Vi uppgraderar!

Tisdagen den 9 juni kommer vi att uppgradera vårt biblioteksdatasystem. Under denna dag har vi inte tillgång till systemet som vanligt och servicen är därför begränsad, både här på hemsidan och i biblioteket. Det kommer t ex inte att gå att använda Mina sidor. Mer information kommer inom kort.

Inbjudan: workshop med estradpoeten Olivia Bergdahl

Skolelever i Partille - kom och inspireras på en workshop med författaren Olivia Bergdahl! Olivia ger er tips på hur man jobbar med dikter och poesi. Hon är poet, författare och poetry-slammästare. Varmt välkomna!

Onsdag 27 maj kl. 17.00
Vinterträdgården, Partille bibliotek

Gratis och begränsat antal platser. Anmälan görs i biblioteket på tel. 031-792 10 10

Boka en bibliotekarie!

Pluggar du och behöver hjälp med något som rör ditt skolarbete? Letar du efter pålitlig information, vill du ha hjälp att söka bland våra databaser eller har du frågor om litteratur till senaste kursen?

Boka en bibliotekarie!

Ny sida för alla som pluggar

Nu finns det en ny flik här på hemsidan som vi döpt till Studerande. Här kan kan du som går på högstadiet, pluggar på gymnasiet eller är vuxenstuderande hitta tips och info om sånt som rör dina studier. Söktips, länkar, kurslitteratur... Har du synpunkter eller önskemål? Saknar du något? Kontakta någon av våra studiebibliotekarier -  Anna, Anette eller Sara.

Låna en bilderbok

Tråkigt väder? Kom till biblioteket istället och låna en bilderbok! Vi har massor av bra läsning för regniga dagar. Här hittar du våra nya bilderböcker.

Slå er gärna ner i våra soffor på barnavdelningen.

Bokcafé på Världsbokdagen den 23/4

Världsbokdagen instiftades av Unesco 1995 och fyller alltså 20 år i år. På Unescos hemsida står att läsa:

Idén har sitt ursprung i Katalonien där man den 23 april, på St Görans dag, enligt tradition ger en ros som gåva och får en bok. Den 23 april är dessutom ett symboliskt datum inom litteraturvärlden då detta är en minnesdag för Cervantes, Shakespeare och Inca Garcilaso de la Vegas.
  
Dagen firas numera världen över för att främja litteratur och läsglädje - välkommen att fira och fika med oss!

Föreläsning om mobbning på arbetsplatsen: Bakom leendet

Känner du någon  som utsatts för kränkande särbehandling på jobbet? Svaret är förmodligen ja. Problemet är större än många av oss vill se.

Författaren Börje Eriksson driver sedan länge ett korståg mot mobbning och trakasserier på våra arbetsplatser och nu kommer han till Partille för att sprida sitt budskap. Till grund för hans föreläsning har han den omtalade boken Bakom leendet där han beskriver sina egna erfarenheter i ämnet.

Många vågar inte berätta vad de utsatts för av kollegor och chefer, menar Börje, och problemen tystas ned. Men den psykosociala miljön på arbetet är alldeles för viktig för att tigas ihjäl. Frågan är vad vi kan göra åt saken?

Välkommen till en angelägen föreläsning i Hörsalen i Partille Kulturum!

Tisdag 31 mars, klockan 18.30
Fri entré, ingen föranmälan
Arrangörer: ABF Sydvästra Götaland samt Hälsodisken

Intervju med Börje Eriksson i Dagens Nyheter 2014-12-10

Om boken Bakom leendet

Låna eller reservera boken på Partille bibliotek

 

Jack Werner från Viralgranskaren kommer till Partille

 

Jack Werner från Metros prisbelönta satsning Viralgranskaren lär oss att tänka efter innan vi delar – om ryktesspridning och källkritik på nätet i allmänhet och sociala medier i synnerhet. Han berättar också om sin nya bok Creepypasta - spökhistorier från internet! Föredraget följs av en öppen diskussion. Fri entré.

Tisdag 24 mars kl. 18.30                                                                    
Ungdomens hus, Partille Kulturum

Föreläsning om läs- och skrivsvårigheter

Evalena Habel från Iris Hjälpmedel kommer till Kulturum och pratar om läs- och skrivsvårigheter:

Det är inte bara dyslexi som kan bidra till denna problematik. Personer med utvecklingsstörning och som föds med en oförmåga att läsa eller om du råkar ut för en olycka med trauma mot huvudet kan du tappa din förmåga att ta till dig skriven text. Det kan även bero på inlärningssvårigheter, koncentrationssvårigheter eller annat modersmål. Att lyssna samtidigt som man följer med i texten underlättar för många som då orkar koncentrera sig en längre stund. Det kan man göra med en Daisyspelare, med ett talsyntesprogram på datorn eller en läsmaskin. Andra läs- och skrivstöd kan vara anteckningshjälpmedel och fickminnen. 

Välkommen att lyssna och ställa frågor!

/Evalena Habel, Iris Hjälpmedel

Onsdag 25/3 kl. 17.30
Hörsalen, Partille Kulturum
 

Boyes Kallocain - fortfarande aktuell

        

 

I dessa tider med diskussioner kring yttrandefrihet, tryckfrihet och tankefrihet beslöt jag mig för att läsa om Karin Boyes Kallocain. Den är skriven 1940 och jag trodde att den skulle kännas förlegad och inaktuell, men till min stora överraskning - och förfäran – innehöll den tankefigurer som var mycket aktuella inte minst vad gäller självcensur.

Alla ”-ister” vare sig det gäller politiska eller religiösa – islamister, sekretister, terrorister – gör anspråk på din tankevärld. Det finns rätta tankar och orätta, förbjudna. Synsättet föder misstänksamhet, självcensur och angiveri. Och det är ju precis detta Kallocain handlar om.

När Lars Vilks förvägras möjligheten att diskutera yttrandefrihetens gränser av säkerhetsskäl, då har självcensuren slagit till. Att man av hänsyn till andra verksamheter i samma byggnad avstår från ett arrangemang kan man respektera, men att inte kommunen genast ställer en annan lokal till förfogande för att påvisa vikten av rätten att framföra även obekväma åsikter är ett resultat av denna självcensur.

I Kallocain får forskaren leva mot att han fortsätter framställa Kallocain, vilket han går med på just för att han vill ge tanken fri och kanske kunna spridas. För en tanke som kläs i ord kan också spridas, diskuteras och ifrågasättas.

/Barbro Ilvemo, låntagare

Föredrag om Jonsereds motorsågar

Välkommen till biblioteket och lyssna på ett intressant föredrag med Magnus Brink, författare till boken som är en upptäcktsfärd kring Jonsereds motorsågar och dess historia.

Vill du veta mer? https://jonsereds.wordpress.com/ 

Showing 1 - 10 of 118 results.
Items per Page 10
of 12
  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10

Öppettider

Mån - fre
kl. 8 - 20

Lör och sön
kl. 11 - 16

Telefon
031-792 10 10

SOMMARTIDER      
1 juni - 30 aug

Mån - fre
kl. 10 - 18

Lör och sön
Stängt