Bokcafé på Världsbokdagen den 23/4

Världsbokdagen instiftades av Unesco 1995 och fyller alltså 20 år i år. På Unescos hemsida står att läsa:

Idén har sitt ursprung i Katalonien där man den 23 april, på St Görans dag, enligt tradition ger en ros som gåva och får en bok. Den 23 april är dessutom ett symboliskt datum inom litteraturvärlden då detta är en minnesdag för Cervantes, Shakespeare och Inca Garcilaso de la Vegas.
  
Dagen firas numera världen över för att främja litteratur och läsglädje - välkommen att fira och fika med oss!

Föreläsning om mobbning på arbetsplatsen: Bakom leendet

Känner du någon  som utsatts för kränkande särbehandling på jobbet? Svaret är förmodligen ja. Problemet är större än många av oss vill se.

Författaren Börje Eriksson driver sedan länge ett korståg mot mobbning och trakasserier på våra arbetsplatser och nu kommer han till Partille för att sprida sitt budskap. Till grund för hans föreläsning har han den omtalade boken Bakom leendet där han beskriver sina egna erfarenheter i ämnet.

Många vågar inte berätta vad de utsatts för av kollegor och chefer, menar Börje, och problemen tystas ned. Men den psykosociala miljön på arbetet är alldeles för viktig för att tigas ihjäl. Frågan är vad vi kan göra åt saken?

Välkommen till en angelägen föreläsning i Hörsalen i Partille Kulturum!

Tisdag 31 mars, klockan 18.30
Fri entré, ingen föranmälan
Arrangörer: ABF Sydvästra Götaland samt Hälsodisken

Intervju med Börje Eriksson i Dagens Nyheter 2014-12-10

Om boken Bakom leendet

Låna eller reservera boken på Partille bibliotek

 

Jack Werner från Viralgranskaren kommer till Partille

 

Jack Werner från Metros prisbelönta satsning Viralgranskaren lär oss att tänka efter innan vi delar – om ryktesspridning och källkritik på nätet i allmänhet och sociala medier i synnerhet. Han berättar också om sin nya bok Creepypasta - spökhistorier från internet! Föredraget följs av en öppen diskussion. Fri entré.

Tisdag 24 mars kl. 18.30                                                                    
Ungdomens hus, Partille Kulturum

Föreläsning om läs- och skrivsvårigheter

Evalena Habel från Iris Hjälpmedel kommer till Kulturum och pratar om läs- och skrivsvårigheter:

Det är inte bara dyslexi som kan bidra till denna problematik. Personer med utvecklingsstörning och som föds med en oförmåga att läsa eller om du råkar ut för en olycka med trauma mot huvudet kan du tappa din förmåga att ta till dig skriven text. Det kan även bero på inlärningssvårigheter, koncentrationssvårigheter eller annat modersmål. Att lyssna samtidigt som man följer med i texten underlättar för många som då orkar koncentrera sig en längre stund. Det kan man göra med en Daisyspelare, med ett talsyntesprogram på datorn eller en läsmaskin. Andra läs- och skrivstöd kan vara anteckningshjälpmedel och fickminnen. 

Välkommen att lyssna och ställa frågor!

/Evalena Habel, Iris Hjälpmedel

Onsdag 25/3 kl. 17.30
Hörsalen, Partille Kulturum
 

Boyes Kallocain - fortfarande aktuell

        

 

I dessa tider med diskussioner kring yttrandefrihet, tryckfrihet och tankefrihet beslöt jag mig för att läsa om Karin Boyes Kallocain. Den är skriven 1940 och jag trodde att den skulle kännas förlegad och inaktuell, men till min stora överraskning - och förfäran – innehöll den tankefigurer som var mycket aktuella inte minst vad gäller självcensur.

Alla ”-ister” vare sig det gäller politiska eller religiösa – islamister, sekretister, terrorister – gör anspråk på din tankevärld. Det finns rätta tankar och orätta, förbjudna. Synsättet föder misstänksamhet, självcensur och angiveri. Och det är ju precis detta Kallocain handlar om.

När Lars Vilks förvägras möjligheten att diskutera yttrandefrihetens gränser av säkerhetsskäl, då har självcensuren slagit till. Att man av hänsyn till andra verksamheter i samma byggnad avstår från ett arrangemang kan man respektera, men att inte kommunen genast ställer en annan lokal till förfogande för att påvisa vikten av rätten att framföra även obekväma åsikter är ett resultat av denna självcensur.

I Kallocain får forskaren leva mot att han fortsätter framställa Kallocain, vilket han går med på just för att han vill ge tanken fri och kanske kunna spridas. För en tanke som kläs i ord kan också spridas, diskuteras och ifrågasättas.

/Barbro Ilvemo, låntagare

Föredrag om Jonsereds motorsågar

Välkommen till biblioteket och lyssna på ett intressant föredrag med Magnus Brink, författare till boken som är en upptäcktsfärd kring Jonsereds motorsågar och dess historia.

Vill du veta mer? https://jonsereds.wordpress.com/ 

Förkovra dig inför 8 mars!

 

 

 

Anmäl dig till skrivarcirkel!

Tycker du om att skriva? Är du mellan 13-15 år?
Då är du välkommen till Partille biblioteks skrivarcirkel!  Vi arbetar med korta skrivövningar, läser varandras texter och skriver oss fram till den egna berättelsen.

Var: Vinterträdgården, Partille bibliotek
När: Onsdagar, 16.30-18.00
Ta med papper och penna, och dator om ni vill. Vi bjuder på fika!

Jag som leder skrivarcirkeln heter Anna Hasselblad och är bibliotekarie.

Hör av dig till anna.hasselblad@partille.se om du vill vara med!

/Anna Hasselblad, bibliotekarie

Teater med angeläget tema

Igår tisdag var medlemmar ur teaternätverket KonstKollektivet på besök i Partille Kulturum, där de uppträdde med sin föreställning om romska tiggares situation i Sverige. Efteråt hölls en engagerad diskussion med publiken. En spännande del i ett pågående projekt. Följ gruppen och deras arbete på Facebook ! 

 

Dora Bruder av Patrick Modiano

Ämnet för Patrick Modianos författarskap verkar vara tiden och minnet. I den lilla boken ”Dora Bruder” försöker han att med hjälp av egna minnen återskapa – återliva denna judiska 15-åriga flickas liv i Paris fram till transporten i Auschwitz september 1942. Han går igenom register av olika slag. Ibland måste han t.o.m. begära tillstånd hos franska myndigheter för att få tillgång till arkivhandlingar, eftersom han inte är släkt med henne. Han vandrar på de gator i Paris där hon bott, gått i skola, flytt, gömt sig och funderar över vilken väg hon kan ha valt, var hon har kunnat hålla sig gömd, om han känt någon som kan ha mött henne.

Som läsare får man ta del av hans funderingar, hans korrelat med egna upplevelser, hans läsning om andra i protokoll och brev. Han lägger långsamt ett pussel. Han påstår inte att han kartlagt hennes liv men visar hur det kan ha gestaltat sig. Han sörjer att han inte vet vad hon tänkt och känt.

En liten bok att läsa långsamt.

Här kan du låna och reservera Patrick Modianos böcker

/Barbro Ilvemo, låntagare

 

Showing 1 - 10 of 114 results.
Items per Page 10
of 12
  • Partille bibliotek
  • 433 28 Partille
  • Gamla Kronvägen 56
  • +46 (0)31-792 10 10

Öppettider

Mån - fre
kl. 8 - 20

Lör och sön
kl. 11 - 16

Telefon
031-792 10 10