligt. Jag har träffat all personal nu och jag tycker att alla dem är sköna och de behandlar en väl och de är tydliga på vad man ska göra. Det var lite svårt i början när man kom in hit för man visste inte riktigt hur man skulle göra men det gick rätt snabbt att lära sig.

Tobias speltips:

Bibliotek har börjat att låna ut spel och dom har ett spel som heter Destiny. Destiny är väldigt likt cod alltså typ Modern warfare 2 och Titanfall. Skillnaden jag tycker är att i Destiny så kan man tänka att det är in i framtiden men nya uppgraderingar och bättre saker och grafik. Det finns fortfarande campain och multiplayer so du kan spela. Campain är att du kör Solo/ensam och klarar banor och uppdrag och när du har klarat allt så belönas du med olika saker beroende på vilken svårighetsgrad du väljer att spela på.
Multiplayer är att du är en gubbe man har valt. Titan, Warlock eller Hunter finns det att välja mellan och alla har olika egenskaper. När du kör multiplayer så levlas du efter nästan varje match. Men det beror på hur mycket XP du får alltså poäng man behöver mer och mer för varje level.

 

Lego Marvel Super Heros är också ett spel som bilboteket har fått in. Det är ett lego spel som likt alla andra fast nu är det med superhjältar som exempelvis Iron Man och delvis Hulken. Jag har spelet det själv men tyckte att det har en ganska konstig campain. Jag fattade inte riktigt vad den går ut på. Men spelet i sig är väldigt bra och det finns massa roliga saker i spelet som man kan göra. Gubbarna i spelet har väldigt coola attacker tycker jag en stor uppgradering skillnad från de andra spelen. Det är faktiskt allt jag har att säga om detta spelet men rekommenderar att ni testar det ;)

Little Big Planet 3 har biblioteket också. Det går ut på att man spelar banor som andra har tillverkat. Och så testar man banorna och sen bedömmer man dem. Om du vill så kan du skapa egna banor själv och hur den ska vara. Man får Achimenst som är priser efter varje bana man har kört och klarat av och då vinner man delar eller saker till sina gubbar eller banor som man har byggt. Vissa kan tro att det är lite barnsligt om man vet vilket spel det är. Men jag körde det fram till jag var 14 och tyckte det fortfarande var kul. Så jag rekommenderar spelet till alla ni som gillar lite fantasispel och kunna bygga egna saker.

 

/ Tobias, Praktikant

 

Ny facklitteratur på hyllan

Hösten är här och nya boktitlar släpps så gott som varje dag. Naturligtvis finns de flesta i Partille bibliotek. Är det ändå så att det saknas just den titeln som du vill ha, tveka inte lämna ett inköpsförslag till oss personal. Vi gör vårt bästa för att tillgodose de flesta önskemål.

Jag vill gärna slå ett slag för bibliotekets hylla där vi presenterar nyinköpt facklitteratur. I hyllan kan man botanisera bland vitt skilda ämnen- allt från barnuppfostran, dieter, matlagning till historia, politik och sport.
Här kan en biografi om en av världens bäste fotbollsspelare stå bredvid en om Kafkas väninna Milena.
Stora folianter med vackert bildmaterial från konstnärer, fotografer eller champagneexperter med sällsynt känsliga näsor finner sin plats jämte tunna volymer som avhandlar obskyra ämnen. Kom in och låt er överaskas av utbudet!
Ett litet urval av våra nyheter som naturligtvis går att låna eller beställa följer här!

En levande eld. Milena : en biografi

Hans Blomqvist, En levande eld
Hans Blomqvist är översättare och Kafkaexpert. Här har han författat en biografi om Milena Jesenská, mest känd för att ha haft ett passionerat kärleksförhållande med Frans Kafka. Hon levde ett mycket dramatiskt liv och gjorde en omvänd klassresa.  Från att levt ett liv i lyx som oansvarig överklassflicka till att bli en hårt yrkesarbetande ensamstående mor. Under andra världskriget hjälpte hon hundratals att fly undan Gestapo i det ockuperade Prag.  Hon hamnar i koncentrationsläger och torteras som följd då hon publicerar nazikritiska artiklar.


Nu äter vi! : de moderna favoriträtternas okända historia

Jenny Damberg, Nu äter vi!
Baksidetexten säger att boken är ett reportage om populär svensk matkultur och det samhälle som har format den. Författaren gör ett nedslag i vår moderna mathistoria. Här kan man få reda på hur hamburgare, smörgåstårta, kebabpizza och sushi fann sin plats i det svenska köket.  Här undersöks lanseringar som floppat t.ex. banankaviar (smaka på den) och rätterna som stannat och förändrat våra matvanor.

Gulfen : En framtida krutdurk

Bitte Hammargren, Gulfen: En framtida krutdurk
Författaren är journalist och Mellanösternkännare som kunnigt skriver om Arabiska halvön. Det är en region där kontrasterna är mycket stora. Det hypermoderna lever sida vid sida med medeltida traditioner.  På bara några årtionden har Gulfstaterna förvandlats från fattiga ökensamhällen till mäktiga energiproducenter.  Författaren har träffat maktutövare, oppositionella, kvinnor som kämpar för jämställdhet och de på samhällets absoluta botten- fattiga och rättslösa immigrantarbetare.

Ett stort lidande har kommit över oss : historien om trettioåriga kriget

Dick Harrison, Ett stort lidande har kommit över oss: Historien om trettiåriga kriget
Den kände historieprofessorn har här gett sig i kast med trettiåriga kriget. Han ger ett helhetsperspektiv över denna våldsamma och tragiska period i historien. Läsaren befinner sig i ena stunden på marken bland soldater, hantverkare, nunnor för att i nästa överblicka slagfält och truppförflyttningar från ovan.  För den historieintresserade är det här ett praktverk att ge sig i kast med.

Sött utan vitt socker

Emelie Holm, Sött utan vitt socker
En av de största bovarna inom mat och kosthållning idag är vitt socker. Är man som författaren dessertkreatör behöver man förstås ersätta det vita sockret med andra sötningsmedel. Det finns en hel del att välja mellan och i boken bjuds på varierande och frestande dessertrecept.  Allt illustrerat med vackra fotografier som gör en sugen att både pröva och smaka på  många av recepten.

Vi var alltid beredda

Annika Koldenius, Vi var alltid beredda
”Jag har skrivit en bok om familjeliv med ett sjukt barn, om att kämpa för att överleva och om hur tung en sorg kan vara att bära. Det är en bok jag skrivit för att förstå och för att komma ihåg. Och för att Sam inte ska ha levt förgäves. Så enkelt är det.” Osentimentalt delger författaren oss sitt liv. En bok om att ständigt vara beredd på det värsta men när det sker så kommer döden ändå som en chock.

1914 : vägen till första världskriget

Peter Olausson, Vägen till första världskriget
En av flera titlar i bokfloden om första världskriget som i år bröt ut för hundra år sedan. Omkring 16 miljoner människor dog i kriget. De flest var unga män, soldater. En ofattbar siffra. Kriget har också beskrivits som meningslöst. Skyttegravarna är en symbol likvärdig med första världskriget. I boken redogör författaren för upptakten och utvecklingen av kriget och vilka konsekvenserna blev.

Ner med allt? : essäer om protestlitteraturen och demokratin, cirka 1965-1975

Johan Svedjedal, Ner med allt?
 Från mitten av 60-talet och ett årtionde framöver satte folkhemsrebellerna sin prägel på litteraturen. Orättvisorna i världen skulle avslöjas och allt skulle bli bättre. Fiktionen fick i viss mån stå tillbaka för realismen och dokumentarismen. Proteslitteraturen analyserade, undervisade, bråkade och utmanade. Texter av bl.a. Sara Lidman, Sonja Åkesson, P.O.Enquist, Gun-Britt Sundström, Blå Tåget och Hoola Bandoola Band skildrar var och en på sitt sett denna epok.


/ Marli Pettersson, bibliotekarie

 

Showing 1 - 10 of 99 results.
Items per Page 10
of 10
  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10

Öppettider

Mån - fre
kl. 8 - 20

Lör och sön
kl. 11 - 16

Telefon
031-792 10 10